2010. november 26., péntek

Évközi idő, 34. hét Péntek

Évközi idő, 34. hét Péntek

Ebben a jövendölésben Jézus egyszerre beszél Jeruzsálem pusztulásáról és a világ végéről. Az első előképe a másodiknak. Amikor Lukács ezeket a szavakat leírta, Jeruzsálemet a rómaiak már elpusztították. Az apostolok nemzedéke még megérte azt, hiszen Jeruzsálem pusztulása Kr.u. 70-ben volt, s így Jézus szavaiból is szét tudták választani, hogy mi vonatkozott az egyikre, és mi a másikra. A város és a templom pusztulásának voltak előjelei is, mert a rómaiakkal a háború 66-ban kezdődött. A keresztények el is költöztek Jeruzsálemből. Ezt az ókori egyházi írók fel is jegyezték. A hívő embernek tudnia kell, hogy a földön Isten országának alakulását semmiféle erő nem akadályozhatja meg. Nem annyira a külső események viszik előre, hanem a kegyelem belső lelki hatása. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi harmincnegyedik hét – péntek

2010.11.26. péntek

(Szent Szilveszter apát, Szent Konrád)
Új eget és új földt láttam!


Jel 20,1-4.11 - 21,2
Ekkor láttam, hogy egy angyal száll le az égből, akinél a mélység kulcsa volt, és kezében egy nagy lánc. Megragadta a sárkányt, az őskígyót, aki az ördög és a sátán [Ter 3,1; Zak 3,1; Jób 1,6], és megkötözte őt ezer esztendőre. Levetette őt a mélységbe, bezárta, és pecsétet tett rá, hogy ne csábítsa el többé a nemzeteket, amíg el nem múlik az ezer esztendő. Azután el kell oldozni, de csak rövid időre. Majd székeket láttam, és azoknak a lelkei foglaltak helyet rajtuk [Dán 7,9.22G], és kaptak ítélő hatalmat, akiknek fejüket vették a Jézusról való tanúságtétel és Isten igéje miatt, és akik nem imádták a fenevadat, sem annak képmását, sem bélyegét nem vették homlokukra vagy kezükre, és éltek és uralkodtak Krisztussal ezer esztendeig. Aztán láttam egy nagy fehér trónt és a rajta ülőt [Iz 6,1], akinek tekintetétől menekült a föld [Zsolt 114,3.7] és az ég, és nem volt hely számukra [Dán 2,35G]. És láttam, hogy a halottak, nagyok és kicsik a trón előtt állnak, és a könyveket kinyitották. Egy másik könyvet is kinyitottak, amely az élet könyve [Dán 7,10; Zsolt 69,29]. A halottakat megítélték azokból, amik tetteiknek megfelelően a könyvbe voltak írva. A tenger visszaadta a halottakat, akik benne voltak, és a halál és az alvilág [Óz 13,14] visszaadták a halottakat, akik náluk voltak, és mindegyiket megítélték tettei szerint. A halált és az alvilágot [Zsolt 28,4; Óz 13,14] egy tüzes tóba vetették: ez a második halál. Aki nem volt beírva az élet könyvébe [Dán 12,1], azt a tüzes tóba vetették. Ekkor új eget és új földet láttam [Iz 65,17], mert az első ég és az első föld elmúlt, és a tenger sem volt többé. Láttam a szent várost, az új Jeruzsálemet [Iz 52,1] Istentől leszállni az égből, mint a férjének felékesített menyasszonyt [Iz 61,10].

Zs 83
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' szerint. Kóré fiainak zsoltára. Milyen kedvesek a te hajlékaid, Seregek Ura! Sóvárogva vágyakozik lelkem az Úr udvaraiba. Szívem és testem ujjong az élő Isten után. Hiszen a veréb házat talál magának, a gerlice fészket, ahová fiait helyezze: a te oltáraidnál, seregek Ura, én királyom és én Istenem! Milyen boldogok, Uram, akik házadban lakhatnak: magasztalhatnak téged örökkön örökké! Boldog az az ember, akit te segítesz, akinek szíve zarándokútra készül. Átkelnek a kiaszott völgyön és forrássá teszik azt, és a korai eső is áldásodba öltözteti. Erősségről erősségre mennek, mígnem meglátják az istenek Istenét a Sionon. Uram, Seregek Istene, hallgasd meg imádságomat, vedd füledbe, Jákob Istene! Oltalmazó Istenünk, tekints ide, nézz fölkentednek arcára! Mert jobb egy nap a te udvaraidban, mint más helyen ezer. Inkább akarok a küszöbön lenni Istenem házában, mint a gonoszok sátraiban lakni. Mert nap és védőpajzs az Úr Isten, kegyelmet és dicsőséget ad az Úr; Nem vonja meg javait azoktól, akik ártatlanságban járnak. Seregek Ura, boldog az az ember, aki tebenned bízik!

Lk 21,29-33
Példabeszédet is mondott nekik: ,,Nézzétek a fügefát és a többi fát. Amikor kifakadnak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek megtörténnek, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony, mondom nektek: el nem múlik ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.

Évközi harmincnegyedik hét – péntek

2010. november 26. - Péntek

  Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak:
  „Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak,
  tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy
  mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony,
  mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég
  és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.”
  Lk 21,29-33


  Elmélkedés:
  Jézus azt állítja tanításáról és szavairól, amit az Atya bízott rá, hogy
  azok nem múlnak el soha. Örökérvényű tanítás ez, amely soha nem veszíti el
  jelentését és korszerűségét. Jézus szavainak igazsága olyan mérce, amelyhez
  érdemes életünket alakítani. Szavai ma és életeket tudnak átalakítani.
  Tanítása nem hasonlítható a könnyen feledhető, súlytalan emberi eszmékhez és
  téveszmékhez, amelyek rövid ideig szolgálják csupán az evilági érdekeket. Az
  üdvösség tanítása ezzel szemben mindig megbízható marad, mert nem
  emberektől, hanem Istentől származik. Bár megtartása időnként nehéznek
  tűnik, mégis élhető, megvalósítható. Hallgassuk és tegyük meg mindazt, amit
  Isten kér tőlünk!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram! Add, hogy mindig félve fogadjak el másoktól szolgálatot. Amikor engem
  kiszolgálnak, nem hasonlítok Hozzád. Még kevésbé, ha elvárom másoktól a
  szolgálatot. Akkor hasonlítok hozzád, amikor én vagyok mások szolgálatára.
  Adj készséges szívet, hogy meglássam, hol van rám szükség. Végül add, hogy
  életem a megváltás ügyének szolgálata is legyen a Te önfeláldozásodba
  kapcsolódva.
______________________________

Évközi harmincnegyedik hét – péntek

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   

Isten országa közel van
2010. november 26. Évközi harmincnegyedik hét – péntek

P. Todd Belardi, LC

Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak: "Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony, mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak."

Bevezető ima: Édes Jézus, hiszek benned és a Te országodban, melyet bennem és általam építesz.

Kérés: Jöjjön el a Te országod most és mindörökké!

1. Tudjátok. Jézus válaszol a tanítványok nyugtalan kérdéseire: „mikor és milyen figyelmeztető jelekkel” jön el Isten országa? Ad néhány jelet, melyek megelőzik Jeruzsálem küszöbön álló pusztulását, amint az Emberfia „felhőkön” érkezik. De ez mind nyilvánvalóvá válik, mint a közelgő nyár. Ne akarjátok kitalálni megszállottan a „mikor”-t! Összpontosítsátok figyelmeteket az ország megélésére és megismerésére most! Milyen könnyen eltérít bennünket minden, ami körülöttünk történik, még mindig milyen nehezen vesszük tudomásul, hogy az Ő országa szívünkben és másokkal megélt kapcsolatainkban van! Milyen erőfeszítéseket teszek, hogy fölfedezzem és megismerjem Isten országának követelményeit az életemben?

2. Isten Országa el fog jönni. Jézus nagyon sok képet használt Isten országának körülírására. Mint például a mustármag, melyet először nehéz fölismerni. Kezdetben nagyon kicsi és lassan növekszik. De be fog érni és mindennapi óhajjá kell válnia imánknak: Jöjjön el a Te országod! Ellent kell állnunk egy nagyon valós csábításnak. Szinte tudattalanul akarjuk egy földi királyság eljövetelét még a saját életünkben. Dolgozom és imádkozom a saját elgondolásaim szerint, hogy hamarosan elérjem célomat és megszabaduljak lelki vajúdásaimtól. Ez arra vezet, hogy könnyen elkedvetlenedem az imádságban és erényekben való előrehaladásom hiányán, és nem kevésbé az engem körülvevő problémák láttán. Nem, reménységgel kell élnem, előre haladva, de növekvő meggyőződéssel, hogy Isten országa teljességgel eljön bennem és a világban egyaránt – ha itt az ideje. Kinek az országát keresem?

3. Az én igéim el nem múlnak. Egy másik kísértés az ország eljövetelére várva, hogy a megpróbáltatások idején, melyen keresztül kell mennünk, kétségbe esünk. De Jézusról nevezett Szent Teréz szavai szerint „minden elmúlik”, de Isten marad. Semmi sem marad szenvedésünkből, ha az ország elközeleg. És ezek a „hiányok” jelentik még mindig a legértékesebb és legerőteljesebb hívást, hogy elvigyük Isten országát mások életébe, különösen azokhoz, akik épp olyan vándorok, mint mi a saját lelki életünkben. Használd az ország eszközeit: szenvedd el hittel a megpróbáltatásokat és válaszolj szeretettel, mely örök értékekkel ajándékozza meg őket. Soha ne veszítsük el a pillanatot, melyben kiérdemelhetjük a kegyelmeket és építhetjük Isten eljövendő országát. Végezetül csak az marad meg, amit Istennek és testvéreinknek teszünk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, adj nekem nagyobb hitet és bizalmat abban, hogy minden kereszt és teher - mindegy, hogy jelentéktelen vagy kicsi - eszközök a szeretet gyakorlására. Veled akarom építeni az országot. Fordítsd figyelmemet a jelen pillanat lehetőségei és követelései felé! Add, hogy türelmes munkával segítsek másokat anyagi és lelki szükségükben, hogy ők is megismerhessenek és szerethessenek téged és örömmel lépjenek be országodba!

Elhatározás: Egy lemondással az étkezésemben ma áldozatot hozok valakiért, akinek szeretnék többet segíteni.

Erdő Péter bíboros atya 2010. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy elhunyt embertársaink földi maradványainak tisztelete és az értük végzett imádság erősítse egyén és közösség hitét az emberi élet értelmében és a test feltámadásában.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger