2010. szeptember 30., csütörtök

Szent Jeromos

Szent Jeromos
 Az evangéliumok hitelesen mutatják be Jézus tanító útjának sikereit és eredményeit, de nem hallgatnak arról sem, hogy egyes helyeken visszautasítással találkozik. Ilyen lehetett Korozain, Betszaida vagy Kafarnaum városa, amelyeknek lakosai hiába látták a csodákat, mégsem hittek. A hitetlenségnek és az elutasításnak pedig következménye lesz, az tudniillik, hogy az utolsó ítéletkor örökre elpusztulnak a városok lakói. Lehetőségük volt nekik is arra, hogy felismerjék Jézusban az Üdvözítőt és megtérjenek, de ők nem ezt választották, ezért még azok a pogányok is hamarabb juthatnak el az üdvösségre, akiknek sokkal kevesebb lehetőségük volt. Felismerem-e Jézusban üdvösségem szerzőjét? (Adoremusz 2005)
További gondolatok...

SZENT JEROMOS

2010.09.30. csütörtök: SZENT JEROMOS
 

Tudom, hogy megváltóm él: testemben látom meg az Istent


Jób 19,21-27
Szánjatok meg! Szánjatok meg legalább ti, barátaim! Mert az Úr keze érintett engem. Miért üldöztök engem úgy, mint Isten, és mért nem tudtok betelni húsommal? Bárcsak felírnák szavaimat, vajha könyvbe jegyeznék azokat, vas íróvesszővel ólomtáblára, vagy vésővel sziklába metszenék őket! Mert tudom, hogy Megváltóm él, s a végső napon felkelek a földről; és ismét körülvesz a bőröm, és saját testemben látom meg Istenemet; én magam látom meg őt, és önnön szemem nézi őt, és nem más! E reményem van eltéve keblemben!
Zs 26
Dávidtól. Az Úr az én világosságom és üdvösségem: kitől kellene félnem? Az Úr oltalmazza életemet: kitől kellene remegnem? Ha közelednek felém a gonoszok, hogy egyék húsomat, ellenségeim, akik szorongatnak, maguk botlanak meg és elesnek. Ha táborok kelnek is ellenem, nem ijed meg szívem; Ha harc támad is ellenem, akkor is reménykedem. Egyet kérek az Úrtól, azért esedezem: hadd lakjam az Úr házában életemnek minden napján, hadd lássam az Úr pompáját, hadd látogassam templomát. Mert ő elrejt hajlékában a veszedelem idején, elbújtat sátra rejtekében, kősziklára emel fel engem. Így fölemeli fejemet ellenségeim fölé, akik körülvesznek. Én pedig diadalkiáltással áldozatot mutatok be hajlékában, éneklek és zsoltárt zengek az Úrnak. Halld meg, Uram, szózatomat, amellyel hozzád kiáltok, könyörülj rajtam és hallgass meg engem! Rólad mondja a szívem: ,,Téged keres tekintetem!' A te arcodat keresem, Uram! Ne fordítsd el tőlem arcodat, ne fordulj el haragodban szolgádtól, te vagy segítőm; Ne hagyj el és ne vess meg engem, üdvözítő Istenem! Hisz atyám és anyám is elhagyott, de az Úr fölkarolt engem. Mutasd meg nekem, Uram, utadat, és vezess engem a helyes ösvényre ellenségeim miatt. Ne adj át ellenségeim akaratának, mert hamis tanúk támadnak ellenem, akik erőszakot lihegnek. Hiszem, hogy meglátom az Úr javait az élők földjén. Remélj az Úrban, légy férfias, bátor legyen szíved, és bízzál az Úrban!
Lk 10,1-12
Ezek után az Úr kiválasztott más hetvenkettőt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahova menni készült. Azt mondta nekik: ,,Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek azért az aratás Urát, küldjön munkásokat az aratásába. Menjetek! Íme, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek erszényt, se tarisznyát, se sarut, és az úton senkit se köszöntsetek. Ha valamelyik házba bementek, először ezt mondjátok: ,,Békesség e háznak!'' Ha a békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek; ha pedig nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, egyétek és igyátok, amijük van, mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról-házra. Ha valamelyik városba betértek, és ott befogadnak titeket, egyétek, amit elétek tesznek. Gyógyítsátok meg az ott lévő betegeket, és mondjátok nekik: ,,Elközelgett hozzátok az Isten országa.'' Ha pedig egy városba betértek, és nem fogadnak be titeket, menjetek ki az utcára, és mondjátok: ,,Még a port is lerázzuk nektek, amely a ti városotokban lábainkra tapadt; tudjátok meg azonban, hogy elközelgett az Isten országa.'' Mondom nektek: Szodomának könnyebb lesz a sorsa azon a napon, mint annak a városnak.

Szent Jeromos

2010. szeptember 30. - Csütörtök

  Az  apostolok   kiválasztása  után   Jézus  kiválasztott   más   hetvenkét
  tanítványt, és  elküldte  őket kettesével  maga  előtt minden  városba  és
  helységbe, ahová  menni szándékozott.  Így szólt  hozzájuk: Az  aratnivaló
  sok, de a munkás  kevés. Kérjétek hát az  aratás Urát, küldjön  munkásokat
  aratásába. Menjetek!  Úgy küldelek  titeket,  mint bárányokat  a  farkasok
  közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton
  senkit se köszöntsetek. Ha betértek  egy házba, először is ezt  mondjátok:
  Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha
  nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek  és
  igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról
  házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek,  amit
  elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett
  hozzátok az  Isten országa!  De  ha betértek  valamelyik városba,  és  nem
  látnak titeket szívesen, menjetek ki az  utcára, és mondjátok: Még a  port
  is  lerázzuk,  ami  városotokban  a  lábunkra  tapadt,  de  tudjátok  meg:
  Elérkezett hozzátok az  Isten országa! Bizony,  mondom nektek:  Szodomának
  könnyebb sorsa lesz azon a napon, mint ennek a városnak.
  Lk 10,1-12

  Elmélkedés:

  Figyelemreméltó,  hogy  amikor  Szent  Lukács  evangélista  a  tanítványok
  misszióba küldéséről  ír, akkor  nem a  tényleges munka  leírására  fordít
  figyelmet, hanem  arra  a  cselekedetre, ahogyan  Jézus  elküldi  őket.  A
  küldésből derül  ki számunkra  a misszió  természete és  tartalma, s  csak
  ebből tudunk arra  következtetni, hogy miként  történhetett az  evangélium
  hirdetése egykoron.
  Jézus szavaiból  kiderül,  hogy  az  evangélium  hirdetésével  a  béke  új
  korszaka jön el a földre, egy olyan idő, amelyben Isten igazsága  alapozza
  meg az emberi kapcsolatokat. Az evangéliumot hirdető személyek  bárányként
  indulnak el a világba, azaz  védtelenek az ellenséges érzületű  emberekkel
  szemben, de  mindenkor  számíthatnak küldőjük  segítségére.  A  missziónak
  mindig az a célja, hogy Isten országának jelenléte megtapasztalható legyen
  mindenki  számára.  Ezt  a  célt  szolgálja  az  evangélium  üzenetének  a
  hirdetése és a betegek gyógyítása  is. Jézus felszólítása nekünk is  szól,
  akik megismertük őt. Kész vagyok-e továbbadni másoknak szeretetét?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Nekem Te  vagy az  Uram, akinek  akaratát a  sajátoménál jobban  szeretem!
  Mivel nem tudok  állandóan szavakkal  imádkozni; ha  valaha is  imádkoztam
  igazi odaadással,  most halld  meg kiáltásomat!  Fogadd kegyesen  a  Téged
  kérlelő odaadást, mint  végtelen kiáltást;  s hogy  szavaim még  méltóbbak
  legyenek a meghallgatásra, adj imádságomnak erőt és állhatatosságot!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Jeromos

Októbertől indul a Vándor Evangélium Imaszolgálat ötödik éve, amelynek témája az engesztelés és a család.
Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnak közös imádságunkba.
Jelentkezés és további információ: info@vandorevangelium.hu .

A rekordaratás 
Szent Jeromos
2010. szeptember 30. Évközi huszonhatodik hét – csütörtök

P. Edward McIlmail LC

Lk 10,1-12

Bevezető ima: Uram Jézus, köszönöm, hogy ismét beszélhetek veled és meghallgathatlak téged. Tudom, hogy vágyakozol velem tölteni ezt az időt. Órákat vársz a tabernákulumban és reménykedsz, hogy barátaid közül valaki meglátogat. Mindig van mit mondanod számunkra, ha végre hozzád fordulunk, ezért kérlek, segíts nekem, hogy ne legyek szétszórt és osztatlan figyelemmel hallgassalak téged.

Kérés: Add kegyelmedet, hogy a legalázatosabban elfogadjam utasításaidat.

1. Az aratás. A Szentlélek állandóan dolgozik a lelkekben, megérinti őket és hat bennük, hogy Istenhez forduljanak. Megérint, ha a szentírást olvassák, vagy a prédikációt hallgatják. Beszél hozzájuk a mindennapokban adódó alkalmakkor. De van még valami, amit használ, hogy elérje a lelkeket: minket használ fel. Felhasználja példánkat, szavainkat, másokhoz való kötődésünket. Ezért beszél így az Úr, hogy az aratnivaló sok, ami arra vár, hogy learassák. Az aratás sok munkával jár és időigényes. Amit nem aratnak le idejében, tönkremegy. Melyik aratásánál akarja az Úr, hogy vele legyek? Talán egy szerelmes párnak van szüksége hitbeli elmélyülésre. Talán egy beteg rokonomat kell lélekben felkészítenem a halálra. De egy fiatalnak is lehetnek nehézségei, és szorulhat a tanácsomra, hogy megtalálja a helyes utat. Ők mind az én segítségemre várnak. Készen állok, hogy rajtuk segítsek?

2. Teljes munkaidőben dolgozni. Amellett, hogy mindannyian meg vagyunk hívva egy feladatra a keresztség által, kellenek olyan emberek, akik teljes életüket az evangelizációnak szentelik. Papok, szerzetesek, Isten által megérintett férfiak és nők alapfeltételei az Egyház felépítésének, és az evangélium terjesztésének életük bizonysága által. Különösképpen szükségünk van papokra, akik az Eucharisztiát ünneplik és számunkra a bűnbocsánat szentségét kiszolgáltatják. A Szentlélek új hivatásokat ébreszt, és gyakran rá van utalva a mi segítségünkre, hogy művét véghez tudja vinni. Együtt működök-e a Katolikus Egyházzal ebben a döntő feladatban? Támogatok-e valakit, akinek hivatása van? Jót mondok-e a papokról és szerzetesekről? Kész vagyok-e arra, hogy lányomat, fiamat, testvéremet elengedjem, ha követni akarja a hívást? Tudatában vagyok-e, hogy az a hivatás, amit én ma támogatok, később abban segíthet, hogy gyermekeim vagy unokáim lelke megmeneküljön?

3. Fontosak a részletek. Jézus pontos utasításai jelzik, hogy számára fontosak a részletek. Urunk semmit nem bíz a véletlenre. Van egy rendszer, ami szerint evangelizál, és rendkívül fontos, hogy apostolai a lehető legpontosabban kövessék ebben. Itt válik nyilvánvalóvá, hogy Jézus műve az evangelizáció és országának felépítése. Ő az, aki a szabályokat felállítja. Ez az elv érvényes az élet többi területére. Ezért vannak szabályok a házasság előtti és utáni magatartása. Vannak irányvonalak, amik szerint az üzletemberek ügyfeleikkel, beosztottjaikkal bánnak. Úgy gondolom, hogy ez rám nem vonatkozik? Úgy élem-e meg a hitemet, ahogy az nekem tetszik, vagy Krisztushoz igazodom?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts nekem, hogy mindig a te akaratodat teljesítsem és ne a hangulatom vezéreljen! Segíts felismernem, hogy a közös munka hozzá tartozik keresztény életemhez és segíts abban, hogy türelemben és alázatban növekedjek!

Elhatározás: Ma a hivatásokért fogok imádkozni és felajánlok ezért a célért valamit. Legalább egy emberrel élőszóban vagy e-mailen keresztül elbeszélgetek a hivatások értékéről.

A pápa imaszándéka 2010. szeptember hónapra:
Isten szava, mint a társadalmi fejlődés jele: Hogy a világ kevésbé fejlett részeiben Isten szavának hirdetése újítsa meg az emberek szívét, arra bátorítva őket, hogy hiteles társadalmi fejlődés szereplői legyenek
A háborúk vége: Hogy szívünket megnyitva a szeretetre véget vessünk annak a számos háborúnak és összetűzésnek, amelyek még mindig vérrel szennyezik a világot.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger