2010. december 8., szerda

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

   Szűz Mária szeplőtelen fogantatását ünnepelve az üdvösség művének hajnal fakadását láthatjuk. Csendesen kezdett munkálkodni Isten, hogy a megtestesülés eseményét előkészítse. Lelkemben is csendességben készülődik az igazi ünnep. Mennyire tudom kizárni a világ zaját, a vására hangulatot, amely körülharsogja az ünnepet? Mert a készületnek fontos része kell legyen a csendes készület.
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSA (főünnep)

2010.12.08. szerda: SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSA (főünnep)
 

Ellenségeskedést támasztok közted és az asszony közt


Ter 3,9-15.20
Az Úr Isten azonban szólította az embert: ,,Hol vagy?' Az így válaszolt: ,,Hallottam szavadat a kertben, és megijedtem, mert mezítelen vagyok, ezért elrejtőztem.' Erre megkérdezte tőle: ,,Ki adta tudtodra, hogy mezítelen vagy? Csak nem ettél arról a fáról, amelyről megparancsoltam neked, hogy ne egyél?' Az ember azt felelte: ,,Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és ettem.' Az Úr Isten ekkor megkérdezte az asszonyt: ,,Miért tetted ezt?' Ő így felelt: ,,A kígyó rászedett és ettem.' Ekkor az Úr Isten így szólt a kígyóhoz: ,,Mivel ezt tetted, légy átkozott minden állat és földi vad között; a hasadon járj, és port egyél életed valamennyi napján! Ellenségeskedést vetek közéd és az asszony közé, ivadékod és az ő ivadéka közé: Ő széttiporja fejedet, te pedig a sarkát mardosod.' És elnevezte az ember a feleségét Évának, mert ő lett az anyja minden élőnek.

Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Ef 1,3-6.11-12
Áldott legyen Urunknak, Jézus Krisztusnak Istene és Atyja, aki Krisztusban minden mennyei, lelki áldással megáldott minket. Mert kiválasztott minket őbenne a világ megteremtése előtt, hogy szentek és szeplőtelenek legyünk előtte a szeretetben. Eleve arra rendelt minket, hogy fiaivá fogadjon Jézus Krisztus által, akaratának jóságos tetszése szerint, és magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában. Benne részesei is lettünk az örökségnek, mi, akik erre rendeltettünk annak végzése szerint, aki mindent akaratának végzése szerint cselekszik, hogy magasztaljuk az ő dicsőségét, mi, akik már azelőtt is reméltünk Krisztusban.

Lk 1,26-38
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.' Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: ,,Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége' [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: ,,Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?' Az angyal ezt felelte neki: ,,A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen' [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.' És eltávozott tőle az angyal.

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

2010. december 8. – Szerda, Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

  Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába
  egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek.
  A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy,
  kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!”
  Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle
  köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet
  találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s
  Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni.
  Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán
  mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!” Mária ekkor megkérdezte az
  angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?” Az angyal
  ezt válaszolta neki: A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje
  borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának
  fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében,
  sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek.
  Istennél semmi sem lehetetlen.” Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr
  szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!” Ezután az angyal
  eltávozott.
  Lk 1,26-38


  Elmélkedés:
  A mai Szűz Mária ünnep az adventi várakozás máriás jellegére figyelmeztet
  minket. Jézus édesanyjától azt a szeretetteljes, türelmes, reményteli és
  örvendező várakozást szeretnénk megtanulni, amely őt jellemezte, s amelyet a
  legjobban talán a gyermekeket váró kismamák, a távolból hazainduló
  gyermeküket váró édesanyák, a munkából hazaérkező férjüket váró feleségek, a
  türelmüket el nem vesztő családanyák és a reményből élő nők ismernek. Attól
  kezdve, hogy Mária méhébe fogadta Jézust, már nem csak a Megváltó
  érkezésének hitében él, hanem tudja is, hogy hamarosan elérkezik a Megváltó.
  Adventben nem egy teljesen ismeretlen személyre várakozunk, hanem tudjuk,
  hogy reményteli várakozásunk Jézusban teljesedik be.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó, Mária, aki rád tekint, vigasztalást nyer minden bánatában,
  megpróbáltatásában és fájdalmában, győz minden kísértésen.
  Te erős vagy és hatalmas. Aki állandó harcban áll, Hozzád siessen! Te az
  alázat anyja vagy, és a gonosz lelket semmi sem űzi el jobban, mint az
  alázat.
  Aki nem tudja, kicsoda Isten, hozzád folyamodjék, Mária.
  Aki nem tudja akaratát elfogadni, hozzád forduljon, Mária.
  Aki nem talál irgalmat Istennél, meneküljön hozzád, Mária.
  Aki gyöngesége miatt elfárad, hozzád folyamodjék, Mária.
  Hozzád folyamodjon, hozzád meneküljön!
______________________________

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása – főünnep

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
A következő nyílt nap MA, december 8-án lesz, amelyről bővebb információ a
oldalon található.   

Angyali üdvözletek
Szűz Mária szeplőtelen fogantatása – főünnep
2010. december 8. Advent második hete – szerda
Hegedűs Anna, a Regnum Christi Mozgalom tagja

Lk 1, 26-38
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.” Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta:„Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége.” Mária erre így szólt az angyalhoz: „Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?” Az angyal ezt felelte neki: „A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; s ezért a Szentet, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennek semmi sem lehetetlen.” Mária erre így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.” És eltávozott tőle az angyal.

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszem, hogy jelen vagy, meghallgatsz és szólsz hozzám, mert végtelenül szeretsz és boldoggá akarsz tenni. Életem alakulása nem közömbös számodra. Elkísérsz minden utamon, ahogy Máriával is tetted. A Te jelenléted az én legnagyobb örömöm és vigasztalásom. Köszönöm, Uram, hogy mindig számíthatok rád!

Kérés: Kérlek, készítsd elő szívemet eljöveteled pillanatára! Már az ajtóban állsz, és kopogtatsz. Vedd el félelmeimet, és növeld irántad való bizalmamat! Jöjj el, Uram!

1. Angyali üdvözletek… Mária befogadta házába az angyalt, megnyitotta szíve ajtaját a gyermek Jézus befogadására. Semmi ellenállás, semmi gyanakvás vagy kifogás nem volt benne. De hát lehetséges ez? Hogyan válaszolhat egy kislány Istennek ily nagylelkűen, amikor tudja, hogy egyetlen igenje minden eddigi terve felborulásával jár? Elérkeznek életünkben azok a pillanatok, amikor Isten minket is nagy döntés elé állít. Talán nem is értjük teljes egészében, de tudjuk, hogy mely lépést kell megtennünk. És ugranunk kell. Isten nem azért bánik így velünk, mert keresztbe akar tenni (még ha el is tölthet ez az érzés), hanem mert mint Jó Atyánk, jobban tudja, mi a jó nekünk, mint saját magunk. Hány pillanatra emlékszem vissza, amikor igenemet kérted, és én azt megadtam (a Te erődből), és amikor gyenge voltam hozzá, Te megbocsájtottál, és újabb lehetőséget adtál… Soha nem voltam egyedül, hanem mindig velem együtt ugrottál. Ezek voltak életem angyali üdvözletei.

2. Názáret iskolája… Ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy olimpiai bajnokságot, naponta kell edzenie; ahhoz, hogy feltaláljon egy új készüléket, már elsős korától fogva matekoznia kell… Ahhoz, hogy valaki jó döntést hozzon nagy horderejű témákban, a hétköznapokban kell edzenie igenjeit. Hány igenjét hallhatta Isten Máriának, mielőtt elérkezett az angyal! És hány igenjét a Golgota hegyéig! Ő se lett volna képes nagylelkű lenni, ha nem igyekezett volna Istenért élni nap, mint nap. Mária teljes szívvel igent mondott a rossz időre, a jó időre, édesanyja türelmetlenségére, vagy éppen a szomszéd gyerekek ricsajára… Mindig lehetőséget talált arra, hogy hálát adjon valamiért, és hogy bármit felajánlva kimutassa szeretetét Istennek. Mindenkit és minden élethelyzetet Istenben tudott értékelni, és nem ragadt le a nehézségeknél. Ez tette őt feltűnően boldoggá, és így lett kész a nagy döntések pillanatára is.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Mária irántad való tiszta szeretete engem is magához vonz. Bárcsak én is így szerethetnélek viszonzásul ajándékaidért! És tudom, hogy meg szeretnéd adni a kegyelmet, hogy szeretetből tudjak döntéseket hozni. Kérlek, add, hogy meglássam, ami jó, és meg is tegyem azt; ha elesek, hagyjam, hogy felsegíts, és újrakezdjük.

Elhatározás: Mivel ma van a Szeplőtelen fogantatás ünnepe, megpróbálom úgy tervezni a napomat, hogy eljussak szentmisére, és így onnan merítsek erőt az apró vagy nagyobb kihívásokhoz.

A pápa imaszándéka 2010. december hónapra:
A személyes szenvedés megtapasztalása, mint a másik szenvedőnek adott segítség: hogy saját szenvedésünk megtapasztalása vezessen bennünket azoknak a nehéz helyzeteknek és fájdalmaknak a jobb megértésére, amelyektől oly sok magányos, beteg vagy idős ember szenved, és indítson bennünket nagylelkű segítségre.
Nyissuk meg kapuinkat Krisztus előtt: hogy a föld népei megnyissák kapuikat Krisztus és az Ő evangéliuma előtt, ami a béke, a testvériség és az igazság.

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger