2010. október 8., péntek

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya

Szent István királyunk égi küldetést kapott: „Az úr veled van, hős vitéz, Ennek a te erődnek birtokában szabadítsd meg népedet bűneiből. Én veled leszek, és győzni fogsz.” Amikor szent István erőtlenné vált, az Erős Isten édesanyjának Máriának kezébe tettel le nemzete jövőjét. István országa Mária országa lett. Mária országa polgárainak küldetése van. Nekik szól, az angyali szózat: „Az Úr veled van, hős vitéz. Ennek a te erődnek birtokában szabadíts meg azokat a magyarokat bűneitől, akik még nem polgárai Mária Országának. Én veled leszek, győzni fogsz.” (v.ö. Adoremus 2004)
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA, MAGYAROK NAGYASSZONYA (főünnep)

2010.10.08. péntek: SZŰZ MÁRIA, MAGYAROK NAGYASSZONYA (főünnep)

(Szent Simeon)
Anyja vagyok én a szép szeretetnek


Sir 24,23-31
Jó illatot árasztok, mint a szőlőtő, és virágomból pompás, dús gyümölcs terem. Anyja vagyok a szép szeretetnek, az istenfélelemnek, megismerésnek és a szent reménynek. Nálam van az út és az igazság minden kegyelme, nálam az élet és az erény minden reménye. Jöjjetek hozzám mind, akik kívántok engem, és teljetek el gyümölcseimmel, mert lelkem édesebb a méznél, és birtoklásom jobb a lépes méznél! Emlékezetem él minden idők nemzedékeiben. Akik engem esznek, még inkább éheznek, akik engem isznak, még inkább szomjaznak, aki rám hallgat, meg nem szégyenül, s akik értem fáradnak, nem esnek bűnbe. Akik fényt derítenek rám, örök életet nyernek.'
Jud 13,23-25

Gal 4,4-7
De amikor elérkezett az idők teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született, és a törvény alattvalója lett, hogy azokat, akik a törvény alatt voltak, megváltsa, és elnyerjük a fogadott fiúságot. Mivel pedig fiak vagytok, Isten elküldte Fiának Lelkét szívünkbe, aki azt kiáltja: ,,Abba, Atya!' Tehát többé nem vagy már szolga, hanem fiú; ha pedig fiú, akkor örökös is az Isten által.
Lk 1,26-28
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.'

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya

2010. október 8. - Péntek, Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya

  Abban az  időben:  Isten  elküldte  Gábor  angyalt  Galilea  Názáret  nevű
  városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából  való
  Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt:
  Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te  minden
  asszonynál!
  Lk 1,26-28

  Elmélkedés:

  Gábor angyal köszöntése  több egy egyszerű  üdvözlésnél vagy  köszönésnél,
  hiszen  Mária  iránti  mély  tiszteletet  és  megbecsülést  fejezik  ki  a
  mondottak. Mária nagysága elismerésére utalnak a szavak, hogy  kegyelemmel
  teljes  és   áldottabb  minden   asszonynál.   Ő  megérti   és   elfogadja
  kiválasztottságát, beleegyezik az  Isteni akaratba  és az  Úr alázatos  és
  engedelmes szolgálója lesz.  Ez a  lelkület teszi őt  naggyá. Alaptalan  a
  félelem, hogy  Jézus  Anyja iránti  tiszteletünk  elhomályosítja  Krisztus
  dicsőségét, hiszen soha nem  magára akarja irányítani figyelmünket,  hanem
  Fiára és Fiának üdvözítő  tetteire. Mária mindig  azt mondja nekünk,  amit
  egykor a kánai  menyegzőn a  szolgáknak is:  tegyük azt,  amit Jézus  mond
  nekünk!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Ó, kegyelmek Úrnője, fordítsd szemedet e népre, mely századok óta  hűséges
  hozzád és a  te fiadhoz!  Tekints e nemzetre,  mely reményét  mindig a  te
  anyai szeretetedbe vetette. Tekints reánk irgalmas szemeddel, és nyerd  el
  számunkra, gyermekeidnek azt, amire a leginkább szükségünk van.

  ________________________________

  Aktuális:
  Kedves e-vangélium olvasó barátaim!
  Sikerült  Mód  Miklós  devecseri  plébánossal  felvennem  a   kapcsolatot.
  Jelezte,  hogy   a  Devecserben   és  Kolontáron   bekövetkezett   iszapár
  katasztrófa  károsultjainak  megsegítésére  pénzadományokat  a   Devecseri
  Plébánia számlájára lehet küldeni közvetlenül.
  Számlatulajdonos: Devecseri Rk. Plébánia
  Számlaszám: 12084003-00103523-00100003
  Postai utalványon: Devecseri Plébánia 8460 Devecser, Petőfi u. 10.
  A hozzánk  az elmúlt  napokban e  célra küldött  összegeket  természetesen
  továbbítom.
  Kérlek benneteket, hogy segítsetek!
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya - főünnep

Családszeretet
Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya - főünnep

2010. október 8.
Bartha Péter, LC

A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.”

Bevezető ima: Szent István pontosan tudta, kinek kellett felajánlani országunkat: Szűz Máriának. Neki rendkívüli hatalma van a sátánnal szemben, és ugyanakkor anyai gyengédségével visz minket előre e földi – sokszor fájdalmas és problematikus – életünkben. Hiszem, hogy te mellettem állsz, és soha nem felejtesz gondoskodni rólam, édes Szűzanya. Hiszem, hogy jó tapasztalataid vannak gyermeknevelésben, mert Isten Fiát hordoztad méhedben kilenc hónapon át és te nevelted Őt harminc éven át, nagyon sikeresen. Azért hiszek és bízom benned fenntartás nélkül, hogy engem is nevelsz és szeretsz.

Kérés: Jézus! El akarok érni hozzád, de tudom, hogy Mennyei Édesanyámon keresztül vezet a legrövidebb út.
Meg akarlak tapasztalni, de tudom, hogy Mennyei Édesanyámban láthatlak meg téged a legkönnyebben.
Át akarom adni magamat neked, de tudom, hogy Mennyei Édesanyám példáját követve lesz a leghatékonyabb önátadásom.

1.  A család nem játék! Megvédeni a családi értékeket, megvédeni saját családomat (feleségemet, férjemet, szüleimet, gyermekeimet) mindannyiunk felelőssége. Ha gyermek vagyok, gyermekként, ha már felnőtt, hát felnőtt módon. Ha apa vagyok, már tudom, hogy elsőként felelek mindenkiért, mindenki lelki üdvéért a családban és tudom, hogy Isten számon fogja kérni tőlem a rám bízottakat. Szűz Mária is felelős volt anyai mivoltában a kis betlehemi családjukban és a keresztről sóhajtozván Jézus mindannyiunkért felelőssé tette őt. Szűzanya segít nekünk, példát mutat nekünk mindenben, vezet minket, de nem teheti meg helyettünk, ami rajtunk áll. Felelősségteljesen vigyázott Fiára, és az Ő mennybemenetele után már minden apostolra is, sőt minden hívőre. Mi, akik ugyanúgy gyarlóságainkkal együtt próbáljuk követni a Mennyei Édesanyánkat, mint a családtagjaink, teljesítsük legalább azt a kevés felelősségünket, amely vár ránk saját családunkban. Még akkor is, ha sokszor hibázunk, kötelességünk mindig tovább próbálkozni napi hűségünkben. Mária is bizonyította ily módon Isten iránti szeretetét és erre nekünk is ugyanígy lehetőségünk van.

2. Mária hűsége. Mit csinált éppen Szűz Mária, amikor megérkezett Gábriel arkangyal Jézus születésének nagy hírével? Talán aludt és az angyal keltette fel? Esetleg imádkozott..., főzött, sütött rádióhallgatás közben vagy nézte a TV-t pattogatott-kukoricával a kezében? Egyedül volt vagy valaki más társaságában? Milyen ruhában volt vajon? Már pizsamában, vagy a kis köténykéjében? Ha ébren volt, mire gondolhatott éppen, min tűnődhetett? Az angyal megjelent és nem nehéz elképzelni, hogy Mária, oly egyszerű és oly tiszta szándékú, kicsit meglepődhetett talán. Nem volt hozzászokva, hogy csak úgy megszólítsa egy angyal. Nem is háborodhatunk fel azon, hogy az evangélium megemlíti: „Mária zavarba jött.”
A következő kérdésünk most, hogy mi lett volna, ha Szűzanya nem lett volna otthon, vagy nem lett volna szabad az angyallal való találkozásra? Mi történt volna, ha elment volna barátnőivel egy diszkóba, vagy egy koncertre? Talán Gábor arkangyal hagyott volna neki egy levelet, vagy egy pár szót az üzenetrögzítőjén? Vagy küldött volna neki utólag egy SMS-t, illetve egy e-mailt, hogy sajnálatos módon nem talált rá... és hogy majd visszajön máskor?
Ez utóbbi kérdések azonban fölösleges tűnnek a Szűzanya életére nézve. Ő mindig Isten akaratában élt és ez adta neki a legkielégítőbb örömöt és boldogságot. Mária megdicsőítette Istent az ő egyszerűségében, tapintatosságában és alázatosságában, de főként gyengéd és egyetemes szeretete által, amellyel Isten és az emberek felé fordult.

3. És én? El tudom hinni és én is akarok tanulni Szűzanyától ezen a mai szép ünnepünkön. Én is hűséges akarok lenni lelkiismeretemben az Atya akaratához a Szentlélek segítségével? Tudom, hogy jó és kevésbé jó között kell választanom nap, mint nap többször is. Igen is, én is tudom igenemet adni az Atyának, amelyre Szűzanya tanít engem és a Szentlélek indít engem. Együtt akarok hát működni veled Mennyei Édesanyám, hogy sok-sok lélek üdvözülhessen, s hogy valódi segítséget nyújthassak mindazoknak, akik rászorulnak. Mindenekelőtt azonban családomon belül szeretnék segíteni. Szűz Mária nagysága, tettek által kimutatott szeretetében állt és áll mind a mai napig. Én is tettekkel akarom megmutatni Isten iránti szeretetemet, a szeretet lelkes és konkrét segítőkészségével, elsősorban a családomban.
Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, kedves Jézus, hogy a Szűzanya állandóan mellettem áll és segít nekem mindenben. Köszönöm Édesanyád példáját és kérlek szépen Jézusom, hogy adj mindig szabad kezet Szűzanyánknak, mert Ő Mennyei Édesanyánk, mindannyiunk Édesanyja, Magyarok Nagyasszonya, akinek tudom, úgysem fogsz tudni nemet mondani, mikor a kertek alatti hátsó kapun fog becsempészni engem és családomat a te Örök Országodba.
Elhatározás: Egy rövid lelkiismeret-vizsgálatban elgondolkodom rajta, hogy egyáltalán szemlélődöm-e a rózsafüzér imádságaimban, illetve valóban jelen vagyok-e mindennapi ájtatosságaimban és valóban kérem-e, köszönöm-e, dicsőítem-e bennük az Urat és Édesanyját?!

A pápa imaszándéka 2010. október hónapra:
Katolikus egyetemek: hogy a katolikus egyetemek egyre inkább olyan helyekké váljanak, ahol az Evangélium fényében megtapasztalható a hit és az értelem között meglévő harmonikus egység.
A Misszió Világnapja: hogy a Misszió Világnapja nyújtson alkalmat annak megértéséhez, hogy Krisztus hirdetése az egyház pótolhatatlanul szükséges szolgálata az emberiség javára.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger