2010. szeptember 7., kedd

Szent Márk, István, Menyhért áldozópapok, Kassai vértanúk

Szent Márk, István, Menyhért áldozópapok, Kassai vértanúk

Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt mennyei Atyám előtt – mondja Jézus, s ez nem csupán kortársainak, hanem minden Krisztus-hívőnek szól, nekünk is. Kereszténységünk megvallását és a Krisztusról való tanúságtételt a legtöbb esetben kötelességnek tekintjük, s valóban helyes, ha valaki kötelességtudatból ezt meg is teszi mindennapi életében. De a kötelességteljesítés „kényszerén” felül más értékeket is fel kell fedeznünk, amelyek még inkább ösztönözhetnek bennünket a tanúságtételre. Ilyen például az Isten iránti szeretetünk, amelyből mindig új erőt meríthetünk, és az öröm, amely megkönnyíti azt. S ezenfelül végezzük a tanúságtételt örök üdvösségünk reményében. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT KŐRÖSI MÁRK, PONGRÁCZ ISTVÁN ÉS GRODECZ MENYHÉRT

2010.09.07. kedd: SZENT KŐRÖSI MÁRK, PONGRÁCZ ISTVÁN ÉS GRODECZ MENYHÉRT
 
Az Úr Jézus Krisztus nevében és Istenünk Lelke által megtisztultatok


1Kor 6,1-11
Hogyan merészel közületek bárki, ha peres ügye van a másikkal szemben, a hitetleneknél keresni igazságot és nem a szenteknél? Vagy nem tudjátok, hogy a szentek fogják a világot megítélni? Ha pedig ti fogjátok megítélni a világot, talán méltatlanok vagytok arra, hogy jelentéktelen dolgokban ítélkezzetek? Nem tudjátok, hogy angyalok fölött fogunk ítélkezni? Mennyivel inkább világi dolgok fölött! Amikor tehát világi dolgokban pereskedtek, azokat teszitek meg bírónak, akik az egyházban semmit sem számítanak? Azért mondom ezt, hogy szégyelljétek magatokat! Ennyire nincs köztetek egyetlen bölcs ember sem, aki ítéletet tudna mondani testvérei ügyében? Testvér a testvérével pereskedik, és pedig hitetlenek előtt? Egyáltalában már az is hiba nálatok, hogy peres ügyeitek vannak egymással. Miért nem viselitek el inkább az igazságtalanságot? Miért nem tűritek el inkább a károsodást? Sőt, ti idéztek elő igazságtalanságot és okoztok kárt, mégpedig testvéreknek! Vagy nem tudjátok, hogy az igazságtalanok nem részesülnek Isten országában? Ne ejtsétek tévedésbe önmagatokat: sem paráznák, sem bálványimádók, sem házasságtörők, sem kéjencek, sem férfiakkal paráználkodó férfiak, sem tolvajok, sem kapzsik, sem iszákosak, sem átkozódók, sem rablók nem részesülnek Isten országában. Bizony, ilyenek voltatok néhányan; de megmosakodtatok, megszentelést nyertetek, és megigazultatok az Úr Jézus Krisztus nevében, a mi Istenünk Lelke által.
Zs 149
ALLELUJA! Énekeljetek az Úrnak új éneket, zengjen a szentek gyülekezetében dicsérete! Örvendezzék Izrael az ő alkotójának, Sion fiai ujjongjanak királyuknak! Dicsőítsék nevét körtánccal, dobbal és lanttal zengjenek neki! Mert az Úr kedveli népét, diadalra juttatja az alázatosakat. Ujjongnak majd a szentek dicsőségben, és örvendeznek fekvőhelyükön. Szájukban Isten magasztalása lesz, és kétélű kard a kezükben, hogy bosszút álljanak a nemzeteken megfenyítik a népeket, láncra verik királyaikat, vasbilincsbe nagyjaikat, és végrehajtják rajtuk a megírt ítéletet: Dicsősége lesz ez minden szentjének! ALLELUJA!
Lk 6,12-19
Történt pedig azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Másnap magához hívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt. Ezeket elnevezte apostoloknak: Simont, akit Péternek is nevezett, és Andrást, a testvérét, valamint Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Jakabot, Alfeus fiát és Simont, akit Zelótának neveznek, Júdást, Jakab fiát, és iskarióti Júdást, aki áruló lett. Majd lement velük és megállt egy sík helyen. Vele volt tanítványainak egy nagy csoportja és hatalmas népsokaság egész Júdeából, Jeruzsálemből, Tírusz és Szidon tengermellékéről, akik eljöttek, hogy hallgassák őt és meggyógyuljanak betegségeikből. Akiket pedig tisztátalan lelkek gyötörtek, meggyógyultak. Az egész tömeg érinteni akarta őt, mert erő áradt ki belőle, és meggyógyította mindnyájukat.

Szent Márk, István és Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk

2010. szeptember 7. - Kedd, Szent Márk, István és Menyhért áldozópapok,
  kassai vértanúk

  Abban az időben Jézus ezt  mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól,  akik
  megölik a testet, de a lelket  nem tudják megölni. Inkább attól  féljetek,
  aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja. Egy fillérért ugye két
  verebet adnak?  És mégsem  hull  a földre  egy  se közülük  Atyátok  tudta
  nélkül. Nektek pedig  minden szál  hajatokat számon  tartják! Ne  féljetek
  hát: sokkal  többet értek  ti a  verebeknél! Ha  valaki megvall  engem  az
  emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha
  valaki megtagad engem az emberek előtt,  én is megtagadom őt Atyám  előtt,
  aki a mennyekben van.
  Mt 10,28-33

  Elmélkedés:

  Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt mennyei Atyám
  előtt  -  mondja  Jézus,  s  ez  nem  csupán  kortársainak,  hanem  minden
  krisztushívőnek  szól,  nekünk  is.  Kereszténységünk  megvallását  és   a
  Krisztusról való tanúságtételt a legtöbb esetben kötelességnek  tekintjük,
  s valóban helyes, ha valaki kötelességtudatból ezt meg is teszi mindennapi
  életében. De a  kötelességteljesítés ?kényszerén? felül  más értékeket  is
  fel  kell  fedeznünk,  amelyek  még  inkább  ösztönözhetnek  bennünket   a
  tanúságtételre. Ilyen például az Isten iránti szeretetünk, amelyből mindig
  új erőt  meríthetünk és  az  öröm, amely  megkönnyíti  azt. S  ezen  felül
  végezzük a tanúságtételt örök üdvösségünk reményében!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Vezesd, ó, Krisztus, valamennyi hűségest  a hitben, hogy a keresztény  hit
  hassa át egész életüket, és bátor tanúságtevőkké tegye őket a világ  előtt
  üdvözítő küldetésed  során,  hogy az  Egyház  tudatos és  cselekvő  tagjai
  legyenek, akik bizonyosak abban, hogy Isten gyermekei, és testvérek minden
  néppel!

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Kedves Barátaim!
  Örömmel jelzem, hogy Szemedben a  jóság fénye címmel megjelent  plébániánk
  Szent Veronika  kórusának  új  CD  lemeze  Teréz  anya  születésének  100.
  évfordulójára. Információ, letölthető  szövegek, kották és  belehallgatási
  lehetőség itt:
  http://zalalovo.plebania.hu/list/szvk_kiadvanyok/Szemedben_a_josag_fenye_CD_lemez
  Ára: 2000 Ft + 300 Ft postaköltség.
  Megrendelhető tőlem  a  név, a  postacím  és a  darabszám  elküldésével  a
  zalalovo@gmail.com címre.
  Köszönöm,   ha   ilyen   módon   is   támogatjátok   a   fiatalok    zenés
  evangelizációját!
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Kőrösi Márk, Szent Pongrácz István és Szent Grodecz Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk

A szeretet teljes evangelizáció, mely szolgál az egységnek
2010. szeptember 7. Évközi huszonharmadik hét kedd
Szent Kőrösi Márk, Szent Pongrácz István és Szent Grodecz Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk

P. John Simoneau LC (János atya)

Mt. 10,28-33
Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre. Nektek minden szál hajatok számon tartják. Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél. Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.

Bevezető ima: Jézus, te szenvedésed idején is azért imádkoztál, hogy követőid egyek legyenek. Az egység fenntartása mindig nagyon nehéz, ezért arra kérlek, engedd, hogy én az egység, és ne a széthúzás forrása legyek. Engedd megtapasztalnom szeretetedet, hogy az engem megerősítve képessé tegyen arra, hogy egységben maradjak veled, és megerősítse a felebaráti szeretet kötelékeit követőid között.

Kérés: Uram, engedd felfedeznem, hogy a legértékesebb mártírság az nem a test feláldozásában rejlik, hanem abban, hogy mennyire tudom átadni magam a hit szolgálatának!

1. Elmentek, hogy megvédjék hitüket. A hit veszélyben volt. A hit mégsem egy ismeretlen dolog, hanem olyasvalami, ami a hűséges követők szívében él. A hit benned és bennem él. Ez a hit nagyon személyes, és továbbadása állandó veszélyben van. Napjaink társadalmában, sokan nem törődnek azzal, ha elveszítik hitüket. A védelem nem túl erős a relativizmus birodalmában és hitünk elgyengülhet az igazság védelmezőinek hiánya miatt. Készen állok arra, hogy megvédjem az igazságot?

2.Három férfi, három háttér, egy cél. A mai napon ünnepelt vértanúk nem Kassáról származtak, és biztos vagyok benne, hogy szülőföldjükön is nagy dolgokat tettek, mégis azt érezték, hogy el kell menniük megvédeni a hitüket. Ez nem nemzetiség vagy nyelv kérdése volt. Testvérek voltak ugyanabban a családban, az Egyházban, és a hit egyesítette őket. A Krisztusban megélt egység lelke elég volt ahhoz, hogy áttörjenek minden távolságot és elszenvedjenek bármilyen kényelmetlenséget. Végül életüket adták szeretetükért, hitükért és lelkükért tanúságtételként.

3. Ne félj Krisztustól, Ő a szeretet. A kassai vértanúk nem azért mentek Kassára, hogy tolerálják az ottaniakat, hanem, hogy szeressék őket és megpróbálják megmutatni a teljes egységet, melyet csak a Katolikus Egyházban lehet megtalálni. Nem arra koncentráltak, hogy mi történhet velük, hanem, hogy mi lesz a lelkükkel. Gyakran félünk attól, hogy egy kicsit átadjuk magunkat Krisztusnak: az időnket, türelmünket, megértésünket, a pénzünket. Ez a félelem mutatja, hogy nem bízunk Krisztus szeretetében. Ő eltölt minket. Nincs szükség arra, hogy féltsük életünket, hiszen Ő maga az élet.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, add meg nekem a kegyelmet, hogy egész életemben hirdesselek téged minden élethelyzetben: otthon, amikor pihenek, amikor dolgozom. Jelöld meg egész életemet a szeretettel, melyet a kereszten megmutattál nekem! Engedd, hogy akár készen álljak belehalni felebarátaim szolgálatába, ahelyett, hogy belesüllyedjek kényelmes életembe!

Elhatározás: Ma reggel öt perccel több időt fogok Krisztussal tölteni az imádságban és tizenöt percet pedig azzal, hogy segítek otthon.


Erdő Péter bíboros atya 2010. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban mindenki találjon munkát és emberhez méltó megélhetést és így megtapasztalja felelősségét és fontosságát családja és az egész társadalom számára.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger