2010. október 19., kedd

Keresztes szent Pál

Keresztes szent Pál
 
Mitől boldogok azok, akik Jézust szolgálják? – tehetjük fel a kérdést a mai evangélium kapcsán. Az engedelmesség és a hűségesen végzett szolgálat többet ér mindennél, amit itt a földön megszerezhetünk munkánkkal és szorgalmunkkal. A Jézusnak és Jézusért elvégzett szolgálat a legnagyobb jutalmat, az örök életet biztosítja számunkra. A szolgálat lényege, hogy lemondok szándékaimról és meghajlok Isten akarata előtt. Csak egy úrnak szolgálhatok! Ki az az egyetlen úr, aki előtt meghajlok? (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszonkilencedik hét – kedd

2010.10.19. kedd

(Brébeuf Szent János és Jogues Szent Izsák, Keresztes Szent Pál)
Krisztus eljött, hogy békét hirdessen nektek


Ef 2,12-22
Akkoriban Krisztus nélkül éltetek, idegenek voltatok Izrael közösségétől, kívül álltatok az ígéret szövetségein, remény nélkül és Isten nélkül éltetek ezen a világon. Most azonban Jézus Krisztusban ti, akik egykor távol voltatok, közel jutottatok Krisztus vére által. Mert ő a mi békességünk, aki a két népet eggyé tette, és a közöttük lévő válaszfalat, az ellenségeskedést lebontotta saját testében. A tételes parancsokból álló törvényt megszüntette, hogy mint békeszerző, a kettőt egy új emberré teremtse önmagában, és mindkettőt egy testben engesztelje ki Istennel a keresztfa által, megölve az ellenségeskedést saját magában. Eljött, hogy békét hirdessen nektek, akik távollévők voltatok, s békét a közel lévőknek [Iz 57,19]; mert általa van mindkettőnknek szabad utunk egy Lélekben az Atyához. Így tehát most már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten házanépe, az apostolok és próféták alapjára rakott épület, melynek szegletköve maga Krisztus Jézus. Benne illeszkedik egybe az egész építmény, és az Úr szent templomává növekszik. Ti is benne épültök egybe Isten lakóhelyévé a Lélekben.

Zs 84
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Megkegyelmeztél országodnak, Uram, véget vetettél Jákob fogságának. Megbocsátottad néped vétkét, betakartad minden bűnét. Visszatartottad nagy haragodat, elfordítottad felindulásod hevét. Állíts helyre minket, szabadító Istenünk, s fordítsd el rólunk haragodat! Vagy örökre haragszol ránk, és kiterjeszted haragodat nemzedékről nemzedékre? Ugye felénk fordulsz és életre keltesz minket és néped örvendezhet majd tebenned? Mutasd meg nekünk, Uram, irgalmasságodat, és szabadításodat add meg nekünk. Hadd halljam meg, mit szól hozzám az Úr Isten, hisz ő békét hirdet nemzetének, szentjeinek, s mindazoknak, akik megtérnek szívükben. Bizony, közel van üdvössége azokhoz, akik félik őt, hogy dicsőség lakozzék országunkban. Az irgalom és az igazság egymásra lelnek, csókot vált az igazságosság és a béke. Hűség sarjad a földből és igazság tekint le az égből. Valóban, az Úr megadja kegyelmét, és földünk megtermi gyümölcsét. Igazságosság jár előtte, s követi az úton lépteit.

Lk 12,35-38
Legyen a csípőtök felövezve, a lámpásotok pedig meggyújtva. Hasonlítsatok azokhoz az emberekhez, akik urukat várják, mikor visszatér a menyegzőről, hogy mihelyt jön és zörget, azonnal ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket az úr ébren talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, aztán megy, és kiszolgálja őket. S ha a második őrváltáskor vagy a harmadik őrváltáskor jön, és így találja őket, boldogok azok a szolgák.

Évközi huszonkilencedik hét – kedd

2010. október 19. - Kedd

  Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Csípőtök legyen felövezve,
  kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik
  urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót
  nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren
  talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket,
  körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor
  érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák.
  Lk 12,35-38

  Elmélkedés:
  Jézus arra tanít minket, hogy, hogy legyünk mindenkor készek jövetelére és a
  számadásra. Gyakorlati dolgokról beszél az érkezésére való éber
  várakozásról. Felövezve és égő gyertyával várjuk jövetelét - mondja. Ezt
  követően a szolgák várakozását írja le, akik nem tudják előre, mikor fog
  uruk megérkezni. E jelképes beszéd már elárulja, hogy valójában a lelki
  éberségről, várakozásról és készületről van szó. A hit, a remény és a
  szeretet a mi lelkünk égő mécsei, amelynek lángját őriznünk kell. A
  keresztény éberség nem engedi kialudni a lángot. Készülnünk kell a
  találkozásra, hogy legyen miről számot adnunk. Jócselekedeteink erősítik
  lelkünk mécsesének lángját.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Irgalmas és könyörületes Urunk, bocsásd meg törvényszegéseinket,
  igazságtalanságainkat, botlásainkat és vétkeinket. Ne említsd fel
  szolgáidnak és szolgálóidnak bűnét, hanem tégy tisztává minket igazságod
  által. Irányítsd lépteinket az igazságosságban és abban, ami méltányos, hogy
  szívünk alázatosságában járjunk, azt tegyük, ami szép, ami előtted és
  vezetőink előtt tetszésre talál.
  ________________________________
  Aktuális:
  Számítógépes szolgalati közlemény következik :-)
  Néhányan jeleztek, hogy a szerver költözés óta náluk rossz magyar ékezetes
  betűkkel jelenik meg az evangélium. Kérjük őket es mindenkit, akinek hasonló
  problémája van, állítsa át a levelező programjában a napi evangéliumot utf-8
  karakterkódolásra. (Levelező program függő, de legtöbbször a Nézet című
  főmenüben található a karakterkódolás menüpont).
  Ha esetleg ezután sem lennének jók a magyar ékezetek, vagy gondot jelent a
  karakterkódolás menüpont megtalálása, akkor itt is elolvasható, szükség
  eseten kinyomtatható a napi evangélium:
  http://evangelium.katolikus.hu/napiev-teljes.php
  Fehér János
  rendszergazda
  e-mail: szamitogep (kukac) katolikus.hu
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonkilencedik hét – kedd

Lelki készenlét
2010. október 19. Évközi huszonkilencedik hét – kedd

P. Steven Reilly LC

Lk 12,35-38
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák.

Bevezető ima: Uram, töltsd el lelkemet kegyelmeddel! Az előttem álló nap tele lesz kihívásokkal és nehézségekkel. Szükségem lesz a segítségedre. Tőled függök és bízom szeretetedben és gondviselésedben. Te számon tartod minden cselekedetemet, ismered minden gondolatomat és vezeted minden lépésemet. Szeretem akaratodat és bízom benne. Add meg nekem, hogy ez az imádságban eltöltött idő töltsön el lelki erővel, s így a mai napon rád szegezzem tekintetemet és bízzak abban, hogy te mindig mellettem állsz.

Kérés: Uram, segíts, hogy mindig készen legyek észrevenni mások szükségleteit és a lehetőségeket, amikor megdicsőíthetem nevedet!

1. Virrasztani és imádkozni. Feledékenynek lenni nem vicces dolog. Azok a jól ismert váratlan pillanatok különösen idegesítők, amikor azt érezzük, hogy valakinek figyelmeztetnie kellett volna bennünket. Ismerősen hangzik: „Légy szíves szólj rám a legközelebb". Amikor az örökéletről van szó, nem lehetünk feledékenyek és utólag nem hibáztathatunk senkit, egyedül csak saját magunkat. Krisztus többet is tett értünk, mint hogy figyelmeztessen. Sem a halál, sem az Ő dicsőséges eljövetele - amikor megítéli az emberiséget - nem érhet bennünket váratlanul. Az állandó készültség kulcsa, az, amivel apostolait is figyelmezteti: „Virrasszatok és imádkozzatok!” (Mt 26,41).

2. Mester vagy szolga. Képzeljük el Jézus örömét, amint üdvözli egyik hűséges szolgáját a Mennyországban. Azt mondta, hogy asztalhoz ültet és felszolgál majd nekünk. Ez egy gyönyörű kép, amelyből megérthetjük, hogy a kemény munka és a hűség nem marad jutalom nélkül. Jézus háláját minden másnál jobban tükrözi az, hogy a mester a hűséges apostol szolgája lesz. Végül is mi mást adhatnánk mi az Úrnak, mint amit Ő adott nekünk: a hűségünket.

3. A nehéz munka. Jézus arról beszél, hogy a ház ura akár az éjszaka második vagy a harmadik órájában is megérkezhet. Hűségesnek lenni nem könnyű. Tudjuk, hogy lesznek „mélységek és magaslatok,” pillanatok, amikor kettőt előre lépünk, majd egyet vissza. Ezek által azonban fejlődhetünk. Megtenni az utat nem könnyű, de ugyanakkor szép! II. János Pál pápa mindannyiunk számára kitörölhetetlen példáját mutatta a kitartásnak. Amikor meghallottuk, hogy már elköltözött közülünk, szomorúság töltött el bennünket, amíg meg nem értettük, hogy a halála után azzal az Úrral találkozott, aki annyira szeretett. Legyen a saját példánk a tanúja annak a vágyunknak, hogy mindvégig kitartsunk – hogy hűségesek legyünk mindaddig, amíg az Úr magához nem szólít bennünket.

Beszélgetés Krisztussal: Mindegy, hogy az életem rövid vagy hosszú lesz, Uram, add, hogy mindig készen álljak arra, amit a te gondviselésed kér tőlem. Szeretnék kitartó lenni, de gyakran a szeretetemnél erősebbek a félelmeim és a gyengeségeim. Kérlek, add meg nekem az erőt, amelyre szükségem van!

Elhatározás: Megújítom az elhatározásaimat, hogy biztosan és állhatatos kitartsak azokban az ígéretekben, amelyeket az Úrnak tettem.

Erdő Péter bíboros atya 2010. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Magyarok Nagyasszonya közbenjárására népünk megerősödjön az összetartásban, szeretetben és élni akarásban.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger