2010. október 7., csütörtök

Rózsafüzér királynője

Rózsafüzér királynője

„Történjék velem szavaid szerint!” – halljuk Mária visszavonhatatlanul elkötelező válaszát Isten szándékára. Ne gondoljuk, hogy Máriának olyan könnyű volt ezt kimondani, hiszen megelőzte a kérdezés, a csodálkozás, sőt, talán bizonyos értetlenség is. Nekünk sem egyszerű felismernünk és elfogadnunk Isten akaratát, mert megvannak a saját elképzeléseink. Bizonyos értelemben Isten valóban ismeretlen, s pillanatnyilag érthetetlen utakra hív minket. Egy azonban egészen biztos: ez az út jelenti a boldogságunkat az életben, és ez vezet az üdvösségre. Mondjuk mi is bátran Isten akaratára: Történjék velem szavaid szerint! (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

RÓZSAFŰZÉR KIRÁLYNŐJE

2010.10.07. csütörtök: RÓZSAFŰZÉR KIRÁLYNŐJE
 

A törvény tettei által kaptátok a Lelket, vagy a hit elfogadása által?


Gal 3,1-5
Ó, esztelen galaták! Ki babonázott meg titeket, miután a szemetek elé tártuk a megfeszített Jézus Krisztust? Csak azt akarom tőletek megtudni: a törvény cselekedetei alapján kaptátok-e meg a Lelket, vagy az igehirdetés hívő hallgatása által? Ennyire oktalanok vagytok? Amit a Lélekkel kezdtetek, most a testtel fejezitek be? Hiába éltetek át oly sok mindent? Akkor bizony hiába! Aki tehát a Lelket adja nektek és csodákat művel köztetek, a törvény cselekedetei, vagy az igehirdetés hívő hallgatása alapján teszi-e ezt?
Lk 1,69-75
Az üdvösség szarvát támasztotta nekünk, Dávidnak, az ő szolgájának házában [Zsolt 18,3; 132,17], amint megmondta szentjeinek ajkával, ősidőktől fogva prófétái által. Megmentett minket ellenségeinktől, és mindazok kezéből, akik gyűlölnek minket [Zsolt 106,10]; hogy irgalmasságot cselekedjék atyáinkkal, és megemlékezzék az ő szent szövetségéről, az esküről, melyet Ábrahám atyánknak esküdött, hogy majd megadja nekünk [Zsolt 105,8; 106,45; Lev 26,42], hogy ellenségeink kezéből megszabadulva, félelem nélkül szolgáljunk neki, szentségben és igazságban őelőtte életünknek minden napján.
Lk 11,5-13
Azután így szólt hozzájuk: ,,Ha közületek valamelyiknek barátja van, és az odamegy hozzá éjfélkor, s azt mondja neki: ,,Barátom! Adj nekem kölcsön három kenyeret, mert egy barátom érkezett az útról hozzánk, és nincs mit adnom neki''; a másik viszont belülről ezt feleli: ,,Ne zavarj, az ajtó már be van zárva, gyermekeim is ágyban vannak velem együtt, nem kelhetek föl, hogy adjak neked!'' Mondom nektek: ha nem is kelne föl, hogy adjon neki azért, mert a barátja, mégis, alkalmatlankodása miatt fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége van. Ezért mondom nektek: Kérjetek, és adni fognak nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Melyik az az apa közületek, aki, ha a fia halat kér, hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, talán skorpiót nyújt neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja a Szentlelket mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!'

Rózsafüzér Királynője

  2010. október 7. - Csütörtök

  Jézus  egy  alkalommal  így  beszélt  tanítványainak:  Tegyük  fel,   hogy
  valamelyikteknek van egy barátja, aki éjfélkor bekopog hozzá és ezt mondja:
  Barátom, adj kölcsön nekem három kenyeret! Útról érkezett egy vendégem,  s
  nincs mivel megkínálnom. De az kiszól: Ne zavarj engem! Az ajtó már be van
  zárva, én is, gyermekeim is ágyban vagyunk. Nem tudok fölkelni, hogy adjak
  neked. Mondom nektek: Ha  nem is kelne fel,  hogy adjon neki  barátságból,
  erőszakossága miatt mégis  fölkel, és ad  neki annyit, amennyire  szüksége
  van.  Mondom  tehát  nektek:  Kérjetek  és  adnak  nektek,  keressetek  és
  találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér,  kap,
  aki keres, talál, és aki zörget, annak ajtót nyitnak. Van-e köztetek olyan
  apa, aki követ ad fiának, mikor az  kenyeret kér tőle? Vagy ha halat  kér,
  akkor hal helyett  tán kígyót  ad neki? Vagy  ha tojást  kér, akkor  talán
  skorpiót nyújt neki? Ha  tehát ti, bár gonoszak  vagytok, tudtok jót  adni
  gyermekeiteknek, mennyivel  inkább  adja  mennyei  Atyátok  a  Szentlelket
  azoknak, akik kérik tőle.
  Lk 11,5-13

  Elmélkedés:

  Kérjetek és adnak nektek - mondja Jézus a mai evangéliumban, de elsősorban
  nem az anyagi javakra gondol, hanem a lelkiekre, miként ez a  későbbiekben
  ki is derül.  A keresztény ima  egyik formája a  kérés, amelyben  Istenhez
  fordulunk, s elismerjük,  hogy segítségére várunk.  Ha őszintén ki  tudjuk
  mondani, hogy mindig az  ő akarata legyen meg,  és ha hiszünk abban,  hogy
  Isten mindig a javunkat akarja, akkor észrevehetjük, hogy jól tudja,  mire
  van szükségünk lelkünk épülése érdekében.  Isten mindig többet ad  nekünk,
  mint, amit  mi kérünk  tőle.  A legértékesebbet  szeretné  mindannyiunknak
  megadni: az üdvösséget. Kérjük imáinkban a magunk és szeretteink  számára,
  hogy elnyerjük az üdvösséget. Ez a legértékesebb kérés mindenki számára.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Istenem! Most nyugodni térek a te áldásoddal. Egyszer eljön életem  utolsó
  estéje is,  amikor örök  nyugalomra térek.  Engedd, hogy  úgy éljek,  hogy
  minden cselekedetem  előkészület  legyen  erre az  örök  nyugalomra,  hogy
  hitemből  kivirágozzék  a  színről   színre  való  látás,  reményemből   a
  birtoklás, s tökéletlen szeretetemből a veled való tökéletes egyesülés!
  Szalézi Szent Ferenc
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Rózsafüzér Királynője

Erősebb a barátságnál
 Rózsafüzér Királynője
2010. október 7. Évközi huszonhetedik hét – csütörtök

P. Patrick Butler LC

Lk 11, 5-13
Jézus egy alkalommal így szólt tanítványaihoz: „Ha közületek valamelyiknek barátja van, és az odamegy hozzá éjfélkor, s azt mondja neki: „Barátom! Adj nekem kölcsön három kenyeret, mert egy barátom érkezett az útról hozzánk, és nincs mit adnom neki”; a másik viszont belülről ezt feleli: „Ne zavarj, az ajtó már be van zárva, gyermekeim is ágyban vannak velem együtt, nem kelhetek föl, hogy adjak neked!” Mondom nektek: ha nem is kelne föl, hogy adjon neki azért, mert a barátja, mégis, alkalmatlankodása miatt fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége van. Ezért mondom nektek: Kérjetek, és adni fognak nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Melyik az az apa közületek, aki, ha a fia halat kér, hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, talán skorpiót nyújt neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja a Szentlelket mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!”

Bevezető ima: Uram, ma számos értékes dolgot tanítottál az imával kapcsolatban. Meg akarom mutatni neked, hogy komolyan vágyakozom mindarra, amit most kérek tőled. Ehhez hinnem kell, hogy meghallgatsz, és remélnem, hogy megadod mindazt, amire szükségem van. Szeretlek végtelen jóságodért, mert sokkal többet adsz nekem annál, mint amit kérek, olyannyira, hogy még a Szentlelket is elküldöd számomra.

Kérés: Uram, adj nagyobb bizalmat feléd!

1. Valódi szükség. Az egy dolog, hogy nem hagyom a szomszédomat aludni, akire mérges vagyok, és más lapra tartozik felébreszteni egy barátomat. Azonban, ha barátról van szó, a szükségben elvárhatom tőle, hogy segítsen, még akkor is, ha többször is elküld azzal, hogy „Menj most el, és gyere vissza holnap.” Valódi szükségeinkben Isten mindig meghallgat minket. Nem fordul el tőlünk önző módon, és nem mondja „Menj, hagyj békén!” Csendben, türelmesen várakozik ránk órákat a Tabernákulumban, sokszor a nap végéig. Amikor hirtelen mégis úgy döntünk, hogy meglátogatjuk, gondolod, hogy pont abban a pillanatban fordulna el? Épp ellenkezőleg, ekkor örömtől dobban a szíve, ha felkeressük Jézust.

2. Kitartás és felebaráti szeretet. Szent Pál mondja: „Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk” (2Tim 1,7) A félénkség sehová nem vezet. A szeretet valójában kitartó – különösen akkor, amikor nem a magunk, hanem egy szeretett személy számára kérünk valamit. Így van ez a fenti példázatban is. Így kellene lennie ennek, amikor én kérek valamit. Talán a múltban azért nem kaptam meg valamit, mert az indítékom önző volt.

3. A Szentlélek ajándéka. Isten azt akarja, hogy a magam számára is kérjek valamit, még akkor is, ha gyakran felebaráti szeretetből kérek dolgokat mások számára. Azt akarja, hogy a Szentlelket ajándékaiért könyörögjek. Isten nem csak egy ajándékot akar adni, hanem nekem akarja adni minden igazi, értékes és csodálatos dolog ajándékozóját.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, meg akarok tanulni kitartóan kérni az imában. Gyakran nem teljes szívvel kérek valamit, aztán feladom, mondván: „Látszik, Isten nem is hallgatja meg az imámat.” Azt akarod Uram, hogy amit kérek tőled, arra valóban forrón vágyakozzam, és szeretetből kérjem. Te és az Atya nekem akarjátok adni Szentlelketeket, de azt is akarod, hogy valóban vágyakozzam ez után a különleges ajándék után. Ez a Szentlélek utáni vágyam készít helyet, hogy így a lelkemben éljen és hatni tudjon.

Elhatározás: Mire van a mai napon leginkább szükségem? Kitartóan kérem Isten segítő kegyelmét egy konkrét problémámra.

Erdő Péter bíboros atya 2010. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Magyarok Nagyasszonya közbenjárására népünk megerősödjön az összetartásban, szeretetben és élni akarásban.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger