2010. szeptember 24., péntek

Szent Gellért püspök, vértanú

Szent Gellért püspök, vértanú

A helytelen (alaptalan) és a helyes félelemről olvasunk az evangéliumban. Az emberi félelmeket mindig ellensúlyozza az Istenbe vetett bizalom és a hit. Amikor a feltámadt Jézus megjelenik, első szavaival mindannyiszor meg akarja szüntetni a tanítványok félelmét, amely azonnal el is múlik, ha a hit szemével felismerik őt. A feltámadt Jézusban és a feltámadásban hívő embereknek a szenvedésektől, sőt még a haláltól sem kell félniük, hiszen sorsuk ugyanúgy az örök életre való feltámadás lesz, miként Krisztusé is, aki önként vállalja a szenvedéseket, és húsvéti feltámadásával örökre legyőzte a halált. Nincs okunk félelemre, ha hisszük, hogy Krisztussal mi is feltámadunk az örök boldogságra. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT GELLÉRT (ünnep)

2010.09.24. péntek: SZENT GELLÉRT (ünnep)

(Szent Bőd, Beszteréd és Beneta)
Isten próbára tette, és magához méltónak találta őket


Bölcs 3,1-9
Az igazak lelkei azonban Isten kezében vannak, s a halál kínja nem éri őket. Úgy látszott a balgák szemében, hogy meghaltak, távozásukat balsorsnak vélték, és végső romlásnak, hogy elmentek tőlünk, ők azonban békességben vannak, ha kínt szenvedtek is az emberek szemében, reményük halhatatlansággal teljes, kevés fenyítés után nagy javakban van részük, mert Isten próbára tette, és magához méltóknak találta őket. Megvizsgálta őket, mint az aranyat a kohóban, és elfogadta őket egészen elégő áldozatul. Látogatásuk idején pedig az igazak felragyognak, olyanok lesznek, mint a szikra, amely a nádasban tovaterjed, ítélkeznek nemzeteken, és uralkodnak népeken, s az Úr lesz a királyuk örökké. A benne bízók megértik az igazságot, s a hívek kitartanak mellette szeretetben, mert választottjai kegyben és békességben részesülnek.
Zs 125
Zarándok-ének. Mikor az Úr megfordította Sion fogságának sorsát, olyan volt, mintha álmodnánk. Akkor szánk vígsággal telt meg, nyelvünk pedig ujjongással. Azt mondták akkor a nemzetek között: ,,Nagy dolgokat művelt velük az Úr!' Nagy dolgokat művelt velünk az Úr, azért örvendezünk. Fordíts fogságunkon, Uram, mint ahogy megfordítod délen a patakokat! Akik könnyek között vetnek, majd ujjongva aratnak. Csak mentek és sírtak, úgy vitték vetni vetőmagjukat; de ujjongva jönnek vissza majd, s úgy hozzák a kévéiket.
Mt 10,28-33
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egy sem esik közülük a földre a ti Atyátok tudta nélkül. Nektek azonban még a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti sok verébnél. Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is meg fogom tagadni Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Szent Gellért püspök és vértanú

2010. szeptember 24. - Péntek, Szent Gellért püspök és vértanú

  Abban az időben Jézus ezt  mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól,  akik
  megölik a testet, de a lelket  nem tudják megölni. Inkább attól  féljetek,
  aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja. Egy fillérért ugye két
  verebet adnak?  És mégsem  hull  a földre  egy  se közülük  Atyátok  tudta
  nélkül! Nektek pedig  minden szál  hajatokat számon  tartják! Ne  féljetek
  hát: sokkal  többet értek  ti a  verebeknél! Ha  valaki megvall  engem  az
  emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha
  valaki megtagad engem az emberek előtt,  én is megtagadom őt Atyám  előtt,
  aki a mennyekben van.
  Mt 10,28-33

  Elmélkedés:

  Félelmekről  olvasunk  az  evangéliumban.  Az  emberi  félelmeket   mindig
  ellensúlyozza az Istenbe vetett bizalom és a hit. Amikor a feltámadt Jézus
  megjelenik,  első   szavaival  mindannyiszor   meg  akarja   szüntetni   a
  tanítványok félelmét, amely  azonnal el  is múlik, amikor  a hit  szemével
  felismerik Őt. A feltámad  Jézusban és a  feltámadásban hívő embereknek  a
  szenvedésektől, sőt  még  a  haláltól  sem  kell  félniük,  hiszen  sorsuk
  ugyanúgy az örök  életre való  feltámadás lesz, miként  Krisztusé is,  aki
  önként vállalta a szenvedéseket és húsvéti feltámadásával örökre  legyőzte
  a halált.  Nincs  okunk félelemre,  ha  hisszük, hogy  Krisztussal  mi  is
  feltámadunk az örök boldogságra.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Add  Uram,  hogy  minden  dolog  felé  rendezett  szeretettel   forduljak,
  elszakítva tekintetemet a földről és az ég felé fordítva; úgy használjam e
  világ javait, mintha nem használnám.
  Add, hogy  értelmem  bizonyos  belső érzékével  meg  tudjam  különböztetni
  azokat  a  dolgokat,  amelyekre  szükségem  van,  azoktól,  amelyek   csak
  élvezetemre szolgálnak, hogy így  az átmeneti dolgokkal csak  ideiglenesen
  foglalkozzam, és csak  a szükséges mértékben,  de ugyanakkor örök  vággyal
  öleljem át az örök valóságokat.
  Clairvaux-i Szent Bernát
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Gellért

Tanúságtétel szeretetből
Szent Gellért
2010. szeptember 24. Évközi huszonötödik hét – péntek

Alejandra Morera a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja

Mt 10, 28-33
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egy sem esik közülük a földre a ti Atyátok tudta nélkül. Nektek azonban még a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti sok verébnél. Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is meg fogom tagadni Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Bevezető ima: Uram, ha te velem vagy, semmitől nem kell félnem. Tudom, hogy Te sose hagysz magamra, szólsz hozzám, meghallgatsz és vigyázol rám. Itt vagyok én is, Uram, hogy veled legyek, figyeljek a szavaidra és engedjem, hogy vigyázz rám.

Kérés: Jézusom, Szent Gellért vértanú ünnepén kérlek, hogy töltsd el a szívemet szeretettel és bátorsággal, hogy megéljem és megvédjem a beléd vetett hitemet!

1. Büntetés a vértanúság? Néha nehezen értjük, hogy Isten miért teszi próbára azokat, akiket szeret. Például Szent Gellértet. Egészen kicsi korától az Úr szolgálatára szentelte magát, hűségesen hirdette a hitet, templomokat és iskolákat épített. És Isten ezeken túl a vértanúságot is kérte tőle. A világ szemében ez inkább büntetésnek tűnhet, mint jutalomnak. Nehéz lemondani valamiről, amit nagyon szeretünk, így az életünkről is. Szent Gellért mégis az Úrtól jövő ajándéknak látta a vértanúhalált, mert nagyon jól ismerte és szerette Őt.

2. Isten szeretete többet kér. A hit által tudjuk, hogy amikor Isten arra kér, hogy feláldozzunk valamit, amit nagyon szeretünk, akkor olyan szeretetre hív, amilyenre előtte nem voltunk képesek. Csak akkor lehetséges lemondani egy mélyen és helyesen szeretett dologról vagy személyről, ha ez a lemondás egy másik iránti még nagyobb szeretet gyümölcse. Ezért tesz bennünket próbára az Isten. Nem azért, hogy bebizonyítsuk neki, hogy szeretjük Őt, hanem hogy még jobban tudjunk szeretni. Így működik Isten az életünkben: kéri, hogy áldozzuk fel, amit szeretünk, de utána sokkal többet ad vissza, mint amit kért. Kéri a földi életünket és az örök életet adja cserébe.
3. Ne féljetek! II. János Pál és XVI. Benedek pápák ezeket a szavakat ismételték pápai szolgálatuk kezdetén. Krisztus, aki jól ismeri az emberi szívet, tudja, hogy sok mindentől félünk. Ezek között található a szeretettől és az önátadástól való félelem, mert attól tartunk, hogy nem találunk válaszra, vagy ami még rosszabb, sebeket kapunk, csalódunk. Jézus azt kéri, hogy ne féljünk szeretni Őt és kiállni emellett a szeretet mellett szavainkkal, tetteinkkel és az életünkkel is. Nyissuk meg a szívünket Krisztusnak, aki „nem vesz el semmit és megad mindent”.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, milyen nagy a te szereteted irántam! Életed adtad értem, hogy megválts. Egészen a végletekig szerettél engem. Taníts meg ugyanígy szeretni téged, feltételek és félelmek nélküli szeretettel.

Elhatározás: A mai napon megpróbálok beszélni Jézusról valakinek az iskolában vagy a munkahelyemen.


A pápa imaszándéka 2010. szeptember hónapra:
Isten szava, mint a társadalmi fejlődés jele: Hogy a világ kevésbé fejlett részeiben Isten szavának hirdetése újítsa meg az emberek szívét, arra bátorítva őket, hogy hiteles társadalmi fejlődés szereplői legyenek
A háborúk vége: Hogy szívünket megnyitva a szeretetre véget vessünk annak a számos háborúnak és összetűzésnek, amelyek még mindig vérrel szennyezik a világot.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger