2010. szeptember 16., csütörtök

Szent Kornél pápa, szent Ciprián püspök, vértanúk

Szent Kornél pápa, szent Ciprián püspök, vértanúk

Nem csak az Ószövetségben, de még az Újszövetségben is számtalan jele van annak, hogy a bibliai korban a nők másodrangúak voltak a férfiakkal szemben. Jézus nőkkel szemben tanúsított viselkedése azonban eltér a megszokottól. Már az is meglepő lehetett kortársai számára, hogy szóba állt nőkkel. A nők iránti tiszteletét és védelmét mutatja, hogy nem hajlandó elítélni a házasságtörő asszonyt, nehogy halálra kövezzék. Szívesen fogadja Márta szolgálatát, de azt is természetesnek tartja, hogy Mária inkább a tanítást hallgatja lábainál ülve. A mai evangélium szerint útja során is több asszony kíséri, akiknek gondoskodó szeretetét szintén örömmel fogadja. Később az asszonyok tartanak ki legtovább a kereszt alatt, s a feltámadásnak is ők lesznek az első tanúi. Sok mindenben példaképeink ezek az asszonyok. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT KORNÉL ÉS SZENT CIPRIÁN

2010.09.16. csütörtök: SZENT KORNÉL ÉS SZENT CIPRIÁN

Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok


1Kor 15,1-11
Figyelmetekbe ajánlom, testvérek, az evangéliumot, amelyet hirdettem nektek, amelyet el is fogadtatok, és amelyben álltok. Általa üdvözülni is fogtok, ha megtartjátok úgy, ahogy hirdettem nektek, különben hiába lettetek volna hívőkké. Mert mindenekelőtt azt adtam át nektek, amit én is kaptam: hogy Krisztus meghalt a bűneinkért az Írások szerint, eltemették, és harmadnapon feltámadt, az Írások szerint. Megjelent Kéfásnak, majd a tizenkettőnek. Azután megjelent több, mint ötszáz testvérnek egyszerre, akik közül a legtöbben még élnek, egyesek pedig elszenderültek. Azután megjelent Jakabnak, majd valamennyi apostolnak. Mindnyájuk után pedig mint félresikerültnek, megjelent nekem is. Mert én a legkisebb vagyok az apostolok között, arra sem vagyok méltó, hogy apostolnak nevezzenek, mert üldöztem Isten egyházát. De Isten kegyelméből vagyok az, ami vagyok, és nekem juttatott kegyelme nem volt hiábavaló. Sőt, valamennyiüknél többet munkálkodtam, bár nem én, hanem Isten kegyelme velem együtt. Tehát akár én, akár ők, így hirdetjük, és ti így lettetek hívőkké.
Zs 117
ALLELUJA! Magasztaljátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló! Mondja hát Izrael, hogy jó, hogy irgalma örökkévaló! Mondja hát Áron háza, hogy irgalma örökkévaló! Mondják hát, akik félik az Urat, hogy irgalma örökkévaló! Szorongatásomban segítségül hívtam az Urat, s az Úr meghallgatott és tágas térre vezetett. Az Úr velem van, nem félek, ember mit árthatna nekem? Az Úr az én segítőm, s én lenézhetem ellenségeimet. Jobb az Úrhoz menekülni, mint emberben reménykedni. Jobb az Úrhoz menekülni, mint fejedelmekben reménykedni. Mind körülvettek engem a nemzetek, de én az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Körülvettek, bizony körülvettek engem, de én az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Körülvettek engem, mint a méhek, föllobbantak, mint a tűz a bozótban, de az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Meglöktek, bizony meglöktek, hogy elessem, de az Úr megsegített engem! Az Úr az én erőm és dicsőségem, ő lett az én szabadítóm. Ujjongás és diadal szava hangzik az igazak sátraiban: ,,Az Úr jobbja győzelmet szerzett, az Úr jobbja fölmagasztalt engem, az Úr jobbja győzelmet szerzett!' Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit. Az Úr nagyon megfenyített engem, de nem engedett át a halálnak. Nyissátok meg előttem az igazság kapuit, hadd lépjek be rajtuk, hogy dicsérjem az Urat. Ez az Úr kapuja, az igazak lépnek be rajta. Hálát adok neked, hogy meghallgattál engem, és szabadítóm lettél. A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr műve ez, csodálatos a mi szemünkben. Ezt a napot az Úr adta, ujjongjunk és vigadjunk rajta! Nyújts, ó Uram, segítséget, adj, ó Uram, jó sikert! Áldott, aki az Úr nevében jön! Áldunk az Úr házából titeket. Az Úr Isten világosított meg minket. Álljatok sort az ünnepi lombokkal, egészen az oltár szarváig. Istenem vagy te, hálát adok neked, Istenem vagy te, magasztallak téged. Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló.
Lk 7,36-50
Egy farizeus meghívta, hogy egyen nála. Bement a farizeus házába és asztalhoz telepedett. És íme, egy asszony, aki bűnös volt a városban, amint megtudta, hogy a farizeus házában étkezik, kenetet hozott egy alabástrom edényben. Megállt hátul a lábainál, elkezdte könnyeivel öntözni a lábait, és megtörölte hajával, csókolgatta azokat, és megkente a kenettel. Amikor a farizeus, aki meghívta, látta ezt, így szólt magában: ,,Ha ez próféta volna, bizonyára tudná, kicsoda és miféle asszony ez, aki őt érinti, vagyis hogy bűnös.' Jézus ezt válaszolta neki: ,,Simon! Mondanék neked valamit.' Az így szólt: ,,Mester, szólj!' ,,Két adósa volt egy hitelezőnek. Az egyik ötszáz dénárral tartozott, a másik ötvennel. Nem lévén nekik miből megfizetni, elengedte mind a kettőnek. Melyik fogja őt közülük jobban szeretni?' Simon ezt felelte: ,,Úgy vélem, az, akinek többet engedett el.' Ő pedig ezt mondta neki: ,,Helyesen ítéltél.' Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: ,,Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet lábaimra; ez meg könnyeivel öntözte lábaimat, és a hajával törölte meg. Csókot nem adtál nekem; ez meg, amióta bejött, nem szűnt meg csókolgatni lábaimat. Olajjal nem kented meg fejemet; ez meg kenettel kente meg a lábaimat. Azért mondom neked: Sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, kevéssé szeret.' Aztán így szólt az asszonyhoz: ,,Bocsánatot nyertek bűneid.' Erre az asztaltársak ezt kezdték mondogatni magukban: ,,Kicsoda ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?' Ő pedig így szólt az asszonyhoz: ,,A hited megszabadított téged; menj békével.'

Szent Kornél és Szent Ciprián

  2010. szeptember 16. - Csütörtök

  Abban az időben egy farizeus  meghívta Jézust, hogy étkezzék nála.  Betért
  hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös  nő.
  Amikor  megtudta,  hogy  Jézus   a  farizeus  házában  van   vendégségben,
  alabástromedényben illatos  olajat hozott.  Megállt hátul  Jézus  lábánál.
  Sírt,  könnyeivel  öntözte  Jézus  lábát,  majd  hajával  megtörölte,   és
  csókolgatta.  Végül  pedig  megkente  illatos  olajjal.  Ennek  láttára  a
  vendéglátó farizeus így szólt magában: Ha ez próféta volna, tudná, hogy ki
  és miféle, aki érinti őt: hogy ez egy bűnös nő. Jézus akkor hozzá fordult:
  Simon, mondanék  neked valamit.  Az így  válaszolt: Mester,  beszélj!  Egy
  hitelezőnek két adósa  volt. Az  egyik ötszáz dénárral  tartozott neki,  a
  másik  ötvennel.  Nem  volt  miből  fizetniük,  hát  elengedte  tartozását
  mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban? Úgy gondolom az, akinek többet
  engedett el ? felelte Simon. Helyesen ítéltél ? válaszolta Jézus. Majd  az
  asszony felé fordulva így szólt Simonhoz: Látod ezt az asszonyt?  Betértem
  házadba, s te nem adtál vizet  a lábamra. Ez viszont könnyeivel öntözte  a
  lábamat, és hajával törölgette. Csókot sem adtál nekem, ez meg szüntelenül
  csókolgatja lábamat, amióta csak bejött.  Aztán te nem kented meg  fejemet
  olajjal. Ez meg kenetet öntött a  lábamra. Azt mondom hát neked, sok  bűne
  bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, az
  kevésbé szeret. Aztán így szólt az asszonyhoz: Bocsánatot nyertek  bűneid.
  Menj békével!
  Lk 7,36-50

  Elmélkedés:

  Szent  Lukács,  az  irgalmasság  evangéliumának  szerzője  nagy  figyelmet
  szentel annak, hogy írásában bemutassa  a bűnösöknek megbocsátó Jézust.  A
  farizeus házában  történtekből  kiderül, hogy  a  bűnös asszony  keresi  a
  bűnbocsánat  ajándékát.  Azért  megy   Jézushoz,  hogy  kifejezze   iránta
  szeretetét. Szeretetének jutalmaként a  legnagyobb isteni ajándékot  nyeri
  el, bűnei bocsánatot nyernek. A  zsidó vallási törvények szerint nem  volt
  szabad érintkezni  nyilvános  bűnösökkel.  Jézus  átlépi  ezt  a  törvényi
  határt, hogy a  bűnbánattal hozzá  közeledőnek megbocsáthasson.  Küldetése
  többek között éppen az ilyen  bűnösökhöz szól, hogy megajándékozza őket  a
  lélek szabadságával.  Ha bűnbánattal  közeledek Jézushoz,  nála  irgalomra
  lelek.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Urunk, Jézus  Krisztus,  nem  az evilági  országért  kérünk  téged,  amely
  mulandó és ideiglenes, hanem azért  az Országért imádkozunk hozzád,  amely
  örökké tart, amelyben nem lehet hiány  és gyöngeség, ahol a szép  angyalok
  színről színre jutnak és dicsérnek téged.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Kornél és Szent Ciprián

A szeretet gyógyító ereje
2010. szeptember 16. Évközi huszonnegyedik hét – csütörtök
Szent Kornél és Szent Ciprián

P. Robert Presutti LC

Lk 7:36-50
Egy farizeus meghívta, hogy egyen nála. Bement a farizeus házába és asztalhoz telepedett. És íme, egy asszony, aki bűnös volt a városban, amint megtudta, hogy a farizeus házában étkezik, kenetet hozott egy alabástrom edényben. Megállt hátul a lábainál, elkezdte könnyeivel öntözni a lábait, és megtörölte hajával, csókolgatta azokat, és megkente a kenettel. Amikor a farizeus, aki meghívta, látta ezt, így szólt magában: „Ha ez próféta volna, bizonyára tudná, kicsoda és miféle asszony ez, aki őt érinti, vagyis hogy bűnös.” Jézus ezt válaszolta neki: „Simon! Mondanék neked valamit.” Az így szólt: „Mester, szólj!” „Két adósa volt egy hitelezőnek. Az egyik ötszáz dénárral tartozott, a másik ötvennel. Nem lévén nekik miből megfizetni, elengedte mind a kettőnek. Melyik fogja őt közülük jobban szeretni?” Simon ezt felelte: „Úgy vélem, az, akinek többet engedett el.” Ő pedig ezt mondta neki: „Helyesen ítéltél.” Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: „Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet lábaimra; ez meg könnyeivel öntözte lábaimat, és a hajával törölte meg. Csókot nem adtál nekem; ez meg, amióta bejött, nem szűnt meg csókolgatni lábaimat. Olajjal nem kented meg fejemet; ez meg kenettel kente meg a lábaimat. Azért mondom neked: Sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, kevéssé szeret.” Aztán így szólt az asszonyhoz: „Bocsánatot nyertek bűneid.” Erre az asztaltársak ezt kezdték mondogatni magukban: „Kicsoda ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?” Ő pedig így szólt az asszonyhoz: „A hited megszabadított téged; menj békével.”

Bevezető ima: Szentháromság egy Isten, nem láthatlak, de velem vagy. Nem érinthetlek, de a te kezedben vagyok, léted felfogni nem tudom, de teljes szívemből szeretlek.

Kérés: Úr Jézus, taníts példád és szavaid által! Segíts, hogy nyitott legyek a javulásra!

1. Látszólagos nyitottság, öntelt lélek. Simon a farizeus látszólag nyitott az Úr felé. Meghívja vacsorára. Megfigyeli Őt. Sőt szívélyes beszélgetésbe elegyedik vele. Mégis látjuk, hogy Simon belül elítéli az Urat, visszautasítja. A farizeusi hozzáállás éppen abban rejlik, hogy megpróbáljuk Istent bele erőltetni, abba az előzetes elképzelésünkbe, hogy hogyan kéne működnie. A farizeusok a megfelelő észleléssel rendelkeztek. Simon és Jézus egyetértenek abban, hogy az asszony bűnös. A farizeus nem látja viszont saját bűneit, ami jelen esetben az önteltség. Ez abban a kimondatlan elvben van, hogy Istennek meg kell győznie minket, igazolnia kell magát, hogy milyen és mit tesz.

2. Megváltás. A farizeus azt gondolja, hogy bűntelen és nem ismeri be, hogy szüksége van megváltóra. Ez a büszke hozzáállás, hogy ő irányítja az Urat, mélyebb büszkeségből ered, ami eltakarja előle, hogy valójában ki ő az Isten előtt: egyszerű teremtmény, akinek Isten kegyelmére és segítségre van szüksége. Simon azt akarta, hogy Isten feleljen meg az előfeltevéseinek, és ezért utasítja el Jézust. Ez a büszkeség alapvetése. Eltorzítja és meghamisítja a valóságot, úgy hogy Jézus nem hatolhat át rajta. Az asszony tudja magáról, hogy bűnös, és felismeri a megváltása felé vezető utat Jézus szavaiban és példájában. Fájdalmasan megtapasztalja helyét, és ezért buzgón vágyakozik a megváltás után. Krisztus megbocsátásról szóló szavai és példája, mélyen érintik a szívét, és bűnbánatra hívják. Ez az alázatosság alapvetése. Az igazság ismerete és nyugodt elfogadása teszi lehetővé a megváltást.

3. Krisztus jósága. Urunk jellegzetes viselkedése mind az asszonnyal, mind Simonnal, a kedvesség egyensúlyát mutatja. Óvatosan kerüli a szélsőséges ítélkezést, vagy közömbösséget mások bűne iránt. Krisztus meghal mindkettőjükért, ez az oka annak, hogy reményt és vigasztalást ajánlhat a bűnbánónak, és bánatra hívja az önteltet. Ebben látjuk Krisztus jóságát. Azért jött, hogy megmentsen mindnyájunkat, de ehhez el kell fogadnunk az Ő jóságát.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus segíts, hogy megértsem, ki vagyok én, és ki vagy te! Indítsd fel bennem a reményt bocsánatodért és a hálát jóságodért!

Elhatározás: A mai napon nem keresek kibúvót bűneim és tévedéseim alól, megnyitom a szívemet Jézus kegyelme előtt.


A pápa imaszándéka 2010. szeptember hónapra:
Isten szava, mint a társadalmi fejlődés jele: Hogy a világ kevésbé fejlett részeiben Isten szavának hirdetése újítsa meg az emberek szívét, arra bátorítva őket, hogy hiteles társadalmi fejlődés szereplői legyenek
A háborúk vége: Hogy szívünket megnyitva a szeretetre véget vessünk annak a számos háborúnak és összetűzésnek, amelyek még mindig vérrel szennyezik a világot.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger