2010. október 6., szerda

Szent Brúnó

Szent Brúnó
 
Ha kérünk valamit Istentől, egészen biztos, hogy meghallgatja, de nem biztos, hogy akkor és úgy teljesíti, ahogyan várnánk. Érdemes ezért időről időre megvizsgálni, valóban Istennek tetsző és üdvös dolog-e, amit kérsz. Tegyük fel, hogy valami fontos dolgot kitartóan kérsz Istentől, és nincs rá semmi válasz. Mi lehet ennek az oka? Talán csak az, hogy Isten próbára akar tenni, elég állhatatos vagy-e. Jó és hasznos, amit kérsz, csak tarts ki az érte való könyörgésben, és megkapod. Az is előfordulhat, hogy nem is annyira nélkülözhetetlen, amiért oly hosszú ideje imádkozol, vagy Isten nagyobb szeretetre akar elvezetni téged: Elég neked az én kegyelmem…(Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi huszonhetedik hét – szerda

2010.10.06. szerda
(Szent Brúnó)
Jakab, Péter és János fölismerték a nekem adott kegyelmet


Gal 2,1-2.7-14
Tizennégy esztendő múlva azután ismét fölmentem Jeruzsálembe Barnabással, s magammal vittem Títuszt is. Kinyilatkoztatástól indítva mentem föl, és megtárgyaltam velük az evangéliumot, amelyet a pogányok közt hirdetek, azokkal külön is, akik tekintélyesek voltak, nehogy hiábavaló legyen, ahogy futok vagy ahogy futottam. Sőt inkább, amikor látták, hogy rám van bízva a körülmetéletlenek evangéliuma, mint ahogy Péterre a körülmetélteké -- mert aki erőt adott Péternek a körülmetéltek apostolságára, nekem is erőt adott a pogányok között --, és amikor megismerték a nekem adott kegyelmet, Jakab, Kéfás és János, akiket oszlopoknak tekintettek, az egység jeléül jobbot nyújtottak nekem és Barnabásnak, hogy mi a pogányok között apostolkodjunk, ők pedig a körülmetéltek között. Csak legyen gondunk a szegényekre, amit én törekedtem is megtenni. Amikor azonban Kéfás Antióchiába jött, nyíltan szembeszálltam vele, mert méltó volt a feddésre. Mielőtt ugyanis Jakabtól odaérkeztek volna néhányan, mindig együtt étkezett a pogányokkal; de amikor azok odaérkeztek, visszavonult, és különvált tőlük, mert félt azoktól, akik a körülmetélésből valók voltak. Képmutatását követte a többi zsidó is, úgyhogy Barnabást is belevitték a színlelésbe. De amikor láttam, hogy nem járnak egyenesen az evangélium igazsága szerint, mindnyájuk előtt azt mondtam Kéfásnak: ,,Ha te zsidó létedre pogány módon élsz és nem zsidó módon, hogyan kényszerítheted a pogányokat, hogy zsidó módon éljenek?'
Zs 116
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat minden népek, dicsérjétek őt minden nemzetek! Mert megerősíttetett mirajtunk az ő irgalma, és jósága örökre megmarad!
Lk 11,1-4
Történt egyszer, hogy valahol éppen imádkozott, és amint befejezte, tanítványai közül az egyik azt mondta neki: ,,Uram! Taníts meg minket imádkozni, ahogy János is megtanította tanítványait.' Erre azt válaszolta nekik: ,,Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod! Mindennapi kenyerünket add meg nekünk naponta, és bocsásd meg a bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétkezőnek, és ne vígy minket kísértésbe.'

Évközi huszonhetedik hét – szerda

2010. október 6. - Szerda

  Történt  egyszer,  hogy  Jézus  éppen  befejezte  imádságát;  Ekkor  egyik
  tanítványa arra kérte: Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János
  is tanította imádkozni tanítványait. Jézus erre így szólt hozzájuk: Amikor
  imádkoztok, ezt mondjátok:
  Atyánk! Szenteltessék meg a te neved.
  Jöjjön el a te országod.
  Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
  Bocsásd meg vétkeinket,
  miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek.
  És ne vígy minket kísértésbe.
  Lk 11,1-4

  Elmélkedés:

  Az imádkozással az  a célunk, hogy  legyőzzük az Isten  és az ember  közti
  végtelen távolságot. Azt  a nagy különbséget,  amely a gyarló  ember és  a
  szent Isten  között  fennáll.  Néhány egyszerű  szó,  néhány  apró  kérés,
  amelyekre Jézus tanít  minket, alkalmas arra,  hogy kapcsolatba  kerüljünk
  Istennel. Létrejöjjön, egy olyan  személyes, bensőséges viszony, amely  az
  édesapa és  gyermeke  között  fennáll.  A  Miatyánkot  csak  akkor  tudjuk
  őszintén imádkozni,  ha életünkben  már legalább  egyszer  rácsodálkoztunk
  arra, hogy  a  mennyei  Atya  gyermekei  vagyunk.  De  vajon  meglátszik-e
  életünkön, viselkedésünkön, hogy Isten gyermekei vagyunk?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Igen, Uram, úgy legyen! Igen, Atyám,  mindig igent mondok! Milyen jó  vagy
  te, legfőbb  jóság! Örökké  áldott légy,  Istenem, aki  mindenekfölött  jó
  vagy!
  Élek vagy  halok,  mindig  boldog  vagyok abban  a  tudatban,  hogy  olyan
  megmérhetetlenül jó az Isten.

  ________________________________

  Aktuális:
  Kedves barátaim!
  Többen jelezték, hogy  mi, az  e-evangélium olvasói  és a  lista tagjai  is
  próbáljunk   segíteni   a   Kolontárban,   Devecserben   és    környékükön
  bekövetkezett iszapkatasztrófa  károsultjainak. Kis  türelmet kérek,  amíg
  tájékozódom a  helyi  karitásztól,  hogy  milyen  konkrét  segítség  volna
  valóban hasznos.  Addig  is  lehet adományokat  küldeni  a  szokott  módon
  ,Devecser' megjelöléssel.
  A károsultak nevében is köszönöm a jószándékú adományokat!
  István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonhetedik hét – szerda

Az imádság folytonos megtérésünk lényeges eszköze
2010. október 6. Évközi huszonhetedik hét – szerda

P. James Swanson LC

Lk 11,1-4
Történt egyszer, hogy valahol éppen imádkozott. Amikor befejezte, egyik tanítványa kérte: "Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János is megtanította tanítványait." Erre így szólt hozzájuk: "Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a neved. Jöjjön el az országod. Add meg a szükséges kenyerünket minden nap. Bocsásd meg a bűneinket, amint mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek. És ne vigy minket kísértésbe."

Bevezető ima: Uram Jézus, Te vagy a mindenség Ura, mégis szívesen meghallgatsz és vezetsz engem. Ismered a múltat, jelent és jövőt, mégis tiszteletben tartod, hogy szabad akaratból választalak téged. Áldott Szentháromság, önmagadban is tökéletesen boldog és teljes vagy, de bőkezű voltál, és létrehoztál minket. Te vagy a mi teljességünk. Köszönöm, hogy nekünk ajándékoztad magadat. Viszonzásul magam kicsinységét adom neked, tudom, hogy örülsz annak, amit adok.

Kérés: Uram, a Miatyánk imájával taníts meg elmélyült imádkozásra!

1. A hagyományos imák az Isten előtti helyes magatartásra tanítanak. Lehet-e jobb imádságot kitalálni, mint azt, amit Jézus saját szavaival tanított? A Miatyánk hagyományos imádság, kötött szöveggel, amelyet gépiesen is lehet ismételgetni. A hagyományos imák valójában elmélkedésre szólítanak olyan módon, amely a kezdőknek is tetszik. A Miatyánkban, mint más hagyományos imákban olyan mondatokat ismételgetünk, amelyek Istennel való helyes viszonyunk lényegét fejezik ki. Akár szívünkbe fogadjuk az imádság szavait, akár nem, a hagyományos ima szépségét nem az adja, amit mondunk, hanem az, ahogyan mondjuk. Ha az ima szavai a szívünkből szólnak, és a jelentésükhöz alakítják a szívünket, akkor fokozatosan tesszük kereszténnyé a szívünket. A szívünk képes lesz úgy szeretni, ahogyan kell.

2. A hagyományos imádság alakítja szívemet és közelíti Istenhez. Amikor először fordultam az Úr felé, még sok teendőm volt. Legtöbben így vannak. Nem úgy szerettem, ahogyan kellett volna, sokat hibáztam. Nagy segítségemre volt a Miatyánk és a többi hagyományos imádság. Amikor először fordulunk az Úr felé, nem tudjuk, hogy viselkedik, mire gondol egy jó keresztény. Amikor azonban szívből mondjuk a Miatyánkot, megváltozik, krisztusivá válik a szívünk. Egy percig tart, míg elmondjuk a Miatyánkot. de időnként elmélkedve kellene mondanunk a szavait. Elmondunk egy mondatot, majd ismételjük, és nem lépünk tovább, amíg nem jutunk el jelentése mélyéig.

3. A hagyományos imák elűzik a világ hívságait. Megtérésünk Krisztushoz azt jelenti, hogy elfordulunk a világias személettől és keresztényi szemléletre váltunk át. A világ minden nap hív valamire, amit érdemes megélni. De a világ gyakran ígér olyan élményt, ami jónak tűnik, de valójában káros. Hogyan tudunk ennek ellenállni? A keresztény értékek ismételgetésével és az azokról való elmélkedéssel. Erre jók a hagyományos imádságok. Segítenek abban, hogy szívünk átérezze és befogadja a keresztény értékeket, amelyeket hitet teszünk. Az a keresztény, aki megveti a hagyományos imákat. elveti a megtérés hatékony eszközeit.

Beszélgetés Krisztussal: Édes Jézusom, olyan sokszor hadarom el imáimat anélkül, hogy gondolnék a szavak jelentésére. Szeretném, hogy javamra váljanak naponta elmondott imáim! Még gyakrabban szeretném ezeket mondani, különösen a Miatyánkot, mert ezt az imát Te tanítottad nekem.

Elhatározás: Hagyományos imáimat ma különösen nagy figyelemmel mondom, hiszen tudom, hogy tanítanak, és Isten felé vezetnek engem.

A pápa imaszándéka 2010. október hónapra:
Katolikus egyetemek: hogy a katolikus egyetemek egyre inkább olyan helyekké váljanak, ahol az Evangélium fényében megtapasztalható a hit és az értelem között meglévő harmonikus egység.
A Misszió Világnapja: hogy a Misszió Világnapja nyújtson alkalmat annak megértéséhez, hogy Krisztus hirdetése az egyház pótolhatatlanul szükséges szolgálata az emberiség javára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger