2010. október 14., csütörtök

Szent I. Kallixtusz pápa

Szent I. Kallixtusz pápa
 
Vajon ma miért nem eszmény a vértanúság? Hátunk mögött a huszadik századdal, melynek folyamán minden korábbinál több ember szenvedett – közvetlenül vagy közvetve hite miatt – vértanúhalált, miért maradt ki a hitoktatásból, a keresztény nevelésből a vértanúság lehetőségére való felkészítés? Mennyire más lenne fiataljaink hozzáállása a kísértésekhez és a bűnökhöz! A saját életükhöz való beteges ragaszkodás helyett betöltené őket az üdvösség utáni egészséges sóvárgás, amely nélkül a kereszténység nem lehet a föld sója és a világ világossága. El a farizeusok kovászával, a Krisztus nélkül „keresztény értékekről” szóló üres frázisokkal! Legyünk szentek, akiknek élete és halála egyaránt Jézus Krisztusról tesz tanúságot e világ előtt! (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi huszonnyolcadik hét – csütörtök

2010.10.14. csütörtök

(Szent I.Kallixtusz, Szent Burkhard)
Isten Krisztusban választott ki minket a világ teremtése előtt


Ef 1,3-10
Áldott legyen Urunknak, Jézus Krisztusnak Istene és Atyja, aki Krisztusban minden mennyei, lelki áldással megáldott minket. Mert kiválasztott minket őbenne a világ megteremtése előtt, hogy szentek és szeplőtelenek legyünk előtte a szeretetben. Eleve arra rendelt minket, hogy fiaivá fogadjon Jézus Krisztus által, akaratának jóságos tetszése szerint, és magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában. Benne van számunkra a megváltás az ő vére által, a bűnök bocsánata, kegyelme gazdagságának megfelelően, amelyet igen bőségesen juttatott nekünk minden bölcsességgel és ismerettel. Megismertette ugyanis velünk akaratának a titkát jóságos tetszése szerint, amelyet elhatározott benne az idők teljességének megvalósításáról: hogy Krisztusban mint Főben újra összefogjon mindent, ami az égben és ami a földön van.
Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.
Lk 11,47-54
Jaj nektek, mert síremlékeket emeltek a prófétáknak, atyáitok pedig megölték őket. Ezáltal tanúsítjátok, hogy egyetértetek atyáitok tetteivel; mert azok megölték őket, ti pedig a sírjaikat építitek. Azért mondta Isten bölcsessége is: Prófétákat és apostolokat küldök hozzájuk, de közülük egyeseket megölnek és üldöznek, hogy számon lehessen kérni e nemzedéktől minden próféta vérét, amelyet kiontottak a világ kezdetétől, Ábel vérétől Zakariás véréig, aki az oltár és a templom között veszett el. Bizony, mondom nektek: számon fogják kérni mindezt ettől a nemzedéktől. Jaj nektek, törvénytudók! Mert elvettétek a tudás kulcsát, magatok nem mentetek be, s a bemenőket is megakadályozzátok.' Amikor kiment onnan, az írástudók és a farizeusok nagyon felháborodtak, és sok mindenről kezdték őt faggatni, leskelődtek utána, hogy szavaiban megfogják.

Évközi huszonnyolcadik hét – csütörtök

2010. október 14. - Csütörtök

  Jézus egy lakomán így korholta a farizeusokat: Jaj nektek, akik síremléket
  építetek azoknak a prófétáknak,  akiket a ti  atyáitok megöltek! Ezzel  is
  csak  azt  igazoljátok,  hogy   helyeslitek  atyáitok  cselekedeteit,   és
  egyetértetek velük: azok megölték őket, ti meg sírt készítetek nekik.  Nem
  hiába mondja Isten bölcsessége: Prófétákat és apostolokat küldök hozzájuk.
  Némelyeket közülük megölnek, másokat üldözni fognak. E nemzedéknek  számot
  kell adnia minden próféta véréről, amelyet kiontottak a világ  kezdetétől,
  Ábel vérétől egészen  Zakariás véréig,  akit az oltár  és a  templomépület
  között megöltek. Igenis, mondom nektek: felelősségre vonják mindezért  ezt
  a nemzedéket.  Jaj nektek,  törvénytudók! Lefoglaltátok  a tudás  kulcsát.
  Magatok nem mentetek  be vele, az  odaigyekvőket pedig  megakadályozzátok.
  Amikor  ezeket  elmondta  nekik,  az   írástudók  és  a  farizeusok   nagy
  felháborodásukban   különféle   kérdésekkel    kezdték   faggatni.    Azon
  fondorkodtak,  hogy  rajtakapják   valami  olyan  kijelentésén,   amellyel
  vádolhatják.
  Lk 11,47-54

  Elmélkedés:


  Jézus  ismét   kemény   hangon   beszél   a   farizeusokhoz,   de   minden
  figyelmeztetése hiábavalónak tűnik, mert  önteltségükben nem veszik  észre
  saját hibáikat, sőt  egyre inkább  fokozódik haragjuk  Jézus ellen.  Jézus
  elsődlegesen azért  kritizálja  őket,  mert  csak  ajkukkal  tisztelik  az
  Istent, de tetteik  nem felelnek  meg ennek.  De azt  is sokszor  szemükre
  veti, hogy emberi törvényekkel helyettesítik az eredeti Isteni törvényt. A
  mai  részben  pedig  azzal  vádolja  őket,  hogy  atyáik  megölték   Isten
  küldötteit  a  prófétákat.  A  felelősség  nem  csupán  a  régi   próféták
  megöléséért terheli őket,  hanem Jézus elítélésért.  Ide vezet, ha  valaki
  nem ismeri  be emberi  gyengeségét, ha  tökéletesnek tartja  magát, s  nem
  engedi, hogy az isteni kegyelem átformálja. A farizeusoknak szóló beszédek
  minket is figyelmeztetnek, nehogy  öntetté vagy elbizakodottakká  váljunk.
  Jézus bűnbánatra hívó szava nekünk szól.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Jézus, Isten  Fia,  akiben az  istenség  teljessége lakozik,  Te  hívod  a
  megkeresztelteket, hogy evezzenek a mélyre, bejárva az életszentség útját.
  Szítsd fel a fiatalok szívében a vágyat, hogy a Te szereteted hatalmának a
  tanúi legyenek a mai világban.
  Töltsd be őket a  lelki erősség és a  jó tanács ajándékával, hogy  képesek
  legyenek  az   önmagukra   és   hivatásukra   vonatkozó   teljes   igazság
  felismerésére.
  II. János Pál pápa
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonnyolcadik hét – csütörtök

A történelemnek nem kell ismételnie önmagát
2010. október 14. Évközi huszonnyolcadik hét – csütörtök
 
P. Daniel Ray LC

Lk 11,47-54
Jaj nektek, mert síremlékeket emeltek a prófétáknak, atyáitok pedig megölték őket. Ezáltal tanúsítjátok, hogy egyetértetek atyáitok tetteivel; mert azok megölték őket, ti pedig a sírjaikat építitek. Azért mondta Isten bölcsessége is: Prófétákat és apostolokat küldök hozzájuk, de közülük egyeseket megölnek és üldöznek, hogy számon lehessen kérni e nemzedéktől minden próféta vérét, amelyet kiontottak a világ kezdetétől, Ábel vérétől Zakariás véréig, aki az oltár és a templom között veszett el. Bizony, mondom nektek: számon fogják kérni mindezt ettől a nemzedéktől. Jaj nektek, törvénytudók! Mert elvettétek a tudás kulcsát, magatok nem mentetek be, s a bemenőket is megakadályozzátok.'' Amikor kiment onnan, az írástudók és a farizeusok nagyon felháborodtak, és sok mindenről kezdték őt faggatni, leskelődtek utána, hogy szavaiban megfogják.

Bevezető ima: Uram hiszem, hogy jelen vagy, most hogy imámmal hozzád fordulok. Bízom benned és biztos vagyok benne, hogy megkapom a szükséges kegyelmeket a mai napra. Köszönöm szeretetedet és határtalan nagylelkűségedet. Neked adom az életem és a szeretetemet viszonzásul.

Kérés: Uram Jézus, arra hívtál, hogy szeretetedben éljek, és másokat is erre bátorítsak. Add, hogy kegyelmed által ma teljesen ennek éljek, függetlenül bármilyen akadálytól!

1. A történelem tanít valamire. Az Ószövetség egészében a választott nép története Isten drámája, védelmező szeretetének gesztusa. Egyre nyilvánvalóbban mutatja meg magát népének. Izrael válasza hűtlen és hálátlan. Sokszor elutasítják Istent és prófétáit, akik vissza akarják vezetni őket az Úr szerető gondoskodásába. Ezek az eltévelyedések nagyon tanulságosak a számunkra. Látjuk Isten végtelen jóságát Izrael népe felé, és csodáljuk Őt ezért. Döbbenetes számunkra, hogy akik ennyi kegyelmet kaptak, miként válaszoltak. Tükörként használhatjuk e nép életét, saját életünk vizsgálatára. Vegyük észre saját, tévedéseinket és hűtlenségünket, ezáltal mind közelebb kerülve az Úrhoz. Ha nem vagyunk képesek elismerni saját gyengeségünket és hibáinkat, olyanok vagyunk, mint a farizeusok, akikhez Krisztus beszélt. Ők makacsságuk és keményszívűségük miatt ontották sok próféta vérét.

2. A történelem ismétli önmagát. Krisztus a szőlőjét bérbe adó gazdáról szóló példabeszédében (Lk 20.9-16), elmondja, miként küldi oda szolgálóit, hogy beszedjék azt, a mi jár neki a termésből. A munkások azonban mindegyikkel kegyetlenül elbántak, elverték vagy megölték őket. Végül a tulajdonos fiát küldte, akit szintén megöltek. Egy másik alkalommal Krisztus figyelmezteti tanítványait, hogy ha vele is így bánnak, követői sem járnak jobban (Jn 15,20) Őszintén, nem gondoljuk, hogy Krisztus tanítványaiként nem kell szembenéznünk ilyen nehézségekkel? Persze hogy nem! De mi van, ha az a nehézség belülről jön? Mert a legsúlyosabb akadályok bizony belülről fakadnak. Büszkeség, hiúság, kényelem szeretet a mártíromságunk harctere, itt kell legtöbbet szenvednünk az Úrért. A próféták és a mártírok az életüket is áldozták az Úrért. Talán nem így kell az életünket áldoznunk, de belső áldozatokat mindenképp kér az Úr, meghívottjaitól.

3. Példánkkal hatni a világra. Edith Stein zsidó hitről a katolikus hitre való megtérésének egyik kulcspillanata egy hétköznap délután történt. Elment egy katolikus templomba, hogy megnézze, milyen belülről. Amint ott üldögélt meglátott egy nénit, aki betért az Oltáriszentség elé egy pár percre. Szatyorral a kézben, biztos épp vacsorát főzni készült. Az Isten-hitével küzdő Edith számára ez egyértelmű példája volt annak, hogy a katolikus hit a mindennapi életben gyökerezik. Az asszony példája megnyitotta Edith szívét és értelmét a hit ajándéka előtt. Vélhetően az asszony erről soha nem szerzett tudomást. Az asszony hitelessége fontos szerepet játszott Európa védőszentjének megtérésben. Edtihnek pont erre volt szüksége. Tanúságtételünk életbe vágóan fontos a körülöttünk élők számára, akár látjuk, akár nem látjuk ennek következményét. Szolgálhatunk a kegyelem lehetőségeként, vagy lehetünk akadályai, amivel késleltethetünk másokat abban, hogy elérkezzenek oda, ahova az Isten akarja vezetni őket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram tudom, hogy elengedhetetlen része vagyok a lelkeket megmentő tervednek. Bízol bennem, kegyelmed csatornájaként használsz a körülöttem állók felé, minél közelebb állnak hozzám. Ma felajánlom az életem. Használj engem kegyelmed eszközeként, és szereteted tanúságtevőjeként!

Elhatározás: Ma felajánlom Istennek az erőfeszítést, amivel viselkedésemen javítok, s így ne akadályozzak másokat abban, hogy Krisztushoz közelebb juthassanak.

A pápa imaszándéka 2010. október hónapra:
Katolikus egyetemek: hogy a katolikus egyetemek egyre inkább olyan helyekké váljanak, ahol az Evangélium fényében megtapasztalható a hit és az értelem között meglévő harmonikus egység.
A Misszió Világnapja: hogy a Misszió Világnapja nyújtson alkalmat annak megértéséhez, hogy Krisztus hirdetése az egyház pótolhatatlanul szükséges szolgálata az emberiség javára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger