2010. november 3., szerda

PORRES SZENT MÁRTON szerzetes

PORRES SZENT MÁRTON szerzetes

Emberi szemmel felelőtlennek tűnik, ha egy pásztor otthagyja a nyájat, hogy egyetlen bárányt megkeressen. De csak a kívülálló számára! Könnyen azt mondhatnánk, hogy ne menjen sehová, ne veszélyeztesse a többi állatot. A jó pásztor számára azonban minden rábízott bárány fontos. Nem nyugtatja magát, hogy a többség megvan, nem elégszik meg a kilencvenkilenc százalékos eredménnyel. Ennyire végtelen Isten irgalma, aki mindenkit üdvözíteni akar és mindenkinek megbocsát. Az irgalom Istene elindul, hogy megkeresse az elveszetteket, keressen bennünket, akik a bűneink tövisbokrában vergődünk, vagy elgurult pénzként heverünk vétkeink porában. Isten elindul felénk, hogy megtaláljon minket, tékozló gyermekeit, és visszavezessen házába. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi harmincegyedik hét – szerda

2010.11.03. szerda

(Porres Szent Márton, Szent Hubertusz, Szent Szilvia)
Isten maga műveli bennetek a szándékot és a végrehajtást is


Fil 2,12-18
Így tehát, kedveseim, amint mindig is engedelmesek voltatok, munkáljátok üdvösségeteket félelemmel és rettegéssel, nemcsak úgy, ahogy jelenlétemben tettétek, hanem még sokkal inkább most, a távollétemben. Mert Isten az, aki bennetek az akarást és a véghezvitelt egyaránt műveli jóakarata szerint. Tegyetek meg mindent zúgolódás és habozás nélkül, hogy kifogástalanok és tiszták, Isten feddhetetlen fiai legyetek a gonosz és romlott nemzedék között [MTörv 32,5], akik között ragyogtok, mint csillagok a mindenségben. Ragaszkodjatok az élet igéjéhez, hogy meglegyen a dicsőségem Krisztus napján, hogy nem futottam hiába, és nem fáradtam eredménytelenül [Iz 65,23 G]. Sőt, ha a hitetek áldozatán és szolgálatán felül még véremet is kiontják italáldozatul, örülök és együtt örvendezem mindnyájatokkal. Hasonlóképpen ti is örüljetek, és velem együtt örvendezzetek.

Zs 26
Dávidtól. Az Úr az én világosságom és üdvösségem: kitől kellene félnem? Az Úr oltalmazza életemet: kitől kellene remegnem? Ha közelednek felém a gonoszok, hogy egyék húsomat, ellenségeim, akik szorongatnak, maguk botlanak meg és elesnek. Ha táborok kelnek is ellenem, nem ijed meg szívem; Ha harc támad is ellenem, akkor is reménykedem. Egyet kérek az Úrtól, azért esedezem: hadd lakjam az Úr házában életemnek minden napján, hadd lássam az Úr pompáját, hadd látogassam templomát. Mert ő elrejt hajlékában a veszedelem idején, elbújtat sátra rejtekében, kősziklára emel fel engem. Így fölemeli fejemet ellenségeim fölé, akik körülvesznek. Én pedig diadalkiáltással áldozatot mutatok be hajlékában, éneklek és zsoltárt zengek az Úrnak. Halld meg, Uram, szózatomat, amellyel hozzád kiáltok, könyörülj rajtam és hallgass meg engem! Rólad mondja a szívem: ,,Téged keres tekintetem!' A te arcodat keresem, Uram! Ne fordítsd el tőlem arcodat, ne fordulj el haragodban szolgádtól, te vagy segítőm; Ne hagyj el és ne vess meg engem, üdvözítő Istenem! Hisz atyám és anyám is elhagyott, de az Úr fölkarolt engem. Mutasd meg nekem, Uram, utadat, és vezess engem a helyes ösvényre ellenségeim miatt. Ne adj át ellenségeim akaratának, mert hamis tanúk támadnak ellenem, akik erőszakot lihegnek. Hiszem, hogy meglátom az Úr javait az élők földjén. Remélj az Úrban, légy férfias, bátor legyen szíved, és bízzál az Úrban!

Lk 14,25-33
Egyszer nagy népsokaság ment vele, ő pedig hozzájuk fordult, és ezt mondta: ,,Ha valaki hozzám jön, és nem gyűlöli apját és anyját, feleségét és gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom. És aki nem hordozza keresztjét és nem jön utánam, nem lehet az én tanítványom. Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon van-e miből befejezni? Nehogy miután az alapot lerakta és nem tudta befejezni, mindenki, aki látja, csúfolni kezdje őt: ,,Ez az ember elkezdett építeni, de nem tudta befejezni.'' Vagy melyik király az, aki amikor háborúba indul egy másik király ellen, nem ül le előbb, hogy megfontolja, vajon képes-e tízezerrel szembeszállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá és békét kér, amikor még messze van. Így tehát aki közületek nem mond le mindenről, amije van, nem lehet az én tanítványom.

Évközi harmincegyedik hét – szerda

2010. november 3. - Szerda

  Abban az időben, amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult,
  és így szólt: „Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét,
  gyermekeit, fivérét és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én
  tanítványom. Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ engem, nem
  lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem
  ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie?
  Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta,
  mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: „Ez az ember építkezésbe fogott,
  de nem tudta befejezni.” Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király
  ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe
  tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene. Mert ha nem, követséget
  küld hozzá, amikor még messze van, és békét kér tőle. Tehát mindaz, aki
  közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom.”
  Lk 14,25-33


  Elmélkedés:
  A középkorban többször is előfordult, hogy egyes nagyvárosok katedrálisainak
  építése háborúk, járványok vagy sok esetben a pénzhiány miatt abbamaradt.
  Általában a tornyok szoktak lemaradni. A csonkaság napjainkra az épületek
  jellegzetes ismertetőjegyévé vált, de korábban bizonyára sok gúnyos
  megjegyzést kaphattak az építtetők, s biztosan a mai evangéliumban hallott
  jézusi példabeszédet is gyakran idézhették azoknak, akik nem tudták
  befejezni az építkezést, mert elfogyott a pénz. Az épületek esetében a
  lassacskán elmúló szégyenen kívül tulajdonképpen nincs különösebb
  jelentősége a dolognak.
  Lelki életünkben viszont komolya következményekkel járhat a befejezetlenség,
  a félkész állapotba való beletörődés, a félúton való megállás. Jézus az élet
  teljességére hív minket. Azt szeretné, ha nem nyugodnánk bele a félkész
  helyzetekbe, ha nem csak félig adnánk neki magunkat, hanem egész szívünkkel,
  életünk teljes felajánlásával követnénk őt. Vessünk számot önmagunkkal! Ne
  maradjunk félkész termékek! Fejezzük be a lelki épülést! Törekedjünk a
  teljességre, az üdvösségre, amely az Istennel való élet teljessége.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram! Add, hogy mindig félve fogadjak el másoktól szolgálatot. Amikor engem
  kiszolgálnak, nem hasonlítok Hozzád. Még kevésbé, ha elvárom másoktól a
  szolgálatot. Akkor hasonlítok hozzád, amikor én vagyok mások szolgálatára.
  Adj készséges szívet, hogy meglássam, hol van rám szükség. Végül add, hogy
  életem a megváltás ügyének szolgálata is legyen a Te önfeláldozásodba
  kapcsolódva.
______________________________

Évközi harmincegyedik hét – szerda

2010. november 3. Évközi harmincegyedik hét – szerda

P. Steven Reilly LC

Lk 14,25-33

Bevezető ima: Uram! Hiszem, hogy jelen vagy, amikor imádkozom. Még akkor is tudom, hogy vársz rám, ha én magam egyáltalán nem vágyom veled tölteni az időmet. Hálából és szeretetből teljesen át akarom adni magam neked ebben az elmélkedésben.

Kérés: Uram! Add meg nekem a felismerést, hogy megéri az életszentségre törekedni.

1. Hadjárat az életszentségért. Urunk arra figyelmeztet bennünket, hogy pontosan számoljuk ki a költségeket, becsüljük meg a szükséges forrásokat, ha házat akarunk építeni. Ez úgy hangzik, mint valami gazdasági tanácsadás: az első lépés a jól átgondolt vállalkozás felé. Legyen szó egy plébániai új termének vagy egy iskola új szárnyának építéséről, nem lehet elkerülni a sok előkészítő munkát és tervet, ha sikeresen akarjuk megvalósítani elhatározásunkat. Az Úr valami hasonlót mond lelki életünkről is. Tudnunk kell, mire van szükségünk, hogy elérjük a célunkat. Hogy hangzik Jézus válasza? Sok áldozatot kell hozni. Ez ijesztően hangzik. De amint nagyon jó a kifizetett és kész házat birtokba venni, úgy az életszentségért folytatott harcot az örökkévalósággal jutalmazza Isten!

2. Mi a haditerv első célkitűzése? A válasz egyszerű: ne hagyd magad legyőzni! A második kép a példabeszédben Krisztus követésének egy fontos pontjára mutat rá. A harc kemény, és ha úgy tűnik, vesztésre állunk, inkább váltsunk taktikát, hogy elérjük célunkat. Ugyanez vonatkozik Krisztus követésére. Az életszentségért folytatott küzdelmünkben néhány csatát könnyen megnyerünk. Van azonban olyan, amibe nem szabad belemennünk. Vigyázzunk, nehogy rosszul becsüljük meg erőnket! Különösen olyan helyzetekre vonatkozik ez, mikor a bűnre vezető alkalmat nem kerüljük, mert azt gondoljuk, elég erősek vagyunk a legyőzésére. Sokszor jobb stratégia a megfutamodás, mint a harc.

3. Milyen helyet foglalnak el kapcsolataink? Terveink és erőink megbecsülésénél Krisztus nagyon radikális szavakkal beszél emberi kapcsolatainkról. Mikor azt mondja, hogy „gyűlölnünk” kell apánkat és anyánkat, valami fontosat akar a tudomásunkra hozni: bármilyen intenzívek is ezek a kapcsolatok, soha nem kerülhetnek első helyre a szívünkben. Ez a hely létezésünk forrásáé, azé a Valakié, aki gyengéd és szenvedélyes szeretettel szeret minket: magáé Istené. Ezért olyan fontos a kereszt. Ha megfigyeljük, hogyan állítja Krisztus Atyja akaratát minden egyéb dolog elé, megtaláljuk az utat, amit követnünk kell. Az Isten humora éppen abban jelentkezik, hogy ez a bizonyos „gyűlölet” azok irányában, akik az Isten utáni helyeket foglalják el életünkben, hatalmas, önátadó szeretet formájában nyilvánul meg, ha követjük Krisztust a keresztúton.

Beszélgetés Krisztussal: Ó, Jézusom, nem könnyű követni téged. Azt kéred tőlem, adjak oda mindent és vegyem fel keresztem minden nap. Kegyelmed nélkül képtelen vagyok erre. Gyenge vagyok, de hiszem, hogy annyi erőt adsz, amennyire szükségem van.

Elhatározás: Időt szánok arra, hogy végiggondoljam, valóban Isten áll-e első helyen az életemben.

A pápa imaszándéka 2010. november hónapra:
Kábítószerfüggők és szenvedélybetegségek bármely formájának áldozatai: hogy a kábítószerek vagy más függőségek áldozatai –a krisztusi közösség támogatásával - merítsenek megváltó Istenünk erejéből, életük radikális megváltoztatásához.
Kontinensre kiterjedő latin-amerikai misszió: hogy a latin-amerikai egyházak folytassák püspökeik által célul kitűzött missziójukat az egész kontinensen, és ezáltal tegyék azt Isten népe egyetemes missziós feladatának részévé.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger