2010. december 10., péntek

Adventi idő, 2. hét Péntek

Adventi idő, 2. hét Péntek
 
Korunk ismét felfedezte a zsoltárok értékét. Hívő közösségek mondják, vagy éneklik az imaórák zsoltárait. Amint az Ószövetség Jézusra nevel, úgy a zsoltárok is benne találják meg igazi értelmüket. Isten újszövetségi népe már tükör által homályosan, de mindannak beteljesedését is látja, melyről az Ószövetség még csak jövendöl. Így van ez a mai szentmise zsoltárával is, mely a további százötven zsoltár nyitánya. Az élet és a halál útja előtt mindnyájunknak választania kell. Szavainkkal, tetteinkkel, érzésvilágunkkal döntenünk kell Jézus mellett, vagy ellene. A boldogságok evangéliuma nem ebben a világban kell, hogy gyökeret verjen az emberszívekben, de virágozni és gyümölcsöt teremni az örök életben fog. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent második hete – péntek

2010.12.10. péntek

Bárcsak figyeltél volna parancsaimra


Iz 48,17-19
Így szól az Úr, a te megváltód, Izrael Szentje: Én vagyok az Úr, a te Istened, aki tanítalak téged, hogy hasznodra váljék, aki vezetlek az úton, amelyen járnod kell. Ha figyeltél volna parancsaimra, olyan volna békességed, mint a folyam, és igazságod, mint a tenger hullámai; ivadékod annyi volna, mint a föveny, és méhed sarja annyi, mint homokszemei; nem veszne ki és nem tűnne el neve színem elől.

Zs 1
Boldog az az ember, aki nem követi a gonoszok tanácsát, nem áll a vétkesek útján, és nem ül le a gúnyolódók gyülekezetében, hanem az Úr törvényében leli kedvét, s törvényét éjjel-nappal eszében forgatja! Olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében meghozza gyümölcsét, és amelynek nem hull le a lombja. Boldogul minden dolgában. Nem így járnak a gonoszok, nem így, hanem úgy, miként a szálló por, amelyet elsodor a szél. Ezért a gonoszok meg nem állnak ítéletkor, sem a vétkesek az igazak gyülekezetében. Mert ismeri az Úr az igazak útját, de elvész az istentelenek ösvénye.

Mt 11,16-19
Kihez is hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonló a gyerekekhez, akik a piacon ülnek, kiáltanak a többieknek, és mondják: ,,Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem gyászoltatok.'' Mert eljött János, nem evett és nem ivott, és azt mondták: ,,Ördöge van!'' Eljött az Emberfia, eszik és iszik, és azt mondják: ,,Íme, a falánk és borissza ember, a vámosok és bűnösök barátja!'' De a bölcsesség igazolást nyer a tettei által.'

Advent második hete – péntek

2010. december 10. - Péntek

  Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: „Kihez hasonlítsam ezt a
  nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják
  pajtásaiknak: „Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem
  zokogtatok.” Eljött János. Nem eszik, és nem iszik; azt mondják rá: „Ördöge
  van.” Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: „Lám, a falánk,
  borissza ember, a vámosok és a bűnösök barátja!” Az Isten bölcsességét
  azonban művei igazolták.”
  Mt 11,16-19


  Elmélkedés:

  Az ószövetségi időkben Isten számos prófétát küldött, akiknek az volt a
  feladata, hogy figyelmeztessék a választott népet arra, hogy megszegték a
  hűséget, s térjenek vissza Isten törvényeinek útjára. Az emberek vagy
  megszívlelték a figyelmeztetést, vagy elengedték a fülük mellett.
  Keresztelő Szent János ugyanezt a kettős fogadtatást tapasztalta meg. A
  Megváltó előfutáraként azt hirdette, hogy hamarosan eljön a Messiás, s
  mindenki bűnbánattal készüljön fel érkezésére. Egyesek őszinte bűnbánatot
  tartottak, mások viszont nem hallgattak rá. Nyilvános működése idején
  Jézusnak szintén ugyanezt kellett átélnie: az egyszerű emberek örömmel
  hallgatták tanítását, de a nép vezetői ellenséges lelkülettel fogadták.
  Vajon én hogyan fogadom a hozzám érkező Isteni szót, tanítást? És hogyan
  fogadom majd karácsonykor a megtestesült Igét, Jézus Krisztust?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Urunk, minden ember Istene, a történelem bizonyos korszakaiban a
  keresztények olykor engedtek a türelmetlenség módszereinek, és nem követték
  a szeretet nagy parancsát, s így eltorzították jegyesed, az Egyház arcát.
  Légy irgalmas bűnös gyermekeidhez és fogadd el elhatározásunkat, hogy az
  igazságot a szeretet édességével akarjuk keresni és elõmozdítani, tudván,
  hogy az igazság csak a saját erejével érvényesül!
  II. János Pál pápa
______________________________

Advent második hete – péntek

Isten arca
2010. december 10. Advent második hete – péntek

Hegedűs Anna, a Regnum Christi Mozgalom tagja

Mt 11, 16-19
Kihez is hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonló a gyerekekhez, akik a piacon ülnek, kiáltanak a többieknek, és mondják: „Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem gyászoltatok.” Mert eljött János, nem evett és nem ivott, és azt mondták: „Ördöge van!” Eljött az Emberfia, eszik és iszik, és azt mondják: „Íme, a falánk és borissza ember, a vámosok és bűnösök barátja!” De a bölcsesség igazolást nyer a tettei által.

Bevezető ima: Úr Jézus, ma reggel újra Eléd jövök, mert meghívtál, és veled szeretnék lenni. Hiszem, hogy jelen vagy, de segíts gyenge hitemen! Önts belém új reményt, és add, hogy ma minden tettemet az igaz szeretet hassa át.

Kérés: Uram, kérlek, segíts elcsendesednem, hogy észrevegyem jelenlétedet az életemben!

1. Kiáltó gyermekek... Közeleg a karácsony. Sötétedő éjszakák, szaporodó csillagok az égen és az utcákban, egyre nagyobb csend, fehér hótakaró... Mintha minden erre a nagy eseményre készülne. Lassan középpontba kerül Isten gyermekének születése. Vagy talán mégsem tűnik így? Egyre nagyobb a kavarodás bennem az ajándékok kigondolása körül, az ünnep pillanatainak megszervezésében, a munkahelyi határidők teljesítéséért való aggodalom miatt? Rengeteg tennivaló forog a fejemben, és egyre inkább fáradok. Pedig valahol mélyen azt érzem, hogy gyermeki hangok hívogatnak táncra, mert hamarosan eljön az Emberfia... Ki fog táncolni, ha nem én?

2. Isteni bölcsesség. A Gyermek születése nem rajtam múlik, mert az az irgalmas Isten szeretetének ingyenes ajándéka. De mégis valahogy részem van benne az Ő akaratából. Mária igenje nélkül Jézus talán soha nem jött volna el. Most már itt van, megváltott mindnyájunkat, de egy apró igenre vár az én részemről is, hogy személyesen az én szívemben születhessen meg. Miben nyilvánulhat meg az én igenem? Talán nem abban, hogy mostantól minden aggodalmat, tüsténkedést, kemény munkát félreteszek, mert nem is ez a megoldás. Csak a szívem egy apró rezdülésére, egy csendes térdhajtásra van szükség e születendő Gyermek előtt. Könnyen szemet hunyhatnék, és bezárkózhatnék ezerféle teendőmbe, de Isten bölcsessége ma akar megnyilvánulni bennem. És az Ő bölcsességének arca van: egy kisded arca. Elég csak hagyni, hogy az Ő szelíd pillantása hassa át családom karácsonyát.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, köszönöm, hogy irántunk való szeretetből földre szállsz! Köszönöm, hogy nem mész el mellettem, se a családom vagy ismerőseim mellett. Ma az én házamban akarsz megszállni. Mutasd meg, kérlek, hogyan nyithatnám meg szívemet, hogy örökre befogadhassalak!

Elhatározás: Ma megpróbálok csendesebb napot tartani (például egy kis időre kikapcsolva a TV-t vagy a rádiót), hogy könnyebben meghalljam Isten sugallatait teendőim közepette.

A pápa imaszándéka 2010. december hónapra:
A személyes szenvedés megtapasztalása, mint a másik szenvedőnek adott segítség: hogy saját szenvedésünk megtapasztalása vezessen bennünket azoknak a nehéz helyzeteknek és fájdalmaknak a jobb megértésére, amelyektől oly sok magányos, beteg vagy idős ember szenved, és indítson bennünket nagylelkű segítségre.
Nyissuk meg kapuinkat Krisztus előtt: hogy a föld népei megnyissák kapuikat Krisztus és az Ő evangéliuma előtt, ami a béke, a testvériség és az igazság.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger