2010. augusztus 31., kedd

Évközi idő, 22. hét Kedd

Évközi idő, 22. hét Kedd
 
Jézus ráparancsolt a tisztátalan lélekre, erre az a földre sújtotta az embert és kiment belőle – olvassuk a mai evangéliumban. Videón láttam egy magyarországi szekta összejövetelét, ahol a prédikátor megérintette a hívők homlokát, mire azok összeestek, földön hemperegtek, röfögni kezdtek, mondván – kiűzte belőlük az ördögöt. Milyen jó nekünk, katolikusoknak, hogy Jézus a szentgyónásban továbbra is gyakorolja hatalmát, amellyel meggyógyítja a bűn és a gonoszság ütött sebeket. Működése talán nem olyan látványos, minta szekta prédikátoráé, de hatékony és hiteles. Aki él ezzel a szentséggel, egyszerre vallja meg bűnei súlyát és Jézusba vetett hitét. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonkettedik hét – kedd

2010.08.31. kedd

A Lélek mindent átlát, még Isten mélységeit is


1Kor 2,10b-16
Nekünk azonban kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent kikutat, még az Isten mélységeit is. Mert ki ismeri az emberek közül az ember benső dolgait, ha nem az ember lelke, amely benne van? Éppúgy Isten benső dolgait sem ismeri senki, csak Isten Lelke. Mi azonban nem a világ lelkét kaptuk, hanem azt a Lelket, amely Istentől van, hogy megismerjük, amit Isten nekünk ajándékozott. Ezt hirdetjük is, de nem az emberi bölcsesség által, hanem a Lélek által tanított szavakkal, lelkiekhez lelkieket mérve. Az érzéki ember azonban nem fogja fel, ami az Isten Lelkéé, mert oktalanság az számára, és nem tudja megérteni, hiszen lelki módon kell azt megítélni. A lelki ember pedig mindent megítél, őt azonban senki sem ítéli meg. Mert ki ismeri az Úr gondolatait, hogy oktathatná őt? [Iz 40,13] Bennünk pedig Krisztus gondolatai vannak.
Zs 144
Dicséret. Dávidtól. Magasztallak téged, Istenem, királyom, s áldom nevedet örökkön örökké. Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nagy az Úr és méltó a dicséretre, nagysága fölfoghatatlan. Nemzedék nemzedéknek dicséri alkotásaidat és hirdeti hatalmadat. Elmondják szentséged fölséges dicsőségét, elbeszélik csodáidat. Elmondják félelmetes erődet, és hirdetik nagyságodat. Megemlékeznek túláradó jóságodról, igazságodat ujjongva ünneplik. Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú. Jó az Úr mindenkihez, és könyörületes minden teremtményéhez. Magasztaljon téged, Uram, minden műved, és áldjanak szentjeid. Országod dicsőségét hirdessék és beszéljék el hatalmadat, hogy megismertessék az emberek fiaival hatalmadat, és országodnak fölséges dicsőségét. A te országod örökké tartó ország, és uralmad nemzedékről nemzedékre fönnáll. Hűséges az Úr minden igéjében, és szentséges minden tettében. Fölemel az Úr mindenkit, aki elesik, és minden elnyomottat fölsegít. Mindeneknek szemei tebenned bíznak, Úristen, mert te adsz nekik eledelt. Alkalmas időben. megnyitod kezedet, és betöltesz minden élőt áldásoddal. Igazságos az Úr minden útjában, és szent minden művében. Közel van az Úr mindazokhoz, akik segítségül hívják, akik segítségül hívják őt igazságban. Teljesíti akaratát azoknak, akik őt félik, meghallgatja könyörgésüket és megszabadítja őket. Megőrzi az Úr mindazokat, akik őt szeretik, de elpusztítja mind a bűnösöket. Hirdesse szám az Úr dicséretét, és minden élő áldja szent nevét örökkön-örökké.
Lk 4,31-37
Azután lement Kafarnaumba, Galilea városába, és ott tanította őket szombaton. Csodálkoztak a tanításán, mert a beszéde hatalommal teljes volt. Volt a zsinagógában egy ember, akiben tisztátalan gonosz szellem lakott. Ez hangosan felkiáltott: ,,Hagyj békén! Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.' Jézus azonban megparancsolta neki: ,,Némulj el, és menj ki belőle!' Az ördög pedig középre dobta az embert, kiment belőle, és semmit sem ártott neki. Mindenkit félelem szállt meg, és egymás között így beszélgettek: ,,Milyen beszéd ez? Hatalommal és erővel parancsol a tisztátalan lelkeknek, és azok kimennek?' És a híre elterjedt a környék minden helyén.

Évközi huszonkettedik hét – kedd

2010. augusztus 31. - Kedd

  Jézus egyszer lement Kafarnaumba, Galilea egyik városába, és szombaton ott
  tanított. Tanítása ámulatba ejtett mindenkit, mert szavának hatalma  volt.
  Volt ott a zsinagógában egy tisztátalan lélektől megszállt ember, aki  így
  kiáltozott: El innen! Mi dolgunk veled, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy
  elveszíts minket? Tudom,  ki vagy: az  Isten Szentje. Jézus  ráparancsolt:
  Némulj el, és menj ki belőle! Erre  az ördög a földre sújtotta az  embert,
  és kiment belőle, anélkül, hogy bajt okozott volna neki. Csodálkozás fogta
  el  valamennyiüket,  és  egymás  közt  ezt  mondogatták:  Mi  ez?   Akkora
  hatalommal és erővel  parancsol a tisztátalan  lelkeknek, hogy kimennek  a
  megszállottakból. Ennek híre elterjedt az egész környéken.
  Lk 4,31-37

  Elmélkedés:

  A tisztátalan lélek által  megszállt ember gyógyításának történetét  azzal
  vezeti  be  az  evangélista,  hogy   azért  hallgatták  az  emberek   nagy
  lelkesedéssel Jézust, mert  "szavának hatalma volt".  Jézus más  esetekben
  oly erővel érintette  meg az  embereket, hogy azok  képesek voltak  eddigi
  életüket teljesen megváltoztatni. Akiket  megszólított, hogy kövessék  őt,
  azonnal indultak.  Máskor nem  csupán  egyes személyeket,  hanem  hatalmas
  tömegeket volt képes megigézni a jézusi tanítás. Ellenfelei pedig  sokszor
  nem voltak  képesek ellentmondani  neki, amikor  vitákban akarták  próbára
  tenni.  Számos  esetben  olvashatunk  arról  is  az  evangéliumban,   hogy
  bármilyen cselekedet nélkül, egyszerű szavakkal tudott Jézus gyógyítani. A
  jézusi  szó  ereje  most  egy  emberből  kiűzi  a  gonosz  lelket,   újabb
  bizonyítékát adva annak, hogy még  ők sem képesen szembeszállni  Jézussal.
  Milyen hatást vált ki Jézus szava bennem, aki naponta hallgatom őt?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:
  Örök Szentháromság, aki fényesség vagy,
  add, hogy lelkem részesedjék
  a te világosságodban!
  Te, aki tűz vagy,
  részesíts magaddal a tűzben,
  s ebben a tűzben egyesítsd akaratomat a tieddel.
  Te, aki bölcsesség vagy,
  add meg lelkemnek azt a bölcsességet,
  hogy fel tudja ismerni
  és meg tudja különböztetni a te igazságodat.
  Te, aki erő vagy, adj lelkemnek erőt;
  legyen annyira erős, hogy se a gonoszlélek,
  se teremtmény ne tudja megfosztani erősségétől.
______________________________

Évközi huszonkettedik hét – kedd

Krisztus otthon Kafarnaumban
2010. augusztus 31. Évközi huszonkettedik hét – kedd

P. Andrew Mulcahey

Lk 4,31-37
Azután lement Kafarnaumba, Galilea városába, és ott tanította őket szombaton. Csodálkoztak a tanításán, mert a beszéde hatalommal teljes volt. Volt a zsinagógában egy ember, akiben tisztátalan gonosz szellem lakott. Ez hangosan felkiáltott: "Hagyj békén! Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje." Jézus azonban megparancsolta neki: "Némulj el, és menj ki belőle!" Az ördög pedig középre dobta az embert, kiment belőle, és semmit sem ártott neki. Mindenkit félelem szállt meg, és egymás között így beszélgettek: "Milyen beszéd ez? Hatalommal és erővel parancsol a tisztátalan lelkeknek, és azok kimennek?" És híre elterjedt a környék minden részében.

Bevezető ima: Uram, te jóakarattal tekintettél rám. Termékeny földet láttál meg szívemben és gazdag termés reményében ültetted bele Igédet. Nem szeretnék soha csalódást okozni neked hitetlenségemmel. Beleegyezem, hogy tanítványodként hivatásom teljessége felé vezetsz.

Könyörgés: Jézus Krisztus, add, hogy úgy sóvárogjak barátságod iránt, hogy minden bűnt eltüntessek életemből!

1. Nagy remények. Jézusnak nagy tervei voltak Kafarnaumban. Egy nagyváros a tó mellett, a tenger felé vezető úton, egy forgalmas város az utazók számára. Ideális hely volt az evangélium terjesztésére. Vajon akad-e majd olyan, akit érdekel az üzenete? Jézus itt telepedett le. Nyilvános szereplésének nagy része Kafarnaumban volt, és csodáinak több mint egyharmadával e város lakóit ajándékozta meg. Teljesen más volt, mint Názáret.
Krisztus azt várja tőlünk, hogy mi is megtaláljuk saját Kafarnaumunkat, ahol a legjobb apostolaivá válhatunk azáltal, hogy keressük azt a területet, ahol adottságainkat a legjobban használhatjuk, és azt a hallgatóságot, melynek legjobban tudjuk közvetíteni az evangéliumot. Ez több szeretetet követelhet tőlünk, de láthatjuk majd, ahogyan Krisztus igyekezetünket jelenlétével megáldja tanítása és gyógyítása által.

2. Egyszerű hit. Krisztus szombaton gyógyította meg a beteget Kafarnaumban, de Jeruzsálemmel ellentétben itt senki sem rótta meg ezért. Az embereknek itt egyszerűbb a hitük, kevesebbet törődnek a felszínes szabályokkal. "Itt prédikálhatok. Itt gyógyíthatok. Itt hathatok az emberekre." Krisztus otthon érzi magát, egy olyan helyen, ahol szívesen várják. Itt elhivatott emberekre talál: Péter, András, Jakab, János és Máté. Még a pogányok között is hitet talál: a százados, aki gyógyításért könyörög. Krisztus szereti ezt a várost. Azoktól, akik többet kaptak, többet is vár.

3. Felhívás a nagylelkűségre. Amint egy lélek nagylelkűséget mutat, Krisztus egy alkalmas pillanatban megmutatja neki hivatása teljességét. A kafarnaumiak hite által bátorítva Krisztus többet vár, éppen úgy, mint a gazdag ifjútól. Melyik hely lehetett volna alkalmasabb, mint a hittel teli Kafarnaum, hogy - mint később láthatjuk - Krisztus az egyik legnehezebb üzenetét elmondja a világnak, amennyiben a mennyből leszállt élő kenyérnek nevezi magát? Végül elhagyja a tömeget. "Ti is elhagytok engem?" Kafarnaum romjai a mai napig tanúsítják Krisztus figyelmeztető szavait: "És te, Kafarnaum! Talán az égig emelkedsz? Alászállsz majd az alvilágba! Mert ha a csodák, amelyek nálad történtek, Szodomában történtek volna, megmaradtak volna mind a mai napig. De mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint neked." (Mt 11,23-24)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, ismersz engem és környezetemet. Eléd helyezem a szívem, a családom, és a barátaim problémáit. Segíts nekem, hogy nyitott legyek akaratoddal szemben! Add, hogy soha ne forduljak el tőled és soha ne utasítsalak vissza! Ne hagyd, hogy elvakuljak saját ötleteimtől és véleményemtől! Segíts, hogy mindig a szemem előtt légy életem céljaként, olyan kincsként, melyért szívesen eladok bármit, ami az enyém.

Elhatározás: Újra komolyan veszem Krisztusnak egy nekem szóló kérését, melyet korábban hitem gyengesége miatt visszautasítottam.


A pápa imaszándéka 2010. augusztus hónapra:
A munkanélküliek és hajléktalanok: Hogy a munkanélküliek és hajléktalanok és azok, akik súlyos szükséghelyzetben élnek, megértésre és befogadásra találjanak, és konkrét módon segítséget kapjanak nehézségeik leküzdésére.
Hátrányos megkülönböztetés, éhezés, kényszerkivándorlás áldozatai: Hogy az Egyház mindenki „otthona legyen, kész arra, hogy ajtót nyisson azoknak, akiket más országba való kivándorlásra kényszerít a faji és vallási megkülönböztetés, az éhség és a háborúk.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger