2010. augusztus 16., hétfő

Évközi idő, 20. hét Hétfő

Évközi idő, 20. hét Hétfő

Mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre? – kérdezzük a gazdag ifjúval együtt. És mi is pontosan azt a választ kapjuk, amit ő. De mi történik ezután? Szomorúan távozunk, mert sok mindenhez ragaszkodunk? Elmegyünk, mert nem Jézus követése a legfontosabb? Jól kérdez, és sokat tud elméletben ez az ifjú, de csak a kérdezésben hasonlítsunk hozzá, példáját azonban ne kövessük! Tetteinkkel kövessük Krisztust! (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszadik. hét – hétfő

2010.08.16. hétfő

(Szent Rókus)
Ezekiel példa lesz számotokra: ugyanazt csináljátok ti is


Ez 24,15-24
Akkor az Úr ezt a szózatot intézte hozzám: ,,Emberfia, íme, egy csapással elveszem tőled szemed gyönyörűségét, de ne sirasd; ne sírj, s a könnyeid se folyjanak. Sóhajts csöndben, halotti gyászt ne tarts; tedd föl fejedre turbánodat, és sarud legyen a lábadon; ruháddal ne takard el arcodat, és a gyászolók eledelét se edd.' Szóltam tehát reggel a néphez, és estére meghalt a feleségem; reggel pedig úgy tettem, amint Ő megparancsolta nekem. Ekkor a nép ezt mondta nekem: ,,Miért nem mondod meg nekünk, mit jelent az, amit cselekszel?' Azt feleltem nekik: ,,Az Úr így szólt hozzám: Beszélj Izrael házához: Így szól az Úr Isten: Íme, én megfertőzöm szentélyemet, országotok büszkeségét és szemetek gyönyörűségét, amely miatt aggódik a lelketek; fiaitok és leányaitok, akiket hátrahagytatok, kard által esnek el. Akkor ti is úgy tesztek majd, amint én tettem: Arcotokat nem takarjátok el ruhátokkal és a gyászolók eledelét nem eszitek; turbánotok a fejeteken lesz és sarutok a lábatokon; nem jajgattok, sem nem sóhajtoztok, hanem elsenyvedtek majd gonoszságaitokban, és mindenki csak a rokona előtt siránkozik majd. Mert Ezekiel csodálatos jel lesz számotokra; mindenben úgy cselekszetek majd ti is, amint ő cselekedett, amikor ez majd megtörténik; és megtudjátok, hogy én vagyok az Úr Isten.
MTörv 32,18-21
Elhagytad Istent, szülődet, feledted az Urat, teremtődet. Látta ezt az Úr és haragra gerjedt, mert felingerelték fiai s lányai. Mondta tehát: ,,Elrejtem arcomat előlük, hadd látom, mi lesz majd a végük, mert elvetemült nemzedék ez, hűtlenné vált gyermekek. Ők azzal ingereltek, ami nem-isten, bőszítettek semmiségeikkel, én is ingerlem majd őket: népnek sem nevezhető néppel, bosszantom majd őket oktalan nemzettel.
Mt 19,16-22
Ekkor íme, valaki odament hozzá és azt mondta: ,,Mester! Milyen jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?' Ő azt válaszolta neki: ,,Miért kérdezel engem a jóról? Csak egyvalaki a jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsokat.' Az megkérdezte: ,,Melyikeket?' Jézus ezt felelte: ,,Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, tiszteld apádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat' [Kiv 20,12-16; MTörv 5,16-20; Lev 19,18]. Az ifjú erre azt mondta neki: ,,Mindezeket megtartottam, mi hiányzik még nekem?' Erre Jézus így szólt hozzá: ,,Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el, amid van, add oda a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyekben. Azután jöjj, kövess engem.' E szó hallatára az ifjú szomorúan elment, mert nagy vagyona volt.

Évközi huszadik. hét – hétfő

2010. augusztus 16. - Hétfő

  Egy alkalommal Jézushoz járult egy gazdag ifjú, és megkérdezte: Mester, mi
  jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?
  Jézus így válaszolt neki: Miért kérdezel engem a jóról? Csak egyedül Isten
  a jó. Ha pedig  el akarsz jutni  az életre, tartsd  meg a parancsokat!  Az
  ifjú  tovább   kérdezte:   Melyeket?   Jézus  felsorolta:   Ne   ölj,   ne
  paráználkodjál, ne  lopj,  hamisan  ne  tanúskodjál,  atyádat  és  anyádat
  tiszteld, és szeresd felebarátodat úgy, mint önmagadat!
  Az ifjú erre  kijelentette: Ezt  mind megtartottam. Mit  kell még  tennem?
  Jézus így felelt: Ha tökéletes akarsz  lenni, menj, add el mindenedet,  és
  árát oszd szét  a szegények között,  így kincsed lesz  a mennyben.  Azután
  jöjj, és kövess engem! Ennek hallatára az ifjú szomorúan eltávozott,  mert
  nagy vagyona volt.
  Mt 19,16-22

  Elmélkedés:

  A gazdag  ifjú  története  szomorú  példája annak,  hogy  nem  elegendő  a
  törvények ismerete és azok általános szintű megtartása. Jézus ugyanis  egy
  tökéletesebb életre  hív  meg  minket,  amely  azt  jelenti,  hogy  minden
  vagyonról és evilági kincsről  lemondva Őt kell  követnünk. A gazdag  ifjú
  nem volt képes megnyitni szívét a Jézus által feltárt tökéletes élet felé,
  hanem engedett a földies vonzásoknak, s inkább távozott Jézustól.
  Valószínűleg nem csak az ifjú volt szomorú, hanem távozását követően Jézus
  is elszomorodhatott, hiszen megtapasztalhatta, hogy hiába próbálja az örök
  isteni igazsággal a magasba emelni, az Atya felé irányítani ezt a fiút,  ő
  jobban ragaszkodott a világ által nyújtott pillanatnyi előnyökhöz.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Teljenek be ajkaink dicséreteddel, hogy énekeljük, Uram, a te  dicsőséged;
  mert arra méltattál minket, hogy részesüljünk halhatatlan, éltető,  szent,
  égi titkaidban.  Erősíts  meg  minket szentséged  által,  hogy  egész  nap
  elmélkedjünk igazságaid felett.
______________________________

Évközi huszadik. hét – hétfő


Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.

A pénz mindent megváltoztat
2010. augusztus 16. Évközi huszadik. hét – hétfő
P. José LaBoy, LC
Mt 19, 16-22
Bevezető ima: Drága Uram, hiszek benned, mert tudod, mi a legjobb nekem, s hogy mit kell tennem a mennyország eléréséhez. Bízom benned, mert felszólítottál, hogy fosszam meg magam minden földi dologtól azért, hogy tied lehessek. Szeretlek, mert nagyobb vagy minden dolognál, amit teremtettél.
Kérés: Uram, add meg a lelki függetlenséget az anyagi dolgoktól!
1. Biztos vagy benne? Néha kérünk valamit vagy vágyunk valami után anélkül, hogy igazán megfontolnánk, mi szükséges ahhoz, hogy elérjük. Tudjuk, hogy a legtöbb dolog nincsen ingyen; mindazonáltal a lelki életben könnyen elfejtjük ezt. Amit a gazdag ember kér, a legnagyobb dolog, amit valaha is elérhet, de azt hiszi, hogy megszerezni könnyű lesz. Talán hozzászokott ahhoz, hogy mindent képes megvenni pénzzel, amit csak akar. Valószínűleg nem is gondolta, hogy Krisztus esetleg azt mondja neki: Foszd meg magad minden vagyonodtól! Az a tény, hogy mi akarnánk valamit, de nem akarjuk megtenni azt, ami szükséges, annak elérésére, felveti a kérdést: igazán akarjuk mi azt?
2. Az első lépés az örökkévalóság felé. Krisztus komolyan veszi az ifjú kérdését, nem köntörfalaz, nem akarja, hogy az ifjú abban a tévhitben ringassa magát, hogy a dolgok egyszerűbbek, mint amilyenek valójában. Sajnos a mai társadalomban az emberek hozzá vannak szokva ahhoz, hogy azt keressék, ami a legegyszerűbb, legkönnyebb, s ami a legkisebb erőfeszítéssel jár. Ez nem az igazi keresztény út. Ahhoz, hogy a mennybe juss – amit mindenkinek akarnia kellene – egy dolog mindenképpen elengedhetetlen: megtartani a parancsolatokat. Ez annyit tesz, hogy a bűnt el kell kerülni. A parancsolatok nem csupán szabályok halmaza, amit Isten önkényesen épített be emberi természetünkbe, s kinyilatkoztatott a Szentírásban. Isten irántunk való szeretete megelőzi a parancsolatokat. Ha valakit szeretsz, akkor már nem úgy kezeled, ahogy azelőtt, hanem olyan módon, ami tükrözi az iránti érzett szeretetedet. Tehát nem azért tartjuk meg a parancsokat, hogy megfeleljünk egy erkölcsi törvénynek, hanem azért, hogy ilyen különleges módon mutassuk ki Isten iránt érzett szeretetünket. Mindez nagyon fontos, de csupán az első lépés az üdvösség felé vezető úton.
3. Nem annyira biztos. A gazdag ifjúnak nem okozott gondot a parancsolatok szerint élni. Biztos volt magában, ezért még többet kért. És Krisztus azt kérte tőle, hogy váljon meg összes vagyonától. Erre azonban nem számított. Szomorúan távozott, mert nagyon nagy vagyona volt. A gond nem az, hogy sok mindened van, hanem az, hogy mindez jobban kitölti az életed, mint az odafönt valók, ahogy ezt Szt. Pál mondaná (vö. Kol 3,1). Az evangéliumban Jézus azt mondja: „Ahol a kincsed, ott a szíved is.” (Mt 6, 21).
Beszélgetés Krisztussal: Drága Uram, segíts Téged szeretnem mindenekfelett! Látom, hogy kötődöm dolgokhoz, ami néha ahhoz vezet, hogy elfelejtselek téged. És mégis állandóan hallom lelkem mélyén a szavaidat: „Senki sem szolgálhat egyszerre két úrnak.” (Mt 6,24). Segíts megértenem, hogy nélküled mit sem ér mindaz, amim van, legyen az bármi is!
Elhatározás: Lelkiismeret vizsgálatot tartok, hogy lássam, mik azok a parancsok, amiket nem tartok be teljesen; és megfosztom magam néhány dologtól, ami megakadályoz abban, hogy betartsam őket.

Erdő Péter bíboros atya 2010. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk népünkért, a hazánkban élő nemzetiségekért és a szomszéd népekért, hogy egymás iránti tisztelettel és szolidáris szeretettel dolgozzunk azért, hogy életünk az igazi értékek szerint alakuljon.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger