2010. szeptember 15., szerda

FÁJDALMAS ANYA ÜNNEPE

FÁJDALMAS ANYA ÜNNEPE

A hagyomány hétfájdalmú Szűznek ismeri Máriát. Szívét hétszeres tőr járja át. Az evangélium bemutatja, hogy ennek a szenvedésnek állomásai vannak: nem fogadják be a szálláson, menekülniük kell… A legfájdalmasabb pillanat pedig a Piéta, amikor halott szent Fiát ölében tartja. A fájdalmas anya szenvedése ma is folytatódik azokban az édesanyákban, akik gyermekükért aggódnak: a Szentföldön, Irakban, Afganisztánban, Magyarországon, ha rossz társaság, a drog, az erőszak csapdájában vergődnek. A szívüket átjáró tőr markolatát emberek tartják, de anyai szívük szenvedéseiért a jutalmat Istentől várják. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

A FÁJDALMAS SZŰZ

2010.09.15. szerda: A FÁJDALMAS SZŰZ
 

A szenvedésből tanulta meg az engedelmességet


Zsid 5,7-9
Ő, testi mivoltának napjaiban imáit és könyörgéseit nagy kiáltással és könnyhullatással bemutatta annak, aki megszabadíthatta őt a haláltól; és meghallgatást is nyert hódolatáért. Bár Isten Fia volt, engedelmességet tanult abból, amit elszenvedett; és amikor eljutott a beteljesedéshez, örök üdvösség forrása lett mindazoknak, akik engedelmeskednek neki [Iz 45,17G].
Zs 30
A karvezetőnek. Zsoltár Dávidtól. Uram, tebenned remélek, soha meg ne szégyenüljek, igazságodban szabadíts meg engem! Hajtsd hozzám füledet, siess, szabadíts meg! Légy oltalmazó sziklám és megerősített házam, hogy megszabadíts engem! Mert erősségem és menedékem vagy, a te nevedért légy vezérem és viseld gondomat! Ments ki ebből a csapdából, amelyet ellenem titokban felállítottak, hiszen te vagy erősségem. Kezedbe ajánlom lelkemet, ments meg engem, Uram, igazság Istene! Gyűlölöd azokat, akik üres hiúságok után futnak, én azonban az Úrba vetem bizalmamat. Ujjongva örvendek irgalmasságodnak, hisz megláttad megalázottságomat, észrevetted ínségemet, és nem juttattál ellenség kezére, sőt tágas térre állítottad lábamat. Könyörülj rajtam, Uram, mert szorongatnak engem, szemem, lelkem, testem a búsulástól elsenyved, mert fájdalomban enyészik el életem, és éveim siránkozásban. Az ínségtől ellankad erőm és remegnek csontjaim. Temérdek ellenségem miatt csúfsággá lettem, szomszédaim és ismerőseim nagyon félnek tőlem: akik meglátnak az utcán, elfutnak előlem. Mint a halott, feledésbe mentem a szívekben, mint összetört edény, olyanná lettem. Mert hallottam sokak szidalmazását, az iszonyatot mindenfelől; Amint egybegyűltek ellenem mindannyian, s azon tanakodtak, hogy elveszik életem. Én azonban benned bízom, Uram; Azt mondom: ,,Te vagy az én Istenem! Sorsom a te kezedben van.' Ments meg ellenségeim kezéből s üldözőimtől. Ragyogtasd fel szolgád fölött arcodat, szabadíts meg irgalmasságodban. Uram, ne hagyd, hogy szégyen érjen, hisz segítségül hívlak téged. Érje szégyen a gonoszokat és némuljanak el az alvilágban; Némuljanak el az álnok ajkak, melyek az igaz ellen gonoszat szólnak, kevélyen és megvetéssel. Uram, milyen bőséges a te édességed, amelyet elrejtettél a téged félők számára, amelyet a benned bízóknak juttatsz az emberek fiai előtt! Elrejted őket arcod rejtekében az emberek háborgatása elől; Megoltalmazod őket hajlékodban a perlekedő nyelvektől. Áldott az Úr, mert csodásan megmutatta irgalmát nekem a megerősített városban! Én ugyan azt gondoltam ijedtemben: ,,Elvetettél szemed elől engem!' Te azonban meghallgattad könyörgésem szavát, amikor kiáltottam hozzád. Szeressétek az Urat, szentjei mind, mert az Úr megőrzi a hűségest, de bőségesen megfizet a kevélyen cselekvőknek. Legyetek bátrak és erősítsétek meg szívetek, mindnyájan, akik az Úrban reménykedtek!
Jn 19,25-27
Jézus keresztje mellett ott állt anyja, anyjának nővére, Mária, Kleofás felesége és Mária Magdolna. Amikor Jézus meglátta anyját és az ott álló tanítványt, akit szeretett, így szólt anyjához: ,,Asszony, íme, a te fiad!' Azután azt mondta a tanítványnak: ,,Íme, a te anyád!' És attól az órától magához vette őt a tanítvány.
vagy
Lk 2,33-35
Apja és anyja csodálkoztak mindazon, amit róla mondtak. Simeon megáldotta őket, anyjának, Máriának pedig ezt mondta: ,,Íme, sokak romlására és feltámadására lesz ő Izraelben; jel lesz, melynek ellene mondanak; és a te lelkedet tőr járja át -- hogy nyilvánosságra jussanak sok szív gondolatai.'

A Fájdalmas Szűzanya

2010. szeptember 15. - Szerda, A Fájdalmas Szűzanya

  Nagypénteken: Jézus keresztje  mellett ott állt  anyja, valamint  anyjának
  nővére, Mária, aki Kleofás felesége volt, és Mária Magdolna. Amikor  Jézus
  látta, hogy  ott áll  anyja  és a  tanítvány,  akit szeretett,  így  szólt
  anyjához: Asszony, íme, a te fiad! Azután a tanítványhoz szólt: Íme, a  te
  anyád! Attól az órától fogva házába fogadta őt a tanítvány.
  Jn 19,25-27

  Elmélkedés:

  Asszony, íme, a te fiad! ? mondja édesanyjának, Szűz Máriának a  kereszten
  függő Jézus Jánosra mutatva. Majd  a szeretett tanítványhoz szólt: Íme,  a
  te  anyád!   A  keresztény   hagyomány   néha  Jézus   édesanyjáról   való
  kegyeletteljes gondoskodásának, máskor Mária lelki anyaságának  értelmezte
  ezeket a szavakat, amelyek ugyanakkor azt is magukba foglalják, hogy Mária
  minden hívőnek és az Egyháznak is édesanyja.
  Ma, a fájdalmas Szűzanya emléknapján, amikor a számtalan lelki  gyötrelmet
  elviselő Máriáról  elmélkedünk, akkor  arra is  gondoljunk, hogy  mennyire
  erős és állhatatos asszony  volt ő, aki hittel  és szeretetben nézi  végig
  Fia szenvedését, s akinek hívő odaadása követendő példa számunkra.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Mária,  Jézus   anyja,  légy   mindnyájunknak   édesanyja,  hogy   mi   is
  tisztaszívűek legyünk, miként te voltál, hogy szeressük Jézust, ahogyan te
  szeretted őt,  hogy  a  legszegényebbek  szolgálatára  legyünk,  ahogy  te
  tetted, hiszen mindannyian Isten szegényei vagyunk!
  Boldog Kalkuttai Teréz anya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Fájdalmas Szűzanya

Az otthonomba vinni Máriát
2010. szeptember 15. Évközi huszonnegyedik hét – szerda
Fájdalmas Szűzanya
P. Patrick Butler

Jn 19: 25-27
Jézus keresztje alatt ott állt anyja, anyjának nővére, Mária, aki Kleofás felesége volt és Mária Magdolna. Amikor Jézus látta, hogy ott áll az anyja és szeretett tanítványa, így szólt anyjához: "Asszony, nézd, a fiad!" Aztán a tanítványhoz fordult: "Nézd, az anyád!" Attól az órától fogva házába fogadta a tanítvány.

Bevezető ima: Uram, Te oly sokféleképpen mutattad meg nekem gondoskodó szeretetedet. Az egyik ilyen alkalom, amikor édesanyádat János apostolra bíztad és ezzel minden embernek adtad őt – köztük nekem is. Növeld hitemet, hogy a hozzá fűződő kapcsolatom igazabb és szorosabb legyen! Add meg nekem a meggyőződést, hogy Mária mindig elkísér engem anyai szeretetével és a reményt, hogy közbenjárásával számtalan kegyelmet nyerhetek el! Cserébe én méltóképpen fogom szeretni őt és felajánlom neki igyekezeteimet, így követve példáját.

Kérés: Mária, jöjj ma az életembe! Legyek vigasztalás számodra azzal, hogy hűségesen követem fiadat.

1. A keresztnél állva. Ma a „Fájdalmas Szűzanya” ünnepe van. Mária se szerette nálam jobban a fájdalmat és a bánatot. Gábriel arkangyal üzenete a hivatásáról nem szólt semmi ilyesmiről, csak a megváltás ígéretéről. Habár Jézus születése után Simeon kiegészítette a küldetésének teljes valóságát: „…jel lesz, amelynek ellentmondanak. A te lelkedet is tőr járja át –, hogy nyilvánosságra jussanak sok szív gondolatai.” (Lk 2; 35) Amikor Mária felismerte, hogy hivatása azzal fog kiteljesedni, ha Fiát végigkíséri keresztútján, ezt engedelmes lélekkel megtette. Ő Isten titokzatos tervét akarta megvalósítani, nem szegült ellen, hanem mindig közel állt Jézushoz és eltűrte mindazt a szenvedést, amit ez jelentett neki.

2. Jézus utolsó akarata. Jézus szavai, melyeket anyjához és szeretett tanítványához intézett, a végső akarata, a végrendelete. Ő a szeretett személynek azt adta örökbe, ami legkedvesebb számára. Máriának egy barátot adott, akit oly nagyon szeret, akinek szüksége lesz Máriára az előtte álló megpróbáltatások közepette. Jánosnak a legnagyszerűbb emberi támaszt adta, az édesanyját, aki a leghűbb követője. Tudta, hogy Máriának szüksége lesz egy fogadott fiúra, aki majd kíséri és megvigasztalja.

3. Mária boldoggá tesz engem. János komolyan vette a Mária iránti felelősségét, és saját házába vitte őt. János számára az otthon nem kevesebb volt, mint a Jézus által alapított Egyház. Mária lehetett a hely büszkesége, mint Jézus anyja, aki legjobban ismerte, szerette és szolgálta Őt. Mária is komolyan vette feladatát, olyan komolyan, hogy rögtön mindenkit, akivel találkozott, fogadott fiának és lányának tekintett. Ennek a háznak, mely az Egyház, Mária adja az édességét a jól ismert mondásban: „Otthon, édes otthon”.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nem lehetek elég hálás azért, hogy édesanyádat rám bíztad, és engem őrá. Gondoskodni szeretnék róla úgy, hogy figyelmes, hűséges fia vagyok, aki téged követ. Ez fogja őt megvigasztalni és szívét örömre deríteni. Mária, légy mindig mellettem és járj közbe értem Istennél, hogy kitartóan kövessem Fiadat!

Elhatározás: Személyesen szeretnék ma Máriához fordulni, akár spontán beszélgetésben vele, akár Krisztus életének titkain szemlélődve a rózsafüzérben.


Erdő Péter bíboros atya 2010. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban mindenki találjon munkát és emberhez méltó megélhetést és így megtapasztalja felelősségét és fontosságát családja és az egész társadalom számára.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger