2010. augusztus 13., péntek

Boldog XI. Ince pápa

Boldog XI. Ince pápa
 
Nem mindenki tudja ezt felfogni – mondja Jézus, s valóban látjuk, hogy nem mindig vagy nem teljesen értjük meg országának titkait. Nem mindenki látja meg hivatását, és nem értjük meg azonnal Isten szándékait. De Jézus nem türelmetlen velünk, s nem csodálkozik értetlenkedésünkön. Újra és újra türelmesen tanít minket, mert azt szeretné, hogy megértsük szándékát, és aszerint éljünk. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

BOLDOG XI.INCE PÁPA

2010.08.13. péntek: BOLDOG XI.INCE PÁPA
 

(Szent Ponciánusz és Hippolitusz, Berchmans Szent János)
Emlékszem szövetségemre, melyet ifjúkorodban kötöttem veled


Ez 16,1-15.60.63
Akkor az Úr ezt a szózatot intézte hozzám: ,,Emberfia, add tudtára Jeruzsálemnek az ő utálatosságait, és mondd neki: Így szól az Úr Isten Jeruzsálemhez: Gyökered és nemzetséged Kánaán földjéről való; atyád amorita volt, anyád pedig hetita. Amikor megszülettél, születésed napján nem vágták el köldökzsinórodat, sem vízzel nem mostak meg, hogy egészséges légy, sem sóval nem dörzsöltek be, sem pólyába nem takartak. Senkinek a szeme sem volt irántad részvéttel, hogy e dolgok közül bármit is megtegyen neked irántad való könyörületből, hanem kivetettek a föld színére, mert megutáltak születésed napján. Én pedig elmentem melletted, és láttam, hogy összetaposnak véredben, és így szóltam hozzád, amikor véredben fetrengtél: ,,Maradj életben!'' Mondom: így szóltam neked, amikor véredben fetrengtél: Maradj életben! Megsokasítottalak, mint a mező füvét, és te megsokasodtál, megnőttél, fejlődésnek indultál és eljutottál az asszonyi szépséghez; emlőd megduzzadt és szőrzeted kinőtt; de meztelen voltál és szégyenkeztél. Ekkor elmentem melletted és megláttalak, és íme, itt volt a te időd, a szerelem ideje. És rád terítettem ruhámat és befödtem szégyenedet; megesküdtem neked és szövetségre léptem veled, -- mondja az Úr Isten, -- s az enyém lettél. Megmostalak vízzel, megtisztítottalak véredtől és megkentelek olajjal. Sokszínű ruhába öltöztettelek és sarut adtam neked kék bőrből; bisszussal öveztelek és finom ruhába öltöztettelek. Felékesítettelek ékszerrel: karperecet adtam karodra, láncot nyakadra, gyűrűt adtam szád fölé, függőket a füledbe és díszes koronát a fejedre. Arannyal-ezüsttel ékesítetted magadat, és te bisszus-, tarka- és sokszínű ruhába öltöztél; lisztlángot, mézet és olajat ettél, igen-igen szépséges lettél és királyságig vitted. Neved eljutott a nemzetek közé szépséged miatt, mert tökéletes voltál ékességemben, amelyet rád adtam, -- mondja az Úr Isten. -- De te elbizakodtál szépséged miatt és parázna lettél hírneved miatt; paráznaságra adtad magadat minden arramenőnek, hogy az övé légy. De mégis megemlékezem szövetségemről, amelyet ifjúságod napjaiban veled kötöttem, és örök szövetséget kötök veled. hogy emlékezzél és szégyenkezzél, és szégyenedtől ki se nyithasd többé szádat, amikor mindent megbocsátok neked, amit elkövettél', -- mondja az Úr Isten.
Iz 12, 2-6

Mt 19,3-12
Akkor odamentek hozzá a farizeusok, s hogy próbára tegyék, megkérdezték tőle: ,,El szabad-e az embernek bocsátania a feleségét bármi okból?' Ő ezt felelte: ,,Nem olvastátok, hogy Aki kezdettől fogva teremtett, férfinak és nőnek alkotta őket?' [Ter 1,27] Aztán így folytatta: ,,Ezért az ember elhagyja apját és anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és a kettő egy testté lesz [Ter 2,24]. Így már nem ketten vannak, hanem egy test. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza.' Erre azt mondták neki: ,,Miért parancsolta hát Mózes, hogy válólevelet kell adni [MTörv 24,1] és úgy kell elbocsátani?' Azt válaszolta nekik: ,,Mózes a ti keményszívűségetek miatt engedte meg nektek, hogy elbocsássátok feleségeiteket. De ez kezdetben nem így volt. Mondom hát nektek: aki elbocsátja feleségét -- hacsak nem paráznaság miatt --, és mást vesz el, házasságot tör.' Tanítványai erre azt mondták neki: ,,Ha így áll a dolog az ember feleségével, nem érdemes megházasodni.' Ő azt felelte nekik: ,,Nem mindenki érti meg ezt a dolgot, csak azok, akiknek megadatott. Vannak ugyanis eunuchok, akik anyjuk méhéből így születtek; aztán vannak eunuchok, akiket az emberek tettek ilyenné, és vannak olyan eunuchok is, akik önmagukat férfiatlanították a mennyek országáért. Aki meg tudja érteni, értse meg.'

Évközi tizenkilencedik hét – péntek

2010. augusztus 13. - Péntek

  Egy alkalommal  a farizeusok  próbára akarták  tenni Jézust.  Megkérdezték
  tőle: "Szabad-e a férfinak bármilyen okból elbocsátania a feleségét? Jézus
  ezt felelte: "Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek
  teremtette az embert,  és azt  mondta: A  férfi ezért  elhagyja atyját  és
  anyját, feleségéhez csatlakozik, és ketten  egy test lesznek" Így már  nem
  ketten vannak, hanem csak  egy test. Amit  tehát Isten egybekötött,  ember
  szét ne válassza."
  A  farizeusok  azonban  erősködtek:  "Miért  írta  hát  elő  Mózes,   hogy
  válólevelet kell kiállítani, és úgy  kell elbocsátani a feleséget?"  Jézus
  kijelentette:  "Mózes  a   keményszívűségtek  miatt   engedte  meg,   hogy
  elbocsássátok feleségeteket, de kezdetben nem így volt. Mondom nektek: aki
  elbocsátja feleségét - hacsak nem a  paráznasága miatt - és mást vesz  el,
  házasságtörést követ el."
  Erre a  tanítványok megjegyezték:  "Ha így  áll a  dolog férj  és  feleség
  között,  akkor  nem  érdemes  megházasodni."  Jézus  így  válaszolt:  "Nem
  mindenki tudja ezt  felfogni, hanem  csak az, akinek  Isten megadja.  Mert
  van, aki úgy  született, hogy alkalmatlan  a házasságra, és  van, akit  az
  emberek tettek ilyenné,  de van,  aki a mennyek  országáért önként  lemond
  róla. Aki fel tudja fogni, fogja fel!"
  Mt 19,3-12

  Elmélkedés:


  Vannak, akik  a  mennyek  országáért önként  lemondanak  a  házasságról  -
  olvassuk Jézus szavait. A házasságról való lemondás mindig is  érthetetlen
  marad a világ  számára, olyan  dolog, amibe  sokszor szívesen  belekötnek.
  Sokan  csodálkozva  és  furcsállva  nézik  a  papokat,  szerzeteseket   és
  szerzetesnővéreket, akiknek képesek voltak  Istenért egy másik  életformát
  választani. Pedig nem ők találták ezt  ki, s nem is maguk emberi  erejével
  teszik ezt, hanem - ahogyan a  mai evangéliumból kiderül - Isten adta  meg
  nekik, hogy  megértsék  ennek  jelentőségét,  s egyedül  Ő  adhat  erőt  a
  lemondás  megtartásához.  De   ne  gondoljuk,  hogy   egy  rendkívüli   és
  természetellenes dologról van szó!  Csupán arról, hogy a  természetfeletti
  kegyelem segítségével valaki egyedül Istennek él.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Uram, tehozzád kiáltok, hallgass meg engem; figyelmezz imádságom hangjára,
  midőn tehozzád kiáltok: hallgass meg, Uram! Szálljon fel az én  imádságom,
  mint a  tömjénfüst a  te  színed elé,  kezeimnek fölemelése  esti  áldozat
  gyanánt! Hallgass meg engem, Uram!
______________________________

Évközi tizenkilencedik hét – péntek

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.




A kezdetektől fogva nem így volt…
2010. augusztus 13. Évközi tizenkilencedik hét – péntek

P. Richard Gill

Mt 19, 13-15
Akkor odamentek hozzá a farizeusok, s hogy próbára tegyék, megkérdezték tőle: ,,El szabad-e az embernek bocsátania a feleségét bármi okból?'' Ő ezt felelte: ,,Nem olvastátok, hogy Aki kezdettől fogva teremtett, férfinak és nőnek alkotta őket?'' Aztán így folytatta: ,,Ezért az ember elhagyja apját és anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és a kettő egy testté lesz. Így már nem ketten vannak, hanem egy test. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza.'' Erre azt mondták neki: ,,Miért parancsolta hát Mózes, hogy válólevelet kell adni és úgy kell elbocsátani?'' Azt válaszolta nekik: ,,Mózes a ti keményszívűségetek miatt engedte meg nektek, hogy elbocsássátok feleségeiteket. De ez kezdetben nem így volt. Mondom hát nektek: aki elbocsátja feleségét -- hacsak nem paráznaság miatt --, és mást vesz el, házasságot tör.'' Tanítványai erre azt mondták neki: ,,Ha így áll a dolog az ember feleségével, nem érdemes megházasodni.'' Ő azt felelte nekik: ,,Nem mindenki érti meg ezt a dolgot, csak azok, akiknek megadatott. Vannak ugyanis eunuchok, akik anyjuk méhéből így születtek; aztán vannak eunuchok, akiket az emberek tettek ilyenné, és vannak olyan eunuchok is, akik önmagukat férfiatlanították a mennyek országáért. Aki meg tudja érteni, értse meg.''

Bevezető ima: Uram, taníts meg megérteni, és elfogadni téged, mint az Egyetlent, Aki megtanít minket a szeretet törvényére! Vágyom arra, hogy hittel, bizalommal és alázatos szívvel átölelhessem azt! Taníts ma meg a te életed Igéje szerint élnem!

Kérés: Törd meg szívem keménységét, Uram, Istenem, hogy Igéd új életet adjon nekem, és hogy a te törvényed világítsa meg életem ösvényét minden nap!

1. Szívük keménysége. A farizeusok hallották Jézust amint a válás ellen tanított a Hegyi Beszédben, s ahogy cáfolta a zsidók gyakorlatát. Azt gondolták, hogy csapdába csalhatják, ha szembe állítják az Ő tanítását Mózes tanításával. Abban bíztak, hogy megfoszthatják a hitelétől. De Jézus tudott a hátsó szándékaikról, és ezért Isten férfira és nőre vonatkozó eredeti tervére alapozta tanítását. Tudta, hogy ki akarják játszani Isten akaratát, és kifogásokat akarnak kovácsolni. Jézus nem érezte szükségét, hogy a tömeghez igazodjon, vagy, hogy egy könnyebben teljesíthető utat ajánljon, amikor a régi megerőltető. Isten szándékára összpontosított, és még ma is arra hív mindenkit, hogy válaszoljon erre (Isten szándékára).

2. Új törvény. Jézus tanítása kimondottan kultúraellenesnek tűnik, ma éppúgy, mint akkoriban. Hogy lehet ennyire bátor, és hogy kérhet ilyen sokat? Nem ugyanazon bűn terhe alatt dolgozunk még mindig, a szív tökéletlensége és keménysége terhe alatt, ahogy a Mózes és Jézus idején élő emberek? A lényeg azonban az, hogy Jézus nem ad új törvényeket; hanem megadja a kegyelmet, hogy képesek legyünk úgy élni, ahogy Isten azt elvárja a kezdetektől fogva, ami a bűn világba való belépése előtt volt. Krisztus többet kérhet tőlünk, mivel Ő maga hozza el a kegyelmet ahhoz, hogy új módon éljük az életünket Isten előtt. A kegyelem által „új emberekké lettünk Krisztusban”, és Isten gyermekeivé formálódtunk felhatalmazva arra, hogy szentségben és a teljes igazságban éljünk.

3. Soha se add fel! A tanítványok elsőre csüggedtnek tűnnek Jézus új tanítását hallván, amit nehéz megélni: „Akkor jobb meg sem házasodni.” Mindent az ő szűk tapasztalataikon és a népszerű vélemények szemszögéből látnak. Még hátra van számukra az átformáló találkozás Krisztus kegyelmével. Nekünk is szükségünk van arra, hogy higgyünk ebben a kegyelemben, és ezt közvetítsük mások felé, mivel a kegyelem képessé tesz arra, hogy úgy szeressünk másokat, ahogy „Ő szeretett minket”. Krisztus kegyelme az, ami életet és frissességet visz az életünkbe, és képessé tesz arra, hogy valami újat és reménytelit ajánljunk fel a körülöttünk levő világnak.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, add meg a hitet és a bizalmat, hogy teljes szívemmel higgyem, a te kegyelmed elegendő számomra. Taníts meg hinnem, hogy parancsaidat mindig kegyelmeddel támogatod, hogy új emberként élhessek benned!  

Elhatározás: Azt a szilárd, Isten kegyelmének erejébe vetett reményt fogom kérni, ami dolgozik bennem.


A pápa imaszándéka 2010. augusztus hónapra:
A munkanélküliek és hajléktalanok: Hogy a munkanélküliek és hajléktalanok és azok, akik súlyos szükséghelyzetben élnek, megértésre és befogadásra találjanak, és konkrét módon segítséget kapjanak nehézségeik leküzdésére.
Hátrányos megkülönböztetés, éhezés, kényszerkivándorlás áldozatai: Hogy az Egyház mindenki „otthona legyen, kész arra, hogy ajtót nyisson azoknak, akiket más országba való kivándorlásra kényszerít a faji és vallási megkülönböztetés, az éhség és a háborúk.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Chantal Szent Johanna Franciska

2010.08.12. csütörtök
(Chantal Szent Johanna Franciska)
Én intő jel vagyok számotokra


Ez 12,1-12
Az Úr ezt a szózatot intézte hozzám: ,,Emberfia, te az ellenszegülő ház közepén laksz, akiknek van szemük, hogy lássanak, de nem látnak, és van fülük, hogy halljanak, de nem hallanak, mert ellenszegülő ház ez! Ezért te, emberfia, készülj fel holmiddal az elköltözésre és költözködj előttük nappal; költözködj el szemük láttára lakóhelyedről más helyre; hátha felfigyelnek erre, mert ellenszegülő ház ez! Vidd ki a holmidat nappal, a szemük láttára, mint költözködéskor, te pedig menj ki előttük este, amint kimegy, aki költözködik. A szemük előtt törd át magadnak a falat, és azon keresztül menj ki; a szemük láttára vitesd ki magadat vállon, sötétben vitesd ki magadat; arcodat född be, hogy ne lásd a földet, mert csodálatos jelül adtalak téged Izrael házának.' Úgy cselekedtem tehát, amint az Úr megparancsolta nekem; a holmimat, mint valami költözködési holmit, kivittem nappal, este pedig kezemmel áttörtem magamnak a falat s a sötétben kimentem; vállon vitettem ki magamat a szemük láttára. Reggel pedig az Úr ezt a szózatot intézte hozzám: ,,Emberfia, ugye így szólt hozzád Izrael háza, az ellenszegülő ház: ,,Mit csinálsz?'' Mondd tehát nekik: Így szól az Úr Isten: Jeruzsálem fejedelmére vonatkozik ez a fenyegető jövendölés és Izraelnek egész, ott lévő házára. Mondd tehát: Én csodálatos jel vagyok számotokra. Amint én cselekedtem, úgy történik majd velük: számkivetésbe és fogságba mennek. A vezért pedig, aki köztük van, vállukon viszik majd ki. Sötétben megy ki; áttörik a falat, hogy kivigyék őt. Az arcát befödi, hogy szemével ne lássa az országot.
Zs 77, 56-62

Mt 18,21 - 19,1
Akkor Péter odament hozzá és azt mondta neki: ,,Uram! Hányszor vétkezhet ellenem a testvérem, hányszor kell megbocsátanom neki? Talán hétszer?' Jézus azt felelte neki: ,,Nem azt mondom, hogy hétszer, hanem hogy hetvenszer hétszer [Ter 4,24]. Hasonlít a mennyek országa egy királyhoz, aki el akart számolni szolgáival. Amikor elkezdte az elszámolást, odavitték hozzá az egyiket, aki tízezer talentummal tartozott. Mivel nem volt miből megadnia, az úr megparancsolta, hogy adják el őt és a feleségét, a gyerekeit, és mindent, amije csak van, és úgy fizessen. A szolga erre a földig hajolt, és leborulva kérte: ,,Légy türelemmel irántam, és mindent megadok neked.'' Megesett a szíve az úrnak a szolgán, elbocsátotta hát őt, és még az adósságot is elengedte neki. Ez a szolga azonban, mihelyt kiment, találkozott egyik szolgatársával, aki tartozott neki száz dénárral. Megragadta őt, fojtogatta és követelte: ,,Add meg, amivel tartozol.'' A szolgatársa a földig hajolt, és kérlelte: ,,Légy türelemmel irántam, és megadom neked.'' Az azonban nem engedett, hanem elvitte és börtönbe vetette őt, amíg megadja a tartozását. Amikor a szolga társai látták a történteket, nagyon elszomorodtak. Elmentek és elbeszéltek uruknak mindent, ami történt. Akkor az úr magához hívta őt és azt mondta neki: ,,Te gonosz szolga! Én az egész tartozást elengedtem neked, mert kértél engem. Nem kellett volna neked is megkönyörülnöd szolgatársadon, ahogy én is megkönyörültem rajtad?'' És az úr haragjában átadta őt a kínzóknak, amíg csak meg nem adja egész tartozását. Így tesz majd mennyei Atyám is veletek, ha mindegyiktek szívből meg nem bocsát a testvérének.' Történt, hogy amikor Jézus befejezte ezeket a szavakat, elhagyta Galileát, és Júdea határába ment a Jordánon túlra.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger