2010. szeptember 23., csütörtök

Pietrelcinai szent Pio szerzetes

Pietrelcinai szent Pio szerzetes

A tegnapi evangéliumban olyanokról hallottunk, akik nem ismerik valójában Jézust, ma pedig az apostolokat halljuk, akik mindig Jézussal vannak, ezért a legjobban kell ismeriük őt. Szembetűnő a válaszok közti különbség. Az apostolok, akiknek nevében Péter megfogalmazza, hogy Jézus az Isten Fölkentje, egyre inkább megismerik Mesterüket, s megértik küldetését. Ezt eredményezi a Krisztushoz való közelség és a szándék, hogy nyitottak és befogadóak legyenek arra a kinyilatkoztatásra, amely Krisztusra vonatkozik. Ez nem a kíváncsiskodás, hanem az Úr iránti szeretet jele. Ha arra törekszem, hogy minél többet legyek Jézus közelében, egyre jobban megismerhetem őt, s megérthetem tanításának titkát. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

PIETRELCINAI SZENT PIO

2010.09.23. csütörtök: PIETRELCINAI SZENT PIO
 
(Szent Linusz, Szent Thekla)
Ami volt, ugyanaz lesz majd, mert nincs semmi új a nap alatt


Préd 1,2-11
,,Minden hiúság, mondja a Prédikátor, csupa hiúság, minden csak hiúság! Mi haszna az embernek minden vesződségéből, amellyel bajlódik a nap alatt?' Nemzedék elmúlik és nemzedék érkezik, a föld pedig mindig megmarad. A nap felkel és lenyugszik, majd visszasiet helyére, s ott újra felkel, dél felé kerül, majd északra fordul. Mindent bejárva körben kering a szél, és visszatér körforgásában. A folyók mind a tengerbe ömlenek, s a tenger mégsem árad meg, a helyre, ahonnan a folyók elindulnak, visszatérnek, hogy újra folyjanak. A dolgok megannyian fárasztanak, úgyhogy az ember szóval ki sem tudja mondani. A szem nem tud jóllakni látással, s a fül nem tud betelni hallással. Mi az, ami volt? Ugyanaz, mint ami lesz. Mi az, ami történt? Ugyanaz, mint ami ezután is történik, és semmi sem új a nap alatt. Senki sem mondhatja: ,,Íme, ez új!' Mert megvolt az már azokban az időkben, amelyek előttünk elmúltak. Nem gondolnak az emberek az elmúltakra, s a jövendőre sem gondolnak majd, akik még később lesznek.
Zs 89
Mózesnek, az Isten emberének imádsága. Uram, te lettél a mi menedékünk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek lettek, a föld és a világ születtek, te öröktől fogva és mindörökké vagy, Isten! Te visszatéríted az embert a porba, azt mondod: ,,Térjetek oda vissza, emberek fiai.' Hiszen szemed előtt ezer esztendő olyan, mint az eltűnt tegnapi nap, vagy mint egy őrváltásnyi idő éjszaka. Elragadod őket, olyanok mint az álom, mint a reggel kiviruló fű: reggel kihajt és virágzik, estére lehull és elszárad. Elenyészünk ugyanis neheztelésed miatt, rettegjük haragod. Magad elé állítod gonoszságainkat, titkainkat arcod világossága elé. Napjaink mind elmúlnak haragodban, éveinket, mint egy sóhajtást, bevégezzük. Éveink száma a hetven esztendőt ha eléri, vagy az erőseké a nyolcvanat, és azok nagyrésze is munka és fájdalom, gyorsan elmúlnak és mi elmegyünk. Ki ismeri haragod erejét és félelmetes felindulásodat? Taníts meg számba venni napjainkat úgy, hogy bölcsességgel telítsük szívünket. Fordulj meg, Uram, végre valahára, légy irgalmas szolgáidhoz. Tölts el minket kora reggel irgalmaddal, hogy ujjongjunk és vigadjunk egész életünkben. Örvendeztess minket annyi napig, mint amennyin megaláztál minket, s annyi évig, mint amennyin nyomorúságot láttunk. Nyilvánuljon meg műved szolgáidon és dicsőséged az ő fiaikon. Derüljön ránk a mi Urunk, Istenünk fényessége, kezünk munkáját erősítsd meg, és áldd meg kezünk munkáját!
Lk 9,7-9
Heródes negyedes fejedelem hallott mindenről, ami történt, és zavarban volt, mivel egyesek azt mondták: ,,János támadt fel halottaiból', némelyek pedig, hogy ,,Illés jelent meg', mások meg: ,,a régi próféták közül támadt fel valamelyik'. Ekkor Heródes azt mondta: ,,Jánost lefejeztettem; kicsoda tehát ez, akiről ilyeneket hallok?' És látni akarta őt.

Évközi huszonötödik hét – csütörtök

  2010. szeptember 23. - Csütörtök

  Heródes, a  negyedes  fejedelem mindenről  értesült,  amit Jézus  tett  és
  hirdetett. Nyugtalanság fogta el, mert  egyesek azt mondták: János  támadt
  fel a halálból.  Mások szerint: Illés  jelent meg újra.  Voltak, akik  azt
  állították: A  régi próféták  közül kelt  életre valamelyik.  Heródes  így
  töprengett: Jánost  lefejeztettem.  Ki  lehet  hát  az,  akiről  ilyeneket
  hallok? És kereste az alkalmat, hogy személyesen láthassa Jézust.
  Lk 9,7-9

  Elmélkedés:


  Jézus tanításának és tetteinek híre Heródeshez is eljutott. Még ő is,  aki
  nem sokkal  korábban  lefejeztette  Keresztelő Jánost,  arra  ösztönzik  a
  Jézusról hallottak,  hogy  keresse  a vele  való  személyes  megismerkedés
  lehetőségét.  De   csak  kíváncsiságból   és  félelemből   akar   Jézussal
  találkozni. Kíváncsi arra, hogy ki lehet az az ember, aki csodatévő erővel
  rendelkezik, s  attól  fél, hogy  egy  népszerű és  hatalommal  rendelkező
  személy elveheti  uralmát. Az  emberek sok  minden gondolnak  Jézusról,  s
  látszik, hogy  fogalmuk sincs  arról,  hogy a  mennyei  Atya küldte  őt  a
  világba. Mi azért  akarjuk Jézust és  tanítását megismerni, hogy  aszerint
  éljünk.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:


  Uram, nagy öröm  él szívemben,  mert beszálltál életem  hajójába és  ezzel
  részt vállaltál  emberi életemből.  Azért teszed  ezt, hogy  velem  együtt
  indulj a világ nagy tengere felé. A magam ereje sokszor kevésnek bizonyul.
  Kudarc és sikertelenség ér  nap mint nap, de  a veled való találkozás  óta
  újra erőt érzek  magamban, és  lelkesedést, hogy  ismét érted  fáradozzak.
  Taníts  engem,  hogy  mindig  engedelmeskedjek  szavadnak  és  emberhalász
  legyek,  aki  bátran   indulok  az   emberekhez,  hogy   hirdessem  a   te
  Evangéliumodat.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonötödik hét – csütörtök

A szív megtérése
2010. szeptember 23. Évközi huszonötödik hét – csütörtök
Pietrelcina-i Szent Pio

P. Barry O’Tool LC

Lk 9,7-9
Heródes negyedes fejedelem hallott mindenről, ami történt, és zavarban volt, mivel egyesek azt mondták: ,,János támadt fel halottaiból', némelyek pedig, hogy ,,Illés jelent meg', mások meg: ,,a régi próféták közül támadt fel valamelyik'. Ekkor Heródes azt mondta: ,,Jánost lefejeztettem; kicsoda tehát ez, akiről ilyeneket hallok?' És látni akarta őt.

Bevezető ima: Amint belépek ma jelenlétedbe Uram, tudom, hogy méltatlan vagyok veled lenni. „Az örök élet Igéi nálad vannak Uram és én hiszem, hogy te vagy egyedül a Szent Isten”. Uram, bűnbánattal, imádással és a kegyelmedben való reménykedéssel. térdelek le előtted.

Kérés: Segíts, Uram még teljesebben megtérjek hozzád!

1. Napi beszélgetésünk Istennel. Heródes vágyát, hogy meglássa Jézust, nem a megtérés vagy a hit motiválta. Bebörtönzése egész ideje alatt Keresztelő Szt. János folyamatosan hívta Heródest a megtérésre. „Heródes félt Jánostól. Tudta, hogy igaz és szent ember, ezért védelmezte. Ha beszélgetett vele, nagy zavarba jött, de azért szívesen beszélgetett vele.” (Mk 6,21) Azonban Heródes folyamatosan elhárította a megtérést. Mindennap szükségünk van megtérésre. Nem elég, csak azt mondani, hogy elfogadjuk Jézust személyes urunknak és megváltónknak, és azt mondani, hogy „újjá születtünk”. Valóban új életet kell kezdenünk és mindennap meg kell újítanunk a Krisztus mellett szóló döntésünket. Ma meg akarok térni a gyengeségeimből és a hiányosságaimból. Közelebb akarok kerülni hozzád, Uram!

2. Mi az igazság? Eljön az a pillanat életünkben, amikor tükörbe kell néznünk, és meglátni magunkat olyannak, amilyenek igazán vagyunk. Bátorság kell szembenézni önmagunkkal, és azt kérdezni: „Ki vagy te valójában? Mit teszel önmagaddal, és az Istentől kapott talentumaiddal? Mi az igazság?” Nem minden viszonylagos Heródes életében. Van egy igazság amelyet elfogad: „Jánost én fejeztettem le.” Életében ez lehetett volna a kiindulási pont az igazi megtérés és Isten irgalmának elfogadásához. De legalább felismerte, hogy hibát követett el. Mindaz, amit Jézusról hallott lelkiismeret furdalást okozott neki. Félt attól, hogy bűne visszatér, és üldözni fogja. A megtérésnek mindig azzal kell kezdődnie, hogy elfogadjuk hibáinkat és rosszra való hajlamunkat. Azt mondják Néri Szent Fülöp reggel belenézett a tükörbe és azt mondta: „Uram, figyelj Fülöpre ma, nehogy újra eláruljon téged.”

3. Boldogok a tiszta szívűek. Jézus maga tanít minket a Nyolc Boldogságban. „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.” Nyssa-i Szent Gergely kicsit részletesebben megmagyarázza ezt, amikor ezt mondja: „Az ember, aki Istent látja, minden jót meglát. Ez által megértjük a vég nélküli, örök életet és a romolhatatlan, halhatatlan üdvösséget. Meg fogjuk látni az igazi világosságot és meg fogjuk hallani a Szentlélek édes hangját; minden jónak örvendeni fogunk az elérhetetlen dicsőségben.” (MNK1) Látni és birtokolni Istent, ez napi megtérésünk eredménye. Ez a szív békéjének ígérete, az igazi boldogság, és az örökkévaló élet. Ez létezésünk értelme. Mi többet kérhetnénk?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, én valóban vágyom látni arcodat, ne rejtsd el előlem! Segíts elfogadni magamat olyannak, amilyen igazából vagyok! Igyekszem legyőzni gyengeségeimet és bűnre való hajlamomat. Segíts megtisztítani szívemet azért, hogy láthassalak téged mindennapi életemben és egykor majd birtokoljalak az örök életben.

Elhatározás: Törekedni fogok az igazi megtérésre azzal, hogy őszintén elmondom a bűnbánati cselekmény szavait és megpróbálok részt venni a szentmisén, vagy legalább meglátogatni Krisztust az Oltáriszentségben.


Erdő Péter bíboros atya 2010. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban mindenki találjon munkát és emberhez méltó megélhetést és így megtapasztalja felelősségét és fontosságát családja és az egész társadalom számára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger