2010. december 1., szerda

Adventi idő, 1. hét Szerda

Adventi idő, 1. hét Szerda

Adventi utunkon fedezzük fel, amit a mai zsoltár válasz mond: "Otthonom lesz az Isten háza, mindörökké, szünet nélkül." Otthonom az Isten háza, mert Isten gyermeke vagyok. Mennyire érzem magam otthon az Egyházban? Mit teszek azért, hogy valóban otthon lehessen?
További gondolatok...

Advent első hete – szerda

2010.12.01. szerda

(Szent Blanka)
Itt van az Úr, benne reménykedtünk: vigadjunk és örüljünk!


Iz 25,6-10a
Készít majd a Seregek Ura minden népnek ezen a hegyen zsíros lakomát, lakomát színborokból, zsíros, velős falatokból, letisztult színborokból. Ezen a hegyen leveszi a leplet, a leplet, amely minden népre ráborult, és a takarót, amely minden nemzetre ráterült. Az Úr Isten eltávolítja örökre a halált, és letörli a könnyet minden arcról, népe gyalázatát elveszi az egész földről. Bizony, az Úr szólott! Ezt mondják majd azon a napon: ,,Íme, a mi Istenünk ő, benne reméltünk, hogy megszabadít minket. Ő az Úr, benne reméltünk, ujjongjunk és örvendezzünk szabadításán! Mert az Úr keze nyugszik ezen a hegyen.' Eltapossák Moábot a lakóhelyén, mint ahogy eltapossák a szalmát a trágyalében;

Zs 22
Dávid zsoltára. Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm, zöldellő legelőkön adott nekem helyet, csöndes vizekhez vezetett engem. Felüdítette lelkemet, és az igazság ösvényein vezetett az ő nevéért. Járjak bár a halál árnyékában, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy. Vessződ és pásztorbotod megvigasztaltak engem. Asztalt terítettél számomra azok előtt, akik szorongatnak engem; olajjal kented meg fejemet, és kelyhem csordultig töltötted. Mert jóságod és irgalmasságod kísér engem életem minden napján, hogy az Úr házában lakjam időtlen időkig.

Mt 15,29-37
Jézus ezután eltávozott onnan, és elment a Galileai tenger mellé. Fölment a hegyre és ott leült. Nagy tömeg jött oda hozzá, velük együtt sánták, vakok, nyomorékok, némák és sok másféle beteg. Letették őket a lábaihoz, ő pedig meggyógyította őket. A tömeg csodálkozott, amikor látta a némákat beszélni, a bénákat meggyógyulni, a sántákat járni, a vakokat látni, és magasztalták Izrael Istenét. Ezután Jézus magához hívta tanítványait és azt mondta nekik: ,,Sajnálom a tömeget, mert íme, már három napja velem vannak és nincs mit enniük. Nem akarom őket étlen elbocsátani, nehogy ellankadjanak az úton.' A tanítványok ezt felelték neki: ,,Honnan lenne a pusztaságban annyi kenyerünk, hogy jóltartsunk ekkora tömeget?' Jézus megkérdezte tőlük: ,,Hány kenyeretek van?' Azt felelték: ,,Hét, és néhány apró halunk.' Erre megparancsolta a tömegnek, hogy telepedjék le a földre. Azután fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megszegte, és odaadta a tanítványoknak, a tanítványok pedig a tömegnek. Ettek mindannyian, és jóllaktak. A megmaradt darabokat felszedték, hét tele kosárral.

Advent első hete – szerda

2010. december 1. - Szerda

  Abban az időben Jézus a Galileai-tengerhez érkezett. Fölment egy hegyre, és
  leült. Nagy sokaság jött hozzá. Hoztak magukkal sántákat, bénákat, vakokat,
  némákat meg sok más beteget, és lába elé tették őket. Valamennyiüket
  meggyógyította. Amikor a nép látta, hogy a némák beszélnek, a bénák
  meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak, elámult, és magasztalta
  Izrael Istenét. Jézus akkor összehívta tanítványait, és így szólt hozzájuk:
  „Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit
  enniük. Nem akarom étlen hazaküldeni őket, hogy ki ne dőljenek az úton.” A
  tanítványok erre megjegyezték: „De honnan szerzünk itt a pusztában annyi
  kenyeret, hogy ekkora tömeget ellássunk?” Jézus megkérdezte tőlük: „Hány
  kenyeretek van?” „Hét, és néhány apró halunk” – felelték. Erre meghagyta a
  népnek, hogy telepedjék le a földre. Aztán fogta a hét kenyeret és a
  halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, a tanítványok
  pedig a népnek. Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, hét kosár
  kenyérmaradékot szedtek össze.
  Mt 15,29-37


  Elmélkedés:
  A csodálatos kenyérszaporításkor Jézus nem a semmiből varázsol rengeteg
  kenyeret, hanem a tanítványoknál lévő hetet használja fel, pedig majd nem
  közvetlenül az embereknek adja a megszaporított táplálékot, hanem a
  tanítványoknak nyújtja, hogy ők osszák ki a népnek. Mindebből két lelki
  gondolat következik. Egyrészt az Úr felhasználja mindazt, amink van, s amit
  átadunk neki, másrészt a segítségünket kéri, hogy jóságának közvetítői,
  szeretetének továbbadói legyünk. Csodáihoz nem nélkülözhetetlen szereplői
  vagyunk, mégis kéri közreműködésünket kegyelmeinek közvetítéséhez.
  Adventben és karácsonykor Jézus önmagát adja nekünk. Őt szeretnénk tovább
  adni az embereknek, hogy találkozzanak vele és átéljék az Isten-látás
  örömét.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem
  tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban
  fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget
  tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem,
  adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod
  birtoklására!
  Szent Ágoston
______________________________

Advent első hete – szerda

Jézus táplál minket
2010. december 1. Advent első hete – szerda

Vadász Kinga, a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja

Mt 15, 29-37
Jézus ezután eltávozott innét, és a Galileai-tóhoz ment. Fölment a hegyre és leült. Nagy tömeg járult hozzá, magukkal vitték a sántákat, bénákat, vakokat, némákat és a más betegeket, s letették őket a lába elé. Mind meggyógyította őket. Amikor a nép látta, hogy a némák beszélnek, a bénák meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak, elámult és dicsőítette Izrael Istenét. Jézus ekkor összehívta tanítványait, s így szólt hozzájuk: "Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen elküldeni őket, nehogy kidőljenek az úton." A tanítványok megjegyezték: "Honnan szerezzünk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget jóllakassunk?" Jézus megkérdezte tőlük: "Hány kenyeretek van?" "Hét - felelték -, és néhány apró halunk." Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Aztán fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, tanítványai pedig a népnek. Mindnyájan ettek és jól is laktak, s a kenyérből még hét kosár maradékot összeszedtek.

Bevezető ima: Istenem! Köszönöm, hogy az vagy, aki vagy: a szeretet. Hiszem, hogy Te vagy a mindenható Isten, és eléd jövök, hogy hódoljak neked. Bízom benned, mert tudom, hogy bármit megtennél értem, és én is meg akarom tenni érted mindazt, ami kedves neked. Szeretlek téged, mert te előbb szerettél engem. Hálát adok, hogy ismerhetlek!

Kérés: Uram, erősítsd bennem a hitet, hogy Te mindig megadod, amire szükségem van!

1. Mind meggyógyította őket: Jézus azért jött, hogy megszabadítson minket a bűntől és annak következményétől, a haláltól. Megváltói küldetésének egyik ismertetőjele a betegek gyógyítása: ennek láttán a nép dicsőíti Izrael Istenét. Jézus nem tömegesen gyógyít, hanem mindenkivel külön foglalkozik. Képzeljük oda magunkat Jézus mellé, és nézzük, hogy bánik az eléje hozott betegekkel. Megszólítja őket, meghallgatja őket, rájuk teszi a kezét. És amit csak Ő tud: olvas a szívükben. Átérzi nemcsak a testi, hanem a lelki fájdalmaikat is. Ránk is vár az Oltáriszentségben, hogy odavigyük elé a nehézségeinket, szívünk bánatát, és nála keressünk gyógyulást.

2. Nincs mit enniük. A Teremtő Isten pontosan tudja, hogy itt a földi életben az embernek szüksége van a testi táplálékra is. Jézus nem várja el, hogy az Őt követők, az Őt hallgatók lemondjanak erről. Figyelmes szeretettel gondoskodik róluk. Ahogyan Jairus leányának feltámasztása után is az első dolga, hogy ételt kér a kislány számára, így az örömhír hirdetése és a gyógyítás feladata sem tereli el a figyelmét arról, hogy az emberek éhesek. Azonban azt is tudja, hogy van egy olyan éhség, amit nem tud bármilyen táplálék kielégíteni. Korgó gyomrunk emlékeztessen minket arra, hogy a lelkünket is táplálnunk kell. És Jézus nem akármilyen táplálékot ad nekünk: saját magát az Eucharisztiában.

3. Ti adjatok nekik enni! Jézus azt akarta, hogy a kenyérszaporítás csodájának megvalósulásához a tanítványok is hozzájáruljanak. Ők azok, akik átadják Jézusnak azt a kevés élelmet, amijük van, és ők azok, akik az áldás után szétosztják azt az emberek között. Az apostolok nélkül nem jut el a táplálék az éhes emberekhez. Jézus bennünket is kér, hogy nagylelkűen adjuk oda neki mindenünket, bármilyen kevésnek is gondoljuk azt. A csodát Ő műveli, de azt szeretné, hogy közreműködjünk benne. Advent jó alkalom arra, hogy Isten megsokasítsa azt a keveset, amit ajándékba tudok adni másoknak. Elsősorban az időmet, a figyelmemet, a türelmemet, az elfogadó szeretetemet.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, úgy érzem, hogy szegény vagyok, és amim van, az alig elég saját magamnak. Segíts, hogy bízzak benned, és oda tudjam neked adni ezt a keveset! Hiszem, hogy Te az én kicsiségemmel is képes vagy csodát művelni. Köszönöm, hogy arra hívsz, hogy megváltói küldetésed részese legyek.

Elhatározás: Ma erőt veszek magamon, és Isten segítségét kérve megteszek egy olyan jócselekedetet, ami nagyon nehéz számomra.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   

Erdő Péter bíboros atya 2010. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy bízni tudjunk Isten segítségében, és az Ő szeretetétől kísérve minden nehézség ellenére meg tudjuk újítani a magunk és egész népünk életét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger