2010. október 11., hétfő

Boldog XXIII.János pápa

Boldog XXIII.János pápa
 
A külsődleges eszközökkel történő és a külvilággal szembeni tisztaságra törekvés azért veszélyes, mert a tisztaság tudatához, olyan felsőbbrendűségi érzéshez vezet, amely a valódi megtisztulás legfőbb akadálya. Igazi megtisztulás csak belülről fakadhat, s nem a többi embertől való elkülönüléssel, hanem éppen a szívbéli odafordulás, az irgalmasság cselekedetei által. Az alamizsnálkodás egymaga nem tesz szentté, de aki kitart az érdek nélküli szeretetben, aki viszonzás nélkül szétosztja javait, idejét, energiáját a rászorulók közt, az egészen biztosan eljut a szív tisztaságára, és bűnei bocsánatot nyernek. Az irgalmasság cselekedetei nem csupán erkölcsösebbé, szociálisan érzékenyebbé alakítanak, hanem belülről formálnak át szinte szentségi erővel. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi-huszonnyolcadik hét – hétfő

2010.10.11. hétfő

(Boldog XXIII.János pápa)
A szabadságra Krisztus vezetett minket


Gal 4,22-24.26-27.31 - 5,1
Mert írva van: Ábrahámnak két fia volt, egy a szolgálótól, és egy a szabad asszonytól [Ter 16,15; 21,2-3]. De az, aki a szolgálótól volt, test szerint született, aki pedig a szabad asszonytól, ígéret folytán. Ezeket példázatképpen mondták; mert ezek az asszonyok a két szövetséget jelentik: az egyik a Sínai hegyről valót, amely szolgaságra szül, ez Hágár. A magasságbeli Jeruzsálem pedig szabad: ez a mi anyánk. Mert írva van: ,,Örülj, te magtalan, aki nem szülsz; ujjongj és kiálts, aki nem vajúdsz, mert több a fia az elhagyottnak, mint annak, akinek férje van' [Iz 54,1]. Tehát, testvérek, nem a szolgálónak vagyunk fiai, hanem a szabad asszonynak. Erre a szabadságra tett szabaddá minket Krisztus. Legyetek tehát állhatatosak, és ne vegyétek magatokra ismét a szolgaság igáját.
Zs 112
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat, ti szolgái, dicsérjétek az Úr nevét! Áldott legyen az Úr neve most és mindörökké! Napkelettől napnyugatig dicsértessék az Úr neve! Fölséges az Úr minden nemzet fölött, dicsősége fölülmúlja az egeket. Ki olyan mint az Úr, a mi Istenünk, aki a magasságban lakik, de lehajol hogy letekintsen az égre és a földre? Fölemeli a nincstelent a porból, fölsegíti a szegényt a sárból, hogy helyet adjon neki a fejedelmek között, népének fejedelmei között. Úgy lakhat házában a gyermektelen asszony, mint a fiain örvendő anya.
Lk 11,29-32
Amikor a tömeg összesereglett, így kezdett beszélni: ,,Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Mert amint Jónás jel volt a niniveiek számára, az Emberfia is az lesz ennek a nemzedéknek. Dél királynője [1 Kir 10,1-10] felkel majd az ítéleten e nemzedék embereivel, és elítéli őket, mert ő eljött a föld széléről, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét, és íme, nagyobb van itt Salamonnál. A ninivei férfiak felállnak majd az ítéleten e nemzedékkel, és elítélik, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak [Jón 3,5]; és íme, nagyobb van itt Jónásnál.

Évközi-huszonnyolcadik hét – hétfő

2010. október 11. - Hétfő

  Egyszer Jézus köré sereglett a csodaváró  tömeg, de ő így szólt  hozzájuk:
  Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet  követel, de nem kap más  jelet,
  mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az
  Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a  nemzedékkel
  együtt megjelenik  Dél királynője  is, és  helyeselni fogja  elítélésüket,
  hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét;
  itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon. Ninive lakói is ott lesznek az
  ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését,
  mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki  van,
  mint Jónás.
  Lk 11,29-32

  Elmélkedés:
  Jónás  próféta  Isten  üzenetét  hirdette  a  niniveieknek,  akik  szavára
  bűnbánatot tartottak. Az  isteni üzenet  hirdetése volt  az a  jel, ami  a
  megtérést kiváltotta bennük. Az újszövetség kezdetén Jézus igehirdetése az
  a jel, ami az  emberek megtérését eredményezi. Más  jelet nem kell  várni,
  mert ha valaki ezt nem ismeri fel,  vagy e jel sem elegendő számára,  hogy
  megtérjen, akkor semmilyen más isteni üzenet sem volna elegendő számára.
  Talán nem  csak Jézus  kortársai,  hanem korunk  embere is  sokszor  jelet
  követel Istentől.  De  mi sem  kapunk  más jelet,  mint  Jézus  megtérésre
  szólító szavát.  Ahogyan  Jézus  jel  volt az  ő  idejében  élők  számára,
  ugyanúgy jel a  mi számunkra  is. Figyeljünk  oda erre  a megbocsátást  és
  irgalmasságot hirdető szóra!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Istenem! Önts  a  szívembe  olyan vágyakat,  amelyeket  egyedül  Te  tudsz
  kielégíteni!
  Adj ajkamra olyan kéréseket, amelyeket egyedül Te tudsz meghallgatni!
  Hadd vigyek véghez olyan tetteket, amelyeket egyedül Te tudsz megáldani!
  Ókeresztény imádság
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi-huszonnyolcadik hét – hétfő

A királynő, Ninive lakói és én
2010. október 11. Évközi-huszonnyolcadik hét – hétfő

P. Daniel Ray, LC

Lk 11,29-32
Egyszer Jézus köré sereglett a csodaváró tömeg, de ő így szólt hozzájuk: "Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is, és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon. Ninive lakói is ott lesznek az ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki van, mint Jónás."

Bevezető ima: Uram, Uram hiszem, hogy jelen vagy, most, amikor imámmal hozzád fordulok. Bízom benned és biztos vagyok benne, hogy megkapom a szükséges kegyelmeket a mai napra. Köszönöm szeretetedet és határtalan nagylelkűségedet. Nekem adom az életem és a szeretetemet viszonzásul.

Kérés: Atyám, add, hogy jelenléted jeleit felismerjem!

1. Három nap a halban. Amikor Jónást lenyeli a hal, a Jónásról szóló könyv szerzője nem úgy képzeli, hogy Jónás úszkál a bálnában és várja három napos bebörtönözésének a végét. Jónás halott, és amikor a bálna kiköpi a partra, életre kel. Ez az egyetlen, amit Jézus azoknak ígér, akik jelet követelnek. Valóban látni fogják Őt meghalni, három napig sírban lesz, majd feltámad. Ahogyan Jónás halálából visszatérve a megtérésről prédikál a niniveieknek, ugyanígy hozza el Jézus a megtérést néhánynak azok közül, akik azt kiáltozták: Keresztre vele! Figyelmébe ajánlja a „gonosz nemzedéknek”, hogy akár a megtérő Niniveieknek, a megtérőknek reményt adó jelet ad. Ha később felismerik gonoszságukat, Krisztus visszavezeti őket az Atya barátságába.

2. Még a királynő is eljött. Krisztus arra emlékezteti hitetlen hallgatóságát, hogy Sába Királynője is elutazott, hogy meghallgassa bölcs Salamont. Ez az utazás Arábia déli részéből Jeruzsálembe több hétig tartott, drága és kimerítő volt mind neki magának, mind a kíséretének. Fölismerte Isten ajándékát benne, az isteni bölcsesség gyöngyeit kapta tőle. Gondoljuk végig, amit Isten ajánl nekünk az nincs ennyire messze: Krisztust az Eucharisztiában, Krisztus szeretet üzenetét a Bibliában. Ez könnyen elérhető és többet ér Salamon szavainál.
  
3. Jónásnál nagyobb.   Jónásnál nagyobb volt a bálna, egészben nyelt le. De szörnyű halála, és életre ébredése küldetésének és életének kulcs pillanata volt.  Jónás megtérésén kívül (az Isten elől menekült) a város megtéréséhez is szükséges. Jónás történetét figyelmeztetésként idézi fel Krisztus. Ő nagyobb Jónásnál. Nagyobb a halálnál, ami elnyeli. Ennek meg kell erősítenie hitünket és bizalmunkat. Semmi sem nagyobb Őnála. Nincs nagyobb próféta, nincs nagyobb esemény. Minden felett Ő uralkodik, a szabad akaratunkat leszámítva, azt nem erőlteti, azt nem győzi le. Teljesen érintetlenül hagyja, hogy szabadon válaszolhassunk megtérésre szóló meghívására, akár a niniveiek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, a szeret jele, hogy meghaltál értünk a kereszten. De ez még nem minden, nekem adtad Igédet az evangéliumban. Testedet és Véredet az Eucharisztiában. Bocsánatodat a bűnbánat szentségében. Bár megfelelően értékelném nagy ajándékaidat, és a lehető legtöbbször élnék a lehetőségekkel!

Elhatározás: A mai nap felajánlok egy hálaimát az elmúlt napok áldásaiért.      

Erdő Péter bíboros atya 2010. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Magyarok Nagyasszonya közbenjárására népünk megerősödjön az összetartásban, szeretetben és élni akarásban.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger