2010. november 22., hétfő

Szent Cecília szűz és vértanú

Szent Cecília szűz és vértanú

Korunk átélte, és mégis nehéz fölfognunk Dániel könyvének üzenetét. Egy kődarab legurult a hegyről anélkül, hogy emberi kéz érintette volna. Ez a kő összetörte a rendíthetetlennek hitt földi birodalmat. Néhány év alatt hazánkban is összetört a rendíthetetlennek hirdetett vallásüldöző, kommunista diktatúra. Az egyházatyák a hegyről legördülő kődarabban Jézust látják, aki összetörte a gonoszság uralmát. A keresztény embernek ezért nem szabad kétségbeesnie korunk vallási közömbösségét, durvaságát, bűneit látva. Igyekezzünk mindent megtenni egy emberhez méltóbb világért, de Isten az, aki kegyelmével messze meghaladja a mi emberi elképzeléseinket. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZENT CECÍLIA

2010.11.22. hétfő: SZENT CECÍLIA
 

Ők a Bárány nyomában járnak, bárhová megy


Jel 14,1-3.4b-5
Ekkor íme, láttam, hogy a Bárány a Sion hegyén állt, és vele a száznegyvennégyezer, akiknek homlokára volt írva [Ez 9,4] az ő neve és az ő Atyjának neve. Egy hangot halottam az égből, amely olyan volt, mint a nagy vizek zúgása és mint a mennydörgés [Ez 1,24], s a hang, amelyet hallottam, olyan volt, mint a hárfákon játszó hárfásoké. Új éneket énekeltek a trón előtt, a négy élőlény és a vének előtt, és senki más nem tudta megtanulni azt az éneket, mint az a száznegyvennégyezer, akik meg vannak váltva a földről. Ezek azok, akik nem szennyezték be magukat asszonyokkal, mert szüzek. Követik a Bárányt, amerre csak megy; ők megváltást nyertek az emberek közül, zsengéül Istennek és a Báránynak, és a szájukban nem találtatott hazugság, mert szeplőtelenül állnak Isten trónja előtt.

Zs 23
Zsoltár Dávidtól. Az Úré a föld s ami azt betölti, a földkerekség és minden lakója. Mert ő alapította a tengerekre, s a folyók fölé ő állította. Ki mehet fel az Úr hegyére? Ki állhat meg az ő szent helyén? Az, akinek keze ártatlan, akinek szíve tiszta, aki magát hiúságra nem adja, s nem tesz hamis esküt. Az ilyen áldást nyer az Úrtól, s irgalmat Istentől, oltalmazójától. Ez azok nemzedéke, akik őt keresik, akik Jákob Istenének arcát keresik. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? Az erős és hatalmas Úr, a harcban hatalmas Úr. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? A seregek Ura, ő a dicsőség királya.

Lk 21,1-4
Aztán föltekintett, és látta, hogy a gazdagok hogyan dobják adományaikat a templom perselyébe. Látott egy szegény özvegyasszonyt is, aki két fillért dobott be. Akkor így szólt: ,,Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél. Mert azok mindnyájan a fölöslegükből adtak adományokat; ő pedig a maga szegénységéből odaadta mindenét, amije csak volt: egész megélhetését.'

Szent Cecília szűz, és vértanú

  2010. november 22. - Hétfő

  Jézus egy alkalommal megfigyelte hogyan dobják a gazdagok adományaikat a
  templom perselyébe. Közben észrevette, hogy egy szegény özvegyasszony két
  fillért dobott be. Erre megjegyezte: „Bizony, mondom nektek, ez a szegény
  özvegy többet dobott be, mint bárki más. A többiek ugyanis abból adakoztak,
  amiben bővelkednek, ez azonban mindent odaadott, ami szegénységéből telt:
  egész megélhetését.”
  Lk 21,1-4


  Elmélkedés:
  Az evangéliumokban többször rácsodálkozunk arra, hogy Jézus értékrendje
  egészen más, mint a mi emberi értékrendünk. Sok esetben éppen a fordítottja.
  Az ő számára a sok kevésnek tűnik, a kevés viszont soknak. Erre példa a
  szegény özvegyasszony esete, akinek két fillérnyi adományát a mi Urunk
  többre értékelte, mint a gazdagok és tehetősek mennyiségileg több adományát.
  Az özvegy ugyanis mindenét odaadta, s kevéske adománya azért vált igazán
  értékessé, mert Istenért kész volt mindenéről lemondani. Kész vagyok-e
  Istennek önzetlenül, nagylelkűen mindent odaadni? Ő nem is pénzt vár
  valójában tőlem, hanem hogy egész életemet adjam neki. Az életem csupán két
  fillér. Odaadom vagy megtartom?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, Istenem, gyarapítsd, sokasítsd Egyházadat, és egyesíts mindenkit
  egységben. Tedd, hogy a nép feddhetetlenül éljen, egyetértő legyen a te igaz
  hitedben és annak megvallásában. Sugalld szívükbe tanításod szavát! Hiszen a
  te ajándékod, hogy elfogadtál Krisztusod evangéliumának hirdetésére, és arra
  késztettél, hogy jó, neked kedves cselekedeteket vigyünk végbe.
  Szent Metód
______________________________

Szent Cecília szűz, és vértanú

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   

A leggazdagabb adomány
 Szent Cecília szűz, és vértanú
2010. november 22. Évközi harmincnegyedik hét – hétfő

P. Edward Hopkins LC

Lk 21, 1-4
Föltekintett és figyelte, hogyan dobják a gazdagok adományaikat a templom perselyébe. Közben látta, hogy egy szegény özvegy két fillért dobott be. Erre megjegyezte: „Bizony mondom nektek, hogy ez a szegény özvegy többet dobott be, mint bárki más. Mert a többiek a feleslegükből adták az adományt, ő azonban mind odaadta, ami szegénységéből tellett: egész megélhetését.”

Bevezető ima: Kedves Jézus, hiszem, hogy élettel és élő hittel áldottál meg, hogy ezt az időt és ezt az imádságot neked szentelhessem. Szeretlek és kérlek téged, ajándékozz nekem nagylelkűséget, hogy ma saját magam és mindenem, amim van, számodra boldog ajándékká váljon!

Kérés: Uram, taníts engem, hogy boldog szívvel megoszthassam másokkal, amit kaptam!

1. A gazdagok. Jézus a persely előtt ült. Mit látott Jézus, amikor körültekintett? Többet látott, mint amit mi láthatunk. A szíveket látta. A gazdagság gyakran mohóvá tesz bennünket és olyan gondok rabszolgáivá, amivel a gazdagság jár. Jézus látta, hogy sok szív csak egy pár cseppet „préselt ki” biztonságot jelentő gazdagságából, csupán egy szimbólumot, ami nem fájt, és amit nem is volt nehéz adni. Az Istennel szembeni kötelesség teljesítése – illetve aminek ők az adakozást tekintették – tette őket magabiztossá. Néhányan tényleg a büszkeségtől duzzadtak azért, hogy adakoztak. Mégis cselekedetük nem lett igazi önátadás. Megszokott közönyösséggel adakoztak. Adakozásukból hiányzott a szeretet. Mit lát Jézus az én napi vagy heti adakozásomban? Nagylelkűen átadom egész önmagam Jézusnak, amikor az oltárnál állok? Nagylelkűen mindent átadok neki magamból, amikor térden állva hozzá imádkozom? Mindent átadok neki magamból egész napi munkámban?

2. Egy szegény özvegy. Csak Jézus ismerhette föl, hogy ez az özvegy teljes mértékben a családjától vagy a barátaitól függött. Többet adott, mert önmagát adta teljes önátadással a szívében. Van e bármi, amit Istennek adhatnánk, ha Ő előtte nem adta volna nekünk? Mi Istennek bizalommal viszonozhatjuk, amit nekünk adott. Az özvegy bizalommal adott, Istennek mivel tudta, hogy Isten továbbra is gondoskodni fog róla. Nem volt más kívánsága, minthogy Istennel együtt és általa legyen. Derűsen és sorsával megbékélten adott; nem kételkedve, hanem tele bizalommal. Reménye egy olyan emberé volt, aki lelke legmélyén tudja, milyen nagyon szereti őt az Isten. Milyen gyakran bízom magam Istenre és hagyatkozom rá, különösen, ha a vagyonom elvesztése fenyeget?

3. Egész életemet átadni. Jézus számára fontos jelentéssel bír az is, ahogyan adunk, nemcsak az, hogy mit adunk. Amink van- a vagyonunk és az, amit valamilyen módon tulajdonunkká tettünk- nem értünk vannak. Azért vannak, hogy adhassunk abból másoknak. Istennek kellene visszaadnunk, hiszen az övé. Istennek adjuk ezeket szeretetünk kifejezéseképpen. Akkor adom át az életem, ha gondosan dolgozom, gyakorlom a felebaráti szeretetet, imádkozom, vagy szeretetből Krisztusért feláldozom magam. Minden ilyen cselekedetet, ha eredendően Krisztusnak szánt ajándékok voltak, a szentmisén gondolatban a paténába helyezhetek, hogy az ostyával együtt megszenteltessenek és így ajándékká váljanak az Úrnak. Egész életemet Istennek ajándékozom?

Kérés: Úr Jézus, tégy engem fogékonnyá mindenre, ami számomra Te vagy, és segíts felismernem minden ajándékodat. Örökké hálás akarok lenni neked önátadásom által. Te vagy az én élő és állandó meghívásom, hogy nagylelkű legyek, gyakrabban és több szeretetet adjak. Nyisd meg Uram, szívemet műved számára!

Elhatározás: Az imádságban egy listát készítek mindenről, amit a héten Krisztusért tehetek, és ezeket fogom felajánlani neki. Vasárnap minden áldozatot, amit a héten meghoztam, gondolatban felajánlok, mint az igaz hitben és szeretetben adott ajándékot Krisztus számára.

Erdő Péter bíboros atya 2010. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy elhunyt embertársaink földi maradványainak tisztelete és az értük végzett imádság erősítse egyén és közösség hitét az emberi élet értelmében és a test feltámadásában.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger