2010. október 29., péntek

Évközi idő, 30. hét Péntek

Évközi idő, 30. hét Péntek

Szent Lukács evangélista egyszerű szavakba foglalja a csodát: „Jézus megérintette a beteget, meggyógyította és elbocsátotta.” Jézus sok beteggel találkozik nyilvános működése idején, s látja, hogy meg akarnak szabadulni bajuktól. Tudja, hogy az emberek szenvednek a betegségektől, s tudja azt is, hogy mindez a bűn következménye. Látja, hogy a betegség a gonosz lélek hatalmának jele az ember fölött. Ezért, amikor Jézus gyógyít, bebizonyítja, hogy az Ő hatalma erősebb, és le tudja győzni a rosszat. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi harmincadik hét – péntek

2010.10.29. péntek

Aki megkezdte bennetek a jót, be is fejezi Krisztus napjára



Fil 1,1-11
Pál és Timóteus, Krisztus Jézus szolgái, Krisztus Jézus összes szentjének Filippiben az elöljárókkal és a diákonusokkal együtt. Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól! Valahányszor megemlékezem rólatok, hálát adok Istenemnek, és mindig, minden imádságomban örömmel könyörgök mindnyájatokért, mivel részt vesztek az evangélium szolgálatában az első naptól kezdve mindmáig. Bízom is abban, hogy aki megkezdte bennetek a jó művet, teljessé teszi azt Krisztus Jézus napjáig. Illő is, hogy így gondolkozzam mindnyájatokról, mert szívembe zártalak titeket, akik a bilincseimben, valamint az evangélium védelmezésében és megerősítésében mindannyian részesei vagytok a nekem juttatott kegyelemnek. Mert Isten a tanúm, mennyire vágyódom mindnyájatok után Krisztus Jézus szeretetében. Azért imádkozom, hogy szeretetetek mindjobban gazdagodjék megismerésben és teljes megértésben, hogy meg tudjátok ítélni, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek Krisztus napjára, telve az igazságnak Jézus Krisztus által szerzett gyümölcsével Isten dicsőségére és dicséretére.

Zs 110
Hálát adok az Úrnak, teljes szívemből, az igazak tanácsában és a gyülekezetben. Nagyok az Úr cselekedetei, kívánatosak mindenkinek, aki vágyik utánuk. Fönséges és ékesség az ő műve, és igazsága megmarad örökkön örökké. Emléket állított csodáinak, irgalmas és kegyes Úr. Enni adott az őt félőknek; Szövetségéről mindenkor megemlékezik. Megmutatta népének hatalmas művei erejét, nekik adta a nemzetek örökségét; Kezének műve igazmondás és igaz ítélet. Mind megbízhatók az ő rendelkezései; Örökkön örökké szilárdan állnak, hűségben és igazságban születtek. Megváltást küldött népének, örökre elrendelte szövetségét. Szent és félelmetes az ő neve. A bölcsesség kezdete az Úr félelme, helyesen gondolkodik mindenki, aki aszerint cselekszik; Dicsérete megmarad örökkön örökké. ALLELUJA!

Lk 14,1-6
Történt pedig, hogy Jézus szombaton az egyik vezető farizeus házába ment étkezni, és azok figyelték őt. Ott egy vízkóros ember került elébe. Ekkor Jézus megkérdezte a törvénytudóktól és a farizeusoktól: ,,Szabad-e szombaton gyógyítani vagy nem?' Azok csak hallgattak. Erre megérintette a beteget, meggyógyította, és elbocsátotta. Aztán így szólt hozzájuk: ,,Ha közületek valakinek a fia vagy az ökre kútba esik, nem húzza-e ki rögtön, akár szombaton is?' Erre nem tudtak mit felelni.

Évközi harmincadik hét – péntek

2010. október 29. - Péntek

  Az egyik szombaton Jézus betért egy vezető farizeus házába, hogy nála
  étkezzék. Az ott tartózkodók figyelték őt. Akkor eléje állt egy vízkóros
  ember. Jézus megkérdezte a törvénytudókat és farizeusokat: „Szabad-e
  szombaton gyógyítani?” De azok nem válaszoltak. Erre ő megérintette a
  beteget, meggyógyította és elbocsátotta. Azután a jelenlevőkhöz fordult: „Ha
  valamelyiktek szamara vagy ökre szombaton kútba esik, nem húzza-e ki
  azonnal?” Azok semmit sem tudtak felelni neki.
  Lk 14,1-6


  Elmélkedés:
  Egy szombaton tett jézusi csodáról olvastunk a mai evangéliumban. Jézus
  ismét annak ellenére végez gyógyítást, hogy farizeus vendéglátói
  rosszallásukat fogják emiatt kifejezni. A leírás szerint itt Jézus elébe
  megy a vitának, megmagyarázza tettét, s ellenfelei szóhoz sem jutnak. Sem a
  csodatétel előtt, sem utána nem tudnak indokot mondani, amiért ezt ne
  lehetne megtenni.
  A csoda itt is arról tesz tanúságot, hogy egy irgalmas cselekedet
  végrehajtását nem akadályozhat meg egy szombatra vonatkozó törvényi előírás.
  Az irgalmasság gyakorlása ugyanis olyan törvény, amely felette áll a
  nyugalomra vonatkozó szabályoknak. Az irgalmas cselekedet ugyanakkor Isten
  jelenlétéről tanúskodik a világban. Jézusnak éppen az a célja, hogy ezt az
  isteni irgalmasságot ne csak szavaival hirdesse, hanem tetteivel is
  tanúsítsa. Jézus bűnbánatra szóló szava felhívás, hogy visszatérjünk az
  irgalmas Atyához.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Teljes szívünkből kérünk, Uram, hadd harcoljunk az igazságért a lélek és a
  test erejével egészen a végsőkig. Ha eljön az idő, amikor próbára teszik
  hitünket – hiszen amint az aranyat a kemencében, úgy hitünket is a
  veszélyben és az üldözésben próbálják ki –, ha kitör az üldözés, add, hogy
  felkészülten találjon, hogy házunk télen ne omoljon össze, hogy
  lakóhelyünket ne rombolja le a vihar, mintha csak homokra épült volna.
  Add, hogy minden próbára készen nyilvánvalóvá tegyük Irántad való
  szeretetünket, Isten, akinek legyen dicsőség és hatalom mindörökké. Ámen.
______________________________

Évközi harmincadik hét – péntek

Megfigyelték
2010. október 29. Évközi harmincadik hét – péntek

P. Patrick Langan LC

Lk 14, 1-6
Történt pedig, hogy Jézus szombaton az egyik vezető farizeus házába ment étkezni, és azok figyelték őt. Ott egy vízkóros ember került elébe. Ekkor Jézus megkérdezte a törvénytudóktól és a farizeusoktól: „Szabad-e szombaton gyógyítani vagy nem?” Azok csak hallgattak. Erre megérintette a beteget, meggyógyította, és elbocsátotta. Aztán így szólt hozzájuk: „Ha közületek valakinek a fia vagy az ökre kútba esik, nem húzza-e ki rögtön, akár szombaton is?” Erre nem tudtak mit felelni.

Bevezető ima: Uram, kérlek, növeld hitemet, reményemet és irántad való szeretetemet. Nem a saját önző indíttatásból kérem, hanem hogy hitelesebb tanúd lehessek ebben világban, amely ismereted hiánya miatt haldoklik. Hadd legyek fény a sötétségben, hirdetve, amit saját szememmel láttam és saját fülemmel hallottam!

Kérés: Hadd tegyek tanúságot rólad a világban, ahol gyakran nem törődnek veled!

1. És ők megfigyelték. Az Úr belelát a körülötte lévők fejébe. Kérdésével nyilvánvalóvá teszi hamisságukat. Az Úr megáldja a hetedik napot, ők mégis megakadályozzák még a jó cselekedeteket is. Emiatt úgy tűnhet, hogy egy olyan nap, amikor már jót sem tehetünk, átkozott. Igyekezzünk mindig Isten tervének teljesítésén, használjuk fel minden percünket az Ő nagyobb dicsőségére!

2. Csöndben maradtak. A vízkóros nem kérte a gyógyulást, talán mert félt a farizeusoktól, de Krisztus látta a kívánságot a szívében. Krisztus nem azzal törődik, hogy mit gondolnak a farizeusok, hanem az a fontos neki, hogy jót tegyen. A farizeusok csöndben maradnak, mert tudják, hogy Krisztus valami olyat ad ennek az embernek, amire ők képtelenek lennének megadni, hiszen a szívük bezárult a beteg előtt. Ennek a világnak semmilyen öröme nem töltheti be azt a szívet, amely egyszer megismerte és megszerette Krisztust.

3. Mindig Krisztusra figyelj! Ebben az evangéliumi részben, mind a vízkóros, mind a farizeusok Krisztusra tekintenek. A farizeusok szkeptikusak, a csoda láttán szemük se rebben. A szenvedő ember szívén keresztül tekint az Úrra. Arra vágyik, amit csak Krisztus adhat meg neki, és Krisztus nagylelkű segítsége nem marad el. Nem tudjuk később mi lesz ezzel az emberrel. Elképzelhetjük, hogyan tesz tanúságot a gyógyulásáról, még a farizeusok fenyegetőzése közepette is. Ahogyan II. János Pál mondta: „Ne féljetek!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, bár mindig a hit szemével figyelném az életem történéseit, különösen, amikor nem értem, mi miért történik! Szeretnék tanúságot tenni mindarról, amit velem és a családommal tettél mindenki előtt, azzal a reménnyel, hogy tanúságom által növekszik a hitük. Sose engedd, hogy úgy legyek a közeledben, ahogyan a farizeusok. Bár soha ne venném magától értetődőnek kegyelmeidet!

Elhatározás: Ma elmondok egy imát valakiért, aki még nem nyitotta meg a szívét Krisztus előtt, hitetlensége vagy szkepticizmusa miatt. Bár imám és példám által, megpróbálhatnám Krisztust vinni a szívébe!

Erdő Péter bíboros atya 2010. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Magyarok Nagyasszonya közbenjárására népünk megerősödjön az összetartásban, szeretetben és élni akarásban.    

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger