2010. december 9., csütörtök

Adventi idő, 2. hét Csütörtök

Adventi idő, 2. hét Csütörtök
 
Keresztelő János Isten üzenetének megalkuvást nem ismerő hordozója. Az ószövetségi prófétaság beteljesítője, és a próféták korának utolsó alakja. Útkészítő, aki nem távoli időkbe, hanem saját korába mutat. Asszonyok szülöttei között a legnagyobb – mondja róla Jézus. A mi korunk azonban már az Egyház ideje. Mennyire vagyunk tudatában ennek a kegyelmi létrendnek? Akik János után születtek, azok már „nem a vérnek vagy a testnek a vágyából, s nem is a férfi akaratából” (Jn 1,13), hanem onnan „felülről” születtünk újjá, Krisztus Testének tagjaivá. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Advent második hete – csütörtök

2010. december 9. - Csütörtök

  Abban az időben Jézus így nyilatkozott Keresztelő Jánosról: Bizony mondom
  nektek: Az asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő
  Jánosnál. De aki legkisebb a mennyek országában, nagyobb, mint ő. A mennyek
  országa Keresztelő János napjaitól mindmáig erőszakot szenved, és az
  erőszakosok szerzik meg. A próféták és a törvény Jánosig mindannyian ezt
  jövendölték. Ha tudni akarjátok, Illés ő, akinek el kell jönnie. Akinek füle
  van, hallja meg!
  Mt 11,11-15


  Elmélkedés:

  A mai evangéliumban Jézus az előfutárt, Keresztelő Jánost dicséri, akiről
  azt állítja, hogy „az asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb” nála.
  János az utolsó az ószövetségi próféták közül. Személyével lezárul a
  próféták kora, a jövendölések ideje, és megkezdődik a beteljesedés. Ő az,
  aki bejelenti, hogy hamarosan megérkezik a Megváltó. Jézus szavai szerint
  Jánosnál nincs nagyobb, de mindjárt hozzáteszi, hogy mindazok mégis
  nagyobbak nála, akik eljutnak a mennyek országába. Az ószövetségi idők
  megváltásra várakozó népével szemben az újszövetség népe már megváltott nép.
  A Jézusban, mint Megváltóban való hit által, ha a legkisebbként is, de ott
  lehetek a mennyek országában.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, add, hogy szerencsében és balszerencsében hűséggel álljak melletted; a
  boldogságban tele alázattal, a szerencsétlenségben keményen és meg nem
  hajolva.
  Csak az legyen örömöm, ami Hozzád vezet, csak az szomorítson el, ami Tőled
  elválaszt!
  Aquinói Szent Tamás
______________________________

Advent második hete – csütörtök

Mennyek országa
2010. december 9. Advent második hete – csütörtök

Hegedűs Anna, a Regnum Christi Mozgalom tagja

Mt 11, 11-15
Bizony, mondom nektek: asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki a legkisebb a mennyek országában, az nagyobb őnála. A mennyek országa Keresztelő János napjaitól mostanáig erőszakot szenved, és az erőszakosak ragadják el azt. Az összes próféta és a törvény Jánosig erről jövendölt; és ha el akarjátok őt fogadni: igen, ő Illés, aki eljön. Akinek van füle, hallja meg.

Bevezető ima: Atyám, ma reggel újra hozzád fordulok, mint szerető gyermeked. Köszönöm, hogy Szent Fiadat elküldted közénk, hogy megtanuljunk tőle úgy szeretni, ahogy Te. Csak Ő nyithatja meg számunkra az örök élet kapuit.

Kérés: Uram, kérlek, erősítsd meg bennem az örök életbe vetett reményt, és ez adjon életemnek új lendületet!

1. Én erőszakos? Jézus mondja: A mennyek országát az erőszakosok ragadják el. Szeretnék eljutni a mennybe. Akkor muszáj erőszakosnak lennem, különben lemaradok? Annyi mindenhez ragaszkodunk életünkben: a munkánkhoz, a gyermekeinkhez, a pihenési időnkhöz… Tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora értéket képviselnek számunkra ezek az emberek, tevékenységek, és ezért küzdünk értük néha mindent félresöpörve. De vajon én a mennyországért is képes vagyok áldozatokat hozni? Elgondolkoztam valaha mindent felülmúló értékén? Minden apró cél egyszer elmúlik, de ez a magasabb célom, az Istennel való örök, tökéletes egység nemhogy elhomályosulna, hanem egyre inkább megerősödik. Minden eszközt be kell, és be akarok vetni annak elérésére. Ebben áll az én „erőszakosságom”: hogy megragadom a mennyországot, és el nem engedem, hanem minden napommal azt építem.

2. Legkisebbként versengve... Tehát a belépőnk első eleme az erőszakosság volt, ami végül is a mennyországhoz való ragaszkodásunkat, szeretetünket jelentette. De még valami szükséges: az alázat. Én nem érdemlem meg se a mennyei, se a Krisztus által már földre szállott mennyországot. És nem vagyok különb másoknál, amiért engem elsőként kéne, hogy befogadjanak odafent. Ezért szüntelenül kell kérnem a kegyelmet, hogy Isten ígéreteihez legalább egy kicsikét méltóbb életet tudjak élni. És még egy feladatot kapok: Hogy ne egyedül haladjak az úton, hanem életpéldámmal mások számára is vonzóvá tegyem hitemet. Felébreszthetem bennük azt a reményt, amely az ő életüknek is új lendületet ad. Már nem egyedül fogok küzdeni a mennyországért, hanem egyszer csak azt veszem észre, hogy egy család vagyunk mindnyájan, ahol mindenki ugyanazért a nagy célért verseng, és ahol mindenki mindenkitől új ötletet kaphat a szeretet megélésére.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, köszönöm, hogy helyet készítesz számomra a mennyországban, de már földi életemet is szebbé akarod tenni jelenléteddel. Kérlek, erősítsd meg bennem az élet legmagasabb célja iránti szeretetet, hogy annak elérésére minden mást veszni hagyjak! Mutasd meg, kérlek, hogy milyen módon tudnék tanúságot tenni reményem okáról, és add, hogy másokban is értékelni tudjam a jótetteket, hisz egy családként haladunk feléd földi zarándokutunkon.

Elhatározás: Elmondok ma egy Miatyánkot a keresztények egységéért, és azokért az emberekért, akik nincsenek megkeresztelve.

Erdő Péter bíboros atya 2010. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy bízni tudjunk Isten segítségében, és az Ő szeretetétől kísérve minden nehézség ellenére meg tudjuk újítani a magunk és egész népünk életét.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.   


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger