2010. szeptember 9., csütörtök

Claver szent Péter áldozópap

Claver szent Péter áldozópap
Gyakran előfordul, hogy valaki a gyóntatószékben arról beszél, hogy dühös volt, mert a gyerekei vagy a szomszédok felbosszantották, s aztán elkezdi sorolni, mennyire rossz a gyerek, s mennyi hibája van a szomszédnak. Igyekszem mindjárt az elején leállítani a mások hibájának felsorolását, hiszen nem helyettük kell gyónnia az illetőnek. Igen, sajnos sokszor még a szentgyónásban sem vesszük észre, hogy a másik bűneivel foglalkozunk, pedig ilyenkor éppen a magunkéval kellene. Lelki megújulásunk kiindulópontja saját hibáink felismerése és bűneink bevallása. Csak akkor tudunk elindulni egy új úton, ha lelkünket megtisztítottuk. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonharmadik hét – csütörtök

2010.09.09. csütörtök

(Szent I.Szergiusz, Claver Szent Péter)
Aki szereti Istent, azt Isten magáénak tudja


1Kor 8,1b-7.11-13
Ami pedig a bálványoknak áldozott húst illeti, tudjuk, hogy mindnyájunknak van ismeretünk. Az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet pedig épít. Ha valaki úgy véli, hogy valamilyen ismeretre tett szert, még nem ismerte fel, hogyan kell megismernie. De ha valaki szereti Istent, azt már megismerte Isten. Ami tehát a bálványoknak áldozott hús fogyasztását illeti, tudjuk, hogy nincs bálvány a világon, és hogy nincs más Isten, csak egy. Mert ha vannak is úgynevezett istenek, akár az égben, akár a földön, amint sok isten van és sok úr, nekünk mégis egy Istenünk van, az Atya, akitől minden van, s akiért mi is vagyunk; és egy Urunk van, Jézus Krisztus, aki által minden van, s aki által mi is vagyunk. De nem mindenkinek van ismerete; egyesek mindmáig bálványokhoz szokva, a húst, mint bálványáldozatot eszik, és lelkiismeretük, mivel gyönge, beszennyeződik. Így a te ismereted miatt elvész gyönge testvéred, akiért Krisztus meghalt! Amikor azonban testvéreitek ellen így vétkeztek, és megsértitek az ő gyönge lelkiismeretüket, Krisztus ellen vétkeztek. Ezért ha étel botránkoztatja meg testvéremet, inkább nem eszem húst sohasem, hogy testvéremet meg ne botránkoztassam.
Zs 138
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgáltál és ismersz engem, tudod, ha leülök és ha fölkelek. Messziről ismered gondolataimat, szemmel tartod akár járok-kelek, akár pihenek. Előre ismered minden utamat. Még nyelvemen sincs a szó,és te már érted egészen, Uram. Minden oldalról körülveszel engem, és fölöttem tartod kezedet. Oly nagy, oly csodálatos nekem ez a tudás: ésszel föl sem érhetem! Hová mehetnék lelked elől, hová bújhatnék színed elől? Ha fölmennék az ég magasába, te ott vagy, ha alászállnék az alvilágba, jelen vagy. Ha felölteném a hajnal szárnyát, s a tenger szélső határára szöknék, ott is a te kezed vezetne, és jobbod tartana engem. Mondhatnám: ,,Borítson be a sötétség, s váljon éjszakává köröttem a fény', de neked nem sötét a sötétség, s az éj mint a nappal, oly világos előtted. Fény és sötétség közt neked nincs különbség. Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem. Dicsőítlek téged, mert olyan csodálatosan alkottál, és tudom jól, milyen csodálatos minden műved! Létem nem volt titokban előtted, amikor a föld ölén rejtve formálódtam. Még alakot sem nyertek tagjaim és szemed már látott engem. Könyvedben már minden fel volt jegyezve rólam: napjaim már eltervezted, mielőtt egy is eltelt volna belőlük. Milyen tiszteletreméltók előttem gondolataid, Istenem, milyen hatalmas a számuk! Megszámlálnám őket, de számosabbak a homokszemeknél, s ha végükre is érnék, még mindig csak nálad tartanék. Bárcsak megsemmisítenéd a gonoszokat, Istenem, és eltávolítanád tőlem a vérszomjas embereket, akik gonoszul beszélnek: hiába kelnek föl ellened. Ne gyűlöljem, Uram azokat, akik gyűlölnek téged, ne utáljam ellenségeidet? Teljes gyűlölettel gyűlölöm őket, ellenségeim lettek. Vizsgálj meg Istenem és ismerd meg szívemet; tégy próbára és ismerd meg utaimat, lásd, vajon a gonoszok útján járok-e, és vezess az örökkévalóság útján engem.
Lk 6,27-38
Nektek viszont, akik hallgattok engem, azt mondom: Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Áldjátok azokat, akik átkoznak benneteket, és imádkozzatok azokért, akik gyaláznak titeket. Annak, aki arcul üt téged, tartsd oda a másikat is; és attól, aki a felöltődet elveszi, ne tagadd meg a kabátodat sem. Adj mindenkinek, aki kér tőled; és ha valaki elveszi, ami a tiéd, vissza ne kérd. Amint akarjátok, hogy cselekedjenek veletek az emberek, ti is hasonlóképpen cselekedjetek velük. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, milyen jutalmat érdemeltek? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. És ha azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. És ha azoknak adtok kölcsön, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, milyen jutalmat érdemeltek? Hiszen a bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza. Szeressétek tehát ellenségeiteket! Tegyetek jót és kölcsönözzetek, semmit vissza nem várva; így nagy lesz a ti jutalmatok, és a Magasságbeli fiai lesztek, mert ő kegyes a hálátlanokhoz és gonoszokhoz. Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas! Ne ítéljetek, és titeket sem fognak elítélni. Ne kárhoztassatok senkit, és benneteket sem fognak kárhoztatni. Bocsássatok meg, és bocsánatot fogtok nyerni. Adjatok, és adnak majd nektek is: jó és tömött, megrázott és túláradó mértékkel adnak majd az öletekbe. Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak visszamérni nektek.'

Évközi huszonharmadik hét – csütörtök

  2010. szeptember 9. - Csütörtök

  Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: Nektek, akik  hallgattok
  engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik
  gyűlölnek titeket.  Azokra, akik  átkoznak titeket,  mondjatok áldást,  és
  imádkozzatok rágalmazóitokért.  Ha arcul  üt valaki,  tartsd oda  a  másik
  arcodat  is.  Annak,  aki  elveszi  köntösödet,  add  oda  a  ruhádat  is.
  Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd
  vissza. Úgy bánjatok  az emberekkel,  ahogy szeretnétek,  hogy veletek  is
  bánjanak. Mert  ha  csak azokat  szeretitek,  akik titeket  is  szeretnek,
  milyen jutalmat  várhattok  érte  Istentől? Hisz  a  bűnösök  is  szeretik
  azokat, akik őket szeretik. Ha csak  azokkal tesztek jót, akik veletek  is
  jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is  megteszik.
  Ha  csak  a  visszafizetés   reményében  adtok  kölcsönt,  milyen   hálára
  számíthattok? A  bűnösök is  kölcsönöznek a  bűnösöknek, hogy  ugyanannyit
  kapjanak vissza. Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok
  kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok, így nagy jutalomban részesültök,
  és fiai lesztek  a Magasságbelinek, hisz  ő is jóságos  a hálátlanok és  a
  gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok,  amint Atyátok is irgalmas.  Ne
  mondjatok ítéletet senki  fölött, s  akkor fölöttetek  sem ítélkeznek.  Ne
  ítéljetek el senkit, s akkor titeket  sem ítélnek el. Bocsássatok meg,  és
  nektek is  megbocsátanak. Adjatok,  és  akkor ti  is kaptok.  Jó,  tömött,
  megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel
  ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.
  Lk 6,27-38

  Elmélkedés:

  Az ellenségeskedő magatartás megtapasztalásakor  vagy az üldözések  idején
  az  ember  természetes,  ösztönös  magatartása  az  szokott  lenni,   hogy
  visszavág a támadásokért  vagy legalábbis önvédelmet  gyakorol. A  legtöbb
  ember ezt elégségesnek  tartja, s nem  is gondol arra,  hogy más módon  is
  lehet viszonyulni a támadásokhoz. Az ellenségszeretetről szóló  paranccsal
  Jézus  leendő   tanítványait  igyekszik   felkészíteni  az   őmiatta   ért
  támadásokra,  azt  ajánlva  nekik,   hogy  ne  támadjanak  vissza,   hanem
  szeretettel viszonozzanak  minden  ellenségeskedést.  Jézus  pontosan  ezt
  teszi, amikor halálra ítélik és bántalmazzák keresztútján. Nem vág  vissza
  kínzóinak, hanem  eltűri, hogy  keresztre szegezzék.  Utolsó perceiben  is
  képes imádkozni  azokért, akik  halálát  okozzák, ezzel  bizonyítva,  hogy
  megvalósítható a tökéletes szeretet.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Légy áldott, ó, kegyelemmel teljes Szűz!
  Fogadj el minket, amilyenek vagyunk, itt melletted.
  Fogadj el minket! Tekints a szívünkbe!
  Fogadd el gondjainkat és reményeinket!
  Segíts nekünk Te, kegyelemmel teljes, hogy kitartsunk a kegyelemben, és ha
  szükséges lenne,  visszatérjünk  az élő  Isten  kegyelmébe, ami  az  ember
  legnagyobb és természetfeletti jósága.
  II. János Pál pápa
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonharmadik hét – csütörtök

2010. szeptember 9. Évközi huszonharmadik hét – csütörtök

P. Patrick Butler LC

Lk 6; 27-38
Nektek, akik hallgattok, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót gyűlölőitekkel. Azokra, akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd neki oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak. Mert ha csak azokat szeretitek, akik benneteket is szeretnek, milyen hálát várhattok érte? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Mert ha azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen hálára számíthattok? Hisz így a bűnösök is tesznek jót. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálát várhattok érte? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanazt visszakapják. Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, a Magasságosnak lesztek a fiai, hisz ő is jó a hálátlanokhoz és a gonoszokhoz. Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.
 Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is."

Bevezető ima: Úr Jézus, te ma is országod értékeit tanítod nekem. Lelkem még oly messze van a te ideáljaidtól. Azonban azt is érzem, hogy mulasztásaim ellenére szentségre hívsz engem. Növeld Isteni segítséged iránti bizalmamat! Adj megtérést szívembe, hogy jobban szeresselek téged és azokat, akiket nehezemre esik szeretni!

Kérés: Úr Jézus, segíts lépésről lépésre tökéletesednem feléd vezető utamon!

1. Forradalom vagy polgárháború? Hegyi beszédében Jézus „forradalmian” megújult értékrendet állít elénk. A szeretet ideálját még sosem helyezték ilyen magasra, hogy ilyen hősiesség kelljen a gyakorlásához. Ez az üzenet valóságos küzdelmet indít meg bennem a régi énem és az Úr által mutatott ideál között. Nevezhetjük „polgárháborúnak”, mely a szívem csataterén folyik.

2. Az Arany Szabály. Jézus megtanítja nekem az „Arany Szabályt”: Azt tedd másokkal, amit magadnak is szeretnél. A természetes önszeretet megvan bennem, hogy magamnak jót kívánok a rossz helyett. Jézus azt akarja, hogy ezt a jóindulatot terjesszem ki másokra is. Ez igyekezetet kíván tőlem, hiszen hajlok az önzésre. Mi tud kiemelni engem kicsinyességemből?

3. Istenhez hasonlóvá válni. Isten nagyszerű tervet készített nekem. Meghaladja az értelmemet, amikor Jézus tökéletességet kér tőlem; nem földi, hanem mennyei mércével mérve. Az a hivatásom, hogy Istenhez váljak hasonlóvá, hogy az Ő isteni élete növekedjék bennem a saját önző vágyaim helyett. Nem küzdenék ily magasztos célért, ha nem Isten adta volna a küldetésemet. Bíznom kell abban, hogy képes elérni ezt bennem. Együtt kell dolgoznom vele, imádságomban mindig Őt és szent akaratát keresve.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Úrjézus, hogy a magad hasonlatosságára akarsz formálni engem. Nélküled ez nem lenne lehetséges. Veled viszont bármi lehetséges, még a saját gyengeségeim és korlátaim ellenére is. Legyen meg a Te akaratod!

Elhatározás: Meg fogom változtatni ítéletalkotásom kiindulópontját: a saját szempontjaim helyett Isten szempontjai szerint nézni a világot. Ma gyakorlatba ültetem az „Arany Szabályt”.


Erdő Péter bíboros atya 2010. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban mindenki találjon munkát és emberhez méltó megélhetést és így megtapasztalja felelősségét és fontosságát családja és az egész társadalom számára.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger