2010. november 20., szombat

Évközi idő, 33. hét Szombat

Évközi idő, 33. hét Szombat

A szadduceusok a tizedet élvező papok voltak. (Szádok utódai) Nem hittek a feltámadásban, azért itt a földön akartak jól élni. A feltámadás lehetetlenségét és értelmetlenségét Jézus előtt ilyen kitalált történettel akarták bizonyítani. Jézus Mózes könyvéből veszi az érvet, amelyet ők is elfogadtak, és abból idézi Isten kijelentését Mózes előtt: „Én vagyok Ábrahám, Izsák és Jákob Istene.” Ő tehát emlegeti az ősatyákat, akik már régen meghaltak. De ha emlegeti őket, akkor bizonyára Istennél vannak, és élnek. Hiszen ő az élő Isten. a feltámadás hitét mi is azért fogadjuk el, mert Jézus maga igazolta.
További gondolatok...

Évközi harmincharmadik hét – szombat

2010.11.20. szombat

(Szent Mechtild, Szent Ödön-Edward, Valois Szent Félix)
A két próféta holtteste a nagyváros utcáján fog heverni


Jel 11,4-12
Ők a két olajfa és a két gyertyatartó, amelyek a föld Ura előtt állnak [Zak 4,3.11-14]. Ha valaki ártani akar nekik, tűz tör elő a szájukból, és megemészti ellenségeiket. Ha valaki bántani akarja őket, akkor azt meg kell ölni. Ezeknek hatalmuk van arra, hogy bezárják az eget, hogy ne essen az eső [1 Kir 17,1] jövendölésük napjaiban, és hatalmuk van a vizek fölött, hogy vérré változtassák azokat [Kiv 7,17], és mindenféle csapással sújtsák a földet, ahányszor csak akarják [1 Sám 4,8]. Amikor befejezik tanúságtételüket, a mélységből fölszálló fenevad háborút indít ellenük, legyőzi [Dán 7,3.7.21] és megöli őket. A holttestük annak a nagy városnak az utcáján fog heverni, amelyet szellemi értelemben Szodomának és Egyiptomnak hívnak, és ahol Urukat is megfeszítették. A törzsekből, népekből, nyelvekből és nemzetekből sokan fogják látni holttestüket három és fél napon keresztül, és holttestüket nem engedik sírba tenni. A föld lakói pedig örvendezni fognak felettük, és vigadni fognak. Ajándékokat küldenek egymásnak, mert ez a két próféta gyötrelmére volt a föld lakóinak. De három és fél nap múlva Istentől az élet lelke száll beléjük [Ez 37,10]. Lábukra állnak, és nagy félelem fogja el azokat, akik látják őket [Ter 15,12]. Ekkor egy hatalmas hangot hallanak az égből, amely azt mondja nekik: ,,Szálljatok fel ide!' [Kiv 19,24] Erre fölszállnak az égbe a felhőben, ellenségeik pedig látják őket [2 Kir 2,11].

Zs 143
Dávidtól. Áldott az Úr, az én segítségem, aki kezemet harcra tanítja, ujjaimat viadalra. Ő az én irgalmam és erősségem, oltalmam és szabadítóm; pajzsom, akiben remélek, védelmezőm és reménységem, ő veti alám népemet. Uram, mi az ember, hogy figyelembe veszed, s az emberfia, hogy tekintettel vagy rá? Olyan az ember, mint a lehelet, napjai elenyésznek mint az árnyék. Uram, hajlítsd le egeidet és szállj le, érintsd meg a hegyeket, hogy füstölögjenek! Ragyogtass villámokat és szórd szerteszét, küldd el nyilaidat és zavard össze őket. Nyújtsd le a magasból kezed, ragadj ki, ments ki a nagy vizekből, az idegenek kezéből, akiknek szája hiúságot beszél, jobbjuk pedig a hazugság jobbja! Isten, új éneket énekelek neked, tízhúrú hárfán zsoltárt zengek neked. Aki győzelmet adsz a királyoknak, és megmented szolgádat, Dávidot a gonosz kardjától. Ragadj ki és ments ki az idegenek kezéből, akiknek hiúságot beszél szája, jobbjuk pedig a hazugság jobbja. Fiaink olyanok ifjúságukban, mint a növekvő hajtás, ifjúságtól duzzadók; Leányaink mint a templom sarokkövei, díszesek, mint a műves oszlopok. Raktáraink tele vannak, bővelkednek minden jóban; Juhaink termékenyek, megszámlálhatatlanok mezőinken, Marháink kövérek. Kőfalainkon nincs rés, sem átjárás, utcáikon jajgatás nem hangzik. Boldog az a nép, amelynek így megy dolga, boldog az a nép, amelynek az Úr az Istene!

Lk 20,27-40
Odamentek hozzá néhányan a szaddúceusok közül, akik tagadják a feltámadást, és megkérdezték őt: ,,Mester, Mózes előírta nekünk: Ha valakinek meghal a testvére, akinek felesége volt, de gyermeke nem, akkor a testvér vegye el az asszonyt, és támasszon utódot testvérének [MTörv 25,5-6; Ter 38,8]. Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt gyermek nélkül. Előbb a második, majd a harmadik vette feleségül őt, és hasonlóképpen mind a heten, gyermeket nem hagyva, mind meghaltak. Végül meghalt az asszony is. A feltámadáskor ezek közül kinek lesz a felesége az asszony? Hiszen mind a hétnek felesége volt.' Jézus ezt felelte nekik: ,,E világ fiai házasodnak és férjhez mennek. Azok pedig, akik méltók lesznek elnyerni a másik világot és a halálból való föltámadást, nem házasodnak, és férjhez sem mennek, hiszen többé már meg sem halhatnak. Hasonlók lesznek ugyanis az angyalokhoz, és Isten fiai, a feltámadás fiai lesznek. Hogy pedig a halottak feltámadnak, azt Mózes is jelezte a csipkebokornál, amikor az Urat ,,Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének'' [Kiv 3,6] mondta. Isten pedig nem a holtaké, hanem az élőké, hiszen mindenki érte él.' Ekkor néhány írástudó azt mondta neki: ,,Mester! Helyesen feleltél.' És többé nem mertek kérdezni tőle semmit.

Évközi harmincharmadik hét – szombat

2010. november 20. - Szombat

  Abban az időben: Odajárultak Jézushoz néhányan a szadduceusok közül, akik
  azt tartják, hogy nincs feltámadás, és megkérdezték tőle: „Mester! Mózes
  meghagyta nekünk: Ha valakinek meghal a testvére, és asszonyt hagy maga
  után, gyermeket azonban nem, akkor a testvér vegye el az özvegyet, és
  támasszon utódot testvérének. Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán
  meghalt utód nélkül. Az asszonyt elvette a második, aztán a harmadik, majd
  sorra mind a hét. De mind úgy halt meg, hogy nem maradt utód utána. Végül az
  asszony is meghalt. A feltámadáskor vajon kié lesz az asszony? Hisz mind a
  hétnek felesége volt.”
  Jézus ezt válaszolta nekik: „A világ fiai nősülnek és férjhez mennek. Akik
  pedig méltók rá, hogy eljussanak a másik világba és a halálból való
  feltámadásra, nem nősülnek, s nem is mennek férjhez. Hiszen már meg se
  halhatnak többé, mert az angyalokhoz hasonlítanak, és az Istennek a fiai,
  mert feltámadtak. Arról, hogy a halottak feltámadnak, már Mózes is beszélt a
  csipkebokorról szóló részben, ahol az Urat Ábrahám Istenének, Izsák
  Istenének és Jákob Istenének nevezi. Isten azonban nem a holtaké, hanem az
  élőké, hiszen mindenki érte él.” Erre néhány írástudó megjegyezte: „Mester,
  helyesen válaszoltál.” Nem is mertek többé tőle semmit sem kérdezni.
  Lk 20,27-40


  Elmélkedés:
  A nép odaadó figyelmével ellentétben a szadduceusok csoportjának néhány
  képviselője vitát kezd Jézussal a templomban. A feltámadás témáját hozzák
  elő egy olyan példát említve, amely legfeljebb elméleti volt, de a
  gyakorlatban biztosan nem fordult elő. A szadduceusok csak a mózesi Törvényt
  fogadták el, s mivel ebben nem szerepelt a feltámadásról szóló tanítás, nem
  hittek abban.
  Jézus válaszából világossá válik számunkra, hogy Isten az aki életet
  ajándékoz, s Ő tartja fenn ezt az életet a sír után is. Ő adja meg minden
  embernek az új életet a feltámadásban. Ez az új élet azonban egészen más
  jellegű, mint a földi. Az örök élet mindenki számára a személyes földi lét
  folytatását jelenti, de nem ugyanazokkal a tevékenységekkel. A válaszból az
  is kiderül, hogy Istenért érdemes élni, és érte érdemes meghalni is, hogy
  örök életünk legyen.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Jézus Szentséges Szíve, minden jónak forrása, imádlak Téged, hiszek Benned,
  remélek Benned és szeretlek Téged. Bánom minden bűnömet. Neked ajándékozom
  az én szegény szívemet. Tedd alázatossá, türelmessé, tisztává és minden
  kívánságodnak megfelelővé. Add, ó jóságos Jézus, hogy én Benned és Te bennem
  élj. Védj meg a veszélyekben. Vigasztalj a viszontagságokban. Őrizd meg
  testem és lelkem egészségét és add áldásodat minden művemre, és a szent
  halál kegyelmét add meg nekem.
______________________________

Évközi harmincharmadik hét – szombat

A Krisztus Légiója Kongregáció és a Regnum Christi Apostoli Mozgalom tagjai szeretettel meghívják családtagjaikat és barátaikat,
hogy együtt ünnepeljék Krisztus Király főünnepét.
Az ünnepi szentmise és tanúságtétel 2010. november 21-én 15.45 órakor kezdődik az Árpád-házi Szent Erzsébet (Kapucinus) templomban (1011 Budapest, Fő u. 32.)
Ezután mindenkit szeretettel várunk egy agapéra a Szent Benedek Iskolába (1011 Budapest, Fő u. 30).

Krisztus a válasz
2010. november 20. Évközi harmincharmadik hét – szombat

P. Roderick Ermatinger

Lk 20, 27-40
Abban az időben: Odamentek Jézushoz néhányan a szaddúceusok közül, akik tagadják a feltámadást, és megkérdezték őt: ,,Mester, Mózes előírta nekünk: Ha valakinek meghal a testvére, akinek felesége volt, de gyermeke nem, akkor a testvér vegye el az asszonyt, és támasszon utódot testvérének. Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt gyermek nélkül. Előbb a második, majd a harmadik vette feleségül őt, és hasonlóképpen mind a heten, gyermeket nem hagyva, mind meghaltak. Végül meghalt az asszony is. A feltámadáskor ezek közül kinek lesz a felesége az asszony? Hiszen mind a hétnek felesége volt.'' Jézus ezt felelte nekik: ,,E világ fiai házasodnak és férjhez mennek. Azok pedig, akik méltók lesznek elnyerni a másik világot és a halálból való föltámadást, nem házasodnak, és férjhez sem mennek, hiszen többé már meg sem halhatnak. Hasonlók lesznek ugyanis az angyalokhoz, és Isten fiai, a feltámadás fiai lesznek. Hogy pedig a halottak feltámadnak, azt Mózes is jelezte a csipkebokornál, amikor az Urat ,,Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének'' mondta. Isten pedig nem a holtaké, hanem az élőké, hiszen mindenki érte él.'' Ekkor néhány írástudó azt mondta neki: ,,Mester! Helyesen feleltél.'' És többé nem mertek kérdezni tőle semmit.

Bevezető ima: Szentlélek, világosítsd meg elmémet és szívemet a hit erényével. Életemet a hit igaz fényében akarom látni, amely a veled való barátságból ered Uram és Megváltóm, Jézus Krisztus. Szentlélek, áldj meg engem a remény erényével! Soha ne engedj kétségbeesni, vagy csalódottá válni, mivel a mi Urunk legyőzte a bűnt és a halált, megnyitva a Mennyország kapuját számomra. Lobbants szenvedélyes szerelmet szívemben az én Uram Jézus és embertársaim iránt! Boríts lángba, hogy általam más szívek is lángolhassanak az Igazságért, mely szabaddá tesz minket az Atya akaratának betöltésére!

Kérés: Uram Jézus, segíts, hogy tisztábban láthassam, hogy mit is jelent Isten gyermekének, a feltámadás gyermekének lenni.

1. Egyszerű és folytonos párbeszéd. A mai napon az látjuk, hogy néhány szadduceus fontos kérdést tesz fel Jézusnak a mennyországgal kapcsolatban. Krisztus arra tanít bennünket, hogy a Mennyek országában teljesen más lesz minden, mint itt a földön. Ez csodálatosan példázza, hogyan társaloghatunk Jézussal. Egyszerűen tegyünk fel neki kérdéseket: kérdéseket a hitünkről, a kapcsolatainkban előforduló nehézségeinkről, a karrierünk változásairól stb. A válaszok, amiket kapunk, talán nem olyanok lesznek, mint amit vártunk, vagy reméltünk. Ennél fontosabb, hogy minden nap időt szakítsunk a Krisztussal való beszélgetésre és megpróbáljunk neki örömet szerezni a tetteinkkel.

2. Egységben Krisztussal. Krisztus emlékeztet bennünket arra, hogy Ő és az Atya az élők Istene. Ő adja nekünk az életet: emberré lett, szenvedett, meghalt és a harmadik napon feltámadt, hogy új életünk lehessen. Életet kapunk Istennel és Istenben, most és mindörökké. Végső házasságunk majd a Mennyben köttetik, ahogyan - Jézushoz hasonlóan – egyek leszünk Istennel.

3. Részese lenni Isten életének. Amikor Isten felfedi előttünk a titkait, életének részeseivé válunk. Az Ő teremtményei vagyunk, tehát követni fogjuk, hallgatunk rá, megértjük Őt és vágyakozni fogunk az Isteni dolgok után. Ugye, ez már magában is csodálatos? Van egy olyan Istenünk, aki folyamatosan beszélgetni akar velünk a mennyei dolgokról! Ennek a valósága, ez a felbecsülhetetlen ajándék már önmagában arra kellene, hogy indítson minket, hogy megosszuk az Örömhírt másokkal.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, halálod, feltámadásod és keresztségem által tettél engem Isten gyermekévé. Segíts, hogy mélyebben átéljem a mai napot és annak a jelentőségét, hogy mit is jelent Isten gyermekének lenni. Biztosítsd számomra a kegyelmet, hogy az Ajándékok Ajándékának megfelelően élhessek.

Elhatározás: Isten minden pillanatban szól hozzám és ma ennek tudatában fogom szemlélni a körülöttem lévő világot.

Erdő Péter bíboros atya 2010. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy elhunyt embertársaink földi maradványainak tisztelete és az értük végzett imádság erősítse egyén és közösség hitét az emberi élet értelmében és a test feltámadásában.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   



--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger