2010. november 29., hétfő

Adventi idő, 1. hét Hétfő

Adventi idő, 1. hét Hétfő

Isten házába indulunk, örömtől dobban a szívünk – imádkozzuk a mai szentmise zsoltárában. Izajás próféta is a jeruzsálemi templomról jövendöl: oda igyekeznek mind a nemzetek. Sokan asztalhoz telepednek majd a mennyek országában – halljuk az evangéliumban. Advent idején lélekben mi is az Úr templomba felé menetelünk, hiszen Jézus maga a templom: „Bontsátok le, és én harmadnapra felépítem azt.” Ezek a hetek a kezdethez, a megtestesülés titkához vezetnek bennünket. Mint gyakorlott zarándokok, igyekszünk félretenni mindent, ami utunk céljától eltéríthetne. Könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy jó irányban haladunk: örömtől dobban a szívünk. Ha nem így lenne, siessünk vissza a zarándokösvényre! (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent első hete – hétfő

2010.11.29. hétfő

Eljön az Úr, és megpihen Sion hegyének egész vidéke fölött


Iz 4,2-6
Azon a napon az Úr sarjadéka ékesség és dicsőség lesz, s a föld gyümölcse büszkeség és dísz azoknak, akik megmenekülnek Izraelből. Ez történik majd: mindazt, aki megmarad Sionban, és életben marad Jeruzsálemben, szentnek hívják majd; mindazt, aki az élők közé van felírva Jeruzsálemben. Az Úr pedig lemossa majd Sion leányainak szennyét, és Jeruzsálem vérét kiöblíti belőle, az ítélet lelkével és a megtisztítás lelkével. Akkor az Úr a Sion hegyének egész helye fölé és közössége fölé felhőt teremt nappal, füstöt és lángoló tűz fényét éjjel. Minden dicsőség felett oltalom lesz számára, és sátor, árnyékul nappal a forróság ellen, menedékül és rejtekhelyül a zápor és eső ellen.

Zs 121
Zarándok-ének. Dávidtól. Örvendeztem, amikor azt mondták nekem: ,,Az Úr házába megyünk.' És lábunk már itt áll udvaraidban, Jeruzsálem! Jeruzsálem városnak épült, részei pompásan egybeillenek. Oda járnak fel a törzsek, az Úr törzsei, hogy Izrael törvénye szerint hálát adjanak az Úr nevének. Ott állnak a bírói székek, Dávid házának székei. Kívánjatok békességet Jeruzsálemnek: ,,Bőségben éljenek, akik szeretnek téged! Békesség legyen falaid között és bőség tornyaidban!' Testvéreimért és a hozzám közelállókért mondom: ,,Béke legyen veled!' Az Úrnak, a mi Istenünknek házáért jót kívánok neked.

Mt 8,5-11
Amikor pedig bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: ,,Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.' Azt mondta neki: ,,Megyek és meggyógyítom.' De a százados így válaszolt: ,,Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: ,,Menj!'', elmegy, vagy a másiknak: ,,Gyere!'', odajön, a szolgámnak pedig: ,,Tedd ezt!'', megteszi.' Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: ,,Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában.

Advent első hete – hétfő

2010. november 29. - Hétfő

  Abban az időben, amikor Jézus bement Kafarnaumba, egy pogány százados járult
  eléje, és így szólt: „Uram, szolgám bénán fekszik otthon, és szörnyen
  kínlódik.” Jézus így felelt: „Megyek és meggyógyítom.” A százados ezt
  válaszolta: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy
  szóval mondd, és meggyógyul az én szolgám. Jómagam, bár alárendelt ember
  vagyok, katonáknak parancsolok. Ha azt mondom az egyiknek: „Menj!” – elmegy;
  a másiknak: „Jöjj ide!” – akkor hozzám jön; és szolgámnak: „Tedd ezt!” – és
  megteszi.”
  Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez: „Bizony
  mondom nektek, ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben. Ezért azt
  mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról, és asztalhoz
  telepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek országában.”
  Mt 8,5-11


  Elmélkedés:
  Jézus korában a zsidó emberek számára tilos volt belépni a pogányok házába,
  mert a mózesi törvény tiltotta ezt. A kafarnaumi százados pogány létére jól
  ismerte ezt a zsidó törvényt. Figyelmességéről és udvariasságáról tanúskodik
  kérése. Nem azt kéri tehát, hogy Jézus a házába lépjen, hanem hogy gyógyítsa
  meg szolgáját. Kérésével ugyanakkor kifejezi azt is, hogy hisz Jézus
  szavának erejében. Adventben Jézust várjuk, aki belépni készül emberi
  világunkba, a mi méltatlan hajlékunkba. Gyógyulást, békességet, megváltást,
  üdvösséget hoz nekünk. Ismerjük el méltatlanságunkat és valljuk meg
  alázattal bűneinket, mielőtt megérkezik világunkba és betér a mi életünkbe.
  Várjuk őt igaz hittel!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Urunk, Te, aki közelebb vagy hozzánk, mint mi önmagunkhoz, erősítsd
  szívünkben az irántad való bizalmat és az üdvösség reményét! Urunk, aki az
  életszentség forrása vagy, őrizz meg minket, hogy szentek és feddhetetlenek
  legyünk eljöveteled napjára!


______________________________

Advent első hete – hétfő

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
A mai napon nyílt napot tartunk, amelyről bővebb információ a http://www.szentbenedekiskola.hu/esemeny/november-29-nyilt-nap
oldalon található.   


A százados hite
2010. november 29. Advent első hete – hétfő

Vadász Kinga, a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja

Mt 8,5-17
Amikor pedig bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: „Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.” Azt mondta neki: „Megyek és meggyógyítom.” De a százados így válaszolt: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: „Menj!”, elmegy, vagy a másiknak: „Gyere!”, odajön, a szolgámnak pedig: „Tedd ezt!”, megteszi.” Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: „Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy velem járod az utat, és hatalmaddal kísérsz engem. Szentséges trónod elé járulok, szíved trónusa elé. Tudom, hogy a mai napon barátságoddal akarsz megáldani, és imádságom által fel akarsz emelni. Köszönöm neked hűségedet, és nagylelkű szeretetedet.

Kérés: Uram, növeld hitemet!

1. Hiszem, hogy meg tudod tenni. Amikor valami nehézséggel kerülünk szembe az életünkben, első reakciónk, hogy saját magunk megoldjuk azt. Sokszor csak akkor fordulunk Istenhez, amikor már minden más lehetőséget kimerítettünk. Az is előfordul, hogy automatikusan imádkozunk valamilyen szándékra, de igazából nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ennek valamilyen eredménye lesz, és továbbra is a saját megoldásunkban bízunk. A százados azért fordult Jézushoz, mert tudta, hitte, hogy Jézus tud neki segíteni. Annyira bízott benne, hogy nem is találta szükségesnek, hogy Jézus személyesen keresse fel a beteget. Nem magyarázta el neki, hogy mit kell tennie, hogyan vigye végbe a gyógyítást, mert hitt abban, hogy Jézus bármilyen módon képes csodát tenni. A százados példája azt mutatja nekünk, hogy a hit, az Isten jóságába és erejébe vetett bizalom előfeltétele a csodának. Jézus akkor tud működni bennünk, ha szabad kezet adunk neki.

2. A szolgám rettenetesen kínlódik. A százados nemcsak a hit, hanem a felebaráti szeretet példája is számunkra. Jólelkű ember, aki megsajnálja a szolgáját, veszi a fáradságot és gyógyulást keres neki. Isten számára mindig kedves az, ha törődünk a másikkal, ha a csodát nem a magunk, hanem a másik számára kérjük. A szükséget szenvedő embertársunkért mondott közbenjáró imának nagy értéke van. Az adventi időszak jó alkalom lehet arra, hogy számba vegyük, meglátogassuk azokat a rokonainkat, ismerőseinket, akikről tudjuk, hogy nagy szükségük van közelségünkre és imáinkra.

3. Jézus válasza. Nincs semmi más, ami annyira megindítani az Úr szívét, mint a belé vetett hit és bizalom. Jézus azért jött közénk és azért maradt köztünk az Oltáriszentségben, hogy kiáraszhassa ránk a szeretetét, hogy segíthessen, vigasztalhasson, gyógyíthasson. Nem a nagyszerű és látványos tetteinkre vágyik, hanem arra, hogy egyszerűen és bizalommal megnyissuk neki szívünket, megmutassuk neki sebeinket, félelmeinket, és kérjük a segítségét.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nem vagyok méltó, hogy betérj hozzám. Tudom, hogy ez téged nem zavar, Te mindig jössz, amikor hívlak, amikor magamhoz engedlek. Növeld bennem a bizalmat! Növeld bennem a szeretetet, hogy meglássam a körülöttem élők szenvedéseit, és eléd tudjam hozni őket!

Elhatározás: Ma elmondok egy tized rózsafüzért egy beteg ismerősömért.

A pápa imaszándéka 2010. november hónapra:
Kábítószerfüggők és szenvedélybetegségek bármely formájának áldozatai: hogy a kábítószerek vagy más függőségek áldozatai –a krisztusi közösség támogatásával - merítsenek megváltó Istenünk erejéből, életük radikális megváltoztatásához.
Kontinensre kiterjedő latin-amerikai misszió: hogy a latin-amerikai egyházak folytassák püspökeik által célul kitűzött missziójukat az egész kontinensen, és ezáltal tegyék azt Isten népe egyetemes missziós feladatának részévé.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger