2010. december 15., szerda

Adventi idő, 3. hét Szerda

Adventi idő, 3. hét Szerda
 
Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk – kérdezteti Jézustól Keresztelő János. Az Úr egy Izajástól való próféciával felel: „Vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az evangéliumot.” Jézus az ószövetségi ígéretre utal, de magáról nem mondott el mindent. Belé vetett hitünket nem ezek a tettei fogják megalapozni, hanem szenvedése, kereszthalála és feltámadása – figyelmeztet Szent Ambrus. A kereszt a legnagyobb tanúság Krisztus mellett. Ott mutatkozik meg legteljesebben a megváltás műve. Keresztelő János nem tévedett, amikor így mutatott Jézusra: „Íme az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit.” (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent harmadik hete – szerda

2010.12.15. szerda

Harmatozzatok, egek a magasból, hulljon igazság a fellegekből


Iz 45,6b-8.18.21b-25
hogy megtudják napkelettől napnyugatig: senki sincs rajtam kívül, én vagyok az Úr, és nincs más! Én alkotok világosságot, és teremtek sötétséget, én szerzek jólétet, és teremtek bajt; én, az Úr, cselekszem mindezeket. Harmatozzatok, egek, felülről, és a felhők hullassanak igazságot! Nyíljék meg a föld, teremjen szabadulást, és igazság sarjadjon vele! Én, az Úr, teremtettem azt.' Mert így szól az Úr, aki az eget teremtette, ő, az Isten, aki a földet formálta és megalkotta, ő, aki megalapozta, és nem pusztaságnak teremtette, hanem azért formálta, hogy lakjanak rajta: ,,Én vagyok az Úr, és nincs más. Hirdessétek és adjátok elő, tanácskozzatok is egymással! Ki adta tudtul ezt kezdettől fogva? Ki hirdette régóta? Nemde én, az Úr? Nincs más Isten rajtam kívül, igaz és szabadító Isten nincs kívülem. Forduljatok hozzám, és megszabadultok, a földnek határai mind, mert én vagyok az Isten, és nincs más! Önmagamra esküdtem, igazság jött ki számból, szó, amely nem tér vissza: előttem hajlik meg minden térd, énrám esküszik minden nyelv.' Azt mondják: ,,Csak az Úrban van igazság és erő!' Hozzá jönnek és megszégyenülnek mind, akik pereltek vele. Az Úrban lesz igazzá és dicsekszik Izrael minden ivadéka.

Zs 84
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Megkegyelmeztél országodnak, Uram, véget vetettél Jákob fogságának. Megbocsátottad néped vétkét, betakartad minden bűnét. Visszatartottad nagy haragodat, elfordítottad felindulásod hevét. Állíts helyre minket, szabadító Istenünk, s fordítsd el rólunk haragodat! Vagy örökre haragszol ránk, és kiterjeszted haragodat nemzedékről nemzedékre? Ugye felénk fordulsz és életre keltesz minket és néped örvendezhet majd tebenned? Mutasd meg nekünk, Uram, irgalmasságodat, és szabadításodat add meg nekünk. Hadd halljam meg, mit szól hozzám az Úr Isten, hisz ő békét hirdet nemzetének, szentjeinek, s mindazoknak, akik megtérnek szívükben. Bizony, közel van üdvössége azokhoz, akik félik őt, hogy dicsőség lakozzék országunkban. Az irgalom és az igazság egymásra lelnek, csókot vált az igazságosság és a béke. Hűség sarjad a földből és igazság tekint le az égből. Valóban, az Úr megadja kegyelmét, és földünk megtermi gyümölcsét. Igazságosság jár előtte, s követi az úton lépteit.

Lk 7,18b-23
Mindezeket hírül vitték Jánosnak a tanítványai. János erre odahívott tanítványai közül kettőt, és elküldte őket Jézushoz, hogy kérdezzék meg: ,,Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?' Amikor ezek a férfiak odaérkeztek hozzá, így szóltak: ,,Keresztelő János küldött minket hozzád, hogy kérdezzünk meg: ,,Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?''' Éppen abban az órában sok embert megszabadított betegségétől, szenvedésétől vagy a gonosz lelkektől, és sok vaknak visszaadta a szeme világát. Ezt felelte nekik: ,,Menjetek, vigyétek hírül Jánosnak, amit láttatok és hallottatok: a vakok látnak, a sánták járnak, a leprások megtisztulnak, a süketek hallanak, a halottak föltámadnak, a szegényeknek hirdetik az evangéliumot [Iz 26,19; 29,18; 35,5-6; 61,1]. Boldog, aki nem botránkozik meg bennem.'

Advent harmadik hete – szerda

2010. december 15. - Szerda

  Abban az időben Keresztelő János magához hívatta két tanítványát, és ezzel a
  kérdéssel küldte őket az Úrhoz: „Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást
  várjunk?”
  A két férfi Jézushoz érkezve így szólt: „Keresztelő János küldött minket, és
  kérdezteti: Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?”
  Abban az órában Jézus sokakat meggyógyított különféle bajokból és
  betegségekből, megszabadított a gonosz lelkektől, sok vaknak pedig
  visszaadta szeme világát.
  Jézus tehát ezt válaszolta nekik: „Menjetek, jelentsétek Jánosnak, amit
  láttatok és hallottatok: Vakok látnak, sánták járnak, leprások
  megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig
  hirdetik az evangéliumot. Boldog, aki nem botránkozik meg bennem.”
  Lk 7,19-23


  Elmélkedés:
  Keresztelő János tanítványai kérdezik ezt Jézustól mesterük kérésére. Az
  adventi időben most mi is megkérdezzük: Jézus-e a megígért Megváltó vagy
  mást várjunk? Jézus-e az Üdvözítő vagy mást kell várnunk? Jézus személyében
  teljesednek-e be az ígéretek vagy tovább kell várnunk?
  A választ az Evangélium pontosan megadja. Az Egyház története folyamán
  számos tanúságtevő keresztény is válaszolta a kérdésre. Isten most a mi
  személyes válaszunkra, a mi hitvallásunkra vár. Nem várakozhatunk örökké,
  mert nem a várakozás a cél, hanem a megérkezés. Amikor Isten Fiához
  érkezünk, jó volna megfogalmazni saját hitvallásunkat. De vajon hiszem-e
  teljes szívemből, hogy Jézus az én megváltóm és Üdvözítőm? Milyen nagy
  boldogság a szentestén kimondani: Jézusom, terád vártam!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó örök Ige, Isten és Mária Fia, újítsd meg a lelkek rejtekében születésed
  csodáját! Megváltott fiaidat öltöztesd halhatatlanságba, gyújts bennük
  szeretetet, egyesítsd valamennyit titokzatos Tested kötelékeivel, hogy
  eljöveteled meghozza a biztos békét, az egyesek és a népek közötti testvéri
  összefogást! Ámen.
  Boldog XXIII. János pápa

  ______________________________
__
  \
  Aktuális:
  Kedves Barátaim az e-evangélium listán!
  Szeretettel ajánlom evangelizációs munkám gyümölcsét, plébániánk ifjúsági
  kórusának karácsonyi CD lemezeit, a Téren és időn át Betlehembe és az Advent
  legszebb ajándéka című albumokat.
  Letölthető szövegek, kották, belehallgatási lehetőség és további lemezek
  itt: http://zalalovo.plebania.hu/szent_veronika_korus/dalszovegek
  A lemezeket most postaköltség nélkül lehet kapni (2000 Ft/db). A
  kedvezményes karácsonyi ajánlat kizárólag a készlet erejéig és a 2010.
  december 17. péntek éjfélig elküldött rendelésekre vonatkozik.
  Megrendeléshez a kért lemez(ek) címét, a pontos postacímet irányítószámmal
  és a megrendelő nevét kell elküldeni nekem a zalalovo@gmail.com címre.
  Köszönöm, hogy ezzel is támogatjátok az evangelizációt!
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Advent harmadik hete – szerda

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!


Keresztelő János hite
2010. december 15. Advent harmadik hete – szerda

Oláh Kata, a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja

Lk 7, 18 – 23
Ezekről az eseményekről a tanítványai mind beszámoltak Jánosnak. János magához hívatta két tanítványát és elküldte őket az Úrhoz, hogy kérdezzék meg: "Te vagy-e az eljövendő, vagy mást várjunk?" Amikor a két férfi Jézushoz ért, előadta: "Keresztelő János küldött el minket hozzád, hogy kérdezzük meg: Te vagy-e az eljövendő, vagy mást várjunk?" Épp sokakat meggyógyított különféle bajokból, betegségekből, és megszabadított gonosz lelkektől, a vakoknak pedig visszaadta a látásukat. Ezért így felelt nekik: "Menjetek és jelentsétek Jánosnak, amiket láttatok és hallottatok: vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek meg hirdetik az evangéliumot. Boldog, aki nem botránkozik meg rajtam!"

Bevezető ima: Istenem, Te annyira szeretsz minket, hogy egyszülött Fiadat küldted el megmentésünkre. Nyisd meg szívünket, hogy örömmel tudjuk befogadni Szent Fiadat! Segíts, hogy mindig az Ő szent akaratát teljesítsük, és fáradság nélkül felfedezzük Őt felebarátainkban!

Kérés: Jézusom, készítsd fel a szívem a közelgő eljöveteledre!

1. Keresztelő János egész életét a Messiás eljövetelének hirdetésére szentelte. Kemény életet élt, mindenét feláldozva Isten ügyéért. Mindezek után most börtönben van és élete nagy veszélyben forog. Ez a lelki tisztulás időszaka számára. Sok minden megfordulhatott ebben az időszakban a fejében: Isten elhagyott engem, neki szenteltem egész életemet és a szükségemben nincs a segítségemre, helyesen cselekedtem-e... Mégsem engedi, hogy a kétség és a félelem lehúzza őt, ezért elküldi két tanítványát Jézushoz, hogy megkérdezzék, Ő-e a Messiás. Ezúton kér segítséget, hogy a hitét fenn tudja tartani a nehézségek közepette. Keresztelő Szent János megtanít minket, hogy a keresztény hit egyben remény is. A hit megnyitja az utat az ellentmondások zűrzavarában. Aki hisz, az remél. Kérjük Keresztelő Szent János segítségét, hogy a mi hitünk is élő legyen, hogy a mi hitünk is igazi erőforrás legyen a mindennapok zűrzavarában.

2. Krisztus nem mondta János tanítványainak. „Igen, én vagyok a Megváltó”. Világosan leírta nekik, miket tesz, de a végső döntést Jánosra bízta, hogy hisz-e neki a jelek láttán vagy sem. Így van ez a karácsony ünnepéhez közeledve is. Isten elénk teszi a jeleket. Ószövetségi jövendölések, csillag megjelenése...de mégis rajtunk múlik, hogy felfedezzük-e mindezek mögött az élő Istent, a közelgő megváltásunkat.

3. Kemény próbatételek. Ha Jézust őszintén követjük, rengeteg kísértést kell elszenvednünk. Ebben a részben azt mondja, hogy „Boldog, aki nem botránkozik meg rajtam!” Ez az a boldogság, amikor, bár elszenvedjük a nehézségeket, mégis bennünk zeng az a biztos „A” hang, a 440 Hz, amely életünk minden pillanatában a Krisztushoz való tartozásunkat, az iránta való szeretetünket, és odaadásunkat jelenti. Ugyanezt fogalmazza meg a főpapi imában is: „Nem azt kérem tőled, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól.” (Jn 17, 15) Karácsonyi készületünk idején nem ülhetünk egész nap a templomban, hanem a világ színes, csillogó forgatagában kell keresztényként élnünk. Mennyi lehetőségem van a tanúságtételre még ezekben a napokban?! Ideges vásárlók között egy őszinte mosolyt adni; rohanó hétköznapokban kedvesen és türelmesen bánni gyermekeimmel, házastársammal, idősödő szüleimmel; összeszedni családomat egy meghitt imádságra; kevés időmből odaadni egy magányos embernek néhány percet…

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nagy örömmel tölt el a karácsony közelsége. Azzal, hogy magadra vetted emberi létünket, emlékeztetsz hitünk alapkövére – Isten szeret minket. Segíts, hogy fáradságot nem ismerve tudjam ezt a valóságot a körülöttem lévő embereknek is átadni!

Elhatározás: Ma nagylelkű leszek a mosolyommal mindenki felé, akivel csak találkozom.

Erdő Péter bíboros atya 2010. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy bízni tudjunk Isten segítségében, és az Ő szeretetétől kísérve minden nehézség ellenére meg tudjuk újítani a magunk és egész népünk életét.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
Nyíltnapok, és bővebb információ a www.szentbenedekiskola.hu  oldalon található.



--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger