2010. október 1., péntek

A GYERMEK JÉZUSRÓL NEVEZETT (LISIEUX-I) (KIS) SZENT TERÉZ

A GYERMEK JÉZUSRÓL NEVEZETT (LISIEUX-I) (KIS) SZENT TERÉZ

Szent Teréz megtalálta a maga kis útját alázatban, egyszerűségben, Isten iránti bizalomban. Hivatását így foglalja össze: „Anyámnak, az Egyháznak szívében szeretet leszek.” Isten segítségével akarjuk járni életünk útját, megtalálni mi is hivatásunkat, és megmaradni az Istentől rendelt úton.
További gondolatok...

LISIEUX-I SZENT TERÉZ

2010.10.01. péntek: LISIEUX-I SZENT TERÉZ
 

(Szent Remig)
Lett-e parancsodra reggel, mióta élsz?


Jób 38,1.12-21
És felelt az Úr Jóbnak a fergetegből, és ezt mondta: Vajon kirendelted-e már a reggelt, amióta megvagy, és kijelölted-e a hajnalpír helyét, hogy megragadja a földnek széleit és lerázza róla a gonoszokat? Hogy olyanná legyen az, mint a pecsétagyag, és színeket öltsön, miként a ruha, hogy elvegyék a gonoszoktól a világosságukat, és megtörjék a felemelt kart? Eljutottál-e a tenger mélységeibe? Jártál-e az óceán fenekén? Kitárultak-e előtted a halál kapui, és láttad-e a halálárnyék portáit? Szemlélted-e a földet széltében? Jelentsd meg nekem mindezt, ha tudod! Melyik út visz a világosság lakóhelyéhez, és hol van a sötétség helye, hogy mindegyiket határába elvezesd, és tudd az ösvényt házához!? Te ezt tudod, hisz akkor születtél, és napjaid száma igen nagy!
40,3-5
És felelt Jób az Úrnak: ,,Mit feleljek én, aki könnyelműen szóltam? Kezemet a számra teszem! Egyszer szóltam, bár azt is elhagytam volna! Meg másodszor, de nem teszem többé!'
Zs 138
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgáltál és ismersz engem, tudod, ha leülök és ha fölkelek. Messziről ismered gondolataimat, szemmel tartod akár járok-kelek, akár pihenek. Előre ismered minden utamat. Még nyelvemen sincs a szó,és te már érted egészen, Uram. Minden oldalról körülveszel engem, és fölöttem tartod kezedet. Oly nagy, oly csodálatos nekem ez a tudás: ésszel föl sem érhetem! Hová mehetnék lelked elől, hová bújhatnék színed elől? Ha fölmennék az ég magasába, te ott vagy, ha alászállnék az alvilágba, jelen vagy. Ha felölteném a hajnal szárnyát, s a tenger szélső határára szöknék, ott is a te kezed vezetne, és jobbod tartana engem. Mondhatnám: ,,Borítson be a sötétség, s váljon éjszakává köröttem a fény', de neked nem sötét a sötétség, s az éj mint a nappal, oly világos előtted. Fény és sötétség közt neked nincs különbség. Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem. Dicsőítlek téged, mert olyan csodálatosan alkottál, és tudom jól, milyen csodálatos minden műved! Létem nem volt titokban előtted, amikor a föld ölén rejtve formálódtam. Még alakot sem nyertek tagjaim és szemed már látott engem. Könyvedben már minden fel volt jegyezve rólam: napjaim már eltervezted, mielőtt egy is eltelt volna belőlük. Milyen tiszteletreméltók előttem gondolataid, Istenem, milyen hatalmas a számuk! Megszámlálnám őket, de számosabbak a homokszemeknél, s ha végükre is érnék, még mindig csak nálad tartanék. Bárcsak megsemmisítenéd a gonoszokat, Istenem, és eltávolítanád tőlem a vérszomjas embereket, akik gonoszul beszélnek: hiába kelnek föl ellened. Ne gyűlöljem, Uram azokat, akik gyűlölnek téged, ne utáljam ellenségeidet? Teljes gyűlölettel gyűlölöm őket, ellenségeim lettek. Vizsgálj meg Istenem és ismerd meg szívemet; tégy próbára és ismerd meg utaimat, lásd, vajon a gonoszok útján járok-e, és vezess az örökkévalóság útján engem.
Lk 10,13-16
Jaj neked, Korozain! Jaj neked, Betszaida! Mert ha Tíruszban és Szidonban történtek volna a bennetek végbement csodák, már régen zsákban és hamuban ülve tartottak volna bűnbánatot. De Tírusznak és Szidonnak könnyebb lesz a sorsa az ítéleten, mint nektek. És te, Kafarnaum! Ugye az égig emelkedtél? Az alvilágba süllyedsz! [Iz 14,13.15] Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket megvet, engem vet meg; aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki engem küldött.'

A gyermek Jézusról nevezett Kis Szent Teréz

2010. október 1. - Péntek
A gyermek Jézusról nevezett Kis Szent Teréz

  Jézus egy alkalommal  így szólt tanítványai  előtt: Jaj, neked,  Korozain!
  Jaj, neked, Betszaida! Ha a pogány Tiruszban és Szidonban történtek  volna
  azok a csodák, amelyek nálatok  történtek, már rég szőrzsákban és  hamuban
  tartottak volna bűnbánatot. Ezért  Tirusznak és Szidonnak tűrhetőbb  sorsa
  lesz az ítéleten, mint nektek. És  te Kafarnaum? Vajon az égig  emelkedel?
  Egészen az  alvilágig fogsz  süllyedni. Majd  így folytatta:  Aki  titeket
  hallgat, engem hallgat; és  aki titeket megvet, engem  vet meg. Aki  pedig
  engem megvet, azt veti meg, aki küldött engem.
  Lk 10,13-16

  Elmélkedés:
  Az evangéliumok hitelesen  mutatják be  Jézus tanító  útjának sikereit  és
  eredményeit,  de   nem  hallgatnak   arról   sem,  hogy   egyes   helyeken
  visszautasítással találkozik.  Ilyen  lehetett  Korozain,  Betszaida  vagy
  Kafarnaum városa, amelyeknek  a lakosai  hiába látták  a csodákat,  mégsem
  hittek. A hitetlenségnek és az elutasításnak pedig következménye lesz,  az
  tudniillik, hogy az utolsó ítéletkor örökre elpusztulnak a városok  lakói.
  Lehetőségük volt nekik is arra, hogy felismerjék Jézusban az Üdvözítőt  és
  megtérjenek, de ők  nem ezt  választották, ezért  még azok  a pogányok  is
  hamarabb juthatnak el az  üdvösségre, akiknek sokkal kevesebb  lehetőségük
  volt. Felismerem-e Jézusban üdvösségem szerzőjét?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Isten, ki hatalmas vagy, s kinek szolgája lettem, kérlek téged, és  mindig
  is állhatatosan kérni foglak, hogy kiérdemelhesselek Téged. Nem valamiféle
  földi jókra akarok szert tenni; azt kérem, amit érdemes kérnem: Tenmagadat
  egyedül!
  Kölni Szent Brúnó
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

A gyermek Jézusról nevezett Kis Szent Teréz

A számadás ideje
A gyermek Jézusról nevezett Kis Szent Teréz
2010.október 1. Évközi huszonhatodik hét – péntek

P. Edward McIlmail LC

Lk 10, 13-16
Jézus egy alkalommal így szólt tanítványai előtt: „Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida! Ha a pogány Tiruszban és Szidonban történtek volna azok a csodák, amelyek nálatok történtek, már rég szőrzsákban és hamuban tartottak volna bűnbánatot. Ezért Tirusznak és Szidonnak tűrhetőbb sorsa lesz az ítéleten, mint nektek. És te Kafarnaum? Vajon az égig emelkedel? Egészen az alvilágig fogsz süllyedni.” Majd így folytatta: „Aki titeket hallgat, engem hallgat; és aki titeket megvet, engem vet meg. Aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki küldött engem.”

Bevezető imádság: Uram, hiszem, hogy most velem vagy. Bízom a barátságodban és szeretetedben. Ismered a gyengéimet, mert nagypénteken – értem vállalt szenvedésed idején – minden gyengeségemet láttad. Engedd, hogy olyan közel állhassak hozzád, mint Édesanyád a kereszt lábánál. Fogadd ezt el tőlem szeretetem jeléül.

Kérés: Uram, segíts, hogy sose tartsam természetesnek a kegyelmeidet, amikkel megajándékozol. Segíts, hogy megbecsüljem őket, és a lehető legjobban használjam fel a Te dicsőségedre!

1. Csak kevesen vannak a kiválasztottak. A mai evangéliumban Jézus másik arcát látjuk. Gyakran látjuk Őt, mint aki csodákat tesz, betegeket gyógyít, halottakat támaszt fel. De most ezeknek a csodáknak a másik oldalát látjuk, Krisztus választ vár az emberektől, akik tanúi voltak csodáinak. Nem elégséges Urunk csodálatos tettein álmélkodni. Ezek a tettek többek között isteni származását, és üzenete igazságát bizonyítják. Ennek az üzenetnek része a bűnbánatra és megtérésre való felhívás. Ha a mi korunkat vesszük például, és azokat az embermilliókat, akik találkoztak II. János Pál Pápával, fel kell tennünk a kérdést, hogy közülük hányan változtatták meg ténylegesen az életüket. Hogyan válaszolok Isten kegyelmére, amiben részesülhetek. Magától értetődőnek tartom Isten kegyelmeit?

2. Az áldottak még kevesebben vannak. Isten a maga titokzatos döntésével egyes lelkeket úgy tűnik, több kegyelemmel áld meg, mint másokat. Itt azt mondja Jézus, hogy Tírusz és Szidon pogány városok jobban reagáltak a csodáira, mint Korozain és Kafarnaum. Tehát feltehetnénk a kérdést, hogy akkor miért nem tett azokban a pogány városokban több csodát? De nem szabad megkérdőjeleznünk Isten bölcsességét. Elég azt mondani, hogy Krisztus egyeseknek többet ad, mint másoknak, és ezért cserébe többet is vár el. Nem elég a hitünket tisztán megőriznünk, és a polcra tennünk, ahol szép látványt nyújt, de a világ előtt elrejtve marad. Nem, a hit ajándékának arra kell minket képessé tennie, hogy a Szentségre törekedjünk, újra és újra megtérjünk, és buzgón munkálkodjunk az Egyház építésén. Ezzel a befolyással van-e a hitem az életemre?

3. A dominó jelenség. Krisztus tekintélye magába foglalja a delegálás képességét. Az Egyháznak adja az oldás és kötés hatalmát. „Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad.” (Jn 20,23) És a Katekizmusban az áll: „A római Pápa, a püspöki kollégium feje hivatalból rendelkezik a tévedhetetlenséggel, amikor mint az összes Krisztus-hívő legfőbb pásztora és tanítója, aki megerősíti testvéreit a hitben, hit vagy erkölcs kérdésében végérvényes tételt hirdet ki (...). Az Egyháznak ígért tévedhetetlenség megvan a püspökök testületében is, amikor Péter utódával együtt gyakorolja a legfőbb Tanítóhivatalt”. Ha a Szentatya tanítását megfogadjuk, ebben azt tiszteljük, aki neki ezt a tekintélyt kölcsönözte. És Urunk tekintélye kiterjed más területekre is: a szülök tekintélye a gyerekek fölött, az uralkodóké a közösség fölött stb. Tiszteletben tartom-e a környezetemben a törvényes tekintélyt? Megértem-e, hogy amennyiben annak engedelmeskedem, akkor bizonyos értelemben magának Istennek engedelmeskedem?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, segíts felismerni, hogy a Te engedelmességed Pilátussal szemben része volt engedelmességednek a Mennyei Atya felé. Engedd megértenem, hogy a törvényes tekintélynek való engedelmesség eszköz arra, hogy növekedjek az alázatban és a szentségben!

Elhatározás: Ma örömmel engedelmeskedek egy tekintélynek (pl. szülő, vagy felettes felé).

Erdő Péter bíboros atya 2010. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Magyarok Nagyasszonya közbenjárására népünk megerősödjön az összetartásban, szeretetben és élni akarásban.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger