2010. augusztus 26., csütörtök

Évközi idő, 21. hét Csütörtök

Évközi idő, 21. hét Csütörtök

Legyetek készen az Emberfia érkezésére! Mit jelent ez a készenlét? Végezni feladatunkat a hétköznapok hűségével. A készenlét nem okozhat egy olyan feszültséget, hogy jaj, mi lesz, ha éppen ma, de nem indíthat egy úgysem jön még el szemléletre sem. Teszem a dolgomat napról napra, élem azt az életet, amelyre Krisztus hívott. Így várakozhatok visszatérésére napról napra.
További gondolatok...

Évközi huszonegyedik hét- csütörtök

2010.08.26. csütörtök

A Krisztusról szóló tanítás megerősödött köztetek


1Kor 1,1-9
Pál, Jézus Krisztusnak Isten akaratából meghívott apostola, és Szosztenész testvér, Isten korintusi egyházának, a Krisztus Jézusban megszentelteknek, a meghívott szenteknek, mindazokkal együtt, akik segítségül hívják a mi Urunk Jézus Krisztus nevét, minden helyen, náluk és nálunk. Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól. Szüntelenül hálát adok Istenemnek értetek Isten kegyelméért, amely megadatott nektek Krisztus Jézusban, hogy mindenben gazdagok lettetek őbenne, minden igében és minden ismeretben. Mert Krisztus tanúbizonysága megerősödött bennetek, úgyhogy semmiféle kegyelmi adománynak sem vagytok híjával, miközben a mi Urunk Jézus Krisztus megjelenését várjátok, aki meg is erősít majd titeket mindvégig, hogy feddhetetlenek legyetek a mi Urunk Jézus Krisztus napján. Hűséges az Isten, aki által meghívást nyertetek Fiának, Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak közösségébe.
Zs 144
Dicséret. Dávidtól. Magasztallak téged, Istenem, királyom, s áldom nevedet örökkön örökké. Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nagy az Úr és méltó a dicséretre, nagysága fölfoghatatlan. Nemzedék nemzedéknek dicséri alkotásaidat és hirdeti hatalmadat. Elmondják szentséged fölséges dicsőségét, elbeszélik csodáidat. Elmondják félelmetes erődet, és hirdetik nagyságodat. Megemlékeznek túláradó jóságodról, igazságodat ujjongva ünneplik. Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú. Jó az Úr mindenkihez, és könyörületes minden teremtményéhez. Magasztaljon téged, Uram, minden műved, és áldjanak szentjeid. Országod dicsőségét hirdessék és beszéljék el hatalmadat, hogy megismertessék az emberek fiaival hatalmadat, és országodnak fölséges dicsőségét. A te országod örökké tartó ország, és uralmad nemzedékről nemzedékre fönnáll. Hűséges az Úr minden igéjében, és szentséges minden tettében. Fölemel az Úr mindenkit, aki elesik, és minden elnyomottat fölsegít. Mindeneknek szemei tebenned bíznak, Úristen, mert te adsz nekik eledelt. Alkalmas időben. megnyitod kezedet, és betöltesz minden élőt áldásoddal. Igazságos az Úr minden útjában, és szent minden művében. Közel van az Úr mindazokhoz, akik segítségül hívják, akik segítségül hívják őt igazságban. Teljesíti akaratát azoknak, akik őt félik, meghallgatja könyörgésüket és megszabadítja őket. Megőrzi az Úr mindazokat, akik őt szeretik, de elpusztítja mind a bűnösöket. Hirdesse szám az Úr dicséretét, és minden élő áldja szent nevét örökkön-örökké.
Mt 24,42-51
Legyetek tehát éberek, mert nem tudjátok, mely napon jön el Uratok. Azt pedig értsétek meg, hogy ha tudná a házigazda, melyik őrváltáskor jön a tolvaj, ébren volna és nem engedné betörni a házába. Legyetek tehát készen ti is, mert amelyik órában nem gondoljátok, eljön az Emberfia. Mit gondolsz, ki az a megbízható és értelmes szolga, akit az Úr házanépe fölé állít, hogy adja ki nekik az ételt kellő időben? Boldog az a szolga, akit ura, amikor megérkezik, ebben a munkában talál. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha az a gonosz szolga azt mondja szívében: ,,Késik jönni az én uram'', és elkezdi verni szolgatársait, eszik és iszik a részegekkel: megjön majd az ura annak a szolgának azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyben nem gondolja. Darabokra szabdalja őt, és a képmutatók sorsára juttatja. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!

Évközi huszonegyedik hét- csütörtök

2010. augusztus 26. - Csütörtök

  Amikor  Jézus  a   világ  végéről  beszélt,   így  szólt   tanítványaihoz:
  Virrasszatok, mert nem tudhatjátok,  mely napon jön el  a ti Uratok!  Mert
  nyilvánvaló, hogy ha a ház gazdája tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj,
  fenn virrasztana, és nem hagyná,  hogy betörjenek a házba. Legyetek  tehát
  ti is készen,  mert az  Emberfia abban  az órában  jön el,  amikor nem  is
  gondoljátok. Mit gondoltok? Ki a hű és okos szolga, akit gazdája háza népe
  fölé rendelt, hogy kellő időben élelmet  adjon nekik? Boldog az a  szolga,
  akit hazatérő ura ebben a  munkában talál. Bizony, mondom nektek:  rábízza
  egész vagyonát. Ha  azonban az  a szolga  gonosz, és  azt mondja  magában:
  "Késik a gazdám!", aztán verni kezdi szolgatársait, és együtt  eszik-iszik
  a részegeskedőkkel; s megjön  ennek a szolgának ura  azon a napon,  amikor
  nem várja, és  abban az  órában, amikor nem  is sejti,  - ura  kegyetlenül
  megbünteti,  és  a  képmutatók  sorsára  juttatja.  Ott  aztán  sírás   és
  fogcsikorgatás lesz.
  Mt 24,42-51

  Elmélkedés:

  Az okos és  a hűtlen szolga  példáját állítja szembe  egymással Jézus  mai
  beszédében. Az okos  szolga állandóan készenlétben  van, mert tudja,  hogy
  ura bármikor megérkezhet, a hűtlen  viszont elfeledkezik erről, s  már-már
  úgy viselkedik, mintha gazdája távollétében ő lenne az úr. A hűtlen szolga
  abban is hibázik, hogy úgy tesz, mintha tudná, mikor fog ura hazatérni.  A
  beszédet egyértelműen értelmezhetjük úgy, hogy Jézus az úr és mi vagyunk a
  szolgák, akik visszatérésére  várakozunk. Magatartásunk  kétféle lehet  ez
  idő alatt.  Vagy  éberen  és  felkészülten  várjuk  Jézus  érkezését  vagy
  megfeledkezünk ígéretéről,  amely  szerint  újra  eljön.  Ha  választanunk
  kellene, bizonyára  az okos  szolgákhoz hasonlítanánk  magunkat. De  vajon
  tényleg készen  állunk-e a  találkozásra? Valóban  felkészültünk rá,  hogy
  akár a mai napon is eljöhet Jézus? Egyszer tényleg be fog következni az  a
  pillanat, amikor eljön értünk. Legyünk éberek!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:


  Ha megszűntél adni, megszűntél Szeretni,
  Ha megszűntél szeretni, megszűntél Növekedni,
  Ha megszűntél növekedni, megszűntél Tökéletesedni,
  Ha megszűntél tökéletesedni, megszűntél kibontakozni Istenben,
  Mert Szeretni annyi, mint Isten útjára lépni, Vele kapcsolatot találni.
______________________________

Évközi huszonegyedik hét- csütörtök

Komolyan venni a munkát
2010. augusztus 26. Évközi huszonegyedik hét- csütörtök

P. Richard Gill

Mt 25, 42-51
„Legyetek tehát éberek, mert nem tudjátok, mely napon jön el Uratok. Azt pedig értsétek meg, hogy ha tudná a házigazda, melyik őrváltáskor jön a tolvaj, ébren volna, és nem engedné betörni a házába. Legyetek tehát készen ti is, mert amelyik órában nem gondoljátok, eljön az Emberfia. Mit gondolsz, ki az a megbízható és értelmes szolga, akit az Úr házanépe fölé állít, hogy adja ki nekik az ételt kellő időben? Boldog az a szolga, akit ura, amikor megérkezik, ebben a munkában talál. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha az a gonosz szolga azt mondja szívében: „Késik jönni az én uram”, és elkezdi verni szolgatársait, eszik és iszik a részegekkel: megjön majd az ura annak a szolgának azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyben nem gondolja. Darabokra szabdalja őt, és a képmutatók sorsára juttatja. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!”

Bevezető ima: Uram, Istenem, nyisd meg az elmém, hogy halljam szavadat, és a szívembe fogadjam. Hadd legyen számomra életet adó szó, lépteim biztos vezetője ma, és életem minden napján. Szavaidon elmélkedve engedd, hogy rátaláljak a biztos és biztonságos ösvényre, mely hozzád vezet, az örök életbe.

Kérés: Uram, segíts mindig ébernek lennem, és add, hogy mindig a mennyei haza legyen életem célja!

1. Napok és órák. Senki sem tudja közülünk, hogy meddig él. Jézus sem árulta el, hogy az emberi történelem meddig fog tartani, mielőtt újra eljön az Utolsó Ítéletre. Legyünk tisztában azzal, hogy mindenkor készen kell állnunk az Úrral való találkozásra, igaz módon kell cselekednünk, és tiszta lelkiismerettel kell élnünk. Úgy kell élnünk, mintha minden nap az utolsó volna, mintha az örök boldogságunk ennek a mai napnak a cselekedetein és döntésein múlna. Minden pillanat értékes, fontos Isten szemében, és az elsődleges feladatunk, hogy az üdvösség elnyerésén munkálkodjunk. Ez fontosabb, mint bármi más, amit ebben az életben tehetünk.

2. Igazi okosság.  A kitartó és állhatatos szolga, aki minden pillanatban a kötelességét teszi, az igazán okos ember. Isten azt kéri tőlünk, hogy hittel kövessük az Ő akaratát életünk minden napján. Ez a szentség és az Istennel való egység útja, nincs más módja, hogy Istenhez közelebb kerüljünk, csak ha szeretetből és hálából tesszük az Ő akaratát. Mai tetteim mennyire tükrözik az Isten akarata iránti szerető engedelmességet? Az Urat helyezem-e életem középpontjába, vagy száműztem Őt a perifériára, és csak időnként fordítok figyelmet arra, amit kér tőlem?

3. Hosszas késedelem. Gyakran tűnhet úgy, hogy az Úr távol van tőlünk, és nem vesz részt az életünkben. Úgy látszik, mintha nem is térne vissza egyhamar, ami oda vezethet, hogy sok mindentől összezavarodunk. Minden nap meg kell újítanunk a lelkünket Isten jelenlétében, hogy minden napunk örömet szerezzen neki, függetlenül attól, hogy meddig marad távol. Hitünk segítségével kell Őt felfedeznünk és megélnünk a jelenlétét, ami irányít minket egy életen át és segít meghoznunk a döntéseinket. Élő és cselekvő hittel kell minden nap hinnünk Istenben és az Ő jelenlétében.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, taníts engem igaz hittel imádkozni hozzád, és hinni életet adó Igéidben. Segíts nekem valóságosan hinni minden pillanatban, hogy örömödre legyek, megtegyem akaratodat és növekedjek a szentségben.

Elhatározás: Naponta meg akarom újítani hitemet, és gyakran fogok tudatos és buzgó hittel cselekedni.


Erdő Péter bíboros atya 2010. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk népünkért, a hazánkban élő nemzetiségekért és a szomszéd népekért, hogy egymás iránti tisztelettel és szolidáris szeretettel dolgozzunk azért, hogy életünk az igazi értékek szerint alakuljon.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger