2010. november 6., szombat

Évközi idő, 31. hét Szombat

Évközi idő, 31. hét Szombat
 
Szombat a Szűzanya napja. Jézus anyjára tekintünk, és kérjük az ő közbenjárását, hogy mindig megmaradjuk Fiának útján, és megdicsőítsük Jézus nevét életünkkel, tanúságtételünkkel.
További gondolatok...

Évközi harmincegyedik hét – szombat

2010.11.06. szombat

(Szent Lénárd, Szent Krisztina)
Mindent elviselek abban, aki nekem erőt ad


Fil 4,10-19
Igazán megörültem az Úrban, hogy végre-valahára megint annyira erőre kaptatok, hogy rólam gondoskodhattok. Korábban is gondoskodtatok volna, de nem volt rá módotok. Nem az ínség mondatja ezt velem, hiszen megtanultam, hogy beérjem azzal, amim van. Tudok szűkölködni és tudok bővelkedni is; mindenütt mindent megszoktam: tudok jóllakni is, éhezni is, bővelkedni és nélkülözni is. Mindenre képes vagyok abban, aki nekem erőt ad. Mégis jól tettétek, hogy társaim lettetek nyomorúságomban. Ti is tudjátok, filippiek, hogy az evangélium hirdetésének kezdetén, amikor Makedóniából útnak indultam, egy egyház sem lépett velem az adás és viszonzás kapcsolatára, egyedül csak ti. Már Tesszalonikibe is küldtetek néha-néha valamit a szükségleteimre. Nem mintha adományra vágynék, hanem mert annak gyümölcsét áhítom, amelyet bőségesen írnak majd a javatokra. Átvettem mindent, és bővelkedem; el vagyok látva, amióta megkaptam Epafroditosztól, amit küldtetek, mint kellemes illatot, kedves és Istennek tetsző áldozatot. Az én Istenem kielégíti majd minden szükségteket gazdagsága szerint dicsőséggel Krisztus Jézusban.

Zs 111
Boldog az az ember, aki az Urat féli, és nagy tetszését leli parancsaiban! Utóda hatalmas lesz a földön, áldott lesz az igazak nemzedéke. Dicsőség és gazdagság lesz házában, és igazsága mindörökre megmarad. Világosságként ragyog fel a sötétségben az igazaknak az irgalmas, a kegyes, az igaz. Jó annak az embernek, aki könyörül és kölcsönt ad, aki a törvény szerint intézi dolgait, mert az soha meg nem inog. Örökké emlékezetben marad az igaz, rossz hírtől nem kell félnie. Erős a szíve, bízik az Úrban, rendületlen a szíve, nem fél, amíg le nem nézheti ellenségeit. Osztogat, adakozik a szegényeknek; Igazsága örökre megmarad, hatalma dicsőségesen emelkedik. Látja a bűnös és bosszankodik, fogát csikorgatja és emészti magát. A bűnösök kívánsága meghiúsul.

Lk 16,9-15
Azt mondom hát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy amikor az elmúlik, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. Aki kicsiben hű, a nagyban is hű; és aki a kicsiben hazug, az a nagyban is hazug. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit? És ha a máséban nem voltatok hűek, akkor ki adja oda nektek azt, ami a tiétek? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak; mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.' Hallották mindezt a kapzsi farizeusok, és kigúnyolták őt. Ekkor azt mondta nekik: ,,Ti ugyan igaznak tartjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri a szíveteket, mert ami az emberek előtt magasztos, az az Isten előtt utálatos.

Évközi harmincegyedik hét – szombat

2010. november 6. - Szombat

  Jézus egyszer így beszélt tanítványaihoz:
  „Mondom nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy
  amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. Aki a kicsiben
  hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is hűtlen.
  Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazi
  értéket? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket?
  Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a
  másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem
  szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” Hallották mindezt a kapzsi
  farizeusok, és kigúnyolták őt. De Jézus kijelentette: „Ti igazaknak
  mutatjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri szíveteket. Ami
  ugyanis az emberek szemében nagy, Isten előtt semmiség.”
  Lk 16,9-15


  Elmélkedés:

  Természetes emberi viselkedésnek tartjuk azt, hogy nem szeretünk hibáinkról
  beszélni, hanem inkább a jobbik arcunkat mutatjuk mindenki felé. Ez a
  viselkedés azonban gyakran átlépi az alakoskodás, a megjátszás és a
  színészkedés határát. Először mások előtt igyekszünk tökéletes és hibátlan
  embernek feltüntetni magunkat, aztán már mi magunk is elhisszük, hogy milyen
  kiváló emberek vagyunk. Jézus megjátszás nélküli tekintete azonban rögtön
  leveszi rólunk álarcainkat, s kiderül, hogy milyenek vagyunk valójában.
  Jézus jól ismeri szívünket, ismeri gondolatainkat és szándékainkat. Őt nem
  lehet ugyanúgy megtéveszteni, mint az embereket. Őszinte és igaz élettel
  válhatunk Isten előtt naggyá.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Urunk, állj mellettünk, oltalmazz minket!
  Mentsd meg a bajban levőket, emeld fel az elesetteket, az imádkozóknak
  mutasd meg magad!Segítsd a betegeket, vezesd vissza helyes útra a
  tévelygőket! Tápláld az éhezőket, szabadítsd meg a foglyokat, erősítsd a
  gyengéket, bátorítsd a kishitűeket! Add, hogy minden nép megismerjen téged!
  Szent Kelemen pápa
______________________________

Évközi harmincegyedik hét – szombat

2010. november 6. Évközi harmincegyedik hét – szombat

P. Steven Reilly LC

Lk 16,9-15
Azt mondom hát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogyha majd elfogy, befogadjanak benneteket az örök hajlékokba. Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki a kicsiben hűtlen, az hűtlen a nagyban is. Ha tehát a hamis mammont nem kezeltétek hűen, ki bízza rátok az igazit? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert az egyiket gyűlöli, a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak."
Hallották ezt a kapzsi farizeusok, és kigúnyolták érte. De ő kijelentette: "Ti igaznak mondjátok magatokat az emberek előtt, az Isten azonban belelát szívetekbe. Ami az emberek szemében nagy érték, az az Isten előtt megvetést érdemel.

Bevezető ima: Mennyei Atyám! Hozzád fordulok ma, hogy dicsérjelek és magasztaljalak. Teljes bizalommal fordulok hozzád, mert tudom, hogy szeretsz engem, és a mennybe vezetsz. Bízom irgalmadban és végtelen szeretetedben.

Kérés: Uram! Segíts nekem, hogy megszabaduljak rendetlen kötődéseimtől.

1. Rászolgálni a bizalomra. A szülők pontosan tudják, mit jelent ez! Nagyon kellemetlen a szülők számára, ha rajtakapják gyermeküket, hogy nem az igazat mondta, mikor azt meséli, hogy egy barátjánál volt tanulni. Megsérült az ősbizalom. A szobafogság után ezt mondják neki: „Hogy visszanyerd bizalmunkat, ezt meg ezt kell tenned.” Csak akkor kaphatja meg a családi autót, ha apró dolgokban fejlődött. És éppen ez Jézus üzenete számunkra a mai napon. Bűneink olyanok, mint a szülő-gyermek kapcsolatban a bizalom sérülése. Azt mutatják, hogy Isten legnagyobb ajándékaira nem vagyunk méltók, az apró dolgokkal kell elkezdenünk. Minden kegyelem, ami felé megnyílunk, képessé tesz bennünket egy másik kegyelem befogadására. Ha hűek vagyunk a kis dolgokban, Isten nagyobbakat is bíz majd ránk. Ha a mindennapok kegyelmeit észrevesszük és használjuk, megkapjuk a kegyelmek kegyelmét is, Isten szemtől szembeni látását.

2. Isten és/vagy a mammon. Ahhoz, hogy Isten bizalmát megnyerjük, helyesen kell kialakítanunk életünk fontossági sorrendjét. Nem tehetjük ugyanarra a helyre Istent és a mammont az életünkben. Nem ülhetünk meg egy fenékkel két lovat. Ha rossz szokásaink vannak, melyek akadályozzák önátadási készségünket, Isten nem tart bennünket lelkileg elég érettnek teljes bizalmára. Viszont nagyon nagy léptekkel indulunk előre, ha határozottan elindulunk, hogy szakítsunk rossz szokásainkkal. Isten kell, hogy álljon az első helyen életünkben!

3. Emberi nézőpontból a helyzeteknek csak egy része látszik. Természetesen a törekvés, hogy életünket Istennel a középpontban éljük, különböző reakciókat vált ki környezetünkből.  A farizeusok emiatt utasítják el Jézust. Szerintük Jézus egészen naiv módon áll a pénzkérdéshez. Ha pusztán emberi nézőpontból szemléljük a dolgokat, a valóság jókora része rejtve marad előttünk. Jézus a teljes képet látja. Teljesen megbízhatunk benne, hogy a jó irányba vezet bennünket. Nem kell minden helyzetre bebiztosítani magunkat.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus! Köszönöm, hogy engeded felismernem kegyelmedet, ami a világ bármilyen birtokolható dolgánál sokkal fontosabb. Törd meg a mammonhoz való kötődésemet, hogy tiszta szándékkal szolgálhassalak!

Elhatározás: Újult lelkesedéssel szentelem magam a felebarátok iránti önátadásnak.

Erdő Péter bíboros atya 2010. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy elhunyt embertársaink földi maradványainak tisztelete és az értük végzett imádság erősítse egyén és közösség hitét az emberi élet értelmében és a test feltámadásában.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger