2010. november 12., péntek

Szent Jozafát püspök, vértanú

Szent Jozafát püspök, vértanú

Isten megszólítása imádságainkban mindig a hit cselekedete. Lelkünket Istenhez emeljük, hogy szeretetébe helyezzük magunkat, neki ajánljuk önmagunkat. Imáinkban elsősorban Isten szándékait keressük, de sokszor kérünk tőle segítséget is gondjainkban. Úgy érezzük, hogy valamire szükségünk van, s közben tudjuk hogy Isten is jól ismeri, mire van szükségünk az üdvösségünkhöz. Az imában kialakul a párbeszéd, amelynek során a belső bizonyosságtól, hogy Isten minden kérésünket teljesíti, elindulunk, s haladunk abban az irányba, amikor már csak azért fohászkodunk, hogy ne a mi akaratunk valósuljon meg, hanem Istené teljesüljön életünkben. Az ő legfőbb akarata, hogy üdvözüljünk és eljussunk az örök boldogságra. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZENT JOZAFÁT

2010.11.12. péntek: SZENT JOZAFÁT

(Studita Szent Teodor, Boldog Anasztáz-Asztrik)
Abban, aki kitart a tanításban, él az Atya is és a Fiú is


2Jn 4-9


Zs 118,1-18
ALLELUJA! Boldogok, akiknek útja szeplőtelen, akik az Úr törvénye szerint járnak! Boldogok, akik kutatják parancsolatait, s teljes szívvel keresik őt! Nem követnek el gonoszságot, hanem az ő útjain járnak. Te azt parancsoltad, hogy rendeleteidet gondosan meg kell tartani. Bár arra irányulnának útjaim, hogy megtartsam törvényedet! Akkor nem szégyenülök meg, ha ügyelek minden parancsodra. Tiszta szívből hálát adok neked, hogy megismertem igazságos végzéseidet. Megtartom rendeléseidet, ne hagyj el engem sohasem! Hogy őrzi meg tisztán útját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igéidet. Teljes szívemből kereslek téged, ne engedd, hogy parancsaidtól eltérjek. Szívembe rejtem igéidet, hogy ne vétkezzem ellened. Áldott vagy te, Uram! taníts meg engem rendeleteidre! Ajkammal hirdetem szád minden végzését. Parancsolataid útjában gyönyörködöm, jobban, mint minden gazdagságban. Rendeleteiddel foglalkozom, utaidon elmélkedem. Törvényeidben gyönyörködöm, igéidről meg nem feledkezem. Tégy jót szolgáddal, adj nekem életet, hogy megtartsam igéidet. Nyisd meg szemem, hadd szemléljem a csodákat törvényedben.


Lk 17,26-37
Ahogy Noé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfiának napjaiban is. Ettek, ittak, házasodtak s férjhez mentek addig a napig, amelyen Noé bement a bárkába [Ter 7,7]. Azután jött a vízözön, és mindenkit elpusztított. És ugyanúgy, ahogy Lót napjaiban történt: Ettek, ittak, adtak, vettek, ültettek, építettek. Azon a napon pedig, amikor Lót kiment Szodomából, tűz és kénkő esett az égből és elpusztított mindenkit [Ter 19,24]. Így lesz azon a napon is, amelyen az Emberfia megjelenik. Aki azon a napon a háztetőn lesz és a holmija a házban, ne jöjjön le érte, hogy elvigye; és aki a mezőn lesz, ne térjen vissza. Emlékezzetek Lót feleségére. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti, megmenti azt. Mondom nektek: Azon az éjszakán ketten lesznek egy ágyban: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Két asszony őröl együtt: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ketten lesznek a mezőn: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Erre megkérdezték tőle: ,,Hol lesz ez, Uram?' Ő azt felelte nekik: ,,Ahol a test van, oda gyűlnek a sasok is.'

Szent Jozafát püspök és vértanú

  2010. november 12. - Péntek

  Jézus így beszélt tanítványaihoz második eljöveteléről: „Mint ahogy Noé
  korában történt, úgy lesz az Emberfia napjaiban is. Ettek, ittak,
  házasodtak, férjhez mentek addig a napig, amíg Noé be nem szállt a bárkába.
  Akkor jött a vízözön, és elpusztította valamennyit. Ugyanígy történt Lót
  napjaiban is. Ettek és ittak, adtak és vettek, ültettek és építettek. De
  amelyik napon Lót elhagyta Szodomát, kénköves tűzeső hullott az égből, és
  elpusztította valamennyit. Ugyanígy lesz azon a napon is, amikor az Emberfia
  megjelenik. Aki abban az órában a háztetőn tartózkodik, és holmija van lenn
  a házban, le ne jöjjön érte, hogy elvigye! Aki a mezőn lesz, haza ne jöjjön!
  Emlékezzetek Lót feleségére! Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt;
  aki pedig elveszíti, megmenti azt az (örök) életre. Mondom nektek: azon az
  éjszakán ketten lesznek egy fekvőhelyen; az egyiket felveszik, a másikat
  otthagyják. Két asszony együtt őröl; az egyiket felveszik, a másikat
  otthagyják. Ketten lesznek a mezőn; az egyiket felveszik, a másikat
  otthagyják.” A tanítványok megkérdezték: „Hol lesz ez, Uram?” Azt felelte:
  „Ahol a holttest van, odagyűlnek a sasok.”
  Lk 17,26-37


  Elmélkedés:
  Jézus mennybemenetelét követően sok egykori követőjében élhetett az az
  elképzelés, hogy az Úr eljövetele hamarosan be fog következni. Az évek,
  évtizedek múltával egyre gyakrabban kerülhetett elő a kérdés, hogy vajon
  miért késik az Úr eljövetele? Meddig kell még várni rá? A kérdés még
  fontosabbá lett az üldözések elkezdődésével, hiszen azok megszüntetését
  várták. Vajon miért késlekedik az Úr, akinek újbóli jövetele
  megszabadíthatja övéit az üldözésektől? E kérdésekre adott válaszokban
  idővel előtérbe került, hogy a keresztény legyen hűséges, várakozzon
  türelemmel, hiszen az Úr eljövetele bármikor bekövetkezhet. Mivel az időpont
  ismeretlen az ember számára, legyünk mindig felkészültek!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:

  Uram, te mindig jobban szerettél minket, mint saját magadat, s egyre ezt
  teszed ma is, amikor az Oltáriszentségben ételként adod magad nekünk. Te azt
  akarod, hogy bennünk is oly nagy legyen a kölcsönös szeretet, hogy a másikat
  mindig jobban szeressük, mint saját magunkat.
  Taníts meg arra, hogy szeretetemet tettekkel bizonyítsam, hogy testvéremért
  megtegyem mindazt a jót, amit megtehetek, imádkozzak érte, és minden
  kínálkozó alkalommal szolgáljam őt. Tégy felkészültté arra, hogy minden
  fenntartás nélkül elkötelezzem magam testvéreim szolgálatában, és életemet
  adjam értük.
  Add meg azt is, hogy mások elképzelése és akarata szerint is szolgálni
  tudjam őket szeretetből, mivel te, drága Üdvözítőm, a kereszten haldokolva
  erre tanítottál engem!
  Szalézi Szent Ferenc
______________________________

Szent Jozafát püspök és vértanú

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   

Találkozásom Krisztus életével
Szent Jozafát püspök és vértanú 
2010. november 12. Évközi harminckettedik hét – péntek

P. Edward Hopkins LC

Lk 17,26-37
Ahogy Noé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfiának napjaiban is. Ettek, ittak, házasodtak s férjhez mentek addig a napig, amelyen Noé bement a bárkába. Azután jött a vízözön, és mindenkit elpusztított. És ugyanúgy, ahogy Lót napjaiban történt: Ettek, ittak, adtak, vettek, ültettek, építettek. Azon a napon pedig, amikor Lót kiment Szodomából, tűz és kénkő esett az égből és elpusztított mindenkit. Így lesz azon a napon is, amelyen az Emberfia megjelenik. Aki azon a napon a háztetőn lesz és a holmija a házban, ne jöjjön le érte, hogy elvigye; és aki a mezőn lesz, ne térjen vissza. Emlékezzetek Lót feleségére. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti, megmenti azt. Mondom nektek: Azon az éjszakán ketten lesznek egy ágyban: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Két asszony őröl együtt: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ketten lesznek a mezőn: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Erre megkérdezték tőle: ,,Hol lesz ez, Uram?' Ő azt felelte nekik: ,,Ahol a test van, oda gyűlnek a sasok is.'

Bevezető ima: Uram, hiszek benned, te vagy az én erősségem, aki elkísérsz utamon. Hiszem, hogy minden nap eljössz, hogy velem legyél, és meghívj, hogy jobban bízzak benned, mint teremtményeidben. Remélek benned Uram, te betöltöd minden vágyam, hogy szerethessek, és szeretve legyek. Itt és most szeretlek téged imádságomban, és szándékomban, hogy mindig hűséges és nagylelkű legyek irántad a kis és nagy dolgokban is.

Kérés: Uram, segíts, hogy téged állítsalak életemben az első helyre!

1. Ettek és ittak. Noé és Lót idejében kellett elérkeznie az emberekre Isten ítéletének. Azonban közülünk mindenki számára, halálunk pillanatában érkezik el az ítélet. Akkor majd Isten országát teljességében meg fogjuk látni, és eldől, hogy lesz-e részünk benne, vagy sem. Azonban életem során már megkapom a lehetőséget, hogy döntsek: akarok-e Isten országába eljutni. Isten minden nap eljön hozzám. Hogyan válaszolok erre? Most, és minden nap döntést kell hoznom, Isten rólam szóló örök tervéről.

2. Ne fordulj hátra! A katasztrófáknál az embereknek legtöbbször nincs esélyük, hogy megmentsék vagyonukat, aki ezt megpróbálja mégis, elveszett. Ugyanez érvényes az utolsó ítéletre is – vagy a halálunk óráján, amikor eljön Jézus, készen fogok állni? Mi jelenti számomra a legtöbbet? A Krisztushoz fűződő kapcsolatomba kell kapaszkodnom, és ez azt jelenti, hogy földi életemet sokféle módon el kell veszítenem. Ezzel a hozzáállással élem az életem, hogy minden nap egy kicsit többet legyek képes elveszíteni önmagamból; elszakadni a dolgoktól, tevékenységektől, és emberektől, hogy szabad legyek Jézus szeretete és szolgálata számára?

3. Hol van a test? „Hol, Uram?”- kérdezték a tanítványok. Mikor jön el az Emberfia? Jézus mondja, hogy mindenütt el fog jönni, ahol ott vagyunk. Ugyanannyi a realitása annak, hogy meghalunk, és a személyes ítéletünkkor találkozunk Jézussal, mint, hogy az Ő újra eljövetelekor az utolsó ítéletkor találkozunk. Nem fogja megváltoztatni sorsunkat, hogy mellettünk egy szent, vagy egy bűnös ember fog-e állni. Emberi ismeretségeink és kapcsolataink nem fognak számítani. Az egyetlen döntő szempont a Krisztushoz fűződő személyes kapcsolatom lesz. Milyen a mai napon a kapcsolatom veled, Uram?

Beszélgetés Krisztussal:
Hiszek benned Uram! De erősítsd hitemet.
Bízom benned, de erősítsd reményemet.
Szeretlek téged, de adj nekem izzóbb szeretetet.
Neked szentelem gondolataimat, hogy reád gondoljak:
Szavaimat, hogy rólad beszéljek,
Tetteimet, hogy azokat szerinted végezzem,
Szenvedéseimet, hogy azokat irántad való szeretetből viseljem.
Én azt akarom, amit te akarsz, azért, mert te akarod.
Úgy ahogy te akarod.
Addig, amíg te akarod!”
XI. Kelemen pápa imája

Elhatározás: Ma minden étkezés előtt fogok imádkozni – ezzel akarom kifejezni, hogy Jézust teszem az első helyre életemben.

Erdő Péter bíboros atya 2010. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy elhunyt embertársaink földi maradványainak tisztelete és az értük végzett imádság erősítse egyén és közösség hitét az emberi élet értelmében és a test feltámadásában.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger