2010. október 22., péntek

Évközi idő, 29. hét Péntek

Évközi idő, 29. hét Péntek
 
„Uram, látom, hogy próféta vagy!” – mondja a szamáriai asszony Jézusnak Jákob kútjánál. Jézus személyében felismerhetők a prófétai jellemvonások: hirdeti az idők végét, megtisztítja a zavarossá vált hitbeli örökséget, kritikusan lép fel, elítéli a képmutatást, a tökéletes Istentiszteletet hirdeti, s végül, mint a régi igaz próféták, visszautasítással találkozik. Meglátom-e, felismerem-e Jézusban a prófétát, aki Isten igazságára tanít? Ő az igazság és az élet forrása. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszonkilencedik hét – péntek

2010.10.22. péntek

Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség


Ef 4,1-6
Kérlek tehát titeket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, éljetek méltó módon ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok, teljes alázatosságban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Igyekezzetek megtartani a lelki egységet a béke kötelékében. Egy a test és egy a Lélek, amint hivatásotok is egy reménységre szól. Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten és mindeneknek Atyja, aki mindenek fölött áll, mindent áthat, és mindenben benne van.

Zs 23
Zsoltár Dávidtól. Az Úré a föld s ami azt betölti, a földkerekség és minden lakója. Mert ő alapította a tengerekre, s a folyók fölé ő állította. Ki mehet fel az Úr hegyére? Ki állhat meg az ő szent helyén? Az, akinek keze ártatlan, akinek szíve tiszta, aki magát hiúságra nem adja, s nem tesz hamis esküt. Az ilyen áldást nyer az Úrtól, s irgalmat Istentől, oltalmazójától. Ez azok nemzedéke, akik őt keresik, akik Jákob Istenének arcát keresik. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? Az erős és hatalmas Úr, a harcban hatalmas Úr. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? A seregek Ura, ő a dicsőség királya.

Lk 12,54-59
Ezután a tömeghez is szólt: ,,Amikor látjátok, hogy nyugatról felhő támad, mindjárt azt mondjátok: ,,Jön az eső'', és úgy is lesz; amikor délről fúj a szél, azt mondjátok: ,,Forróság lesz'', és meglesz. Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni, ezt az időt miért nem tudjátok hát megítélni? Miért nem jöttök rá magatok, hogy mi az igazság? Mikor pedig ellenfeleddel az elöljáróhoz mész, útközben igyekezz megegyezni vele, nehogy a bíróhoz hurcoljon, s a bíró átadjon a börtönőrnek, a börtönőr pedig börtönbe vessen. Mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó fillért meg nem fizeted.'

Évközi huszonkilencedik hét – péntek

2010. október 22. - Péntek

  Abban az időben Jézus így szólt a sokasághoz: Ha látjátok, hogy nyugaton
  felhő támad, mindjárt mondjátok: „Eső jön!”, és úgy is történik. Ha déli
  szél fúj, azt mondjátok: „Hőség lesz!”, és megjön az is. Képmutatók! Az ég
  és föld jeleiből tudtok következtetni; a mai idők jeleit miért nem ismeritek
  fel? Miért nem ítélitek meg magatok, hogy mi az igazság? Amikor
  ellenfeleddel a hatóságokhoz mégy, igyekezzél még az úton kibékülni vele,
  hogy a bíróhoz ne hurcoljon. Mert ha a bíró elé visz, akkor a bíró átad a
  börtönőrnek, a börtönőr pedig börtönbe vet téged. Mondom neked, ki nem
  szabadulsz onnan, amíg tartozásodat az utolsó fillérig le nem fizeted.
  Lk 12,54-59

  Elmélkedés:
  Minden emberben van valamiféle természetes bölcsesség, ami a kibékülésre
  ösztönzi. Ehhez jön még az évek tapasztalata, amelynek segítségével az ember
  sok mindent előre láthat. Bárcsak ez a velünk született bölcsesség és az
  évek alatt megszerzett tapasztalat arra is vonatkozni, hogy minden ember
  felismerje Krisztus keresztjének jelét és az Élet Kenyerének, az
  Oltáriszentségnek valóságát, amelyek Isten jelenlétéről tanúskodnak. Az
  értelmes ember számára, aki nyitott Isten üdvözítő szándékának befogadására,
  elegendőek ezek a jelek. A mai időkben is és minden korban ezek a jelek
  mutatják számunkra azt, hogy Isten nem hagyja magára az embert, hanem lehet
  őt keresni, s meg is lehet találni. Nézzünk fel a kereszt jelére, amely
  megszerezte nekünk a megváltást, s nézzük, imádjuk az Eucharisztiát, amely
  üdvösségünk étele.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:   Istenem, tiéd a hatalom, a bocsánat, a gyógyítás és a nagylelkűség. Fordulj
  felém, aki remegek feneketlen szakadék-börtönömben, mert elborít a sár,
  lehúz bűneim lánca.
  Uram, te mindig jót teszel, fény vagy a sötétségben, az áldás bősége,
  irgalmas és együttérző barátja az embernek. Te könnyen lehetővé teszed azt,
  ami lehetetlen.
  Szabadíts meg engem, bűnöst, a halálos megszégyenüléstől, hogy békességed
  Szent Lelke megpihenjen bennem, ó Mindenható!
______________________________

Évközi huszonkilencedik hét – péntek

Lelki időjárás jelentés
2010. október 22. Évközi huszonkilencedik hét – péntek

P. Steven Reilly LC

Lk 12,54-59
Abban az időben Jézus így szólt a sokasághoz: Ha látjátok, hogy nyugaton felhő támad, mindjárt mondjátok: „Eső jön!", és úgy is történik. Ha déli szél fúj, azt mondjátok: „Hőség lesz!", és megjön az is. Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni; a mai idők jeleit miért nem ismeritek fel? Miért nem ítélitek meg magatok, hogy mi az igazság? Amikor ellenfeleddel a hatóságokhoz mégy, igyekezzél még az úton kibékülni vele, hogy a bíróhoz ne hurcoljon. Mert ha a bíró elé visz, akkor a bíró átad a börtönőrnek, a börtönőr pedig börtönbe vet téged. Mondom neked, ki nem szabadulsz onnan, amíg tartozásodat az utolsó fillérig le nem fizeted.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy itt vagy velem. Azért jöttem, hogy tiszteljelek és imádjalak téged. A Te szereteted éltet. Viszonzásképpen még jobban akarlak szeretni.

Kérés: Uram, add meg a kegyelmet, hogy megértsem a gondviselő szeretetedet!

1. Látni a jeleket. Jézus méltatlankodik az Őt hallgatók lelki tompultsága miatt; mert „nem értik"! Amikor földi dolgokról van szó, mindent csalhatatlanul összeraknak. Amikor azonban lelkiekről van szó, egy nehézkes homály üti fel a fejét. Miért? Talán, mert nem érdekelte őket Jézus jelenléte, nem tették fel a kérdést, hogy mit jelentenek a csodák és a tanítás. Egy felületes ismeret szintjén maradtak, anélkül, hogy a mélységeket kutatták volna. A felületesség megbénítja a mi lelki fejlődésünket is. Látni a jeleket nem azt jelenti, hogy képesek legyünk látni a tabernákulum vagy a kereszt alakját egy tovatűnő felhőben, hanem a mély és imádságos felfedezését Isten szeretetének az életünkben.

2. Isten jelenléte. Azok az emberek, akik következetes imaéletet élnek sokkal inkább rá tudnak hangolódni Isten jelenlétére. Ami másoknak véletlen, nekik gondviselés. Ez egy mély belső békével tölti el őket. Tudják, hogy Isten a gondviselő; és nem saját maguknak kell mindenre megoldást találniuk. Tudják, hogy a világ problémái nem az ő vállukat terhelik, azok Istenre tartoznak. Panaszkodás vagy aggodalom helyett bizalomban és elfogadásban élnek.

3. Figyelni. Az isteni gondviselés mindenre kiterjed. Ezt tudjuk, mert hiszünk, de néha vannak jelek is, amelyek rámutatnak arra, hogy „Igen, Én itt vagyok.” Egyszer egy légiós atya Virginiában autózott. Közben azon gondolkodott, hogy hogyan oldjon meg egy problémát, ami egy személlyel kapcsolatosan merült fel. „Hogyan kellene ezt kezelnem?” - tette fel a kérdést. Egy autó húzott el mellette. Virginia híres arról, hogy nagyon sok autónak személyre szóló rendszámtáblája van; de ennek a kocsinak a rendszámtáblája fejtörést okozott neki. Az volt ráírva: „CARITAS”, ami latinul szeretetet jelent. Véletlen volt? Nem tagadhatta, hogy ez volt a válasz a kérdésre, amelyet feltett. Figyeljünk a jelekre, leginkább azokra a jelekre, amelyek arra szólítanak fel bennünket, hogy minél inkább Krisztushoz hasonlóak legyünk!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, amikor ellenállok a kegyelmednek, nem tudom felfogni a jeleket, amelyeket tőled kapok. Segíts, hogy legyőzzem lelki felületességemet, és megértsem jelenlétedet az életemben!

Elhatározás: Ma megpróbálok azonnal válaszolni a Szentlélek indíttatásaira.

A pápa imaszándéka 2010. október hónapra:
Katolikus egyetemek: hogy a katolikus egyetemek egyre inkább olyan helyekké váljanak, ahol az Evangélium fényében megtapasztalható a hit és az értelem között meglévő harmonikus egység.
A Misszió Világnapja: hogy a Misszió Világnapja nyújtson alkalmat annak megértéséhez, hogy Krisztus hirdetése az egyház pótolhatatlanul szükséges szolgálata az emberiség javára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger