2010. szeptember 25., szombat

Évközi idő, 25. hét Szombat

Évközi idő, 25. hét Szombat

Aki ma körbetekint a világban, nem biztos, hogy egyet ért a prédikátor könyvének megállapításaival. Amint II. János Pál pápa is figyelmeztetett első magyarországi látogatásakor, túl sok nehéz helyzettel kell szembenézniük a mai fiataloknak: „állás és lakáshiány, gazdasági nehézségek és a bűnözés terjedése, a család válsága és az értékek pusztulása, magány és magukra hagyatottság, a siker hajszolása és menekülés a kábítószerekhez.” Az ilyen környezetben nehéz a lelkiismeret szavára hallgatva élni. A szentatya akkori buzdítása ma is megerősít: „Bátran, és türelmesen nézzetek szembe a mostani társadalmi átalakulás okozta nehézségekkel, fedezzétek fel magyar és keresztény gyökereiteket és minden lehetőt tegyetek meg a szebb jövő építéséért.” (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszonötödik hét – szombat

2010.09.25. szombat

A por visszatér a földbe, a lélek pedig visszatér Istenhez


Préd 11,9 - 12,8
Örvendj, ifjú, fiatal korodban, és légy jó kedvvel ifjúságod napjain! Kövesd szíved hajlamát, és azt, amit szemed lát! De tudd meg, hogy mindezekért Isten törvény elé idéz! Űzd el a búbánatot szívedből és tartsd távol a bajt testedtől, hisz az ifjúkor és az élvezet is csak hiúság! Gondolj Teremtődre ifjúságod napjain, mielőtt elkövetkeznek a nyomorúságos napok, s eljönnek az esztendők, amelyekről azt mondod: ,,Ezek nincsenek kedvem szerint!' Mielőtt elsötétül a nap, a világosság, a hold és a csillagok, amikor a felhők eső után újra megjönnek; amikor a háznak őrei reszketnek, s az erőteljes férfiak meginognak; az őrlő leányzók, ha kevesen vannak, felhagynak dolgukkal, s az ablakon leskelődők homályba borulnak; amikor bezárulnak az utcára nyíló ajtók, s a malom zaja elcsendesül; amikor madárfüttyre felkelnek, s az énekes leányzók mindannyian elhalkulnak; amikor a magas helyektől is félnek s az úton ijedeznek; amikor virágzik a mandulafa, mikor a sáska nehezen vánszorog, és a fűszer mit sem ér, mert az ember elmegy örök hajlékába, és siratók járnak körül az utcán; amíg el nem szakad az ezüstfonál, és el nem reped az aranyedény, amíg össze nem zúzódik a korsó a forrásnál, és el nem törik a kerék a kútnál: visszatér a por a földbe, ahonnan vétetett, s az éltető lehelet visszatér Istenhez, aki adta. Csupa hiúság!-- mondja a Prédikátor -- minden csak hiúság!
Zs 89
Mózesnek, az Isten emberének imádsága. Uram, te lettél a mi menedékünk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek lettek, a föld és a világ születtek, te öröktől fogva és mindörökké vagy, Isten! Te visszatéríted az embert a porba, azt mondod: ,,Térjetek oda vissza, emberek fiai.' Hiszen szemed előtt ezer esztendő olyan, mint az eltűnt tegnapi nap, vagy mint egy őrváltásnyi idő éjszaka. Elragadod őket, olyanok mint az álom, mint a reggel kiviruló fű: reggel kihajt és virágzik, estére lehull és elszárad. Elenyészünk ugyanis neheztelésed miatt, rettegjük haragod. Magad elé állítod gonoszságainkat, titkainkat arcod világossága elé. Napjaink mind elmúlnak haragodban, éveinket, mint egy sóhajtást, bevégezzük. Éveink száma a hetven esztendőt ha eléri, vagy az erőseké a nyolcvanat, és azok nagyrésze is munka és fájdalom, gyorsan elmúlnak és mi elmegyünk. Ki ismeri haragod erejét és félelmetes felindulásodat? Taníts meg számba venni napjainkat úgy, hogy bölcsességgel telítsük szívünket. Fordulj meg, Uram, végre valahára, légy irgalmas szolgáidhoz. Tölts el minket kora reggel irgalmaddal, hogy ujjongjunk és vigadjunk egész életünkben. Örvendeztess minket annyi napig, mint amennyin megaláztál minket, s annyi évig, mint amennyin nyomorúságot láttunk. Nyilvánuljon meg műved szolgáidon és dicsőséged az ő fiaikon. Derüljön ránk a mi Urunk, Istenünk fényessége, kezünk munkáját erősítsd meg, és áldd meg kezünk munkáját!
Lk 9,43b-45
Ekkor mindnyájan elcsodálkoztak Isten nagyságán. Mivel mindannyian csodálkoztak azon, amit tett, ő így szólt tanítványaihoz: ,,Jegyezzétek meg jól ezeket a szavakat, mert az Emberfiát az emberek kezébe adják.' Ők azonban nem értették ezt a beszédet. El volt rejtve előlük, hogy fel ne fogják, de nem merték őt kérdezni e beszéd felől.

Évközi huszonötödik hét – szombat

2010. szeptember 25. - Szombat

  Az ördögtől megszállott fiú  meggyógyítása után a tanítványok  csodálattal
  tekintettek Jézusra. Ő azonban  figyelmeztette őket: Véssétek  szívetekbe,
  amit most mondok! Eljön az idő, hogy az Emberfiát az emberek kezére adják.
  De azok nem értették  meg ezt a beszédet,  és igazi értelme rejtve  maradt
  előttük. Kérdezni azonban nem merték e szavak értelme felől.
  Lk 9,43b-45

  Elmélkedés:

  Jézus csodáit látva az apostolok  csodálattal néznek Mesterükre, de  aztán
  hamarosan hideg zuhanyként éri őket  azon kijelentés, amely szerint  Jézust
  ki fogják szolgáltatni  az emberek kezére.  Jézus elfogása, szenvedése  és
  kereszthalála  valóban   olyan   esemény  lesz,   amely   megdöbbenti   az
  apostolokat, akiknek hite a  mostani csodálat és  sok tanítás ellenére  is
  meginog, és csak a feltámadás megtapasztalása adja meg nekik az erősítést.
  Mi is naponta figyelmesen és talán csodálattal hallgatjuk Jézus tanítását,
  hiszen az  útmutatást  ad számunkra  életünkben.  Lelkesedésünk  mindaddig
  tántoríthatatlan,  amíg  valamilyen  szenvedés  nem  ér  bennünket,   vagy
  próbatétel elé nem kell állnunk.  Ezeket sokszor értetlenül szemléljük,  s
  talán nincs  is  hozzá  bátorságunk,  hogy  azok  értelméről  megkérdezzük
  Jézust. Pedig keresztjének szemlélése megérteti velünk, hogy a szenvedések
  árán győzedelmeskedik a szeretet.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Add nekem, Uram, kegyelmedet, hogy mindig velem legyen, velem dolgozzék, s
  kitartson velem mindvégig! Add, hogy  mindig azt kívánjam és akarjam,  ami
  neked leginkább helyesnek  és kedvesnek  tetszik! A te  akaratod az  enyém
  legyen, az  én akaratom  mindig kövesse  a tiédet,  s a  lehető  legjobban
  értsen vele egyet.
  Canisius Szent Péter
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába // Verscsokor a természetről


Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába

Az Újszövetség könyve elé

Ez a könyv a könyvek könyve.
Szegény ember drágagyöngye.
Égi harmat lankadtaknak.
Világosság földi vaknak.
Bölcsességnek arany útja:
boldog aki rátalál!
Szomjas lelkek forráskútja,
hol pohárral Krisztus áll.

Ez a könyv az örök törvény.
Királyon láncz. Rabon napfény.
Tévelygőnek hívó harang.
Roskadónak testvéri hang.
Elhagyottnak galamb-búgás
Viharvertnek ereszet.
Haldoklónak angyal-súgás
'Ne félj: fogd a kezemet!'...

Gyermeknek is: 'Mily szép rege!'
Bölcsnek: 'Rejtelmek tengere!'
Fal, - s túl rajta élőhangok.
Köd, - s benn zengő hárfák, lantok.
Templomok közt legszebb templom:
csak megnyitom s benn vagyok.
Ablakán a Paradicsom
rózsáira láthatok.

Minden fakul, minden romlik.
Márványvár is összeomlik.
Bíborleplek ronggyá mállnak.
Dicsőségek füstbe szállnak.
Csak ez a könyv nem tér porba.
Mintha volna élő lelke!...
Ez a könyv a Mózes bokra:
Isten szíve dobog benne.


Évközi huszonötödik hét – szombat

Októbertől indul a Vándor Evangélium Imaszolgálat ötödik éve, amelynek témája az engesztelés és a család.
Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnak közös imádságunkba.
Jelentkezés és további információ: info@vandorevangelium.hu .

A hit ajándéka
2010. szeptember 25. Évközi huszonötödik hét – szombat

P. Christopher Scroggin LC

Lk 9,43b-45
Ekkor mindnyájan elcsodálkoztak Isten nagyságán. Mivel mindannyian csodálkoztak azon, amit tett, ő így szólt tanítványaihoz: ,,Jegyezzétek meg jól ezeket a szavakat, mert az Emberfiát az emberek kezébe adják.'' Ők azonban nem értették ezt a beszédet. El volt rejtve előlük, hogy fel ne fogják, de nem merték őt kérdezni e beszéd felől.

Bevezető ima: Uram, áraszd ki rám fényedet, hogy értelmemet és lelkemet eltöltse a Te örök életre vezető igazságod. Hitem által egyre jobban szeretlek, és reménykedem jóságodban. Uram Jézus, újra eljövök hozzád és keresem a hit fényét, hogy szándékaidat jobban meg érthessem. Engedj nagyon közel magadhoz, hogy imáim tetszésedre legyenek!

Kérés: Uram Jézus, erősítsd meg hitemet, hogy nyomdokaidon járjak!

1. A tudományba vetett vak hit. Oly sok mindennapi dolog van, amelyeket magától értetődőnek tartunk. Azt is mondhatjuk, hogy vakon hiszünk az elektromosságban, a felhőkarcolók hatalmas technikai berendezéseiben, csak hogy ezt a két példát említsük arra, hogy mi minden tűnik számunkra teljesen természetesnek. Nem is gondolkozunk sokat ezekről a dolgokról, bízunk abban, hogy mindig és minden működni fog. Azonban, ha „hitemmel” túllépem a tapasztalati tudás – az elektromosság és a technika – határát, s kilépek a lelki síkra, rögvest magam gördítek akadályokat hitem útjába.

2. Természetfölötti hit. A mai evangéliumban hallott jézusi kijelentést csak „természetfölötti hittel” érthetjük meg. Ez a hit olyan ajándék, amelyet alázatosan kell kérnünk az Istentől, hogy bevilágítsa egész életünket. A hit nagyobb tudásra vezet el minket, mint a tisztán emberi ismeretek. Jézusba vetett bizalommal imádkozzunk ezért a hitért.

3. A kérdezéstől való félelem. A mai evangéliumi részben a tanítványok féltek feltenni kérdéseiket Jézusnak. Nem biztos, hogy rossz, ha olyan dolgokról teszünk fel kérdéseket, amelyeket nem értünk: ez teljesen természetes, és gyermeki bizalomra utal. Krisztusnak mindig van válasza kérdéseimre – világos és érthető válaszai – még akkor is, ha én magam az adott pillanatban nem értem meg egyből ezeket. Krisztus nem azt akarja, hogy az általa adott értékeket és tanítását csak passzívan elfogadjam. Azt akarja, hogy szabadon döntsek ezek mellett; nem is annyira azért, mert tökéletesen értek mindent, hanem azért, mert bízom Istenben, aki szeret engem.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, olyan egyszerű számomra, hogy életemet tisztán emberi szemszögből nézzem. Megtanultam, hogy mindennapi életemben mindent logikusan megmagyarázzak, s ebben addig is eljutok, hogy már nem is hiszem azt, ami nem tűnik racionálisnak. Adja nekem éber hitet, hogy mindent a Te szemszögedből lássak! Add, hogy hitem világítsa be minden nap életem útját!

Elhatározás: Mai imámban alázatosan fogom kérni Jézus Krisztustól a hit ajándékát.

Erdő Péter bíboros atya 2010. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban mindenki találjon munkát és emberhez méltó megélhetést és így megtapasztalja felelősségét és fontosságát családja és az egész társadalom számára.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger