2010. október 28., csütörtök

Szent Simon és Júdás apostolok

Szent Simon és Júdás apostolok
 
A tizenkét apostol mindegyike más és más természetű, tehetségű és vérmérsékletű ember volt; nem a hasonló érdeklődés, még csak nem is valami közös cél hozta őket össze, hanem egyedül Jézus Krisztus személyes kiválasztó döntése. Ő minden gyarlóságuk ellenére alkalmasnak találta ezt a tizenkét tagú testületet, hogy rá, mint szegletkőre épülve az Egyház szilárd sziklaalapja legyen. Ha neki megfelelt, ne akard felülbírálni. Amikor a felelős egyházi tisztségviselők életmódját, tevékenységét nyilvánosan bírálod, nem arra építesz, amit Krisztus lerakott. Nem eltakarni, elhallgatni, pláne nem letagadni kell a hibákat, hanem kijavítani – gyöngéd szeretettel, belülről. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZENT SIMON ÉS JÚDÁS(TÁDÉ) APOSTOLOK (ünnep)

2010.10.28. csütörtök: SZENT SIMON ÉS JÚDÁS(TÁDÉ) APOSTOLOK (ünnep)

Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok


Ef 2,19-22
Így tehát most már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten házanépe, az apostolok és próféták alapjára rakott épület, melynek szegletköve maga Krisztus Jézus. Benne illeszkedik egybe az egész építmény, és az Úr szent templomává növekszik. Ti is benne épültök egybe Isten lakóhelyévé a Lélekben.


Zs 18A
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Isten dicsőségét beszélik az egek, és keze művét hirdeti az égbolt. Ezt harsogja az egyik nap a másiknak, erre tanítja az egyik éj a másikat. Nem sustorgással, nem dadogással, hogy ne lehetne érteni őket: az egész földre elhat szózatuk, s a földkerekség határaira szavuk. Bennük ütötte fel a napnak sátrát, s az, mint a vőlegény, kilép nászházából, mint a hős, ujjongva indul neki útjának. Az ég egyik szélén kel föl, és útja annak másik széléig jut el, és nincs, aki melege elől elrejthetné magát. Szeplőtelen az Úr törvénye, felüdíti a lelket, az Úr rendelete megbízható, bölcsességet ad a kisdedeknek. Egyenesek az Úr végzései, vidámmá teszik a szívet, világos az Úr parancsa, felvilágosítja a szemet. Az Úr félelme tiszta, örökkön-örökké megmarad, igazak az Úr ítéletei, egytől-egyig igazságosak. Kívánatosabbak az aranynál, és megannyi drágakőnél, édesebbek a méznél, meg a csepegő lépes méznél. Szolgád meg is tartja őket, megtartásuk jutalma bőséges. Ki veszi észre a vétkeket? Tisztíts meg titkos bűneimtől, és a kevélységtől mentsd meg szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor szeplőtelen leszek, s a nagy vétektől tiszta maradok. Hadd legyen kedves előtted szám beszéde, és szívem elmélkedése mindenkor. Uram, én segítőm, én üdvözítőm!

Lk 6,12-16
Történt pedig azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Másnap magához hívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt. Ezeket elnevezte apostoloknak: Simont, akit Péternek is nevezett, és Andrást, a testvérét, valamint Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Jakabot, Alfeus fiát és Simont, akit Zelótának neveznek, Júdást, Jakab fiát, és iskarióti Júdást, aki áruló lett.

Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok

  2010. október 28. – Csütörtök, Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok

  Jézus egyszer fölment egy hegyre imádkozni. Az egész éjszakát Isten
  imádásában töltötte. Másnap magához hívta tanítványait, és kiválasztott
  közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak nevezett: Simont, akit Péternek is
  hívott, és testvérét, Andrást; Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant,
  Mátét és Tamást; Jakabot, Alfeus fiát és a buzgó Simont; Júdást, Jakab fiát,
  továbbá karióti Júdást, aki később elárulta őt. Azután lement velük, és egy
  sík mezőn megállt. Ott nagy csoport tanítvány sereglett köréje, és hatalmas
  tömeg vette körül Júdeából. Jeruzsálemből, Tirusz és Szidon tengerparti
  vidékéről. Ezek azért gyűltek össze, hogy hallgassák őt, és gyógyulást
  nyerjenek betegségükből. Meggyógyultak azok is, akiket tisztátalan lelkek
  gyötörtek. Az egész tömeg érinteni akarta őt, mert erő áradt ki belőle, és
  mindenkit meggyógyított.
  Lk 6,12-19


  Elmélkedés:
  Miután Jézus egész éjszaka imádkozott, tanítványai közül kiválaszt
  tizenkettőt, akiket apostoloknak nevez el. E cselekedetével létrehozza az
  apostolok testületét, amelynek az lesz a feladata, hogy tanúságot tegyen
  Jézusról és hirdesse az evangéliumot. A Jézus által választottak semmiképpen
  sem tökéletesek. Mindannyiukban találhatunk valamilyen hiányosságot. Jézus
  mégis őket választja, s döntése biztosan helyes, hiszen előtte egész éjszaka
  imádkozott az Atyához. Jézus olyanokat választott, aki Pünkösdkor engedik
  majd, hogy átalakítsa őket a Szentlélek. Jézus nem az emberi hibákra
  alapozza Egyházát, hanem a jóra kész emberekre, akik átadják neki életüket.
  Jézus engem is kiválaszt. Engedem-e, hogy az általa nekem ajándékozott Lélek
  átalakítson?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:

  Két szent apostol ünnepén
  zengjen dicsérő énekünk,
  közös kegy hívta őket el,
  közös most dicsőségük is.
  Simon, felgyújtott égi láng,
  Krisztust követni késztetett,
  s később mint választott követ
  őt buzgó névvel hirdeted.
  Júdás, Simonhoz fűz a vér,
  S Krisztushoz kapcsol hű szíved,
  Írásban oktatsz másokat,
  szóban megvallod Mestered.
  E két hű szív nem reszketett,
  hogy vérét adja bűntelen,
  tanúságuk hogy szent, igaz,
  haláluk áldozat legyen.
  Ó, fent tündöklő Csillagok,
  hitünkben úgy segítsetek,
  hogy győzve földi gátakon
  törjünk az égi honba fel!
  Örökkön áldjuk Istenünk:
  Atyánk, Szülöttét, s Lelküket,
  mert menny üdvében minket is
  örökre részesítenek. Ámen.
______________________________

Szent Simon és Szent Júdás Tádé, apostolok

Szent Simon és Szent Júdás: hűségesnek lenni az Úrhoz
Szent Simon és Szent Júdás Tádé, apostolok
2010. október 28. Évközi harmincadik hét – szerda
P. Steven Reilly, LC

Lk 6,12-16
Történt pedig azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Amikor megvirradt, magához hívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt. Ezeket elnevezte apostoloknak: Simont, akit Péternek is nevezett, és Andrást, a testvérét, valamint Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Jakabot, Alfeus fiát és Simont, akit Zelótának neveznek, Júdást, Jakab fiát, és iskarióti Júdást, aki áruló lett.

Bevezető imádság: Uram, a te kezedbe helyezem ezt az elmélkedésre szánt időt. Köszönöm, hogy megadod a nekem a lehetőséget, hogy növekedjek az akaratod iránti szeretetben.

Kérés: Segíts, Uram, hogy az apostolokhoz hasonlóan és is növekedjek az állhatatosságban!

1. Lehetetlenek. Szent Júdás apostol a lehetetlen esetek védőszentje. Az Úr rokona volt, ő írta az Újszövetség egyik levelét. Az, hogy a lehetetlen esetek védőszentje természetesen azt jelenti, hogy Istennel semmi sem lehetetlen. Ebben a pillanatban mi jelenti számomra a „lehetetlent”? Milyen lelki hegycsúcsról gondolom azt, hogy túl magas ahhoz, hogy megmásszam? Valóban annyira lehetetlen? Vagy csak több bizalomra és keményebb munkára lenne szükségem?

2. Buzgóság az igazi Királyságért. Szent Simont Zelótának nevezték. A Zelóták a rómaiak politikája ellen bujtogatták a népet. Ha Simon ennek a csoportosulásnak volt tagja, akkor bizonyosan nagyon éles fordulatot kellett tennie, ahhoz, hogy megértse és megtanulja Jézus üzenetét az igazi, lelki értelemben vett Isten országáról. Hogy Jézus az apostolok közé választotta azt jelenti, hogy felismerte benne a változás képességét. Talán Szent Simon lehetne a hozzáállás-változtatás védőszentje – így érthetjük meg az igazi értelmét annak, hogy Szent Júdással együtt emlegetjük. Túllépni a saját kicsinyes ragaszkodásainkon és a kicsinyes szemléletmódunkon már önmagában „lehetetlen esetnek” számíthat. Azonban az apostolok példája bizonyítja, hogy Krisztus hatalma nagyobb a mi hibáinknál, csak valóban vágynunk arra, hogy kövessük Őt.

3. Mellékszerepek. Amikor az apostolokról beszélünk először soha nem Simon és Júdás apostol jut az eszünkbe. Azonban nem mindenkinek kell vezetőnek vagy kősziklának lennie. Férfiak, hűségesek Krisztushoz, akik állhatatosak voltak a rájuk bízott küldetésben: ezek voltak Simon és Júdás apostol. Nem kell sztároknak lennünk, elég, ha hűségesek maradunk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, te nem csupán azért hívod a világi embereket, hogy apostolaid legyenek, hanem azt kéred, hogy végtelenül nagyobbak legyenek: szentek. Segíts, hogy higgyek a kegyelmed átalakító erejében és tégy engem szentté!

Elhatározás: Ma alázatos leszek azokban a szerepekben, amelyek ma nekem mellékszerepül jutottak.

A pápa imaszándéka 2010. október hónapra:
Katolikus egyetemek: hogy a katolikus egyetemek egyre inkább olyan helyekké váljanak, ahol az Evangélium fényében megtapasztalható a hit és az értelem között meglévő harmonikus egység.
A Misszió Világnapja: hogy a Misszió Világnapja nyújtson alkalmat annak megértéséhez, hogy Krisztus hirdetése az egyház pótolhatatlanul szükséges szolgálata az emberiség javára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger