2010. augusztus 23., hétfő

LIMAI SZENT RÓZA

LIMAI SZENT RÓZA

Ti magatok nem mentek be, és azokat sem engeditek be, akik be szeretnének menni – korholja Jézus a farizeusokat. Szavaiból azt is megérthetjük, hogy akkor helyes a vallásosságunk, ha mi magunk is az üdvösség felé törekszünk, és igyekszünk másoknak is a segítségére lenni, hogy oda jussanak. A vezetők felelőssége különösen is nagy, hiszen azt a feladatot kapták, hogy a rájuk bízottakat mind elvezessék az üdvösségre. Engedelmes lélekkel kövessük pásztorainkat. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszonegyedik hét – hétfő

2010.08.23. hétfő

(Limai Szent Róza, Benizzi Szent Fülöp)
Dicsekszünk veletek Isten egyházában: állhatatosságtokkal és hitetekkel


2Tessz 1,1-5.11b-12
Pál, Szilvánusz és Timóteus a tesszalonikiek egyházának, amely Istenben, a mi Atyánkban és az Úr Jézus Krisztusban él. Kegyelem és békesség nektek Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Mindig hálaadással tartozunk Istennek értetek, testvérek, méghozzá méltán, mert a hitetek komolyan erősödik, és az egymás iránti szeretet mindnyájatokban gyarapszik, annyira, hogy dicsekszünk is veletek Isten egyházaiban, béketűrésetekkel és hitetekkel, amellyel minden üldözést és viszontagságot elviseltek. Isten igazságos ítéletének a jelei ezek, hogy méltónak találjanak benneteket Isten országára, ha meg is szenvedtek érte. Ezért imádkozunk is mindig értetek, hogy Istenünk méltónak találjon titeket meghívására. Adjon beteljesedést a jóra irányuló minden készségnek és a hit erőteljes munkájának, hogy Urunk, Jézus Krisztus neve megdicsőüljön bennetek, és ti is őbenne, Istenünk és az Úr Jézus Krisztus kegyelméből.
Zs 95
Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.
Mt 23,13-22
Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Ti magatok nem mentek be, és akik be szeretnének menni, azokat sem hagyjátok bemenni. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bejártok tengert és szárazföldet, hogy egy megtérőt szerezzetek, s amikor megszereztétek, magatoknál kétszer inkább a gyehenna fiává teszitek. Jaj nektek, vak vezetők, akik azt mondjátok: ,,Ha valaki megesküszik a templomra, az semmi, de aki megesküszik a templom aranyára, az kötelez.'' Ti ostobák és vakok! Mi a nagyobb, az arany, vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? És azt mondjátok: ,,Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de aki a rajta levő ajándékra esküszik, az kötelez.'' Ti vakok! Mi a nagyobb, az ajándék, vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Hiszen aki az oltárra esküszik, megesküszik az oltárra és mindenre, ami rajta van. S aki a templomra esküszik, megesküszik a templomra, és arra, aki benne lakik. Aki pedig az égre esküszik, Isten trónjára esküszik, és arra, aki azon ül.

Évközi huszonegyedik hét – hétfő

  2010. augusztus 23. - Hétfő

  Jézus  egyszer  így  korholta  a  farizeusokat:  Jaj,  nektek,   képmutató
  írástudók és farizeusok!  Elzárjátok a  mennyek országába  vezető utat  az
  emberek elől.  Ti magatok  nem  mentek be  oda,  és azokat  sem  engeditek
  odajutni, akik be szeretnének menni.  Jaj, nektek, képmutató írástudók  és
  farizeusok!  Tengert  és  szárazföldet  bejártok,  hogy  egyetlen  pogányt
  megtérítsetek, és ha megtért, a kárhozat fiává teszitek, kétszerte inkább,
  mint magatokat.  Jaj, nektek,  vak vezetők!  Azt mondjátok:  "Ha valaki  a
  templomra esküszik, az semmi; ha  azonban a templom aranyára esküszik,  az
  kötelez." Ti,  esztelenek  és vakok!  Hát  mi  nagyobb: az  arany  vagy  a
  templom, amely megszenteli az aranyat?  Továbbá azt mondjátok: "Ha  valaki
  az oltárra  esküszik, az  semmi, de  ha a  rajta lévő  áldozati  ajándékra
  esküszik, az kötelez." Ti, vakok! Hát mi nagyobb: az áldozati ajándék vagy
  az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Aki tehát az oltárra esküszik az
  esküszik az oltárra és mindarra, ami rajta van. Aki a templomra  esküszik,
  az esküszik  a  templomra és  arra,  aki ott  lakik.  Végül: aki  az  égre
  esküszik, az az Isten trónjára esküszik és arra, aki a trónon ül.
  Mt 23,13-22

  Elmélkedés:

  A mai evangéliumnak nem  csupán annyi a tanulsága,  hogy nem szabad  olyan
  farizeusokká válnunk, akik  másokat akadályozunk az  üdvösség felé  vezető
  úton, hanem pozitívan megfogalmazva  ugyanezt: hiteles tanúságtevőknek  és
  evangéliumhirdetőknek kell  lennünk.  Életünkben  fel  kell  ragyognia  az
  emberek számára,  hogy Krisztus  keresztjéből és  feltámadásából  merítünk
  erőt. Mindannyiunk  hivatása,  hogy  mindenkor hirdessük  Jézust  és  belé
  vetett hitünket, az  Ő örömét  és reményét sugározzuk  magunkból, hogy  jó
  tetteinket látva az emberek az Atya felé irányuljanak és a hit felébredjen
  bennük. Ez a tanúságtétel utat mutat majd másoknak az üdvösségre.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Urunk, irgalmas Isten,  adj nekünk alázatosságot,  reményt és erős  hitet!
  Add hogy a szeretet Lelke, a te Lelked ékesítsen minket. Segíts  egymáshoz
  tiszta szeretetben  közelednünk,  mert  ez  minden  parancs  foglalata  és
  beteljesítése.
  Segíts, hogy a  békesség és az  egyetértés fiai lehessünk,  és így  méltók
  legyünk rá, hogy boldognak nevezzen minket szent Fiad!

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Kedves Barátaim, akik naponta olvassátok az e-evangéliumot!
  Az új evangelizáció jegyében szeretnénk az e-mail-es evangéliumot szélesebb
  körben népszerűsíteni. Terveim szerint egy plakát segítségével legalább  a
  templomba  járók  figyelmét  fel  tudjuk  hívni  erre  a  lehetőségre.   A
  szeptemberi akció keretében Magyarország  1400 plébániájára 4400  plakátot
  küldök, hogy  minél többen  tudomást szerezzenek  a lista  létezéséről,  s
  arról, hogy ők is megkaphatják naponta az evangéliumot.
  Az evangelizációs akcióról  és annak  támogatási lehetőségéről  plébániánk
  honlapján olvashattok:
  http://zalalovo.plebania.hu/esemeny/_j_evangelizacio
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonegyedik hét – hétfő

Én vagyok testvérem őrzője?
2010. augusztus 23. Évközi huszonegyedik hét – hétfő

P. Richard Gill

Mt 23,13-22
„Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Ti magatok nem mentek be, és akik be szeretnének menni, azokat sem hagyjátok bemenni. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bejártok tengert és szárazföldet, hogy egy megtérőt szerezzetek, s amikor megszereztétek, magatoknál kétszer inkább a gyehenna fiává teszitek. Jaj nektek, vak vezetők, akik azt mondjátok: ,,Ha valaki megesküszik a templomra, az semmi, de aki megesküszik a templom aranyára, az kötelez.” Ti ostobák és vakok! Mi a nagyobb, az arany, vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? És azt mondjátok: „Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de aki a rajta levő ajándékra esküszik, az kötelez.” Ti vakok! Mi a nagyobb, az ajándék, vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Hiszen aki az oltárra esküszik, megesküszik az oltárra és mindenre, ami rajta van. S aki a templomra esküszik, megesküszik a templomra, és arra, aki benne lakik. Aki pedig az égre esküszik, Isten trónjára esküszik, és arra, aki azon ül.”

Bevezető ima: Uram, újra itt vagyok az imádságban előtted. Még ha nem is láthatlak, hittel tudom, hogy jelen vagy életemben. Remélek ígéretedben, hogy velem leszel. Szeretlek, és tudom, hogy te is szeretsz engem. Vedd ezt az imádságot szeretetem jeleként.

Kérés: Uram, engedd megértenem, hogy az igazi felebaráti szeretet azt jelenti, hogy mások lelkéért felelősséggel tartozom. Azt kívánod tőlem, hogy másokat is hozzád vezessek. Segíts teljes embernek lennem, úgy bensőmben, mint a külvilág felé.

1.Az álszentek nem állnak meg Isten előtt A farizeusok és írástudók híján vannak az egyenes és őszinte lelkiismeretnek, amivel Istennek örömet szerezhetünk. Hagynunk kell viselkedésünket, szavainkat és lelkiismeretünket megnyílni az Úr előtt és harmóniában lenni vele. A lelkiismeretünk az a titkos szentély, ahol kettesben vagyunk az Úrral, és a Szentlélek szól hozzánk a szívünk mélyén. Akkor sértjük meg lelkiismeretünket, ha azt tesszük, amiről tudjuk, hogy hamis, amikor megtagadjuk magunktól azt, ami üdvösségünk szempontjából a legfontosabb. A jó lelkiismeret a legfőbb jó, amit csak ebben az életben elérhetünk. Békét, nyugodt derűt ad nekünk és biztosítja, hogy a kegyelem állapotában maradjunk.

2. Felelősek vagyunk egymásért. Jézus nagyon szigorú azokkal, akik másokat tévútra vezetnek, különösen, ha olyanokról van szó, akiknek felelőssége másokat az üdvösség útjára tanítani és vezetni. Nagy bűn botrányt okozni és másokat az igazság ösvényétől eltéríteni. Erre sok példa van. Vannak, aki megbízást kaptak, hogy az Egyház nevében tanítsanak, de az egyház tanítását kiegészítik saját véleményükkel. Akadnak, akik rendezetlen életükkel hatnak a befolyásolható fiatalokra. Mindannyiunk üdvössége összekapcsolódik, segítünk egymásnak felépülni és segítjük egymást a Krisztushoz vezető úton. A többieknek joguk van ahhoz, hogy jó példát lássanak tőlünk, és igazat szóljunk.

3. Ne esküdjetek! Jézus óv minket az üres szavaktól, a túlzástól és attól, hogy Istenre, vagy az Ő oltárára esküdjünk. Azt kívánja, hogy szavaink őszinték legyenek, és éljünk olyan feddhetetlenül, hogy az mindenki számára példaértékű legyen. Ha tiszta a lelkiismeretünk és minden ügyünket Isten elé visszük, akkor szavaink valóban igazak lesznek, és arról tanúskodnak, ami a bensőnkben lakik. Milyen csodálatos dolog olyan emberekkel foglalkozni, aki egyszerűek és átláthatók, akiknek az arcáról olvasni lehet, mert sosem fordul elő velük, hogy fondorlatosak, számítók, hamisak, vagy kétszínűek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add kegyelmedet, hogy valóban szívem mélyéig őszinte legyek, amikor veled, vagy másokkal foglalkozom. Taníts meg arra, hogy ha a szavamat adom, azt szívemből tegyem.

Elhatározás: Lelkiismeret vizsgálatomban megkérdezem magamtól; valóban elég mélyre megyek ahhoz, hogy felismerjem Isten akaratát.

A pápa imaszándéka 2010. augusztus hónapra:
A munkanélküliek és hajléktalanok: Hogy a munkanélküliek és hajléktalanok és azok, akik súlyos szükséghelyzetben élnek, megértésre és befogadásra találjanak, és konkrét módon segítséget kapjanak nehézségeik leküzdésére.
Hátrányos megkülönböztetés, éhezés, kényszerkivándorlás áldozatai: Hogy az Egyház mindenki „otthona legyen, kész arra, hogy ajtót nyisson azoknak, akiket más országba való kivándorlásra kényszerít a faji és vallási megkülönböztetés, az éhség és a háborúk.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger