2010. október 20., szerda

Évközi idő, 29. hét Szerda

Évközi idő, 29. hét Szerda

„Aki sokat kapott, attól sokat követelnek, akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon” – mondja Jézus. Előfordulhat, hogy bátran vállaljuk a ránk bízott feladatot, de a teljesítés során megtorpanunk. Úgy érezzük, hogy elfogy az erőnk, és alábbhagy a lelkesedésünk. Ilyenkor mindig Krisztushoz kell visszatérnünk, hogy másokat is hozzá vezethessünk. Általa kell világossággá válnunk, hogy világítani tudjunk másoknak. Tőle kell bölcsességet tanulnunk, hogy tanítani tudjunk. Jézusnak kell megszentelnie minket, hogy mások megszentelődésén munkálkodhassunk. Csak vele tudjunk teljesíteni, amit ránk bízott. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszonkilencedik hét – szerda

2010.10.20. szerda
(Szent Vendel)
Krisztusba vetett hit által járulhatunk bátran Isten elé


Ef 3,2-12
Bizonyára hallottátok, hogy Istennek milyen kegyelmi adományában részesültem a ti javatokra, vagyis azt, hogy kinyilatkoztatásból megismertem a titkot, ahogyan már fentebb röviden megírtam. Ha elolvassátok, megérthetitek belőle, hogy megismertem Krisztus titkát, amely más nemzedékek idejében nem volt ismert az emberek fiai előtt, úgy ahogyan most a Lélek által kijelentette szent apostolainak és prófétáinak: azt ugyanis, hogy a pogányok Krisztus Jézusban társörökösök, tagjai az egy testnek, és együtt részesülnek az ígéretben az evangélium által. Ennek lettem én szolgája Isten kegyelmének adományából, melyet nekem juttatott hathatós ereje szerint. Nekem, az összes szent közül a legkisebbnek jutott osztályrészül ez a kegyelem: hirdetni a pogányoknak Krisztus felfoghatatlan gazdagságát, és felvilágosítani mindenkit, miként vált valóra a titok, amely öröktől fogva el volt rejtve a mindent teremtő Istenben, hogy most kinyilvánuljon Isten sokrétű bölcsessége a mennyei fejedelemségeknek és hatalmasságoknak az egyház útján. Ez volt az ő örök végzése, amelyet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban valósított meg, akiben bizalmunk van, és biztonságos utunk a benne való hit által.

Iz 12,2-6
Íme, Isten az én üdvösségem, bízom és nem félek, mert erőm és ujjongó dalom az Úr, ő lett nekem üdvösségem.' Örömmel merítetek majd vizet az üdvösség forrásaiból. Így szóltok azon a napon: ,,Adjatok hálát az Úrnak, szólítsátok a nevén, ismertessétek meg a népek közt tetteit! Emlékeztessetek arra, hogy magasztos a neve! Énekkel dicsérjétek az Urat, mert fönséges dolgot művelt, legyen ismert ez az egész földön! Kiálts és ujjongj, Sion lakója, mert nagy közötted Izrael Szentje!'

Lk 12,39-48
Azt is tudjátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni a házába. Ti is legyetek készen, mert amelyik órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia.' Péter ekkor megkérdezte: ,,Uram! Nekünk mondod ezt a példabeszédet, vagy mindenkinek?' Az Úr így válaszolt: ,,Mit gondolsz, ki az a hű és okos intéző, akit az úr a házanépe fölé rendel, hogy idejében kiadja részüket az élelemből? Boldog az a szolga, akit ura ebben a munkában talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha ez a szolga azt mondja magában: �,,Késik az én uram�'', és verni kezdi a szolgákat és szolgálókat, eszik-iszik és részegeskedik, megjön annak a szolgának az ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyet nem ismer. Kegyetlenül megbünteti és a hűtlenek sorsára juttatja. Az a szolga pedig, aki ismerte ura akaratát, de nem hajtotta végre azt és nem cselekedett akarata szerint, sok verést fog kapni. Aki pedig nem ismerte, és úgy tette azt, amiért büntetést érdemel, kevesebb verést kap. Mert attól, akinek sokat adtak, sokat fognak követelni, és attól, akire sokat bíztak, többet fognak számon kérni.

Évközi huszonkilencedik hét – szerda

  2010. október 20. - Szerda

  Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Gondoljátok meg: Ha tudná a
  házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába.
  Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem
  is gondoljátok.”
  Péter megkérdezte: „Uram, csak nekünk mondod ezt a példabeszédet, vagy
  mindenkinek?” Az Úr így válaszolt: „Ki a hű és okos sáfár, akit ura szolgái
  fölé rendel, hogy ha eljön az ideje, kiadja részüket az élelemből? Boldog az
  a szolga, akit hazatérő ura ebben a tevékenységben talál. Bizony, mondom
  nektek, hogy minden vagyonát rábízza. De ha a szolga azt mondja magában:
  „Uram bizonyára késni fog”, és elkezdi verni a többi szolgát és szolgálót,
  eszik-iszik meg részegeskedik, és megérkezik ennek a szolgának az ura olyan
  napon, amikor nem is várja, és olyan órában, amikor nem gondolja, bizony
  kegyetlenül megbünteti, és a hűtlenek sorsára juttatja. Az a szolga, aki
  ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok
  verést kap. Aki azonban nem ismeri, s így tesz olyat, amiért büntetést
  érdemel, csak kevés verést kap. Mert aki sokat kapott, attól sokat
  követelnek, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon.”
  Lk 12,39-48

  Elmélkedés:
  Nem csak a gazdának, de a szolgának is megvan a maga felelőssége. Hűségesen
  kell teljesítenie mindazt, amit ura rábíz, mert akire sokat bíztak, attól
  többet is kérnek számon. Isten azt a feladatot bízza ránk, hogy
  közreműködjünk szándékainak megvalósulásában a világban és az egyházban.
  Követendő példánk maga Jézus, az Atya alázatos szolgája, aki a végsőkig, a
  keresztig hűséges marad küldetéséhez, megteszi, amit Atyja kíván tőle.
  Engedelmessége jutalmaként részesül a feltámadásban. A mi szolgaságunk nem
  rabszolgaságot jelent, amely elvenné szabadságunkat, hanem szolgálatot,
  amely kitart a hűségben. Isten szolgáiként a szenvedéseken és a
  próbatételeken keresztül juthatunk be Isten Országának dicsőségébe.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, nincs üdvösségem, csak tebenned;
  ha te nem leszel nyugalmam,
  nem gyógyul meg gyöngeségem.
  Istenem, légy védelmezőm,
  biztos menedék, hogy megszabaduljak!
  Adjon nekem kegyelmed állhatatosságot,
  tegyen mozdíthatatlanná
  az ellenség kísértései közepette.
  ________________________________

  Aktuális:
  „Tiéd a döntés” címmel a Házas Hétvége Mozgalom 20–30 év közötti
  egyedülálló fiataloknak szervez programot. „Ha 20 és 30 év közötti vagy, és
  szeretnéd önmagad jobban megismerni, akkor itt a helyed. Nagy szeretettel
  várunk két és fél napos programunkra!" - írják a hétvége szervezői. A
  következő Tiéd a döntés-hétvégére Vácon kerül sor, 2010. október 29–31.
  között, amelyre szeretettel várják a jelentkezőket.
  Bővebben: http://www.magyarkurir.hu/hirek/?34558
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonkilencedik hét – szerda

Nehéz jó segítséget találni
2010. október 20. Évközi huszonkilencedik hét – szerda

P. Steven Reilly LC

Lk 12,39-48
Azt is fontoljátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni a házába. Ti is legyetek készen, mert amelyik órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia. Péter ekkor megkérdezte: „Uram! Nekünk mondod ezt a példabeszédet, vagy mindenkinek?" Az Úr így válaszolt: „Mit gondolsz, ki az a hű és okos intéző, akit az úr a házanépe fölé rendel, hogy idejében kiadja részüket az élelemből? Boldog az a szolga, akit ura ebben a munkában talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha ez a szolga azt mondja magában: 'Késik az én uram', és verni kezdi a szolgákat és szolgálókat, eszik-iszik és részegeskedik, megjön annak a szolgának az ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyet nem ismer. Elkergeti őt, és a hűtlenek sorsára juttatja. Az a szolga pedig, aki ismerte ura akaratát, és nem készült vagy nem cselekedett akarata szerint, sok verést fog kapni. Aki pedig nem ismerte, és úgy tette azt, amiért büntetést érdemel, kevesebb verést kap. Mert attól, akinek sokat adtak, sokat fognak követelni, és attól, akire sokat bíztak, többet fognak számon kérni.

Bevezető ima: Uram, köszönöm az időt, amelyet veled tölthetek. Lemondást jelent, hogy most félretegyek minden mást. De mi lenne hozzámérhető a kegyelemhez, amelyet tőled kapok ez elmélkedés alatt. Azt kéred tőlem, hogy apostol legyek, az evangéliumod hűséges hirdetője. Szükségem van az imában eltöltött időre, hogy elmélyítsem a veled való kapcsolatomat. Szólj, uram, mert hallja a te szolgád!

Kérés: Uram, segíts, hogy hűséges és óvatos szolga legyek!

1. Kerestetik: hűséges és óvatos intéző. Mindenki, aki töltött már be valaha ügyvezető szerepet, tudja, hogy a legkockázatosabb feladat valakit alkalmazni. Sokszor úgy tűnhet, hogy az egész egy kockajáték, leginkább akkor, amikor ellentét van az önéletrajz és az első benyomás között. Ennek ellenére, a jó szerződés megkötéséhez szükséges tisztán látni, hogy mit akarunk. Az Úrnak egyszerű feltételei vannak az álláskeresők felé. Hűség és óvatosság. A hűségben ne próbálják meg a saját vágyaikat vagy meglátásaikat az övé fölé helyezni, hanem inkább Őt szolgálják, akitől a bérüket kapják. A saját vágyuk az legyen, hogy a mesterük vágyaival azonosuljanak. Képesek legyenek arra, hogy a különböző körülményekhez igazodjanak. Állandóan alkalmazzák a régi tesztet: „Jézus mit tenne most?"

2. Megkóstolni a saját orvosságunkat. Miután alkalmazta őket a mester, ostobaság lenne a részükről azt várni, hogy nem kéri számon tőlük azt a bizalmat, amelyet megelőlegezett nekik. Azonban a felelőtlen intéző kielégíti étvágyát és visszaél a hatalmával. Az úr késése egy hamis biztonságérzetet ad neki. Az úr hirtelen érkezik és a szolgának a saját fölényességével kell szembesülnie: a saját orvossága igencsak keserű. Az Úr arra szólít fel minket, hogy legyünk tudatában az Ő folytonos jelenlétének. A távolmaradása vagy a „késése” csak látszólagos. Mindig jelen van azok számára, akik az életüket vele akarják leélni, az Isten által adományozott teljességben és felelősségben. Az Ő kegyelme mindig elérhető közelségben van azoknak, akik jelenlétében akarnak élni.

3. Ügyvezetői stílusok. A két szolga típusnak az ügyvezetési stílusa is nagyon különböző. Az egyik veri a szolgatársait; a másik idejében kiadja részüket az élelemből. Mi mindnyájan azt szeretnénk, ha hű és okos szolgákként tartanának számon bennünket, akik jól viselik gondját azoknak, akiket rájuk bíztak. Sokszor mégis a felelősség inkább kellemetlen, mint óhajtott feladat. Amíg a rossz szolga kielégíti vágyait, a jó abban a veszélyben él, hogy elfárad vagy türelmetlenné válik. Ha az Úr vállalta a kegyetlen kereszthalált is, azért hogy megmentsen minket, mekkora lehet egyetlen lélek értéke? Az Ő példáján elmélkedve meg kell tanulnunk félretenni saját jelentéktelen bosszúságainkat; e helyett legyünk hűségesek a feladatban, amit ránk bízott.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, nagy felelősséget róttál rám. Bocsánatot kérek azokért a pillanatokért, amikor megbántottalak, amikor nem értettem meg, hogy mekkora bizalommal vagy irántam. Ígérem, hogy elgondolkozom azon, mennyire szereted azokat a lelkeket, akiket rám bíztál.

Elhatározás: Ha próbára teszik a türelmemet, megállok egy pillanatra és megkérdezem: Mit akarsz Uram, hogyan kezeljem ezt a helyzetet?

A pápa imaszándéka 2010. október hónapra:
Katolikus egyetemek: hogy a katolikus egyetemek egyre inkább olyan helyekké váljanak, ahol az Evangélium fényében megtapasztalható a hit és az értelem között meglévő harmonikus egység.
A Misszió Világnapja: hogy a Misszió Világnapja nyújtson alkalmat annak megértéséhez, hogy Krisztus hirdetése az egyház pótolhatatlanul szükséges szolgálata az emberiség javára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger