2010. november 19., péntek

Árpádházi Szent Erzsébet

Árpádházi Szent Erzsébet

Szent Erzsébet nem várta meg a II. Vatikáni Zsinatot, amely kimondja: igen fontos, hogy a nőknek egyre nagyobb szerep jusson az apostolkodás különféle területein. A szegények, a betegek, a vándorlók és útonlevők feltétlen bizalommal fordulhattak szent Erzsébethez. Korunkat talán a szabadságvágy szólítja meg leginkább: Szabadon a gazdagságtól, szabadon a társadalmi előjogoktól, szabadon a bűntől, hogy minél nagyobb lendülettel szerethesse a földi és égi jegyesét. (Adoremusz 2004)
További gondolatok...

ÁRPÁDHÁZI SZENT ERZSÉBET (ünnep)

2010.11.19. péntek: ÁRPÁDHÁZI SZENT ERZSÉBET (ünnep)

(Szent Abdiás, Szent Geláz)
Az istenfélő asszony dicséretet érdemel: tettei dicsérjék őt


Péld 31,10-13.19-20.30-31
Derék asszonyt ki talál? Becse a korallokét messze meghaladja! Férjének szíve bátran ráhagyatkozik, és nem lesz nyereség híján. Jóval fizet neki és nem rosszal, élete minden napján. Előszedi a gyapjút és a kendert, és ügyes kézzel végzi a munkát, Kezébe veszi a rokkát, és ujjai megfogják az orsót. Megnyitja tenyerét a szegénynek, és kinyújtja kezét a szűkölködő felé. A kedvesség csal, a szépség mulandó, de az istenfélő asszony dicséretet érdemel! Adjatok neki keze gyümölcséből, és tettei dicsérjék őt a kapuknál! 
vagy

1Jn 3,14-18
Mi tudjuk, hogy a halálból átmentünk az életre, mert szeretjük testvéreinket. Aki nem szeret, az a halálban marad. Mindaz, aki gyűlöli testvérét, gyilkos. És jól tudjátok, hogy egy gyilkosnak sincs örök élete, amely megmaradna benne. Abból ismertük meg Isten szeretetét, hogy életét adta értünk, tehát nekünk is életünket kell adnunk testvéreinkért. Aki birtokolja a világ javait, és szűkölködni látja testvérét, de a szívét elzárja előle, hogyan marad meg abban az Isten szeretete? Fiacskáim! Ne szeressünk szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal!

Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Lk 6,27-38
Nektek viszont, akik hallgattok engem, azt mondom: Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Áldjátok azokat, akik átkoznak benneteket, és imádkozzatok azokért, akik gyaláznak titeket. Annak, aki arcul üt téged, tartsd oda a másikat is; és attól, aki a felöltődet elveszi, ne tagadd meg a kabátodat sem. Adj mindenkinek, aki kér tőled; és ha valaki elveszi, ami a tiéd, vissza ne kérd. Amint akarjátok, hogy cselekedjenek veletek az emberek, ti is hasonlóképpen cselekedjetek velük. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, milyen jutalmat érdemeltek? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. És ha azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. És ha azoknak adtok kölcsön, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, milyen jutalmat érdemeltek? Hiszen a bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza. Szeressétek tehát ellenségeiteket! Tegyetek jót és kölcsönözzetek, semmit vissza nem várva; így nagy lesz a ti jutalmatok, és a Magasságbeli fiai lesztek, mert ő kegyes a hálátlanokhoz és gonoszokhoz. Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas! Ne ítéljetek, és titeket sem fognak elítélni. Ne kárhoztassatok senkit, és benneteket sem fognak kárhoztatni. Bocsássatok meg, és bocsánatot fogtok nyerni. Adjatok, és adnak majd nektek is: jó és tömött, megrázott és túláradó mértékkel adnak majd az öletekbe. Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak visszamérni nektek.'

Árpád-házi Szent Erzsébet

2010. november 19. – Péntek, Árpád-házi Szent Erzsébet

  Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Nektek, akik hallgattok
  engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik
  gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és
  imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik
  arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is.
  Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd
  vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is
  bánjanak.
  Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat
  várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket
  szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen
  jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a
  visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A
  bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza.
  Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi
  viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a
  Magasságbelinek, hisz ő is jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt.
  Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.
  Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne
  ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és
  nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött,
  megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel
  ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”
  Lk 6,27-38


  Elmélkedés:
  A mai evangéliumban hallott beszédet Jézus saját tanítványainak mondja,
  akiket később üldözések és ellenségeskedések fognak érni. Ilyen helyzetekben
  a természetes emberi viselkedés, ha nem is a visszatámadás, de mindenképpen
  az önvédelem. De Jézus mégsem ezt ajánlja, mert ez is erőszakkal járhat,
  hanem a teljes erőszakmentességet és az ellenség szeretetét.
  Az ellenség szeretetét, Jézus nem csak parancsba adja, hanem maga is példát
  mutat erre. Neki is voltak ellenségei, akik nem fogadták el vagy akik
  életére törtek és halálra adták. A kereszten mindenkinek megbocsátott,
  legyőzve ellenségei gyűlöletét. Példáját és az irgalmas Atya példáját
  követve mi is bocsássunk meg azoknak, akik ellenünk vétenek, hogy
  számíthassunk bűneink megbocsátására.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Nagy szakadéknál tétovázva állunk
  Óh, Szent Erzsébet, Te segíts nekünk!
  Ki trónusodról kunyhóig hajoltál.
  Te erős asszony, hozzád könnyezünk.
  Fényes lelkedből aranyhidat építs,
  Gazdagot, szegényt szívedre ölelj:
  S a szeretetnek békesség-országa
  Óh, jöjjön, jöjjön, jöjjön végre el.
______________________________

Árpád-házi Szent Erzsébet

Szeretni, mint az evangéliumban
Árpád-házi Szent Erzsébet
2010. november 19. Évközi harmincharmadik hét – péntek

Michaela Weimann, a Regnum Christi megszentelt életű tagja

Lk 6,27-38
Nektek viszont, akik hallgattok engem, azt mondom: Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Áldjátok azokat, akik átkoznak benneteket, és imádkozzatok azokért, akik gyaláznak titeket. Annak, aki arcul üt téged, tartsd oda a másikat is; és attól, aki a felöltődet elveszi, ne tagadd meg a kabátodat sem. Adj mindenkinek, aki kér tőled; és ha valaki elveszi, ami a tiéd, vissza ne kérd. Amint akarjátok, hogy cselekedjenek veletek az emberek, ti is hasonlóképpen cselekedjetek velük. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, milyen jutalmat érdemeltek? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. És ha azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. És ha azoknak adtok kölcsön, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, milyen jutalmat érdemeltek? Hiszen a bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza. Szeressétek tehát ellenségeiteket! Tegyetek jót és kölcsönözzetek, semmit vissza nem várva; így nagy lesz a ti jutalmatok, és a Magasságbeli fiai lesztek, mert ő kegyes a hálátlanokhoz és gonoszokhoz. Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas! Ne ítéljetek, és titeket sem fognak elítélni. Ne kárhoztassatok senkit, és benneteket sem fognak kárhoztatni. Bocsássatok meg, és bocsánatot fogtok nyerni. Adjatok, és adnak majd nektek is: jó és tömött, megrázott és túláradó mértékkel adnak majd az öletekbe. Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak visszamérni nektek.''

Bevezető ima: Uram, kérlek, gyújtsd lángra bennem szereteted tüzét, hogy igazán tudjam szeretni felebarátaimat!

Kérés: Adj nekem Uram cselekvő szeretetet, ami arra indít engem, hogy én tegyem meg az első lépést mások felé, és azt keresi, hogyan tud mindenkit igazán szeretni!

1. „Szeressétek ellenségeiteket!” A mai evangélium arra hív minket, hogy szeressük ellenségeinket. Először is, ki az én ellenségem? Talán az, aki kicsit barátságtalanul néz rám; vagy az, aki nem veszi észre, hogy az ő segítségére lenne szükségem; az, aki leteszi a telefont, mielőtt én még befejezhettem volna mondanivalómat; esetleg, aki nem adja meg az elsőbbséget a közlekedésben; vagy aki a hátam mögött rosszat mond rólam. „Szeressétek ellenségeiteket!” Micsoda kihívás! Szent Erzsébet csodálatos példát adott nekünk, minden bátorságát összeszedte, hogy folyamatosan csak a jót tegye. Mindegy volt számára, hogy mit gondoltak róla a többiek. Én is tudok így gondolkodni, hogy mindegy, ki, és mit gondol rólam, ha cselekedeteimet jó szándék vezérli? Szégyellem ezért magam? Igen, és hogyan tudom valóban szeretni ellenségeimet?

2. Evangéliumi válasz. Az evangélium világos választ ad nekünk: „Amint akarjátok, hogy cselekedjenek veletek az emberek, ti is hasonlóképpen cselekedjetek velük.” Isten meghív minket arra, hogy jót tegyünk. Tulajdonképpen mindig azt várjuk, hogy megértsék, amit gondolunk; hogy meghallgassanak, és odafigyeljenek rám, hogy tiszteljenek és elfogadjanak olyannak, amilyen vagyok; hogy szeressenek. De tegyük fel most magunknak a kérdést a másik oldalról: Mindig megértem, amit mások szeretnének? Odafigyelek másokra? Elfogadom és tisztelem a másik embert? Így tudnám konkrétabban szeretni felebarátaimat… Az életnek nem arról kéne szólnia, hogy „háborús területeken” nem tesszük le a fegyvert. Szent Erzsébet példáját követve úgy kell felebarátaink felé fordulnunk, hogy én kezdeményezek, keresem annak lehetőségét, hol tehetem meg azt, amit én magam is elvárok. Törekszem egy bensőséges életre. Legyen ellenségeimmel szemben az egyetlen fegyverem a szeretet, amivel viszont állig fel kell fegyverkezem.

3. Irgalom. A hasonlat, amit Jézus mond: „Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas!” – komoly kihívást jelent mindannyiunknak. Krisztusnak nem elég, ha jók vagyunk. Ő azt akarja, hogy szentek legyünk. Mennyire tudok irgalmas lenni azokkal, akik újra és újra ugyanazt a hibát követik el? Mennyire vagyok irgalmas a másokkal való viselkedésemben? Szent Erzsébet példája segítsen és ösztönözzön minket arra, hogy valóban képesek legyünk felebarátainkért tenni anélkül, hogy közben magunkat néznénk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus Krisztus, hálát adok neked Szent Erzsébet példájáért. Taníts engem is, hogy önzetlenül tegyem a jót! Segíts, hogy egész szívemből törekedjek a felebaráti szeretetre!

Elhatározás: Ma teszek egy önmegtagadást, egy olyan cselekedetet, amihez nagyobb szeretetre van szükségem. (Pl.: figyelek a munkatársaimmal való viselkedésemre, reakcióimra; egy kritizáló megjegyzés helyett egy mosollyal válaszolok; megdicsérek valamit, amire más esetben inkább nem mondanék semmit…)

A pápa imaszándéka 2010. november hónapra:
Kábítószerfüggők és szenvedélybetegségek bármely formájának áldozatai: hogy a kábítószerek vagy más függőségek áldozatai –a krisztusi közösség támogatásával - merítsenek megváltó Istenünk erejéből, életük radikális megváltoztatásához.
Kontinensre kiterjedő latin-amerikai misszió: hogy a latin-amerikai egyházak folytassák püspökeik által célul kitűzött missziójukat az egész kontinensen, és ezáltal tegyék azt Isten népe egyetemes missziós feladatának részévé.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger