2010. november 25., csütörtök

Alexandriai Szent Katalin szűz, vértanú

Alexandriai Szent Katalin szűz, vértanú

Észre kell vennünk a mai olvasmányban azt az aránytalanságot, ami a vadállatok hatalma és Isten uralkodása között nyilvánvalóan, megmutatkozik. Dániel ezt így fogalmazza meg: „Megszabták, hogy meddig élhet. Isten királysága azonban nem szűnik meg sohasem.” „Emlékezet és önazonosság” című szellemi, politikai végrendeletében II. János Pál pápa úgy fogalmaz, hogy Isten határt szab a gonoszságnak. A prófétai könyvben vadállatokkal megtestesített birodalmak szertefoszlanak, és mindazok reménye semmivé válik, akik bennük bíztak. Elérkezik egy napon az aratás, amikor a pelyvát elégetik, a magokat a gazda csűrjébe gyűjtik. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Alexandriai Szent Katalin

2010.11.25. csütörtök

(Alexandriai Szent Katalin)
Boldogok a Bárány menyegzős lakomájára hivatalosak!


Jel 18,1-2.21-23
Ezek után egy másik angyalt láttam leszállni az égből, akinek nagy hatalma volt, és a föld felragyogott dicsőségétől [Ez 43,2]. Hangos szóval így kiáltott: ,,Elesett, elesett a nagy Babilon [Iz 21,9], ördögök lakóhelyévé lett, és minden tisztátalan szellem tanyájává, minden tisztátalan és gyűlöletes állat lakásává. Egy erős angyal követ vett föl, olyat, mint egy nagy malomkő, a tengerbe dobta, és ezt mondta: ,,Ilyen erővel döntik le Babilont, azt a nagy várost, és többé már nem találják meg! [Jer 51,63-64; Dán 4,27; Ez 26,21] A hárfások, zenészek és fuvolások hangja és harsona nem hangzik fel többé benned; semmiféle művészet mestere nem található többé benned, és malom zörgése nem hallatszik többé benned; és lámpavilág nem fénylik többé benned, és a vőlegénynek és menyasszonynak szava [Jer 25,10] nem hangzik fel többé benned, mert kereskedőid a föld fejedelmei voltak, s a te varázslataid miatt jutott tévútra minden nemzet [Iz 23,8; 47,9];
19,1-3.9a
Ezek után mintha nagy sokaság hangját hallottam volna az égben: ,,Alleluja! Üdv, dicsőség és hatalom a mi Istenünknek, mert igazak és igazságosak az ő ítéletei [Zsolt 19,10], mert ítéletet mondott a nagy parázna asszony fölött, aki paráznaságával megrontotta a földet, és számon kérte szolgáinak vérét a kezéből!' [2 Kir 9,7] Azután pedig ezt mondták: ,,Alleluja! És a füstje felszáll örökkön-örökké!' [Iz 34,10] Ekkor így szólt hozzám: ,,Írd meg: Boldogok, akik hivatalosak a Bárány menyegzős lakomájára!' Majd ezt mondta nekem: ,,Ezek Isten igaz igéi.'

Zs 99
Zsoltár. Hálaadásra. Ujjongjatok Istennek, minden földek, örvendezve szolgáljátok az Urat, járuljatok eléje lelkendezve! Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és az övéi vagyunk az ő népe s az ő legelőjének nyája. Lépjetek be kapuiba hálaadással, udvaraiba magasztalással. áldjátok őt, dicsérjétek nevét. Mert jó az Úr; Örökké tart kegyelme, nemzedékről nemzedékre hűsége.

Lk 21,20-28
Amikor pedig látjátok, hogy seregek veszik körül Jeruzsálemet, tudjátok meg, hogy elközelgett az ő pusztulása. Akkor akik Júdeában vannak, fussanak a hegyekbe. Az ottlévők költözzenek ki, és akik vidéken vannak, ne menjenek oda. Mert a bosszúállás napjai ezek [MTörv 32,35], hogy beteljesedjen mindaz, ami meg van írva. Jaj a várandós és szoptatós anyáknak azokban a napokban! Mert nagy szorongatás lesz a földön és harag ezen a népen. Kard élén hullanak el, és fogságba hurcolják őket minden néphez, Jeruzsálemet pedig legázolják a pogányok [Zak 12,3], míg be nem telik a nemzetek ideje. Jelek lesznek akkor a napban, a holdban és a csillagokban, és a földön a népek kétségbeesett rettegése a tenger zúgása és háborgása miatt. Az emberek megdermednek a rémülettől, és annak várásától, ami a földkerekséggel történik, mert az egek erői megrendülnek. Akkor meglátják az Emberfiát, amint eljön felhőben, nagy hatalommal és dicsőséggel [Dán 7,13]. Mikor pedig ezek elkezdődnek, húzzátok ki magatokat és emeljétek fel a fejeteket, mert közel van a ti megváltástok.'

Alexandriai Szent Katalin

2010. november 25. - Csütörtök

  Jézus így jövendölt Jeruzsálem pusztulásáról és a saját második
  eljöveteléről: Amikor látjátok, hogy Jeruzsálemet hadsereg veszi körül,
  tudjátok meg, hogy elérkezett a pusztulása! Akkor, akik Júdeában vannak,
  fussanak a hegyekbe; akik a városban meneküljenek el; és akik vidéken
  vannak, vissza ne térjenek! A bosszúállás napjai ezek, hogy beteljesedjék
  mindaz, amit az Írás mond. Jaj, a várandós és szoptatós anyáknak azokban a
  napokban! Nagy gyötrelem lesz a földön, és az ítélet haragja sújtja ezt a
  népet. Lesznek, akiket kardélre hánynak. Sokakat fogságba hurcolnak pogány
  népek közé. Jeruzsálemet pogányok tiporják, amíg idejük be nem telik. Jelek
  lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a földön pedig kétségbeesett
  rettegés támad a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt.
  Az emberek megdermednek a rémülettől, miközben várják, hogy mi történik a
  világgal. A mindenség összetartó erői megrendülnek. Akkor majd meglátják az
  Emberfiát, amint eljön a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel. Amikor
  mindez beteljesedik, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert
  elérkezett megváltásotok.
  Lk 21,20-28


  Elmélkedés:
  A végső időkben várható eseményekről és az akkor bekövetkező ítéletről
  szóló jézusi szavakat sokan félelemmel hallgatták egykor és ma is. A
  helytelen életvitel, az Isten parancsainak semmibe vétele, a szeretet
  mindennapi gyakorlásának elmulasztása ugyanis számukra kedvezőtlen ítélettel
  járnak. Mindenkinek vagy ugyan lehetősége és ideje arra, hogy megváltoztassa
  életét, de ezt egyesek nem teszik meg. A hívő ember, aki egész életében
  Isten akaratának teljesítésére törekedett, nem félelemmel, hanem örvendezve
  várhatja Krisztus újbóli eljövetelét, hiszen számára ez az üdvösség
  beköszöntét jelenti. A különleges égi jelek után eljön az idő, amikor az
  igazak meglátják az Istent.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Édes Jézusom, eléd borulok, abban a biztos tudatban, hogy te megteheted azt
  is, amit én még csak el sem tudok képzelni. Ott akarlak szolgálni, ahol te
  akarod, bármi áron, bármi áldozat árán. Én magamtól semmit sem tudok tenni:
  nem tudok megalázkodni, de mondom neked és határozottan mondom: meg akarok
  alázkodni, szeretni akarom a megalázkodást, hogy testvéreim ne vegyenek
  sokba.
  Csukott szemmel és bizonyos örömmel vetem magam a megvetés, a szenvedés és
  elutasítás azon áradatába, ahová a te akaratod helyez. A szívembe hasít az
  ellenérzés, míg ezt mondom, de mégis megígérem neked: akarok szenvedni,
  akarok érted megvetett lenni!
  Boldog XXIII. János pápa
______________________________

Alexandriai Szent Katalin

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   

Ijesztő idők
Alexandriai Szent Katalin
2010. november 25. Évközi harmincnegyedik hét – csütörtök

P. Edward McIlmail, LC

Lk 21,20-28
Amikor azt látjátok, hogy Jeruzsálemet seregek veszik körül, tudjátok, hogy bekövetkezett pusztulása. Akkor aki Júdeában van, fusson a hegyekbe, aki a városban, meneküljön onnan el, aki pedig vidéken, ne térjen oda vissza. Ezek a bosszú napjai lesznek, hogy beteljesedjék mind, ami meg van írva. Jaj a várandós és szoptatós anyáknak azokban a napokban! Nagy lesz a gyötrelem a földön, s az ítélet haragja sújtja ezt a népet. Kard élén hullanak el, és fogságba hurcolják őket, a pogány népek közé, Jeruzsálemet pogányok fogják tiporni, míg idejük be nem teljesedik. Jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a földön pedig kétségbeesett rettegés a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. Az emberek meghalnak a rémülettől, és a világra zúduló szörnyűségek várásától. Az egek erői megrendülnek. Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőben, nagy hatalommal és dicsőséggel. Amikor ez teljesedésbe kezd menni, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok ideje."

Bevezető ima: Jézus, én Megváltóm, köszönöm az újabb napot és az újabb lehetőséget, hogy növekedhetek a szentségben kegyelmed által. Szeretlek, és szeretnélek gondolataim, vágyaim és cselekedeteim valódi középpontjába állítani!

Kérés: Uram, adj nekem egészséges, de reális keresztény optimizmust!

1. A közelgő pusztulás. Micsoda hátborzongató evangéliumi szakasz! Rengeteg szó esik benne hadseregről, csapásról és üvöltő tengerekről. Jézus Jeruzsálem jövendő pusztulásáról (i. sz. 70), és a végső időkről beszél. A mi korunkban gondolhatunk háborúkra, cunamikra, áradásokra és elgondolkodhatunk azon, hogy a világ időként miért olyan undorító. Miért is nem lehet az élet egyszerűbb? Miért szenved annyi ártatlan ember? Sajnos Jézus ugyanezt a kérdést tette fel. Minden gonosz az eredendő bűnből, Ádám bukásából származik. Isten terve nem ez a rengeteg szenvedés volt, de megengedi azt. Megengedi, mert tiszteletben tartja a szabadságunkat. Megengedi továbbá, mert jót tud belőle kihozni. Én hogyan használom fel a szabadságomat? Van-e elegendő hitem Krisztusban, hogy optimista legyek?

2. Eltaposva. Jeruzsálem pusztulása nem azt jelenti, hogy Isten magára hagyta a világot. Igazság szerint, a vallás addigi középpontja, a templom helyett az Oltáriszentségben valóságosan jelenlévő Jézus kerül a középpontba. A tabernákulum kerül a figyelem új középpontjába. Mennyire kevés lélek fogja fel ezt az igazságot! 2000 év után Jézus még mindig alázatos és hagyja magát a tabernákulumban tartani. Befolyásolja ez tény a viselkedésemet a templomban? Hatással van az öltözködésemre, mikor templomba megyek? Megpróbálok-e felkészült szívvel és elmével belépni a templomba?

3. A közelgő megváltás. Hittel követni Krisztust a legnagyobb biztosíték arra, hogy az életünknek valódi értelme van. Jézus mindennek értelmet ad életünk végén. Minden harc megéri, amit az evangéliumért folytatunk. Életünk utolsó napján talán sok dolog miatt szégyenkezni fogunk, de sosem fogjuk szégyellni azt, amit Krisztusért tettünk. Ez az igazság vezeti-e az életünket? Úgy élünk-e minden nap, mintha életünk utolsó napja volna? Mik azok a dolgok az életemben, amikért az utolsó napon szégyenkezni fogok? Miért nem gyomlálom ki ezeket most az életemből?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy mindennapjaimat az örök élet fényében bíráljam el. Engedd, hogy a Te szemeddel lássak! Engedd látnom a valós értékeket és azt, ami múlandó! Segíts, hogy ennek megfelelően cselekedjek!

Elhatározás: Újult erővel próbálok megszabadulni életem legnagyobb bűnétől.

A pápa imaszándéka 2010. november hónapra:
Kábítószerfüggők és szenvedélybetegségek bármely formájának áldozatai: hogy a kábítószerek vagy más függőségek áldozatai –a krisztusi közösség támogatásával - merítsenek megváltó Istenünk erejéből, életük radikális megváltoztatásához.
Kontinensre kiterjedő latin-amerikai misszió: hogy a latin-amerikai egyházak folytassák püspökeik által célul kitűzött missziójukat az egész kontinensen, és ezáltal tegyék azt Isten népe egyetemes missziós feladatának részévé.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger