2010. szeptember 13., hétfő

Aranyszájú szent János

Aranyszájú szent János

„Pontosan elmondtam nektek, úgy, amint az Úrtól kaptam”, figyelmezteti a korinthusiakat szent Pál a szentleckében. Általa jutott el az evangélium Rómába, útja során pedig számos közösséget alapított, mégsem magának tulajdonítja, amit hirdet, hanem az Úrnak, akitől Egyházán keresztül kapta. Az Eucharisztiáról szóló tanítását sem ő maga, Pál találta ki, hanem az apostolok közösségétől kapta, akik pedig magától Jézustól kapták. Jó dolog Pállal együtt ahhoz az Egyházhoz tartoznunk, amely az evangéliumot és az Eucharisztiát Jézustól kapta, és eredetét Jézusra vezeti vissza. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

ARANYSZÁJÚ(KRIZOSZTOMOSZ) SZENT JÁNOS

2010.09.13. hétfő: ARANYSZÁJÚ(KRIZOSZTOMOSZ) SZENT JÁNOS

(Szent Tóbiás)
Az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön


1Kor 11,17-26.33
A következő intézkedéssel kapcsolatban nem dicsérhetem, hogy nem javatokra, hanem károtokra gyűltök össze. Mert először is úgy hallom, hogy amikor közösségbe gyűltök, szakadások vannak köztetek, és ezt részben el is hiszem. Mert szükséges, hogy megosztottság is legyen köztetek, hogy a kipróbáltak nyilvánvalókká legyenek. Mikor azonban egybegyűltök, az már nem az Úr vacsorájának elköltése, mert étkezés közben mindenki a saját vacsoráját veszi elő, és az egyik éhezik, a másik pedig dőzsöl. Vajon nincsen házatok az evésre és ivásra? Vagy megvetitek Isten egyházát, és megszégyenítitek azokat, akiknek semmijük nincsen? Mit mondjak nektek? Dicsérjelek titeket? Ebben nem dicsérlek! Mert az Úrtól kaptam, amit átadtam nektek, hogy az Úr Jézus azon az éjszakán, amelyen elárulták, fogta a kenyeret, hálát adott, megtörte, és így szólt: ,,Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt tegyétek az én emlékezetemre!' A vacsora után ugyanígy fogta a kelyhet is, és így szólt: ,,Ez a kehely az új szövetség [Jer 31,31] az én véremben. Tegyétek ezt, ahányszor csak isszátok, az én emlékezetemre!' Mert amikor ezt a kenyeret eszitek, és ezt a kelyhet isszátok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön. Ezért, testvéreim, amikor egybegyűltök az étkezésre, várjátok meg egymást.
Zs 39
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Várva-vártam az Urat, s ő lehajolt hozzám. Meghallgatta könyörgésemet, kihúzott a nyomorúság verméből, a sár fertőjéből; Lábamat kősziklára helyezte, lépésemet biztossá tette. Új éneket adott számba, Istenünket dicsérő szózatot.Sokan látják és félelem fogja el őket, s az Úrba vetik reményüket. Boldog az az ember, aki az Úrba vetette reményét, s aki nem tart a gőgösöktől, a hazugságra vetemedőktől. Sokat tettél értünk, Uram, én Istenem, csodáiddal és terveiddel: nincs hozzád hasonló senki sem! Hirdetni akarom őket és beszélni róluk, de túl sok ahhoz, hogy számba vehetném. Vágóáldozatot és ételáldozatot nem kívántál, hanem készségessé tetted fülemet. Égő- s bűnért való áldozatot nem követeltél, ezért így szóltam: ,,Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy teljesítsem akaratodat. Ezt akarom, én Istenem, törvényed a szívemben van.' Nagy gyülekezet előtt hirdetem igazságodat; Íme nem tartom vissza ajkamat, Uram, te tudod! Igazságodat nem rejtem el szívemben, hűségedet és segítségedet hirdetem. Nem titkolom irgalmadat és hűségedet a nagy gyülekezetben. Te, Uram, ne vond meg irgalmadat tőlem; Kegyelmed és hűséged tartson fenn mindenkor engem, mert számtalan veszély környékez; utolértek gonoszságaim, fel sem tudok tekinteni, számosabbak, mint a hajszál fejemen, és a szívem is elhagyott engem. Teljék kedved, Uram, megmentésemben, Uram, siess segítségemre. Jöjjenek zavarba mind és szégyenüljenek meg, akik életemre törnek, hogy elvegyék. Hátráljanak meg és piruljanak, akik rosszat akarnak nekem. Dermedjenek meg zavarukban, akik azt mondják: ,,Úgy kell neked!' Ujjongjanak s örvendezzenek benned mindazok, akik téged keresnek; ,,Magasztaltassék az Úr!' -- mondják mindenkor, akik örvendeznek szabadításodon. Bár én koldus vagyok és szegény, az Úr majd gondoskodik rólam. Segítőm és szabadítóm te vagy, Istenem, ne késlekedj!
Lk 7,1-10
Miután ezeket a beszédeket a nép hallatára mind befejezte, bement Kafarnaumba. Egy százados egyik szolgája pedig, aki annak nagyon kedves volt, halálos betegen feküdt. Mivel hallott Jézusról, elküldte hozzá a zsidók véneit, és kérte őt, hogy jöjjön el és gyógyítsa meg a szolgáját. Azok pedig, amikor odaértek Jézushoz, nagyon könyörögtek: ,,Méltó arra, hogy megtedd ezt neki, mert szereti nemzetünket, és a zsinagógát is ő építette nekünk.' Jézus tehát velük ment. Amikor már nem messze volt a háztól, a százados elküldte hozzá barátait, ezekkel a szavakkal: ,,Uram! Ne fáradj, mert nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj. Éppen ezért nem is tartottam magamat méltónak, hogy hozzád menjek; hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, s katonák vannak alattam; és ha azt mondom az egyiknek: ,,Menj'', elmegy; vagy a másiknak: ,,Gyere'', odajön; és a szolgámnak: ,,Tedd ezt'', megteszi.' Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott. Megfordult, és az őt követő sokaságnak ezt mondta: ,,Bizony, mondom nektek: még Izraelben sem találtam ekkora hitet!' A küldöttek pedig, amikor hazatértek, egészségben találták a szolgát.

Évközi huszonnegyedik hét – hétfő

2010. szeptember 13. - Hétfő

  Amikor Jézus a néphez intézett  beszédét befejezte, Kafarnaumba ment.  Ott
  betegen feküdt  egy századosnak  a szolgája,  akit ura  nagyon kedvelt.  A
  szolga már  a halálán  volt. A  százados, aki  hallott Jézusról,  elküldte
  hozzá a zsidók véneit azzal a kéréssel, hogy jöjjön el, és gyógyítsa meg a
  szolgáját. Amikor ezek odaértek  Jézushoz, kérlelték őt: Megérdemli,  hogy
  megtedd ezt neki, mert  szereti népünket, és a  zsinagógát is ő  építtette
  nekünk.
  Jézus tehát velük ment. Amikor már nem messze voltak a háztól, a  százados
  eléje küldte  barátait ezzel  az üzenettel:  Uram, ne  fáradj! Nem  vagyok
  méltó, hogy hajlékomba  jöjj. Éppen ezért  nem tartottam magamat  méltónak
  arra sem,  hogy  hozzád menjek.  Csak  egy  szót szólj,  és  meggyógyul  a
  szolgám. Bár  magam  is alárendelt  ember  vagyok, alattam  is  szolgálnak
  katonák. S ha azt mondom az egyiknek: Menj! - akkor elmegy, ha a  másiknak
  meg azt mondom:  Jöjj ide! -  akkor odajön, vagy  ha a szolgámnak  szólok:
  Tedd meg ezt! - akkor megteszi.
  Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott. Megfordult, és így szólt az  őt
  követő tömegnek:  Mondom  nektek,  nem találtam  ekkora  hitet  Izraelben.
  Amikor a küldöttek hazaértek, a beteg szolgát egészségesnek találták.
  Lk 7,1-10

  Elmélkedés:

  Uram, nem vagyok méltó,  hogy hajlékomba jöjj -  mondja a pogány  százados
  Jézusnak. A katonatiszt tehát önmagát érdemtelennek nevezi, ezzel  szemben
  a zsidó  elöljárók  méltónak  tartják  arra,  hogy  Jézus  meggyógyítsa  a
  szolgáját, mert  sok  jót  tett  a  zsidó néppel  és  a  zsinagógát  is  ő
  építtette.
  Jézus meg is teszi a kért csodát,  meggyógyítja a beteg szolgát, s ez  azt
  bizonyítja, hogy szerinte  is megérdemli a  százados a jócselekedetet.  De
  Jézus nem ugyanazért,  tehát nem a  tetteiért tartja méltónak  őt, mint  a
  zsidók, hanem a hitéért. A katona ugyanis egyértelműen kifejezi kérésével,
  hogy hisz Jézusban  és Jézus  halált legyőző isteni  hatalmában. Engem  mi
  tesz méltóvá, hogy Jézus hozzám jöjjön?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Add Istenem, hogy szeressük egymást!
  Add, hogy minden embert szeressünk,
  még ellenségeinket is;
  nem azért, mivel testvéreink,
  hanem hogy azok legyenek!
  Add, hogy mindig égjen bennünk
  ez a testvéri szeretet,
  a testvér mint olyan iránt,
  és az ellenség iránt,
  hogy a szeretettől testvér legyen.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonnegyedik hét – hétfő

Uram, csak egy szóval mondd...!
2010. szeptember 13. Évközi huszonnegyedik hét – hétfő
Aranyszájú Szent János püspök, és egyháztanító
P. David Daly LC

Lk 7,1-10
Miután ezeket a beszédeket a nép hallatára mind befejezte, bement Kafarnaumba. Egy százados egyik szolgája pedig, aki annak nagyon kedves volt, halálos betegen feküdt. Mivel hallott Jézusról, elküldte hozzá a zsidók véneit, és kérte őt, hogy jöjjön el és gyógyítsa meg a szolgáját. Azok pedig, amikor odaértek Jézushoz, nagyon könyörögtek: „Méltó arra, hogy megtedd ezt neki, mert szereti nemzetünket, és a zsinagógát is ő építette nekünk.” Jézus tehát velük ment. Amikor már nem messze volt a háztól, a százados elküldte hozzá barátait, ezekkel a szavakkal: „Uram! Ne fáradj, mert nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj. Éppen ezért nem is tartottam magamat méltónak, hogy hozzád menjek; hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, s katonák vannak alattam; és ha azt mondom az egyiknek: „Menj”, elmegy; vagy a másiknak: „Gyere”, odajön; és a szolgámnak: „Tedd ezt”, megteszi.” Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott. Megfordult, és az őt követő sokaságnak ezt mondta: „Bizony, mondom nektek: még Izraelben sem találtam ekkora hitet!” A küldöttek pedig, amikor hazatértek, egészségben találták a szolgát.

Bevezető ima: Uram, Jézus, hiszem, hogy azért jöttél e világba, hogy megváltsd a bűnösöket. Remélek benned és hatalmadban, amely kegyelmed által képes átformálni bűnre hajló lelkemet a szentségre. Uram, szeretlek téged, és felajánlom neked szívemnek azt a vágyát, hogy te légy az első helyen az életemben. Szeretni akarlak teljes szívemből, teljes elmémből, teljes lelkemből és teljes erőmből.

Kérés: Uram, add meg nekem a mélyebb hit kegyelmét!

1. A százados. Gyakran azok az emberek ismerik fel legkevésbé Istent, akik a legtöbb ajándékot kapták tőle. Ezért más férfiaknak és nőknek felkínálja a hit ajándékát, mindenekelőtt azoknak, akik egyszerűek és alázatos szívűek. A százados története jól megjeleníti Isten kegyelmének ezt az erejét az életünkben. Igyekeznünk kellene olyannak lenni, mint ő: egyszerűnek, alázatosnak. Bíznunk kellene abban, hogy Jézus hatalmas dolgokat cselekszik a mindennapi életünkben.

2. Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj. Ezek a szavak kinyilatkoztatják a százados alázatosságát. Ezeknek a szavaknak kellene ugyanígy megvilágítani a mi alázatosságunkat, és Krisztus Oltáriszentségben való jelenlétébe vetett hitünket. Mert ezeket a szavakat imádkozzuk a szentmisén, mielőtt magunkhoz vesszük Urunkat a szentáldozásban. Amikor magunkhoz vesszük az Oltáriszentséget, valóságban befogadjuk Krisztust – testét, vérét, lelkét és istenségét. Hitünk a kulcs, amely megnyitja szívünket Krisztus megszentelő kegyelmének.

3. Még Izraelben sem találtam ekkora hitet! Nem akarjuk, hogy Jézus ezeket a szavakat nekünk is mondja? Nem sokkal jobbak ezek, mint ezt hallani Krisztustól: „De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?” (Lk. 18,8) Krisztus arra hív, hogy élő forrása legyünk a hitnek, a reménynek és a szeretetnek, s így ha már sehol sem talál hitet, legalább a mi halhatatlan hitünk által vigasztalódjon.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, szeretném én is kimondani a százados szavait. Hiszek benned, és az Oltáriszentségben lévő valóságos jelenlétedben. A kétségek idején, és amikor elgyengül a hitem, hozzád akarok kiáltani: „Csak egy szóval mondd és meggyógyul az én lelkem.”

Elhatározás: Elhatározom, a mai a Szentmisén, az Oltáriszentség vételekor, vagy egy lelki áldozás előtt teljes szívemből imádkozom ezeket a szavakat


Erdő Péter bíboros atya 2010. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban mindenki találjon munkát és emberhez méltó megélhetést és így megtapasztalja felelősségét és fontosságát családja és az egész társadalom számára.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger