2010. augusztus 25., szerda

KALAZANCI SZENT JÓZSEF, áldozópap

KALAZANCI SZENT JÓZSEF, áldozópap
 
Jaj nektek, képmutatók – mondja Jézus. És jaj nekünk, ha most azt gondoljuk, hogy ez a figyelmeztetés csak másoknak szól, de nem nekünk. Jaj nekünk, ha azt hisszük, hogy már megérkeztünk, és nem kell tovább haladnunk a tökéletesség és az életszentség útján. Jaj nekünk, ha túlzottan magabiztosak vagyunk, s ha elégedettek vagyunk önmagunkkal. Vajon Jézus elégedett-e az életünkkel és a szolgálatunkkal? (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Huszonkettedik évközi hét - szerda

2010.08.25. szerda

(Szent Lajos, Kalazanci Szent József)
Aki nem akar dolgozni, ne is egyék!


2Tessz 3,6-10.16-18
Ugyanakkor Urunk, Jézus Krisztus nevében meghagyjuk nektek, testvérek, hogy tartsátok távol magatokat minden olyan testvértől, aki rendetlenül él, és nem a szerint a hagyomány szerint, amelyet tőlünk kapott. Jól tudjátok, miként kell minket követni, és pedig abban, hogy nem voltunk köztetek izgágák, nem ettük ingyen senki kenyerét, hanem megdolgoztunk érte, fáradsággal, éjjel-nappal munkálkodva, hogy ne legyünk terhére egyikteknek sem. Nem mintha nem lett volna jogunk hozzá, hanem hogy magunkat követendő példakép gyanánt állítsuk elétek. Amikor ugyanis még nálatok voltunk, meghagytuk nektek, hogy aki nem akar dolgozni, ne is egyék. A békesség Ura adjon nektek örök békességet mindenhol! Az Úr legyen mindnyájatokkal! Én Pál, a saját kezemmel írom az üdvözlést. Minden levelemben ez az ismertető jel. Így írok. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme legyen mindnyájatokkal! Ámen.
Zs 127
Zarándok-ének. Mind boldog az, aki féli az Urat, s az ő útjain jár! Élvezed akkor kezed munkáját, boldog vagy, és jó dolgod lesz. Feleséged olyan lesz, mint a bőven termő szőlőtő házad oldalán, fiaid, mint az olajfa-csemeték asztalod körül. Íme, ilyen áldás éri azt az embert, aki féli az Urat. Áldjon meg téged Sionról az Úr, hogy lásd Jeruzsálem boldogságát életed minden napján, és lásd fiaidnak fiait. Békesség legyen Izraelen!
Mt 23,27-32
Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlítotok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépnek látszanak, de belül tele vannak a holtak csontjaival és mindenféle tisztátalansággal. Így ti is kívülről ugyan igaznak látszotok az emberek előtt, de belül tele vagytok képmutatással és törvényszegéssel. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert síremlékeket építetek a prófétáknak, és feldíszítitek az igazak sírjait, s azt mondjátok: ,,Ha atyáink napjaiban éltünk volna, nem lettünk volna bűntársaik a próféták vérében.'' De ti magatok tanúsítjátok, hogy fiai vagytok azoknak, akik a prófétákat megölték. Ti is betöltitek atyáitok mértékét!

Huszadik évközi hét - szerda

  2010. augusztus 25. - Szerda

  Jézus egyszer így korholta a farizeusokat: Jaj nektek, képmutató írástudók
  és farizeusok!  Olyanok vagytok,  mint a  fehérre meszelt  sírok,  amelyek
  kívülről szépnek látszanak, belül azonban holtak csontjaival és mindenféle
  undoksággal vannak tele. Így ti  is kívülről igaznak látszotok az  emberek
  előtt, de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal.
  Jaj nektek,  képmutató  írástudók  és farizeusok!  Sírboltokat  emeltek  a
  prófétáknak, feldíszítitek  az igazak  síremlékeit, és  kijelentitek:  "Ha
  atyáink napjaiban éltünk volna, nem  lettünk volna bűnrészesek a  próféták
  vérében." Ezzel ti magatok tanúsítjátok, hogy a próféták gyilkosainak fiai
  vagytok. Nos, fejezzétek hát be, amit atyáitok elkezdtek!
  Mt 23,27-32

  Elmélkedés:

  Jézus itt  fogalmazza  meg  a  legvilágosabban, hogy  mi  a  problémája  a
  farizeusok magatartásával.  Olyan embereknek  tartja őket,  akik  "igaznak
  látszanak az emberek  előtt, belül  azonban tele  vannak képmutatással  és
  gonoszsággal". Jézus ítéletét  nincs jogunk kétségbe  vonni, hiszen ő  jól
  tudta, hogy mi lakik az emberek szívében. Ezek szerint a farizeusok  "igaz
  volta" és vallásossága csak látszat, s ezzel nem az Isten kedvében akarnak
  járni, hanem csak az embereket akarják megtéveszteni.
  Beláthatjuk, hogy mi is könnyen eshetünk a látszatvallásosság bűnébe. Néha
  észre sem  vesszük,  ha  inkább  a  külsőségekre  figyelünk,  de  a  belső
  összeszedettség  teljesen   hiányzik.   A   közösségi   istentiszteleteken
  próbáljunk a lelki  felkészülésre és a  belső összeszedettségre  figyelni,
  külső cselekedeteink pedig lehetőleg ne térjenek el a megszokottól!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Jóságos Istenem,  hálás szível  köszönöm Neked  mindazt, amivel  mindennap
  elhalmozol Jóságodból, köszönök mindent azok  helyett és nevében is,  akik
  ezt nem teszik meg.  Édes Jézusom, határtalan  Jóság! Milyen sokat  tettél
  azért, hogy az emberek  viszontszeressenek. Miként lehetséges mégis,  hogy
  sokan nem szeretnek  Téged? Szent kegyelmeddel  eltökélem, hogy  amennyire
  csak képes vagyok, szeretlek Téged mindenek fölött!
______________________________

Huszadik évközi hét - szerda

2010. augusztus 25. Huszadik évközi hét - szerda

P. Alexander Kim, LC

Mt 23,27-32
Jézus egyszer így korholta a farizeusokat: Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Olyanok vagytok, mint a fehérre meszelt sírok, amelyek kívülről szépnek látszanak, belül azonban holtak csontjaival és mindenféle undoksággal vannak tele. Így ti is kívülről igaznak látszotok az emberek előtt, de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Sírboltokat emeltek a prófétáknak, feldíszítitek az igazak síremlékeit, és kijelentitek: „Ha atyáink napjaiban éltünk volna, nem lettünk volna bűnrészesek a próféták vérében.” Ezzel ti magatok tanúsítjátok, hogy a próféták gyilkosainak fiai vagytok. Nos, fejezzétek hát be, amit atyáitok elkezdtek!

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy te vagy az „Út, az Igazság és az Élet” (Jn 14,6). Alázattal járulok ma eléd. Életemet nyitott könyvként akarom eléd tárni, melynek lapjain te írod életem történetét.

Kérés: Uram, adj nekem őszinte és alázatos szívet, mely vezet engem minden képmutatás elutasításában és katolikus hitem teljes megélésében.

1. Bort iszik és vizet prédikál. Az egyik legkeményebb feddést Jézus azoknak a képmutatóknak adta, akik Isten népe vezetésének nehéz feladatával lettek megbízva. Ők arra voltak meghívva, hogy közvetítsék a reményt, melyet Isten ígért, hogy megszabadítja őket: „az én népem lesznek, én pedig az ő Istenük leszek” (Jer 24,7). Mégis az ő hiú törvénytiszteletük nem volt más, mint önelégültség, mely Izrael nyáját a kétségbeesésig megterhelte. Ahelyett, hogy segítettek volna Isten népét a bűnből kivezetni, és Isten szeretetéhez hűséges életére elvezetni, becsapták a népet, és lelki nyitottságukat a vallás felé, a saját piszkos gyarapodásuk érdekében használták ki.

2. Szentek nyaktilója (guillotine) vagy szentek a vesztőhelyhez (guillotine). Az emberek véleményének túlságos figyelembevétele a „Szentek guillotine-ja”. Végzetes hatású és halálos erő lehet a buzgó szív cselekvésének megtörésére. Mások véleményének túlértékelése Isten szeretetét és a lelket terméketlenné teszi, mert az nem más, mint gőgbe burkolt félelem, kétség vagy a „nem akarom megzavarni mások érzéseit” álokoskodása. Másrészről az igaz emberszeretet tanúságot tesz az igazságról, tekintet nélkül annak esetleges következményeire – ami lehet az üldözés és a kard is. (Vö: Róm 8, 35). Ha nem túlságosan figyelünk az emberek véleményére, lehet, hogy utunk a megvetés és gúny „guillotine”-éhez vezet, de akkor vagyunk a szentté válásunk útján.

3. Apaként és fiúként egyaránt képmutatók. A farizeusok ősei megölték a prófétákat, akik Isten nevében fenyítették a népet. Most Jézus ironikusan sürgeti őket, hogy bizonyítsák: méltók erre az örökségükre. Ellentétben a farizeusokkal és főpapokkal, akik pénzsóvárrá lettek, Jézus Izrael nyája számára a Jó Pásztor. Jézus egy új papságot intézményesített, melynek alapja az Ő személye: aki a Szenvedő Szolga, a Húsvéti Bárány, a Messiás, a Szentháromság Második Személye. Ö mindent újjá alkotott és az igazságban szabaddá tett a bűntől.

Beszélgetés Krisztussal: Ó, Uram, teljes szívemből köszönöm, hogy megváltottál engem. Engeded hallanom Hangodat, amint szelíden szólítasz engem. Örökre hálás vagyok neked a keresztért, melyen bizonyítottad irántam való szeretetedet. Erősíts meg a hitben és tölts el szereteteddel, hogy egy napon örömmel mondhassam Szent Pállal: „élek én, de már nem én, hanem Krisztus él bennem.” (Gal 2, 20)

Elhatározás: Ma ellensége leszek a képmutatásnak, és minden emberi kapcsolatomban őszinte leszek.


A pápa imaszándéka 2010. augusztus hónapra:
A munkanélküliek és hajléktalanok: Hogy a munkanélküliek és hajléktalanok és azok, akik súlyos szükséghelyzetben élnek, megértésre és befogadásra találjanak, és konkrét módon segítséget kapjanak nehézségeik leküzdésére.
Hátrányos megkülönböztetés, éhezés, kényszerkivándorlás áldozatai: Hogy az Egyház mindenki „otthona legyen, kész arra, hogy ajtót nyisson azoknak, akiket más országba való kivándorlásra kényszerít a faji és vallási megkülönböztetés, az éhség és a háborúk.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger