2010. november 8., hétfő

Évközi idő, 32. hét Hétfő

Évközi idő, 32. hét Hétfő

Növeld bennünk a hitet – fordultak egykor az apostolok Jézushoz az evangélium beszámolója szerint. Mi, akik sokszor megtapasztaljuk életünkben Szent Pál apostol azon szavainak igazságát, hogy „hitünket törékeny cserépedénybe hordozzuk”, forduljunk bátran Jézushoz, és kérjük, hogy növelje bennünk a hitet! Jézus keresztútja, szenvedése és halála a legnagyobb próbatétel hitünk számára, de ha eljutunk a feltámadás hitére, akkor rátalálunk arra a megrendíthetetlen szilárd alapra, amelyre keresztény életünket építhetjük. A hit elvezet bennünket Isten szeretetének egyre mélyebb megismerésére, és segít minket abban, hogy elkötelezzük magunkat Krisztus követésére. Fogadjuk el Istentől a hit ajándékát. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi harminckettedik hét – hétfő

2010.11.08. hétfő

(Szent Kolos, Szent Godfréd)
Isten megbízottjának feddhetetlennek kell lennie


Tit 1,1-9
Pál, Isten szolgája, és Jézus Krisztus meghívott apostola, hogy Isten választottjait hitre és az igazi istentisztelet ismeretére vezesse, az örök élet reményében, amelyet örök idők előtt megígért Isten, aki nem hazudik, s aki a meghatározott időben ki is nyilvánította szavát az igehirdetés által, amelyet Üdvözítő Istenünk rendelete rám bízott: Títusznak, a közös hit révén szeretett fiának. Kegyelem és békesség az Atyaistentől és Krisztus Jézustól, a mi Üdvözítőnktől! Azért hagytalak Kréta szigetén, hogy ami hátramaradt, elvégezd, és városról-városra presbitereket rendelj, amint meghagytam neked: feddhetetlent, egyszer nősültet, akinek a fiai hívők, nem kicsapongók vagy engedetlenek. A püspöknek ugyanis, mint Isten intézőjének, feddhetetlennek kell lennie, nem kevélynek, nem haragosnak, nem iszákosnak, nem verekedőnek, nem rút haszonlesőnek, inkább vendégszeretőnek, jóakaratúnak, józannak, igaznak, szentnek, önmegtartóztatónak, aki helytáll a hiteles tanítás megmegbízható végzésében, hogy az egészséges tanítás alapján képes legyen inteni is, és azokat, akik ellentmondanak, megcáfolni.

Zs 23
Zsoltár Dávidtól. Az Úré a föld s ami azt betölti, a földkerekség és minden lakója. Mert ő alapította a tengerekre, s a folyók fölé ő állította. Ki mehet fel az Úr hegyére? Ki állhat meg az ő szent helyén? Az, akinek keze ártatlan, akinek szíve tiszta, aki magát hiúságra nem adja, s nem tesz hamis esküt. Az ilyen áldást nyer az Úrtól, s irgalmat Istentől, oltalmazójától. Ez azok nemzedéke, akik őt keresik, akik Jákob Istenének arcát keresik. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? Az erős és hatalmas Úr, a harcban hatalmas Úr. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? A seregek Ura, ő a dicsőség királya.

Lk 17,1-6
Azután így szólt tanítványaihoz: ,,Lehetetlen, hogy botrányok elő ne forduljanak, de jaj annak, aki okozza azokat. Jobb lenne annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék, mint hogy megbotránkoztasson egyet is e kicsinyek közül. Vigyázzatok magatokra! Ha vét ellened testvéred, figyelmeztesd; és ha megbánja, bocsáss meg neki! Még ha napjában hétszer vét is ellened, és napjában hétszer tér vissza hozzád, és azt mondja: ,,Bánom!'' -- bocsáss meg neki.' Az apostolok ekkor azt mondták az Úrnak: ,,Növeld bennünk a hitet!' Az Úr ezt felelte: ,,Ha csak akkora hitetek lesz is, mint egy mustármag, és ennek az eperfának azt mondjátok: ,,Szakadj ki tövestől és verj gyökeret a tengerben!'', engedelmeskedni fog nektek.

Évközi harminckettedik hét – hétfő

2010. november 8. - Hétfő

  Egy alkalommal Jézus így beszélt tanítványaihoz: „Lehetetlen, hogy botrányok
  ne forduljanak elő; de jaj annak, aki azokat okozza! Jobb lenne, ha
  malomkövet kötnének a nyakára, és a tengerbe dobnák, mint hogy egyet is
  megbotránkoztasson ezek közül a kicsinyek közül. Vigyázzatok magatokra! Ha
  vét ellened testvéred, fedd meg! De ha megbánja, bocsáss meg neki! Még ha
  napjában hétszer vét is ellened, de hétszer fordul hozzád, és azt mondja:
  Megbántam, – bocsáss meg neki!”
  Az apostolok kérték az Urat: „Növeld bennünk a hitet!” Az Úr így válaszolt:
  „Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, és azt mondjátok ennek a
  szederfának: Szakadj ki tövestől, és verj gyökeret a tengerben! –
  engedelmeskedik nektek.”
  Lk 17,1-6


  Elmélkedés:
  Az apostolokéhoz hasonló buzgósággal fordulunk Jézushoz: Urunk, növeld
  bennünk a hitet! De miért van szükségünk a hitre? Egyáltalán szükségünk van
  rá? Sokan élnek hit nélkül, Istenbe vetett hit nélkül, Isten nélkül. Akinek
  nincs szüksége Istenre, annak hitre sincs. A hit nélkül elképzelhetetlen az
  Istennel való személyes kapcsolat. A hívő ember azért szeretne megerősödni
  hitében, hogy egyre jobba átélhesse Isten jelenlétét, megtapasztalja
  szeretetét. Mi növelheti hitünket? A szentírás figyelmes olvasása, az
  olvasott tanítás megvallása és megélése által egyaránt növekszik hitünk.
  Isten mindannyiunkat hív a hit útjára, hogy vele éljünk és eljussunk a vele
  való, örökké tartó közösségre.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Legyen, Uram, a te kegyelmed rajtunk, amint tebenned bíztunk!
  Áldott vagy te, Urunk, taníts meg minket a te igazságaidra!
  Áldott vagy te, Uralkodó, oktass bennünket a te igazságaidra!
  Áldott vagy te, Szent, világosíts meg minket a te igazságaiddal!
  Uram, a te kegyelmed örök, kezeid munkáit meg ne vesd!
  Téged illet a dicséret, téged illet az ének.
  Téged illet a dicsőség, Atya, és Fiú és Szentlélek, most és mindenkor és
  örökkön-örökké. Ámen.
______________________________

Évközi harminckettedik hét – hétfő

Kiirtani a bűnt
2010. november 8. Évközi harminckettedik hét – hétfő

P. Edward Hopkins LC

Lk 17,1-6
Jézus, így beszélt tanítványaihoz: "Lehetetlen, hogy botrányok elő ne forduljanak. De jaj annak, aki okozza őket. Jobb volna neki, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék, mint hogy e kicsik közül egyet is megbotránkoztasson.
Vigyázzatok magatokra. Ha vét ellened testvéred, fedd meg. De ha megbánja, bocsáss meg neki. Ha hétszer vétkezik is naponta ellened, és hétszer fordul hozzád azzal, hogy "bánom", bocsáss meg neki."Az apostolok kérték az Urat: "Növeld bennünk a hitet." Az Úr ezt felelte: "Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a szederfának: Szakadj ki gyökerestül és verj gyökeret a tengerben! - megteszi nektek.

Bevezető ima: Hiszek benned Uram Jézus. Egyedül csak Te vagy képes betölteni szívemet. Hiszem, hogy a hitnek hatalma van életem és embertársaim életének átalakítására. Bízom abban, hogy fényt és erőt ad nekem a bűn kiűzésére életemből. Imádságban lépek hozzád, hogy még jobban szerethesselek és szilárd derűvel álljak szembe a bűnnel.

Kérés: Uram, inkább vágyom a halálra, csakhogy elkerüljem a bűnt.

1. Másokat bűnre vinni. A bűnnek sok káros hatása van. Istent megbántom, kárt szenved lelkiismeretem és lelkem, kemény lesz szívem, rossz szokásokat veszek fel, elveszítem a kegyelmet, az akaraterőmet, távolságtartó leszek, nehezem megy az imádság. De mindennél ártalmasabb következmény az a botrány, hogy embertársaimat bűnre vezetem. Miért olyan nagy ez a baj? Mint kereszténynek, az a hivatásom, hogy Krisztussal éljek, és másokat is erre tanítsak. A botrány viszont meghamisítja és megkérdőjelezi küldetésemet és élethivatásomat. Ránk bízták a „kicsinyeket”, a gyerekeket, a családtagjainkat, az új hittestvéreket, a keresőket és főképpen a gyengéket. Ha valóban az a hivatásom, hogy Krisztushoz vezessem őket, akkor ebben a bűnnek, a botránynak nincsen helye. Mennyire valódi és elkötelezett a küldetésem?

2. Dorgálás és megbocsátás. Mindenütt fel kell vennünk a harcot a bűnnel. Nagyon nehéz dolog ez ebben a világban, ahol a tolerancia fontosabb, mint az erény. Még a családi életben is hajlamosak vagyunk szemet hunyni, hogy elkerüljük a törést és kellemetlen légkört. A bűn azonban, a legnagyobb ellenség, mindent meg kell tennünk, hogy elűzzük. Mindennek kulcsa Jézus szíve, a szeretet szíve: megbocsátani, nem ítélkezni az ember felett, de nem lekicsinyelni a bűnös tettet. Jól tanítok az erkölcsi igazságról? Tudok különbséget tenni a bűn és a bűnös ember között? Valóban Krisztus szeretete vezet, valóban ezt hirdetem?

3. A hit legyőzi a bűnt. Felvenni a harcot a személyes bűnnel és másokat is ebben segíteni – mindez túl sok volt az apostoloknak. Könyörögtek, hogy hitük növekedjen. Bármekkora a hit, képessé tesz arra, hogy megértsük Isten viszonyát a gonoszhoz, és hogy eszerint éljünk. A bűnt azonban nehéz legyőzni, ehhez nem elég a megértés. Gyökeresen ki kell irtanunk a bűnt életünkből, és ellene kell mondanunk mindenki bűnének. Csak Krisztus szeretete ad ehhez elég erőt, és csak Krisztus szeretetéből nyerünk erőt a kitartáshoz, hogy újra és újra megküzdjünk a bűnnel. Csak akkor szabadulunk meg a bűnös szokásoktól, ha Krisztus tölti be szívünket.

Beszélgetés Krisztussal: Adj Uram bátorságot, hogy életemben megküzdjek a bűnnel! Adj Uram erős szívet, hogy gyávaság, bátortalanság nélkül, szüntelenül tudjak küzdeni és szenvedni akkor is, amikor az emberektől nem kapok sem megértést, sem köszönetet. Segíts, hogy gyökeresen kipusztítsam a bűnt életemből, és így Te légy az első életemben! Add, hogy kitartóan tudjak küzdeni és szenvedni mások javáért akkor is, ha ebből károm származik, ha nem jut ezért megértés és köszönet, ha jótetteimért csak bírálat és üldöztetés jut osztályrészemül.

Elhatározás: Küzdeni fogok, hogy családomban és munkahelyemen a szeretet legyőzze a bűnt. Elkerülöm a bűnt, és erre szólítok másokat is, kedvesen, de határozottan.

Erdő Péter bíboros atya 2010. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy elhunyt embertársaink földi maradványainak tisztelete és az értük végzett imádság erősítse egyén és közösség hitét az emberi élet értelmében és a test feltámadásában.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger