2010. szeptember 29., szerda

Szent Mihály szent Gábor és szent Rafael főangyalok

Szent Mihály szent Gábor és szent Rafael főangyalok
Nátánáelről, egy igaz zsidó emberről olvashatunk az evangéliumban, aki nem elutasítóan viselkedik Jézussal szemben, mint a többi írástudó vagy a nép vallási vezetői, de nem is annak lehetőségét keresi, hogy miként köthetne bele Jézus szavaiba, hanem a megismerés szándékával közeledik. A találkozáskor megvallja, hogy Jézus Isten Fia és Izrael királya. Jézus ígérete szerint még ennél nagyobb dolgokat is meg fog tapasztalni életében. Jézus ezután mondott szavaiból kiderül, hogy valószínűleg halálára gondolhatott, hiszen mindkettő tehát az Isten Fia és az Izrael királya kifejezés is a szenvedéstörténetben tér vissza. Jézust azért ítéli halálra a főtanács, mert Isten Fiának nevezete magát, s a keresztre a „zsidók királya” feliratot íratja Pilátus. A Golgota keresztje előtt kezdődik Krisztus-követésünk. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT MIHÁLY, GÁBOR ÉS RÁFAEL FŐANGYALOK (ünnep)

2010.09.29. szerda: SZENT MIHÁLY, GÁBOR ÉS RÁFAEL FŐANGYALOK (ünnep)

Örvendezzetek mennyek, és ti, akik benne laktok!


Dán 7,9-10.13-14
Néztem, és egyszer csak trónokat állítottak fel, s egy Ősöreg leült; a ruházata fehér volt, mint a hó, és fején a haj olyan, mint a tiszta gyapjú; trónja lángoló tűz, kerekei égő tűz. Tüzes és sebes folyó jött ki színe előtt; ezerszer ezren szolgáltak neki, és tízezerszer százezren hódoltak neki; a bíróság leült és a könyveket felnyitották. Majd azt láttam az éjszakai látomásban, hogy íme, az ég felhőiben valaki jött, aki olyan volt, mint az Emberfia, s amikor az Ősöregig eljutott, az ő színe elé vitték, és ő hatalmat, méltóságot és országot adott neki, hogy minden nép, törzs és nyelv neki szolgáljon, és hatalma örök hatalom legyen, amely meg nem szűnik, és országa olyan, amely el nem pusztul.
vagy
Jel 12,7-12a
Ekkor nagy harc támadt az égben: Mihály és angyalai harcoltak a sárkánnyal [Dán 10,13.20]. A sárkány és angyalai harcoltak, de nem diadalmaskodtak, sem helyük nem volt többé az égben. Ekkor letaszították a nagy sárkányt, az őskígyót, akit ördögnek és sátánnak [Ter 3,1; Zak 3,1; Jób 1,6] hívnak, aki elcsábítja az egész világot. Letaszították a földre, és vele együtt angyalait is letaszították. Ekkor nagy hangot hallottam az égben, amely így szólt: ,,Most lett a mi Istenünké az üdvösség, az erő és a királyság, a hatalom pedig az ő Krisztusáé, mert letaszították testvéreink vádlóját, aki éjjel-nappal vádat emelt ellenük Istenünk előtt. Ők pedig legyőzték őt a Bárány vére és a tanúságtétel igéje által, s nem kímélték saját életüket mindhalálig. Örvendezzetek tehát, egek [Iz 44,23], és akik bennük laktok! Jaj a földnek és a tengernek, mert hozzátok szállt le az ördög nagy haraggal, s tudja, hogy kevés ideje van!'
Zs 137
Dávidtól. Hálát adok neked, Uram, teljes szívemből, mert meghallgattad szájam szavát. Magasztallak az angyalok színe előtt, leborulok szent templomod felé; áldást mondok nevednek irgalmadért és igazságodért, mert mindenek fölött felmagasztaltad szent nevedet. Bármikor hívtalak segítségül, meghallgattál engem, és gyarapítottad az erőt lelkemben. Hálát ad neked, Uram, a föld minden királya, a te szád minden szavának hallatára, és megéneklik az Úr útjait, mert nagy az Úr dicsősége. Fölséges az Úr és rátekint az alázatosakra, de messziről megismeri a felfuvalkodottakat. Ha szorongatások között járok is, megőrzöd életemet; Ellenségeim haragjával szemben kinyújtod kezedet, és jobbod megszabadít engem. Az Úr mindezt véghezviszi értem, Uram, irgalmad örökkévaló: ne vesd meg kezed alkotásait!
Jn 1,47-51
Amikor Jézus meglátta a közeledő Natanaelt, azt mondta róla: ,,Íme, egy igaz izraelita, akiben nincs álnokság.' Natanael megkérdezte: ,,Honnan ismersz engem?' Jézus azt felelte: ,,Mielőtt Fülöp hívott volna téged, láttalak, amikor a fügefa alatt voltál.' Natanael azt válaszolta: ,,Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!' Jézus erre így szólt: ,,Mivel azt mondtam neked: láttalak a fügefa alatt, hiszel. De nagyobb dolgokat fogsz majd látni ezeknél.' Aztán hozzátette: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok a megnyílt eget, s hogy az Isten angyalai föl- és leszállnak az Emberfia fölött.'

Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok

  2010. szeptember 29. - Szerda, Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael
  főangyalok

  Egy alkalommal: Amikor  Jézus látta,  hogy Nátánáel  közeledik hozzá,  így
  szólt: Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség.  Nátánáel
  megkérdezte: Honnan ismersz  engem? Jézus  így felelt:  Még mielőtt  Fülöp
  hívott volna, láttalak a fügefa alatt. Nátánáel erre elismerte: Rabbi,  te
  vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya. Jézus így szólt: Azért  hiszel,
  mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni
  ennél. Majd így folytatta: Bizony, bizony, mondom nektek: látni  fogjátok,
  hogy megnyílik  az ég,  és  Isten angyalai  fel-alá szállnak  az  Emberfia
  felett.
  Jn 1,47-51

  Elmélkedés:

  Nátánáelről, egy igaz zsidó emberről olvashatunk az evangéliumban, aki nem
  elutasítóan viselkedik Jézussal szemben, mint a többi írástudó vagy a  nép
  vallási vezetői, de nem is annak lehetőségét keresi, hogy miként  köthetne
  bele  Jézus  szavaiba,  hanem   a  megismerés  szándékával  közeledik.   A
  találkozáskor megvallja, hogy Jézus az Isten Fia és Izrael királya.  Jézus
  ígérete  szerint  még  ennél  nagyobb  dolgokat  is  meg  fog  tapasztalni
  életében.  Jézus  ezután  mondott  szavaiból  kiderül,  hogy  valószínűleg
  halálára gondolhatott, hiszen mindkettő, tehát  az Isten Fia és az  Izrael
  királya kifejezés is a szenvedéstörténetben tér vissza. Jézust azért ítéli
  halálra a  főtanács, mert  Isten Fiának  nevezte magát,  s a  keresztre  a
  ?zsidók királya?  feliratot  íratja  Pilátus. A  Golgota  keresztje  előtt
  kezdődik Krisztus követésünk.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Uram, Istenem,  gyarapítsd, sokasítsd  Egyházadat, és  egyesíts  mindenkit
  egységben. Tedd, hogy a  nép feddhetetlenül éljen,  egyetértő legyen a  te
  igaz hitedben és annak  megvallásában. Sugalld szívükbe tanításod  szavát!
  Hiszen  a  te   ajándékod,  hogy   elfogadtál  Krisztusod   evangéliumának
  hirdetésére, és  arra késztettél,  hogy  jó, neked  kedves  cselekedeteket
  vigyünk végbe.
  Szent Metód
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Mihály, Szent Gábor, és Szent Rafael Arkangyalok

Októbertől indul a Vándor Evangélium Imaszolgálat ötödik éve, amelynek témája az engesztelés és a család.
Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnak közös imádságunkba.
Jelentkezés és további információ: info@vandorevangelium.hu .


Angyalok kíséretében 
Szent Mihály, Szent Gábor, és Szent Rafael Arkangyalok
2010. szeptember 29. Évközi huszonhatodik hét – Szerda 

P. Jeffery Jambon LC

Jn 1, 47-51
Amikor Jézus meglátta Natánaelt, amint feléje tartott, ezt mondta róla: „Lám, egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság.” Natánael megkérdezte tőle: „Honnét ismersz?” Jézus így válaszolt: „Mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak, a fügefa alatt voltál.” Natánael erre felkiáltott: „Rabbi (azaz: Mester), te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!”Jézus ezt felelte neki: „Mivel megmondtam, hogy láttalak a fügefa alatt, hiszel. De nagyobb dolgokat is fogsz még látni.” Majd hozzátette: „Bizony, bizony mondom nektek: Látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, s az Isten angyalai föl- s leszállnak az Emberfia fölött.”

Bevezető ima: Uram, őszintén jövök hozzád imádságom idején. Hiszem, hogy hűséges és tökéletes szeretetben való szolgálatra hívtál. Máriával, a szentekkel és a Szent Angyalokkal együtt mondok neked köszönetet a teremtés csodálatos művéért. Ma kötelességeimet becsületesen teljesítve, alázatosan megpróbálom visszatükrözni a te jóságodat.

Kérés: Uram, segíts, hogy békéd és szereteted eszköze lehessek!

1. Őszinteség – mint legjobb védelem. Miután Jézus az egész éjszakát átimádkozta, elkezdett apostolokat keresni, akik őszinték és becsületesek. Jézus megkedvelte Natánáelt, amikor felfedezte, hogy ő egy igaz izraelita. „Jézus meglátta Natánaelt, amint feléje tartott, ezt mondta róla: "Lám, egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság." Úgy tűnik, hogy Jézus csodálta az emberek angyali vonásait. Amint meglátta Fülöpöt, ahogy hozzá vezeti Natánáelt, Jézus azonnal felfedezte az erényt, amit Natánáel megélt. Ha azt akarom, hogy Jézus engem is becsüljön, teljes szívemből őszintének kell lennem.

2. A Szent Angyalok. Az Egyház ma a tiszteletét fejezi ki a három arkangyal szent szolgálata előtt. Ők őszinte szeretettel állnak ki Isten legszentebb akarata mellett. Ilyen hűséggel adta át Szent Gábor angyal az emberi történelem legfontosabb üzenetét Máriának és Zakariásnak. Szent Mihály megküzdött Luciferrel és száműzte őt a mennyből. Szent Rafael az Ószövetségben eljött, hogy segítsen Tóbiásnak. Ezeknek az angyaloknak a szívében semmi romlottság nincs. Isten kér tőlük egy szívességet, és ők beteljesítik azt. Nem lenne csodálatos a talentumainkat és javainkat egy ilyen szolgálatra használnánk? Nem lenne nagyszerű Isten végtelen szeretetének eszközeinek lenni úgy, mint ez a három angyal?

3. Egy pillantása az Úrnak. Jézus a szívekbe tekint és nem ítél külsőségek alapján. Krisztus nézése áthatolt Natánáelen. Jézus akkor is látja, mi indítja meg szívemet, ha azokat mások elől rejtve maradnak. Jézus az első, aki tudja, hogy hűséges vagyok-e ahhoz a hithez, amelyet kaptam. Ha lelkiismeretemben hűséges, és engedelmes vagyok Isten útmutatásához személyes életemben és a nyilvános előtt egyaránt, akkor nincs mit takargatnom, és nem veszíthetek semmit. Ha lanyhul a Krisztus iránti elkötelezettségem, unalmassá és egyhangúvá válik, akkor itt az idő, hogy keressem a megújulást. Krisztusnak szüksége van rám! Hányan halnak meg és vesznek el azért, mert távol vannak Krisztustól és az Ő szeretetétől? Nekem azonban sok lelki adomány van birtokomban a kegyelem által! Jézus a szemembe néz – számít hűségemre és szeretetemre!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm a három arkangyal és a szent apostolok példáját! Ők valóban nemes példáját adták a hűségnek. A szent apostolok vérüket ontották érted, a szent angyalok pedig segítenek minket a feléd vezető úton. Uram, látva annyi ember hitetlenségét, szeretnék olyan fáradhatatlan eszközöd lenni, mint ők, hogy minél többen dicsőítsenek téged örökké.

Elhatározás: Ma meglátogatom az Oltáriszentséget (ha ez lehetetlen, letérdelek egy kereszt előtt) és bizalommal ismétlem: „Uram, a te eszközöd akarok lenni – segíts nekem!”


Erdő Péter bíboros atya 2010. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban mindenki találjon munkát és emberhez méltó megélhetést és így megtapasztalja felelősségét és fontosságát családja és az egész társadalom számára.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger