2010. november 30., kedd

Szent András apostol

Szent András apostol

Jöjj kövess engem! Jézus ezekkel a szavakkal hívta Andrást, Pétert és a többi tanítványt. Ma sem tesz másként. Adjunk hálát mindnyájan, akik vele közösségben élhetünk. A meghívással küldetést is kaptunk: emberek halászává teszlek titeket. A víz az ember számára a halál közege. Szavainkkal, tetteinkkel és érzésvilágunkkal hirdessük embertársainknak az élet evangéliumát, a szeretet civilizációját. Péter és András nyomán a nyugati és a keleti keresztények közös küldetése, hogy Jézus szavára együtt kivessék a hálót halfogásra. Ezen az ünnepen ezért az egységért is imádkozzunk! (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZENT ANDRÁS APOSTOL (ünnep)

2010.11.30. kedd: SZENT ANDRÁS APOSTOL (ünnep)

A hit hallásból ered, a hallás pedig Krisztus igéjéből


Róm 10,9-18
Ha tehát a száddal vallod, hogy ,,Jézus az Úr!', és a szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt halottaiból, üdvözülsz. A szív hite megigazulásra, a szájjal való megvallás pedig üdvösségre szolgál. Az Írás ugyanis azt mondja: ,,Mindaz, aki hisz benne, meg nem szégyenül' [Iz 28,16]. Nincsen ugyanis különbség zsidó és görög között, mert mindnyájuknak ugyanaz az egy Ura van, aki bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják őt. Mert mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül [Jo 3,5]. De hogyan hívják segítségül azt, akiben nem hisznek? S hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak? S hogyan halljanak, ha nincsen, aki hirdesse? S hogyan hirdessék, ha nem küldték őket? Amint meg van írva: ,,Milyen gyönyörűségesek azok lábai, akik a jó hírt hirdetik!' [Iz 52,7] De nem mindnyájan fogadták engedelmességgel az evangéliumot. Azért mondja Izajás: ,,Uram, ki hitt annak, amit hallott tőlünk?' [Iz 53,1] Eszerint a hit hallásból van, a hallás pedig Krisztus szava által. De kérdem én: Talán nem hallották? Sőt, ellenkezőleg: ,,Hangjuk elhatott az egész földre, s beszédük a földkerekség határaira' [Zsolt 19,5].

Zs 18A
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Isten dicsőségét beszélik az egek, és keze művét hirdeti az égbolt. Ezt harsogja az egyik nap a másiknak, erre tanítja az egyik éj a másikat. Nem sustorgással, nem dadogással, hogy ne lehetne érteni őket: az egész földre elhat szózatuk, s a földkerekség határaira szavuk. Bennük ütötte fel a napnak sátrát, s az, mint a vőlegény, kilép nászházából, mint a hős, ujjongva indul neki útjának. Az ég egyik szélén kel föl, és útja annak másik széléig jut el, és nincs, aki melege elől elrejthetné magát. Szeplőtelen az Úr törvénye, felüdíti a lelket, az Úr rendelete megbízható, bölcsességet ad a kisdedeknek. Egyenesek az Úr végzései, vidámmá teszik a szívet, világos az Úr parancsa, felvilágosítja a szemet. Az Úr félelme tiszta, örökkön-örökké megmarad, igazak az Úr ítéletei, egytől-egyig igazságosak. Kívánatosabbak az aranynál, és megannyi drágakőnél, édesebbek a méznél, meg a csepegő lépes méznél. Szolgád meg is tartja őket, megtartásuk jutalma bőséges. Ki veszi észre a vétkeket? Tisztíts meg titkos bűneimtől, és a kevélységtől mentsd meg szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor szeplőtelen leszek, s a nagy vétektől tiszta maradok. Hadd legyen kedves előtted szám beszéde, és szívem elmélkedése mindenkor. Uram, én segítőm, én üdvözítőm!

Mt 4,18-22
Amint elhaladt a Galileai tenger mellett, látott két testvért: Simont, akit Péternek hívtak, és Andrást, a testvérét, amint körhálót vetettek a tengerbe; halászok voltak ugyanis. Azt mondta nekik: ,,Jöjjetek utánam, és én emberek halászává teszlek titeket!' Azok pedig azonnal elhagyták hálóikat és követték őt. Amikor onnan továbbment, látott másik két testvért: Jakabot, Zebedeus fiát, és testvérét, Jánost a hajóban Zebedeussal, az apjukkal, amint javították hálóikat. És őket is hívta. Azok pedig azonnal otthagyták a hajót és apjukat, és követték őt.

Szent András apostol

2010. november 30. – Kedd, Szent András apostol

  A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek
  is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert
  halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek
  halászává teszlek titeket!” Erre azok otthagyták hálóikat, és követték őt.
  Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát,
  Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a
  csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és
  követték őt.
  Mt 4,18-22


  Elmélkedés:
  Az egyszerű halászemberek, köztük Péter és az ő testvére, a mai ünnepelt
  András, Jézus hívására új életet kezdenek. Elindulnak tehát egy új úton,
  amely a halászattól az emberhalászatig vezet. A hívás megváltoztatja,
  átalakítja életüket. Érdekes, hogy nem kezdenek el tanakodni egymás között,
  hogy engedelmeskedjenek-e a hívásnak. Nem tesznek fel kérdéseket Jézusnak
  azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatnak. Az őket megszólító, meghívó
  Jézusból olyan erő árad, amely azonnal hat rájuk, s bátran rábízzák magukat
  arra, akit ettől kezdve mesterüknek tekinthetnek. Jézus kedvéért elhagyják
  éve óta gyakorolt mesterségüket, hogy új hivatásuknak éljenek és az emberek
  üdvösségéért fáradozzanak.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ki halfogással kezdted el,
  hogy emberek halásza légy,
  András, hálóddal minket is
  világ sodrából Partra végy.
  Jézust, a célt, hős életed
  Péter előzve érte el:
  nekünk, gyengéknek is te légy
  vezérünk boldog égbe fel.
  Testvérednek hű társa,te,
  add, éljen köztünk szeretet,
  s a nyájat Péter nyomdokán
  szilárd egységben tartsa meg.
  Add, Krisztus kedvelt gyermeke,
  lángoljon szívünk szent tüze,
  elérjük az örök hazát,
  áldhassuk ott az ég Urát. Ámen.

  ______________________________
__
  \
  Aktuális:
  Kedves Barátaim!
  Az advent mindenki számára kegyelmi idő lehet, ha odafigyel Isten üzenetére.
  Kérem, ajándékozzátok meg barátaitokat és ismerőseiteket az e-vangélium
  lehetőségével: http://evangelium.katolikus.hu/
  A korábbi években adventben a szokásosnál többen iratkoztak fel. Legyen ez
  így a idén is!
  A szegényebb, illetve katasztrófák által pusztított területeken szolgáló
  atyákat továbbra is lehet segíteni miseadománnyal. Információ:
  http://zalalovo.plebania.hu/plebania/miseadomany
  Imakérések erre az oldalra tehetők fel:
  http://zalalovo.plebania.hu/uzenet/imakeres
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent András apostol

Szeretettel várunk minden érdeklődőt december 3-án pénteken este 18 órától adventi lelki esténkre.
Adjunk vissza az Úrnak időnkből egy estét, hiszen mindent tőle kaptunk, így az időt is!
Helyszín: Szent Benedek Iskola (Bp. I. kerület, Fő utca 30.) - Díszterem

Krisztus hív
Szent András apostol
2010. november 30. Advent első hete – kedd

Egervári Szilvia, a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja

Mt 4, 18-22
A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!”Azon nyomban otthagyták hálójukat és csatlakoztak hozzá. Útját folytatva megpillantott két másik testvért is, Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Épp hálójukat javítgatták a bárkában, apjukkal, Zebedeussal. Őket is hívta. Rögtön otthagyták a bárkát apjukkal egyetemben, és a nyomába szegődtek.

Bevezető ima: Istenem, köszönöm, hogy ezzel a nappal megajándékozol engem. Az egész szívemmel szeretnék hozzád fordulni, mert tudom, hogy Te tudod teljesíteni annak minden vágyát. Hiszek szeretetedben, és bízom benned, hogy csak jót akarsz nekem.

Kérés: Uram, segíts nekem, hogy a mai napon megtapasztaljam szeretetedet!

1. Krisztus magához vonz. Vannak olyan emberek, akiket az első pillanattól fogva tudunk kedvelni. És vannak olyanok is, akik nem annyira szimpatikusak és inkább távolságot szeretnénk velük tartani. Amikor Simon és András, majd Jakab és János, Krisztussal találkoztak, „otthagyták hálóikat, és követték őt”. Milyen lehet Krisztus, a tökéletes ember, ha már az első találkozásnál eldöntik, hogy Ő mindent megér. Próbáljuk elképzelni, hogy milyen szép, milyen jóságos, és milyen személyes odafigyeléssel törődik az emberekkel. Mert ugyanúgy törődik velünk is mindennap. Ha ezt észrevesszük, rájövünk, hogy Krisztus tényleg mindent megér.

2. Krisztus engem is hív... Kereszténynek lenni nem csak arról szól, hogy egy valláshoz tartozunk, hanem hogy egy személlyel találkoztunk, akihez tartozunk, akit követünk. Úgy tudjuk Krisztust a legjobban követni, ha vele vagyunk az ima által, ha Őt utánozzuk az erényeiben, ha úgy szeretünk, ahogyan Ő szeret minket, és ha azt tesszük, ami neki kedves. Ez sokszor nem egyszerű, de ha Isten kér valamit, akkor mindig megadja az erőt is, amire szükségünk van hozzá.

3. ...hogy kövessem. Ahhoz, hogy valakit tudjunk követni, fontos, hogy ez a valaki előttünk járjon. Krisztus sose hagy minket egyedül, sőt, még meg is mutatja az utat. Ha nyomában járunk, mindig biztos úton leszünk. Ezen az úton nem lesz semmiféle csalódás, tévedés vagy magányosság. Krisztus nagyon jól tudja, mire van szükségünk, és mindent megtesz, hogy mi ezt megkapjuk. Tőlünk függ, hogy nyitottak vagyunk-e arra, és befogadjuk a tőle kapott kegyelmeket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus Krisztus! Köszönöm, hogy annyira szeretsz engem. Mindig hívsz, hogy veled legyek. Kérlek, ne engedd meg, hogy bezárjam a szívemet, azt gondolván, hogy nálad jobban tudom, mi a jó nekem. Adj bizalmat, hogy tényleg mindig kövesselek!

Elhatározás: Ma minden döntésem előtt megkérdezem magamtól: Jézus hogyan döntene a helyemben.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   

Erdő Péter bíboros atya 2010. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy elhunyt embertársaink földi maradványainak tisztelete és az értük végzett imádság erősítse egyén és közösség hitét az emberi élet értelmében és a test feltámadásában.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger