2010. augusztus 24., kedd

Szent Bertalan apostol

 Szent Bertalan apostol

Megtaláltuk a názáreti Jézust – mondja lelkesen Fülöp apostol. Érzi, hogy Isten ígérete teljesedett be Jézus személyében. Keresni és megtalálni Jézust, ez legyen számunkra is az örvendezés oka. De vegyük észre azt is hogy Fülöp nem önmagában örvendezik, hanem éppen elmondja örömét Natanaelnek. Mi is beszéljünk bátran másoknak a Jézussal való találkozásainkról, és vezessük el az embereket őhozzá. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

SZENT BERTALAN APOSTOL (ünnep)

2010.08.24. kedd: SZENT BERTALAN APOSTOL (ünnep)

Az alapköveken a Bárány tizenkét apostolának neve volt


Jel 21,9b-14
Akkor odajött hozzám a hét angyal közül az egyik, akiknél az utolsó hét csapással teli csésze volt [Lev 26,21G], és így szólt hozzám: ,,Gyere, megmutatom neked a menyasszonyt, a Bárány jegyesét!' Lélekben elvitt egy nagy és magas hegyre [Ez 40,2], és megmutatta nekem a szent várost, Jeruzsálemet [Iz 52,1], amely a mennyből szállt alá Istentől, ahol Isten fényessége volt, és amelynek világossága hasonló volt a drágakőhöz, a kristálytiszta jáspishoz. Nagy és magas fala volt, tizenkét kapuval, és a kapuk fölött tizenkét angyal. A kapukra nevek voltak írva, amelyek Izrael fiainak tizenkét törzsének nevei [Ez 48,31; Kiv 28,21]. Keletről három kapu, és északról három kapu, és délről három kapu, és nyugatról három kapu [Ez 48,31-35]. A város falának tizenkét alapköve volt, és azokon a Bárány tizenkét apostolának tizenkét neve.
Zs 144
Dicséret. Dávidtól. Magasztallak téged, Istenem, királyom, s áldom nevedet örökkön örökké. Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nagy az Úr és méltó a dicséretre, nagysága fölfoghatatlan. Nemzedék nemzedéknek dicséri alkotásaidat és hirdeti hatalmadat. Elmondják szentséged fölséges dicsőségét, elbeszélik csodáidat. Elmondják félelmetes erődet, és hirdetik nagyságodat. Megemlékeznek túláradó jóságodról, igazságodat ujjongva ünneplik. Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú. Jó az Úr mindenkihez, és könyörületes minden teremtményéhez. Magasztaljon téged, Uram, minden műved, és áldjanak szentjeid. Országod dicsőségét hirdessék és beszéljék el hatalmadat, hogy megismertessék az emberek fiaival hatalmadat, és országodnak fölséges dicsőségét. A te országod örökké tartó ország, és uralmad nemzedékről nemzedékre fönnáll. Hűséges az Úr minden igéjében, és szentséges minden tettében. Fölemel az Úr mindenkit, aki elesik, és minden elnyomottat fölsegít. Mindeneknek szemei tebenned bíznak, Úristen, mert te adsz nekik eledelt. Alkalmas időben. megnyitod kezedet, és betöltesz minden élőt áldásoddal. Igazságos az Úr minden útjában, és szent minden művében. Közel van az Úr mindazokhoz, akik segítségül hívják, akik segítségül hívják őt igazságban. Teljesíti akaratát azoknak, akik őt félik, meghallgatja könyörgésüket és megszabadítja őket. Megőrzi az Úr mindazokat, akik őt szeretik, de elpusztítja mind a bűnösöket. Hirdesse szám az Úr dicséretét, és minden élő áldja szent nevét örökkön-örökké.
Jn 1,45-51
Fülöp találkozott Natanaellel, és elmondta neki: ,,Megtaláltuk azt, akiről Mózes írt a törvényben és a próféták: Jézust, József fiát Názáretből.' Natanael erre megjegyezte: ,,Jöhet valami jó Názáretből?' Fülöp azt felelte neki: ,,Gyere és lásd!' Amikor Jézus meglátta a közeledő Natanaelt, azt mondta róla: ,,Íme, egy igaz izraelita, akiben nincs álnokság.' Natanael megkérdezte: ,,Honnan ismersz engem?' Jézus azt felelte: ,,Mielőtt Fülöp hívott volna téged, láttalak, amikor a fügefa alatt voltál.' Natanael azt válaszolta: ,,Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!' Jézus erre így szólt: ,,Mivel azt mondtam neked: láttalak a fügefa alatt, hiszel. De nagyobb dolgokat fogsz majd látni ezeknél.' Aztán hozzátette: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok a megnyílt eget, s hogy az Isten angyalai föl- és leszállnak az Emberfia fölött.'

Szent Bertalan apostol

2010. augusztus 24. - Kedd, Szent Bertalan apostol

  Egy  alkalommal:   Fülöp  találkozott   Nátánáellel,  és   közölte   vele:
  "Megtaláltuk, akiről  Mózes törvénye  és a  próféták szólnak,  a  názáreti
  Jézust, József fiát." "Jöhet-e valami jó Názáretből" - kérdezte  Nátánáel.
  "Jöjj, nézd meg!" - felelte Fülöp.

  Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel  közeledik hozzá, így szólt:  "Nézzétek,
  ez egy  igaz izraelita!  Nincs benne  kétszínűség!" Nátánáel  megkérdezte:
  "Honnan ismersz engem?" Jézus így felelt: "Még mielőtt Fülöp hívott volna,
  láttalak a  fügefa alatt."  Nátánáel erre  elismerte: "Rabbi,  te vagy  az
  Isten Fia, te vagy Izrael Királya."  Jézus így szólt: "Azért hiszel,  mert
  azt mondtam:  Láttalak a  fügefa alatt.  Nagyobb dolgokat  is fogsz  látni
  ennél."  Majd  így  folytatta:  "Bizony,  bizony,  mondom  nektek:   látni
  fogjátok, hogy  megnyílik az  ég, és  Isten angyalai  fel-alá szállnak  az
  Emberfia felett."
  Jn 1,45-51

  Elmélkedés:

  Az evangéliumban szereplő Nátánáel most találkozik először Jézussal, de ez
  az első élmény is hitvallásra  készteti. Bizonyára a személyes  találkozás
  hatása ez, hiszen ez a zsidó férfi már sokat hallhatott Jézusról, de eddig
  még nem találkozott vele. Mi  is oly sokat hallunk Jézusról,  rendszeresen
  olvassuk életének történetét és tanítását,  de vajon mit ébreszt  bennünk,
  amikor személyesen találkozhatunk vele? Mit érzünk, amikor szentségimádást
  végzünk vagy  szentáldozáshoz  járulunk? Mit  érzünk,  amikor  megbocsátja
  bűneinket? Jézus jól ismer bennünket és ismeri életünket. Akkor is  tudja,
  mit csinálunk, amikor  mi nem  vesszük észre közelségét  és jelenlétét.  A
  vele való találkozások pedig megújítják elkötelezettségünket.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Jézusom, vezess engem a te utadon.
  Ne engedjem el soha a te kezedet.
  A Te kegyelmed éltessen engem.
  A Te szereteted lakjék bennem.
  A Te tisztaságod költözzék belém.
  Ne a test legyen a szemem előtt, hanem a lélek.
  Ne a jelen, hanem az örök élet.
  Ne csak másoknak, de magamnak is szívből megbocsássak.
  Mindig és mindenért, Neked hálát adni tudjak,
  és ha választanom kell kettőnk között Jézusom,
  mindig csak Te, Te és sohasem én legyek az első!
______________________________

Szent Bertalan apostol

Szent Bertalan hivatása
2010. augusztus 24. Évközi huszonegyedik hét – kedd
Szent Bertalan apostol
P. Daniel Polzer LC

Jn 1,45-51
Fülöp találkozott Natánaellel és elmondta neki: "Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták írnak, a názáreti Jézust, Józsefnek a fiát." "Jöhet valami jó Názáretből?" - kérdezte Natánael. "Gyere és győződjél meg róla!" - felelte Fülöp. Amikor Jézus meglátta Natánaelt, amint feléje tartott, ezt mondta róla: "Lám, egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság." Natánael megkérdezte tőle: "Honnét ismersz?" Jézus így válaszolt: "Mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak, a fügefa alatt voltál." Natánael erre felkiáltott: "Rabbi (azaz: Mester), te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!" Jézus ezt felelte neki: "Mivel megmondtam, hogy láttalak a fügefa alatt, hiszel. De nagyobb dolgokat is fogsz még látni." Majd hozzátette: "Bizony, bizony mondom nektek: Látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, s az Isten angyalai föl- s leszállnak az Emberfia fölött."

Bevezető ima: Uram, hiszek a te csodálatosan tündöklő dicsőségedben, még akkor is, ha éppen elrejtőzik szemeim elől. Hiszem, hogy örök boldogságod és békéd eljön ide a földi siralomvölgybe. Szeretlek, még akkor is, ha néha a szenvedésben nem vagyok képes észrevenni szeretetedet. Te vagy az én Istenem, te vagy az én mindenem.

Kérés: Uram, növeld beléd vetett bizalmamat!

1. A meghívás. Köztudott, hogy amikor Szent János Natánaelről beszél, akkor Szent Bertalan apostolra utal. Natánael, akárcsak mi, megkapja a hívást, hogy apostol legyen. Az ő esetében a hívás nem közvetlenül Jézustól jön, hanem egy közvetítő, által, aki nem más, mint Fülöp, és tanúsítja, hogy kicsoda Jézus. Először Natánael kétkedik, de nem teljesen elutasító, hanem elmegy, hogy találkozzon Jézussal. Krisztus sokunkat közvetítők által hív: egy barát, rokon, megszentelt életű, stb. Ennek ellenére lehetnek kétségeink, de mindaddig, amíg a szívünk nyitott, addig Jézus képes munkálkodni benne és közelebb vonni magához.

2. A hit megvallása. A Jézussal való találkozás eredménye a hitvallás: "Rabbi (azaz: Mester), te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!" Ebben már nincs kétség vagy szkepticizmus. A Krisztussal való találkozás egy tiszta és szilárd meggyőződést ad. Fülöp, a közvetítő, félreáll a képből és Natánaelnek közvetlen és erős személyes kapcsolata lesz Krisztussal. Natánael meggyőződött és apostollá válik. Még akkor is, ha közvetítőkön keresztül jutottunk el Jézushoz, a hitünket fokozatosan a saját, személyes Krisztus-élményeink fogják megalapozni.

3. Nagyobb dolgokat megélni. Natánael – Szent Bertalan – egy lett a tizenkét apostol közül. A hagyomány szerint Indiában és Örményországban hirdette az evangéliumot, ahol mártírhalált halt. Élve megnyúzták és lefejezték. Kétségtelen, hogy két dolog adott neki erőt és bátorságot ahhoz, hogy prédikáljon és mártírhalált haljon: az, hogy bepillantást nyert a hitbe, valamint a nagyobb dolgok felismerése. Az első egyszerű Krisztussal való találkozástól kezdve nagy szentté vált, aki életét a legmélyebb egységben élte Istennel.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy néha szkeptikus vagyok, nem bízom abban, hogy át tudod alakítani életem. Oly sok egyszerű imával fordultam már hozzád; kérlek, segíts, hogy ezek a kis beszélgetések által, szilárd hitvallásra jussak és kitartó legyek az apostoli buzgóságban!

Elhatározás: A nap folyamán el fogom imádkozni a Hiszekegyet és megújítom a Krisztusba vetett hitemet.


Erdő Péter bíboros atya 2010. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk népünkért, a hazánkban élő nemzetiségekért és a szomszéd népekért, hogy egymás iránti tisztelettel és szolidáris szeretettel dolgozzunk azért, hogy életünk az igazi értékek szerint alakuljon.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger