2010. december 20., hétfő

Adventi idő, December 20.

Adventi idő, December 20.

Ünnepelni készülünk. Egy olyan világban, ahol sokan nem tudnak mit kezdeni az ünneppel. Hiszen az ünnep kapcsolatot is jelent, és a mai ember könnyen a magányba zárul. Karácsony ünnepe a másik ember felé fordít minket.
További gondolatok...

Advent negyedik hete – hétfő

2010.12.22. szerda

Az Úr teljesítette kérésemet, amit kértem tőle


1Sám 1,24-28
Amikor aztán elválasztotta, felvitte magával, három fiatal bikával, három véka liszttel és egy korsó borral együtt, és elvitte az Úr házába, Silóba. A gyermek még kicsinyke volt. Amikor levágták a fiatal bikát, odavitték a gyermeket Hélihez. Anna ekkor így szólt: ,,Kérlek, uram! Életedre mondom, uram, hogy én vagyok az az asszony, aki előtted álltam, amikor itt az Úrhoz imádkoztam. Ezért a gyermekért imádkoztam, és az Úr teljesítette kérésemet, amelyet hozzá intéztem. Ezért én is kölcsönbe adom őt az Úrnak arra az egész időre, amely alatt kölcsönben kell lennie az Úrnál.' Ezután imádták ott az Urat.

1Sám 2,1.4-8
Anna is imádkozott, ezekkel a szavakkal: ,,Ujjongóvá vált az én szívem az Úrban, Istenem révén felemelkedett a szarvam. Tágra nyílt a szám ellenségeimmel szemben, mert örvendezem segítségeden. Vereséget szenved az erősek íja, de erővel övezik fel magukat a gyengék, elszegődnek kenyérért, akik azelőtt bővelkedtek, de jóllaknak, akik éheztek, s míg sokat szül, aki meddő volt, akinek sok fia volt, meddőségbe esik. Az Úr tesz halottá és élővé, visz le az alvilágba, s hoz vissza onnét, az Úr tesz szegénnyé s gazdaggá, megalázottá és felmagasztalttá. Porból felemel szűkölködőt, sárból kihoz szegényt, hogy fejedelmek mellé üljön és elfoglalja a dicsőség székét. Mert az Úré a föld minden sarka, s ő helyezte rájuk a föld kerekségét.

Lk 1,46-56
Mária erre így szólt: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben [Hab 3,18], mert tekintetre méltatta szolgálója alázatosságát [1 Sám 1,11]. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet engem minden nemzedék [Ter 30,13], mert nagy dolgot cselekedett velem a Hatalmas [MTörv 10,21], és Szent az ő Neve [Zsolt 111,9]. Irgalma nemzedékről nemzedékre azokra száll, akik őt félik [Zsolt 103,13.17]. Hatalmas dolgokat művelt karja erejével, szétszórta a gondolataiban kevélykedőket [Zsolt 89,11]. Hatalmasokat levetett a trónról, és kicsinyeket felemelt [Zsolt 147,6]. Éhezőket betöltött jókkal, és üresen bocsátott el gazdagokat [Zsolt 107,9]. Felkarolta Izraelt, az ő szolgáját, megemlékezve irgalmasságáról [Iz 41,8-9; Zsolt 98,3], amint megmondta atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak mindörökre' [Ter 17,7]. És Mária nála maradt mintegy három hónapig, azután hazatért.

Advent negyedik hete – hétfő

  2010. december 20. - Hétfő

  Hat hónappal Keresztelő János születésének hírüladása után Isten elküldte
  Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt
  egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az
  angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr
  veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!” Ennek hallatára Mária
  zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal
  azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert
  íme, gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni!
  Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Uralkodni fog Jákob házán
  mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!” Mária ekkor megkérdezte az
  angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?” Az angyal
  ezt válaszolta neki: „A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje
  borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, aki tőled születik: Isten Fiának
  fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében,
  sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek,
  Istennél semmi sem lehetetlen.” Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr
  szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!” Ezután az angyal
  eltávozott.
  Lk 1,26-38


  Elmélkedés:
  Jézust a Magasságbeli Isten Fiának nevezi az angyal a megtestesülés
  hírüladásakor. Jézus születése leereszkedés, a menny földre szállása. A
  láthatatlan Isten látható alakban jelenik meg köztünk. Egy szűz méhe magába
  fogadja és később egy jászol körülöleli a végtelen Istent, aki hatalmasabb
  mindennél.
  Miközben az ember égre törő tornyokat épít, hogy egyre magasabbra jusson és
  meghódítsa az eget, Isten lejön közénk a földre. Elérhető közelségbe kerül
  hozzánk. És mi letekintünk erre a jászolban fekvő Gyermekre, aki magához
  vonzza pillantásainkat. Úgy nézzük Őt, mint akit az ég küldött a földre,
  hogy magával vigyen bennünket a földről az égbe.
  A karácsonykor született Jézus végigjárja az emberi élet útját, hogy
  megmutassa nekünk az Istenhez vezető utat, az üdvösség útját. Induljunk
  vele!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó Dávid kulcsa, nyitni kész,
  ha ajtót nyitsz, nem zárja kéz,
  halál árnyéka vesz körül,
  mirajtunk immár könyörülj!
  Eljő, eljő Emmánuel,
  Hogy üdvözüljön Izrael!
______________________________

Advent negyedik hete – hétfő

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!

Mária hisz, remél és szeret
2010. december 20. Advent negyedik hete – hétfő

Egervári Szilvia, a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja


Bevezető ima: Édes Istenem, itt vagy velem és szeretnéd, hogy megosszam most veled a szívemet! El akarom neked mondani, hogy a szívem már a tiéd, tegyél vele, amit csak akarsz, mert tudom, hogy mindig az a legjobb nekem, amit Te teszel.

Kérés: Uram! Gyermekedként, kérlek, alakíts a szívemet Mária szívéhez hasonlóvá, hogy neked tetsző legyen!

1. Mária hitt az angyal szavainak. Sokszor azt hisszük, hogy sokkal egyszerűbb lenne hinni, ha nekünk is megjelenne egy angyal. Azt, hogy mégsem így van, látjuk Zakariás példáján, akinek megjelent az angyal a szentélyben, és mégse hitte el a hírt, hogy Erzsébet öregségében gyermeket fog szülni. Mária azonban más volt. Ő elfogadta az angyali üzenetet, nem érdekelte, hogy talán az értelmével nem tudta felfogni. Talán nem értette teljesen, hogy az Isten emberré lesz. Talán nem tudta elképzelni, hogy az Isten őt választja. Mária mégis elhitte, hogy amit az angyal mond, az úgy lesz. Hitte, hogy nem vicc vagy egy olyan üzenet, ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Mi is hiszünk abban, hogy a Mennyei Atyánk végtelenül szeret minket, és bármit megtesz értünk, akkor is, ha mi nem vagyunk hűségesek? Hisszük azt, hogy Istennél semmi sem lehetetlen?

2. Mária bízott Isten működésében. Felnevelni az Isten Fiát nem lehetett könnyű feladat. Biztosan velünk is előfordult, hogy nem tudtunk olyan egyszerűen vállalni egy nagy felelősséget. Mária számára sem volt könnyű kimondani, hogy „történjék velem szavaid szerint.” Mégis természetes volt, mert nem csak emberi szempontok alapján hozta meg ezt a döntést, hanem a természetfelettiekkel is. És ebben a döntésben fontos szerepe van a reménynek: csak a remény által tudjuk teljesen odaadni magunkat Istennek, mert ha bízunk az Ő jóságába, akkor mindenre igent tudunk mondani, mert meg vagyunk győződve arról, hogy Ő sose hagy minket magunkra.

3. Mária szerette Isten akaratát. Egy pillanat alatt megváltozott Mária egész élete. Az Isten csak azért tudott benne cselekedni, mert nyitott volt bármire, amit Isten szeretne vele tenni. Nyitott szívvel hallgatta az angyali üzenetet és szeretetből mondta ki ezeket a szavakat: „Íme az Úr szolgálóleánya”. Látjuk az evangéliumban, hogy Mária nemcsak mondta ezeket a szavakat, hanem meg is élte: hűséges volt még a kereszt lábánál is, és elfogadta az Isten akaratát, mert tudta, hogy Isten akarata a szeretet, és arra csak szeretettel lehet válaszolni. Mi is fogadjuk Isten akaratát olyan szemekkel, amelyek meglátják jóságát, és próbáljunk mi is szeretettel válaszolni!

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus! Köszönöm, hogy nekem adtad édesanyádat, hogy így nekem is anyám legyen. Köszönöm, hogy elhalmoztad őt kegyelmeiddel, és méltóvá tetted arra, hogy benne kezdődjék földi küldetésed, a mi megváltásunk. Kérlek, ne engedd, hogy bármikor elengedjem Mária szerető kezét, amelyet mindig nyújt felém, mivel tudja, hogy mindig szükségem van rá. Segíts úgy szeretnem őt, ahogy Te, és add meg a kegyelmet, hogy én is tudjak hinni, és remélni benned, és szeretni téged, ahogyan Mária tette.

Elhatározás: Bármiben, ami történik velem a mai napon, az Isten szerető kezét fogom látni.

Erdő Péter bíboros atya 2010. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy bízni tudjunk Isten segítségében, és az Ő szeretetétől kísérve minden nehézség ellenére meg tudjuk újítani a magunk és egész népünk életét.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger