2010. december 17., péntek

Adventi idő, December 17.

Adventi idő, December 17.
 
A karácsony ünnepének közvetlen előkészülete kezdődik a mai nappal. Elkezdem készíteni a szívemet a találkozásra. Jézus családfája belehelyezi őt a történelembe. Egészen ember, akinek ismerjük a gyökereit. Közvetlen készületem első mozzanata lehet a hálaadás családomért, visszatekintés gyökereimre. Ki vagyok, honnan jöttem.
További gondolatok...

Advent harmadik hete – péntek

2010.12.17. péntek

Nem távozott el Júdából a jogar


Ter 49,2.8-10
Gyűljetek össze, s halljátok, Jákob fiai, halljátok atyátokat, Izraelt! Júda: téged dicsőítenek majd testvéreid; ellenségeid nyakán lesz a kezed, és atyád fiai meghajolnak előtted. Júda fiatal oroszlán, zsákmányért indulsz, fiam, s megpihenve lefekszel, mint az oroszlán, mint a nőstény oroszlán -- ki merné felkelteni? El nem vétetik a fejedelmi pálca Júdától, sem a vezér botja az ő térdei közül, míg el nem jön az, akié az, akinek a népek engedelmeskednek.

Zs 71
Salamontól. Isten, add át ítéletedet a királynak, igazságodat a király fiának, hogy igazságosan ítélje népedet, és méltányosan szegényeidet. Békét teremjenek a hegyek a népnek, és igazságot a halmok. Szolgáltasson igazságot a nép szegényeinek, nyújtson a szegények fiainak segítséget, s alázza meg az erőszakoskodót. Éljen, amíg a nap és a hold, nemzedékről nemzedékre. Úgy szálljon le, mint az eső a rétre, s mint ahogy az esőcsepp öntözi a földet. Virágozzék napjaiban az igazság és a béke teljessége, amíg a hold el nem múlik. Uralkodjék tengertől tengerig, A folyamtól a földkerekség széléig. Boruljanak le előtte a sivatag lakói s ellenségei nyalják a port. Tarzis királyai és a szigetek hordjanak adományokat, Arábia és Sába királyai ajándékokat hozzanak. A föld minden királya hódoljon előtte, s legyen minden nemzet a szolgája. Mert ő megszabadítja a szegényt, aki hozzá kiált, s a szűkölködőt, akin senki sem segít. Megkönyörül a szegényen és a nincstelenen és megszabadítja a szűkölködőket. Megmenti őket az elnyomástól és az erőszaktól, mert szemében drága az ő vérük. Éljen és legyen része Arábia aranyában, imádkoznak is majd érte mindenkor; Áldják őt minden nap. Bőséggel legyen gabona a földön, s hullámozzék a hegyek tetején, mint a Libanon, olyan legyen termése; A város népe virágozzék mint a rét füve. Áldott legyen neve mindörökre, maradjon meg neve, amíg a nap ragyog; Benne nyerjen áldást a föld minden nemzetsége, dicsérje őt minden nemzet! Áldott legyen az Úr Isten, Izrael Istene, egyedül ő művel csodákat. Áldott legyen az ő fölséges neve örökre, teljék be fölségével az egész világ! Ámen! Ámen!

Mt 1,1-17
Jézus Krisztus nemzetségtáblája, aki Dávidnak, Ábrahám fiának a fia. Ábrahám nemzette Izsákot; Izsák nemzette Jákobot; Jákob pedig nemzette Júdát és ennek testvéreit; Júda nemzette Fáreszt és Zárát Támártól; Fáresz nemzette Ezront; Ezron nemzette Arámot; Arám nemzette Aminádábot; Aminádáb nemzette Nahsont; Nahson nemzette Szálmont; Szálmon nemzette Boózt Ráhábtól; Boóz nemzette Obedet Rúttól; Obed nemzette Jesszét; Jessze pedig nemzette Dávid királyt. Dávid nemzette Salamont Uriás feleségétől; Salamon nemzette Roboámot; Roboám nemzette Ábiát; Ábia nemzette Ászát. Ásza nemzette Jozafátot; Jozafát nemzette Jórámot; Jórám nemzette Oziját; Ozija nemzette Jótámot; Jótám nemzette Ácházt; Ácház nemzette Hiszkiját; Hiszkija nemzette Manasszét; Manassze nemzette Ámont; Ámon nemzette Joziját; Jozija pedig nemzette Joakimot és ennek testvéreit a Babilonba való áttelepítéskor. A Babilonba való áttelepítés után Joakin nemzette Salátielt; Salátiel nemzette Zerubbábelt; Zerubbábel nemzette Ábiudot; Ábiud nemzette Eljakimot; Eljakim nemzette Ázort; Ázor nemzette Szádokot; Szádok nemzette Ákimot; Ákim nemzette Eliúdot; Eliúd nemzette Eleazárt; Eleazár nemzette Mattánt; Mattán nemzette Jákobot. Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Az összes nemzedék tehát Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék; Dávidtól a Babilonba való áttelepítésig tizennégy nemzedék; és a Babilonba való áttelepítéstől Krisztusig tizennégy nemzedék.

Advent harmadik hete – péntek

2010. december 17. - Péntek

  Jézus Krisztusnak, Dávid és Ábrahám fiának családfája. Ábrahámnak Izsák volt
  a fia, Izsáknak Jákob, Jákobnak Júda és testvérei, Júdának Fáresz és Zára
  Támártól, Fáresznek Eszróm. Eszrómnak Arám, Arámnak Aminadáb, Aminadábnak
  Náásszon, Náásszónnak Szalmon, Szalmonnak Bóász Ráhábtól, Bóásznak Jóbéd
  Rúttól, Jóbédnek Izáj, Izájnak pedig Dávid király.
  Dávidnak Salamon volt a fia Uriás feleségétől, Salamonnak Roboám, Roboámnak
  Abija, Abijának Ászáf, Ászáfnak Jozafát, Jozafátnak Jórám, Jórámnak Ozijás,
  Ozijásnak Joatám, Joatámnak Acház, Acháznak Ezekiás, Ezekiásnak Manasszesz,
  Manasszesznek Ámosz, Ámosznak Joziás, Joziásnak pedig Jekoniás és testvérei
  a babiloni fogság idején.
  A babiloni fogság után: Jekoniásnak Szálátiél volt a fia, Szálátiélnek
  Zorobábel, Zorobábelnek Ábiud, Ábiudnak Elijakim, Elijakimnak Ázór, Ázórnak
  Szádok, Szádoknak Áhim, Áhimnak Eliud, Eliudnak Eleazár, Eleazárnak Mattán,
  Mattánnak Jákob, Jákobnak pedig József. Ő volt a férje Máriának, akitől a
  Krisztusnak nevezett Jézus született.
  Összesen tehát: Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a babiloni
  fogságig tizennégy nemzedék, és a babiloni fogságtól Krisztusig is tizennégy
  nemzedék.
  Mt 1,1-17


  Elmélkedés:
  Nemzedékek váltják egymást az évszázadokon keresztül. Emberek születnek a
  világra, s távoznak onnét évek múlva. De van egy születés, amely örök. Egy
  születés, amely nem egyetlen alkalom, hanem folyamatos újraszületés és
  újjászületés. Jézus világrajötte kiemelkedik az emberek milliói születésének
  sorából. Időbeli létezést vállal magára, aki minden időt megelőzve létezik.
  Jézus által belép Isten az emberi történelembe. Krisztus által a bűnös
  emberiség története üdvtörténetté változik. Nem csak új időszámítás, hanem
  egy egészen új idő is elkezdődik Jézus születésével.
  Az emberi történelem minden eseménye Isten előtt zajlik. Benne van múltunk,
  az ő jelenlétében élünk most és ő a jövőnk is. Karácsony azt jelzi
  számunkra, hogy Isten jelen van köztünk. Lelked Betlehemében megtalálhatod
  őt.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó jöjj, ó jöjj el, Bölcsesség,
  ó Egyszülött, kit ád az ég,
  te gyöngédség és őserő:
  amit tudnunk kell, tárd elő!
  Eljő, eljő Emmánuel,
  Hogy üdvözüljön Izrael!
______________________________

Advent harmadik hete – péntek

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!

Jézus Krisztus valóságos ember
2010. december 17. Advent harmadik hete – péntek

Oláh Kata, a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja

Mt.1, 1-17
Jézus Krisztus, Dávid fiának, Ábrahám fiának nemzetségtáblája. Ábrahám nemzette Izsákot, Izsák nemzette Jákobot, Jákob nemzette Júdát és testvéreit. Júdának született Perec és Szerach, Támártól. Perec nemzette Hecromot, Hecrom nemzette Aramot. Aram nemzette Aminadabot, Aminadab nemzette Nachsont, Nachson nemzette Salmont. Salmonnak született Boász, Ráchábtól. Boásznak született Jobed, Ruttól. Jobed nemzette Izájt, Izáj nemzette Dávid királyt. Dávidnak született Salamon, Urija feleségétől. Salamon nemzette Rechabeámot, Rechabeám nemzette Abiját, Abija nemzette Azát. Aza nemzette Jozafátot, Jozafát nemzette Jorámot, Jorám nemzette Uziját. Uzija nemzette Jotámot, Jotám nemzette Acházt, Acház nemzette Hiszkiját. Hiszkija nemzette Manasszét, Manassze nemzette Amont, Amon nemzette Joziját. Jozija nemzette Jechonját és testvéreit - a Babilonba való elhurcoláskor. A Babilonba hurcolás után: Jechonja nemzette Sealtielt, Sealtiel nemzette Zerubbábelt. Zerubbábel nemzette Abihudot, Abihud nemzette Eljakimot. Eljakim nemzette Acort. Acor nemzette Cádokot, Cádok nemzette Achimot, Achim nemzette Eliudot. Eliud nemzette Eleazárt, Eleazár nemzette Mattant, Mattan nemzette Jákobot. Jákob nemzette Józsefet, Máriának a férjét, aki a Krisztusnak nevezett Jézust szülte. Így a nemzedékek száma: Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a Babilonba való elhurcolásig tizennégy nemzedék, és a Babilonba való elhurcolástól Krisztusig tizennégy nemzedék.

Bevezető ima: Istenem, a karácsony szent napjai már a kertek alatt vannak. Kérlek, add kegyelmedet, hogy imádkozni tudjak! Add, hogy egy kicsit jobban fel tudjam fedezni a megtestesülés misztériumát! Segíts, hogy a szívembe zárjam ezt az igazságot: az Ige, a Szentháromság második személye, testté lett, és világra jött, hogy szeressen és megtanítson minket szeretni.

Kérés: Uram! Add a kegyelmet, hogy megtanuljak úgy szeretni, ahogy Te szeretsz minket – önzetlenül és határtalanul.

1. Hűség. Isten sugallatára születtek az evangéliumok. Miért fontos, hogy ilyen részletességgel bele kerüljön Máté evangéliumába ez a sok furcsa név? Ezek mind az Isten emberek iránti hűségét bizonyítják. Ő ennyi nemzedéken át hű maradt ígéretéhez, hogy megszabadít minket a bűn rabszolgaságából. Advent jó alkalom számomra, hogy gyakoroljam a kis dolgokban én is a hűség erényét. Már csak néhány nap van hátra karácsonyig. Újult erővel szeretném adventi elhatározásaimat gyakorolni, hogy a Szent Éjszaka ezeket adhassam majd a Kisdednek ajándékul.

2. A származás fontossága. Szentírás feljegyezte József családfáját. Még ha Jézus a Szentlélek által fogantatott is, ez nem veszi el József atyai felsőbbségét. Krisztus Mária fia és Józsefé a közöttük lévő házasság köteléke által. József apai példájából Jézus gyermekként megtanulta a szerénység, a hűség és a kemény munka erényeit. Szent József megtanít minket, hogy bármelyik helyet töltsük is be a családunkban, a fontos az, hogy szolgáljuk nagylelkűen a többieket. Hogyan tudnám jobban szolgálni a családomat karácsonykor?

3. A család Isten terve. Amikor Isten elhatározta, hogy szeretetét Szent Fia által mutatja meg az emberiségnek, azt Mária és József házasságán keresztül tette meg. Ha Isten Fia életének nagy részét a családi fészek melegében töltötte, akkor a családnak valami igazán rendkívüli fontos valóságnak kell lennie. A családot a szeretet köti össze, amit táplálni kell minden nap. Családunk Isten szeretetének tükre lehet, ha a szeretet és a hűség fogja össze. Megteszek mindent, ami tőlem telik, hogy a családomban az igaz szeretet uralkodjék?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te a világba jöttél, növekedtél, küldetésedre felkészültél – mindez egy családon belül történt. Köszönöm, hogy példát mutattál a családodért való szeretetedről és a hűségről. Kérlek, add a kegyelmed, hogy én is jó testvér, apa, anya, gyermek tudjak lenni, és a Te példádat kövessem a hűségben és a  szeretet egymás közötti megélésében.

Elhatározás: Ma önzetlenül segítek valamelyik családtagomnak, aki leginkább rászorul.

Erdő Péter bíboros atya 2010. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy bízni tudjunk Isten segítségében, és az Ő szeretetétől kísérve minden nehézség ellenére meg tudjuk újítani a magunk és egész népünk életét.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger