2010. október 15., péntek

Avillai szent Teréz

Avillai szent Teréz
 
Minél közelebb van az ember Istenhez, istenkáromlása annál súlyosabb. Ádám és Éva olyan közelségben élt Istennel a Paradicsomban, hogy Isten elleni lázadásuk bűne szakítás volt, melynek következtében az ember távol került Istentől. Ahogy azonban Isten kezdeményez, és közeledni kezd a bűnbe esett emberhez, az ember felelőssége is újra nő. Isten szinte elképzelhetetlen közelségbe került, amikor az egyszülött Fiú emberré lett értünk. Pünkösdkor saját szeretetét, isteni életét árasztotta szívünkbe Szentlelke által, felülmúlva azt az állapotot, amelyben Ádámnak és Évának része volt. Aki a Szentléleknek áll ellen, az élettel szemben védekezik, de aki nap mint nap segítségül hívja a Szentlelket, a szentség felé vezető keskeny úton halad, minden bizonnyal célba is ér. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

AVILAI SZENT TERÉZ

2010.10.15. péntek: AVILAI SZENT TERÉZ
 

Krisztusban kaptátok ti is a megígért Szentlélek pecsétjét


Ef 1,11-14
Benne részesei is lettünk az örökségnek, mi, akik erre rendeltettünk annak végzése szerint, aki mindent akaratának végzése szerint cselekszik, hogy magasztaljuk az ő dicsőségét, mi, akik már azelőtt is reméltünk Krisztusban. Benne ti is hallottátok az igazság igéjét, hittetek is neki, és megkaptátok a megígért Szentlélek pecsétjét, aki foglalója örökségünknek, amíg Isten teljesen meg nem váltja tulajdonát dicsőségének magasztalására.
Zs 32
Örvendezzetek igazak, az Úrban, igaz emberekhez illik a dicséret! Áldjátok az Urat lanttal, zengjetek neki dalt tízhúrú hárfával! Daloljatok neki új éneket, ujjongó szóval ügyesen zsoltárt énekeljetek neki! Mert igaz az Úr igéje, és minden tette hűséggel teli. Az igazságot és a törvényt szereti; Az Úr irgalma betölti a földet. Az Úr szava alkotta az egeket, szájának lehelete minden seregüket. A tenger vizeit mintegy tömlőbe gyűjtötte, az örvényeket tárházakba helyezte. Félje az Urat az egész föld, remegjen előtte a földkerekség minden lakója! Mert ő szólt, és meglettek, parancsolt, és létrejöttek. Felforgatja az Úr a nemzetek szándékait, elveti a népek gondolatait. De megmarad az Úr terve mindörökre, szíve szándéka nemzedékről nemzedékre. Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet tulajdonául kiválasztott! Letekint az Úr az égből, mind látja az emberek fiait. Hajlékából nézi a föld megannyi lakóját. Egytől-egyig ő alkotta szívüket, ismeri minden tettüket. Nem szabadítja meg a királyt a nagy sereg, s a hőst nem menti meg nagy ereje. Nem nyújt neki a ló biztos segítséget, nem szabadítja meg hatalmas ereje. De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt, akik remélik irgalmát, és megmenti a haláltól lelküket, s éhínség idején is táplálja őket. Lelkünket az Úr hordozza, ő segít meg s oltalmaz minket. Valóban, benne örvend a szívünk, és szent nevében reménykedünk. Legyen, Uram, irgalmad rajtunk, amint benned bizakodunk!
Lk 12,1-7
Amikor olyan nagy tömeg gyűlt össze körülötte, hogy csaknem legázolták egymást, először csak a tanítványaihoz kezdett beszélni: ,,Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól. Semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna, és nincs olyan titok, ami ki ne tudódna. Ezért amit sötétben mondtatok, fényes nappal halljátok majd vissza, és amit a belső szobában fülbe súgtatok, a háztetőkről fogják hirdetni. Nektek, barátaimnak mondom: Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de semmi többet nem tehetnek. Megmondom én nektek, kitől féljetek: Féljetek attól, akinek, miután megölt, hatalma van a kárhozatra vetni. Igen, mondom nektek: tőle féljetek. Öt verebet ugye két fillérért adnak? Isten mégsem feledkezik meg egyről sem közülük. Nektek pedig még a fejetek hajszálai is mind számon vannak tartva. Ne féljetek tehát: sokkal értékesebbek vagytok ti a verebeknél.

Évközi-huszonnyolcadik hét – péntek

2010. október 15. - Péntek

  Egyszer olyan  nagy tömeg  gyűlt Jézus  köré, hogy  csaknem  agyontaposták
  egymást.  Így  beszélt  akkor  tanítványaihoz:  Óvakodjatok  a  farizeusok
  kovászától, vagyis  a  képmutatástól!  Nincs olyan  rejtett  dolog,  amely
  napfényre ne kerülne;  sem olyan titok,  amely ki ne  tudódnék. Amit  szűk
  körben bizalmasan mondtatok,  nyilvánosan elbeszélik, és  amit zárt  ajtók
  mögött fülbe súgtatok, szájról szájra adják. Mint barátaimnak, azt  mondom
  nektek: ne  tartsatok azoktól,  akik  megölik a  testet, de  többre  nincs
  hatalmuk. Megmondom  nektek,  kitől  féljetek. Féljetek  attól,  akinek  -
  azonfelül, hogy megöl - arra is hatalma van, hogy kárhozatra vessen. Újból
  mondom: ettől féljetek! Nemde  öt veréb sem ér  többet, mint két  krajcár?
  Isten mégsem feledkezik meg egyetlenegyről sem. Sőt, számon tartja fejetek
  minden hajszálát is.  Ne féljetek tehát!  Sokkal többet értek  ti, mint  a
  verebek.
  Lk 12,1-7

  Elmélkedés:

  A mai evangéliumban, amely a  farizeusok ellen mondott beszéd  befejezése,
  Jézus világosan  megnevezi,  hogy  miért  kell  tanítványainak  óvakodniuk
  tőlük. A farizeusok kovászának nevezi  a képmutatást, azaz felfedi azt  az
  ellentétet, amely életük  és tanításuk között  fennáll. Jézus éppen  azért
  van joga  ezt  megtenni,  mert  az  ő  tettei  és  cselekedetei  mindenkor
  megegyezik szavaival. Ő nem tesz mást, mint amit hirdet, és követőitől sem
  kér olyat,  amit ő  nem  tesz meg.  Óvatosságra inti  minden  tanítványát.
  Bármilyen hatásosnak,  tetszetősnek vagy  meggyőzőnek tűnnek  valakinek  a
  kijelentései  vagy  ígéretei,  mindig   érdemes  megvizsgálni  az   illető
  személyes  életpéldáját.  A   gazdag  ember  hiába   ajánlja  másoknak   a
  szegénységet, szavai  teljesen hiteltelenek.  Az  Isten nélkül  élő  ember
  hiába  osztogat   jótanácsokat  a   hívőknek,  hogy   miként   gyakorolják
  vallásukat, senki sem fog hitelt adni szavainak.
  Jézus példáját követve törekedjünk  arra, hogy szavaink és  cselekedeteink
  egységben legyenek, hogy hiteles legyen életünk tanúságtétele.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Uram, adj  éleslátást a  dolgok észlelésére,  erőt azok  megragadására  és
  megtartására; képességet és rátermettséget  arra, hogy ezekhez még  mindig
  hozzá tudjak  tanulni! Adj  tévedhetetlen ítéleteket  a számba!  A  helyes
  beszéd kegyelméért  is  esdeklek!  Döntsd  el  nálam  mindig  a  kezdetet,
  határozd meg  előrehaladásom  irányát,  és biztosítsd  a  vég  sikeres  és
  eredményes kimenetelét!
  Aquinói Szent Tamás
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi-huszonnyolcadik hét – péntek

Gyehenna és megbocsátás
2010. október 15. Évközi-huszonnyolcadik hét – péntek
Avilai Nagy Szent Teréz 

P. James Swanson LC

Lk 12,1-7
Amikor olyan nagy tömeg gyűlt össze körülötte, hogy csaknem legázolták egymást, először csak a tanítványaihoz kezdett beszélni: „Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól. Semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna, és nincs olyan titok, ami ki ne tudódna. Ezért amit sötétben mondtatok, fényes nappal halljátok majd vissza, és amit a belső szobában fülbe súgtatok, a háztetőkről fogják hirdetni. Nektek, barátaimnak mondom: Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de semmi többet nem tehetnek. Megmondom én nektek, kitől féljetek: Féljetek attól, akinek, miután megölt, hatalma van a kárhozatra vetni. Igen, mondom nektek: tőle féljetek. Öt verebet ugye két fillérért adnak? Isten mégsem feledkezik meg egyről sem közülük. Nektek pedig még a fejetek hajszálai is mind számon vannak tartva. Ne féljetek tehát: sokkal értékesebbek vagytok ti a verebeknél.”

Bevezető ima: Hozzád jövök, Úr Jézus Krisztus, barátom és mesterem, hogy téged hallgatva többet tudjak meg rólad, jobban megismerjelek és tanuljak tőled. Azt kívánom, hogy szívem arra figyeljen, ami az életben a legfontosabb - az igazságra, amely majdan a mennybe vezet engem.

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy arra figyeljek, ami fontos az életemben és adj kegyelmet, hogy semmi ne téríthessen el tőled!

1. Nem látja a fától... Mindennapi problémáinkra összpontosítunk. Ha családunk van, arra koncentrálunk, hogy iskolába, edzésre vagy más különórára vigyük a gyerekeket. Aztán ott van a sok egyéni gond a családon belül. Aggódunk a gyerekek osztályzatai miatt. Töprengünk a barátaik miatt. Tűnődünk, hogy elég lesz-e a pénzünk. Aggódunk a munkánk miatt. Mennyire biztos az állásom? A főnököm elégedett-e a munkámmal? Engedi majd, hogy azon a projekten dolgozzak, amelyiken szeretnék? Hogyan tudom a munkám során kikerülni azokat az embereket, akikkel nem tudok szót érteni? Mindezek a gondok jogosak, de nem ez a legfontosabb az életünkben. Nem lenne szabad megengednünk, hogy ilyen sok időnket igénybe vegyék.

2. Sötét titkaim lelepleződése. Figyelmünket a külső elvárásokról a belsőkre kellene irányítanunk. Fontosabb, hogy kik vagyunk, mint hogy mit teszünk. Milyen az Istenhez való hozzáállásom? Milyen az embertársaimhoz való hozzáállásom? Ezek a lelkünk kérdései. Bár talán senki más nem ismeri Istenhez és embertársainkhoz való hozzáállásunkat, de a végén mégis ez fontosabb lesz, mint minden más, amit tettünk. Ki kételkedhetne akár csak egy pillanatig is abban, hogy egy olyan ember, aki talán sok rosszat tett, de igazán bűnbánó lélekkel áll Isten elé, megbocsátást nyer majd? Ki kételkedhetne abban, hogy egy olyan ember, aki látszólag senkinek sem ártott, de Istent és embertársait megveti, átkozott lesz? Ami a szívemben van, egykor majd látható lesz, és azután ítélnek majd meg engem. A tetteim nyilvánvalóan fontosak, de cselekedeteim értékét a hozzáállásomon, szándékom tisztaságán fogják lemérni.

3. Mindenekelőtt gondolj Isten szeretetére! Titkaink lelepleződnek majd, mondja Jézus, mert azt akarja, hogy összeszedjük magunkat. Egyrészt azért, mert van egy hely, melyet pokolnak (gyehenna) hívunk és vannak emberek, akik oda jutnak. Jézus azt mondja, hogy ezt tanácsos elkerülni. Másrészt azt mondja, hogy minden, ami a szívünkben van, kinyilatkoztatásra kerül majd, és azután ítélnek majd meg minket. Semmi nem marad majd titokban. Ha tehát van olyan titkunk, amelyről nem akarjuk, hogy bárki is tudomást szerezzen, akkor legjobb lenne, ha itt és most tennénk valamit ennek érdekében. Harmadrészt emlékeztet minket arra, milyen nagyon szeret minket az Isten, hiszen az a gondolat, hogy a pokolra juthatunk és sötét titkainkat lelepleződni látjuk majd, elcsüggeszthetne és búskomorrá tehetne minket.

Beszélgetés Krisztussal: Édes Jézusom, annyira lefoglalnak a mindennapi feladataim, hogy elfelejtek az igazán fontos dolgokra figyelni. Az imaidőmben jobban kéne a veled való kapcsolatomra összpontosítanom. Igyekeznem kell, hogy irántad való szeretetem egyre növekedjék, és hogy e kettő – az imaéletem és irántad való szeretetem – a mindennapi gondok miatt ne stagnáljon, vagy akár csökkenjen. Add, hogy létem nagyobb igazságaira tudjak összpontosítani, és ha ezek aggodalommal töltenek el, emlékeztess szereteted nagyságára és segíts, hogy bízni tudjak benned!

Elhatározás: Add, hogy jobban tudjak összpontosítani az imában, és a gondjaim kevésbé tudják eltéríteni a figyelmemet. Igyekezni fogok, hogy jobban szeressem Istent és közelebb kerüljek hozzá, ahelyett, hogy a gondjaimba és búskomorságba süllyednék.

Erdő Péter bíboros atya 2010. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Magyarok Nagyasszonya közbenjárására népünk megerősödjön az összetartásban, szeretetben és élni akarásban.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger