2010. december 23., csütörtök

Adventi idő, December 23.

Adventi idő, December 23.
 
Jeleken keresztül vezeti életünket Isten. Jele van a születésnek, a betegségnek, a halálnak, jele a szeretetnek, és az Isten érkezésének is van jele. A próféták Illés újra eljövetelében látták a Messiás érkezésének előjelét. Keresztelő János érkezését azonban éppolyan kevesen ismerik fel, mint az Üdvözítő jövetelét. Pedig csodálatos jelek kísérik: a néma Zakariás ajka megnyílik. Jézus születése arra is rávilágít, hogy a jelek sokszor messze elmaradnak az eljövendő beteljesüléstől. Az Üdvözítő érkezik, és nemcsak Zakariást, de mindnyájunkat megszabadít némaságunktól. Még néhány nap és valamennyiünk ajka megnyílik a karácsonyi glóriára. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk a bensőnkre, mintha már hallanánk is az angyalok énekének dallamát. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent negyedik hete – csütörtök

2010.12.23. csütörtök

(Kenty Szent János, Szent Viktória)
Elküldöm követemet, aki egyengeti előttem az utat


Mal 3,1-4.23-24
Íme, én elküldöm angyalomat, hogy elkészítse az utat színem előtt, és csakhamar eljön templomába az Úr, akit ti kerestek, s a szövetség angyala, akit ti óhajtotok. Íme, már jön is, -- mondja a Seregek Ura. -- De ki tudja elviselni az ő eljövetelének napját, s ki állhat meg az ő láttára? Mert ő olyan, mint az olvasztó tűz, és mint a posztóványolók lúgja. Leül, mint az ezüstolvasztó és tisztító mester, és salaktalanná teszi Lévi fiait; és megtisztítja őket, mint az aranyat és mint az ezüstöt, hogy igazságban mutassanak be áldozatot az Úrnak, és tetszeni fog az Úrnak Júda és Jeruzsálem áldozata, mint a hajdankor napjaiban, és mint a régi esztendőkben. Íme, én elküldöm majd nektek Illés prófétát, mielőtt eljönne az Úrnak nagy és rettenetes napja, hogy visszatérítse az atyák szívét fiaikhoz s a fiúk szívét atyáikhoz, nehogy elmenjek és átokkal sújtsam a földet.'
Zs 24
Dávid zsoltára. Hozzád emelem, Uram, lelkemet, Istenem, tebenned remélek; ne hagyd, hogy megszégyenüljek, és ellenségeim ujjongjanak fölöttem! Hisz senki, aki tebenned bízik, meg nem szégyenül. De szégyen éri mindazokat, akik hiábavalóságok miatt hűtlenek lesznek. Utaidat, Uram, mutasd meg nekem, és ösvényeidre taníts meg engem! Vezess és oktass engem igazságodra, mert te vagy az én üdvözítő Istenem, és én tebenned bízom szüntelen! Emlékezzél meg, Uram, könyörületedről, és irgalmadról, hisz azok öröktől valók! Ifjúkorom bűneire s botlásaira ne gondolj vissza; Irgalmad szerint emlékezzél meg rólam, hiszen te jó vagy, én Uram! Édes az Úr és igazságos, ezért útbaigazítja a vétkeseket. Végzésével vezérli az alázatosakat, megtanítja útjaira a szelídeket. Az Úr minden útja irgalom és igazság azok iránt, akik szövetségét és törvényeit megtartják. A te saját nevedért, Uram, bocsásd meg bűnömet, mert sok az! Ki az, aki féli az Urat? Annak megmutatja, milyen utat válasszon. Annak boldogságot élvez majd a lelke, és utóda örökli a földet. Barátja az Úr azoknak, akik őt félik, és szövetségét megmutatja nekik. Állandóan az Úrra tekint szemem, mert ő húzza ki lábamat a tőrből. Tekints rám és irgalmazz nekem, mert elhagyatott és szegény vagyok. Szívem szorongatásai megsokasodtak, vezess ki ínségemből engem. Nézd megalázottságomat és szenvedésemet, bocsásd meg minden vétkemet! Nézd, milyen sokan vannak ellenségeim, milyen ádáz gyűlölettel gyűlölnek engem! Oltalmazz és szabadíts meg engem, ne hagyd, hogy megszégyenüljek, hiszen benned remélek! Álljanak mellém az ártatlanok és az igazak, mert beléd vetem bizalmamat. Szabadítsd meg Isten, Izraelt minden szorongatásából!

Lk 1,57-66
Azután eljött az ideje, hogy Erzsébet szüljön; és fiút szült. Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és örvendeztek vele együtt. Történt pedig, hogy a nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak nevezték. De az anyja így szólt: ,,Semmiképpen sem, hanem Jánosnak fogják hívni.' Erre azt mondták: ,,De hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így neveznének.' Intettek tehát apjának, hogyan akarja őt nevezni. Ő pedig írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: ,,János a neve.' Mindnyájan elcsodálkoztak. Erre azonnal megnyílt a szája és a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent. Félelem szállta meg összes szomszédjukat, s ezen dolgoknak elterjedt a híre Júdea egész hegyvidékén. Mindannyian, akik hallották, a szívükbe vésték ezt, és kérdezték: ,,Mi lesz ebből a gyermekből?' Mert az Úr keze volt vele.

Advent negyedik hete – csütörtök

2010. december 23. - Csütörtök

  Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédai
  és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt
  örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a
  gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte:
  „Nem, János legyen a neve.” Azok megjegyezték: „Hiszen senki sincs a
  rokonságodban, akit így hívnának!” Érdeklődtek erre atyjától, hogyan akarja
  őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: „János a
  neve.” Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig megnyílt az ajka, és
  megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta Istent. Akkor félelem
  szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken
  erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta:
  „Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele.”
  Lk 1,57-66


  Elmélkedés:
  Életünk sokszor egy hajszálon függ – mondják az emberek. A hívő inkább azt
  mondja, hogy élete Isten kezében van. Neki köszönhetjük világrajöttünket és
  az ő irgalmának köszönhető, hogy eljuthatunk az üdvösségre halálunk után.
  Vegyük észre, hogy mennyire irgalmas az emberiséggel az Atya! Elküldi
  követeit, a prófétákat, s az idők teljességében egyszülött Fia jön közénk a
  földre. Az advent mindig az Atya szeretetére és irgalmára emlékeztet minket.
  A Betlehemben megszülető Jézus személyében testet ölt az irgalom. Jézus
  messiási küldetése az, hogy az Atya irgalmát földközelbe és emberközelbe
  hozza.
  Amikor a kis Jézus jászla mellé térdelünk, lássuk meg, hogy milyen irgalmas
  hozzánk az Isten! Az ő irgalmától és könyörületétől függ üdvösségünk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó jöjj, ó jöjj, Emmánuel,
  csak téged áhít Izrael,
  és hozzád sóhajt untalan,
  mert Isten híján hontalan!
  Eljő, eljő Emmánuel,
  Hogy üdvözüljön Izrael!
______________________________

Advent negyedik hete – csütörtök

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!

Keresztelő János születése
2010. december 23. Advent negyedik hete – csütörtök

Vadász Kinga, a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja

Lk 1, 57-66
Elérkezett Erzsébet szülésének ideje, és fiút szült. Amikor a szomszédok és rokonok meghallották, hogy milyen nagyra méltatta az Úr irgalmában, vele örültek. A nyolcadik napon elmentek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Az apja nevéről Zakariásnak akarták elnevezni. De az anyja tiltakozott: "Nem, hanem Jánosnak kell hívni." Így válaszoltak neki: "Nincs rokonságodban senki, akit így hívnának."  Aztán intettek az apának, minek akarja, hogy elnevezzék. Az írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: "János az ő neve." Mindnyájan csodálkoztak. Neki pedig nyomban megnyílt az ajka és megoldódott a nyelve, megszólalt és magasztalta az Istent. A szomszédokat mind elfogta a félelem, és Júdea egész hegyvidékén elterjedt ezeknek a dolgoknak a híre. Akik csak hallották, szívükbe vésték s mondták: "Vajon mi lesz ebből a gyerekből?" Mert az Úr keze volt vele.

Bevezető ima: Jézusom, az adventi várakozás ideje lassan lejár, nemsokára a Te születésedet ünnepeljük. Segíts, hogy ebben a hátralevő időben egyre jobban figyeljek rád, és kihasználjam az elmélkedés perceit a veled való beszélgetésre. Hiszem, hogy Te is várod, hogy megszülethess a szívembe. Tökéletesítsd a szeretetemet, hogy olyan hajlékot készítsek neked, ahol szívesen időzöl.

Kérés: Segíts, hogy meg tudjam nyitni a szívemet mások öröme felé.

1.A szomszédok vele örültek. Minden kisbaba születése nagy esemény egy családban, de amikor olyan hosszú várakozás előzi azt meg, mint Erzsébet és Zakariás esetében, talán még nagyobb az öröm. Az evangéliumból tudjuk, hogy ők ketten már éltesebb korúak voltak, és nem volt gyermekük. Ezért volt nagy szó, hogy Erzsébet gyermeket várt. Az egész rokonság és szomszédság velük örült és magasztalta Istent. Minél többen osztjuk meg az örömöt, annál nagyobb lesz. Amikor az Úr megáld bennünket vagy kegyelmeit osztogatja, reméli, hogy ajándékait nem tartjuk meg kizárólag saját magunknak. Ha elég nyitottak vagyunk és szívünk mentes az irigység és a féltékenység mérgétől, akkor képesek vagyunk osztozni más örömében, és így az a miénk is lesz. Ha nem azt nézzük, hogy a másiknak miért megy jobban, miért sikerülnek a dolgai, miért szerencsésebb, mint mi, hanem valóban tudunk örülni sikereinek, az áldásoknak, amiben részesül, akkor észrevehetjük, hogy Isten nagyon sok irányból juttatja el hozzánk szeretetét.

2. Az apa öröme. Zakariásnak látomása volt a templomban, amikor szolgált. Az angyal megmondta neki, hogy imái meghallgatásra találtak, és gyermeke fog születni. De Zakariás abban a pillanatban nem hitt az angyalnak. Talán már túl régóta várakozott, talán a szíve mélyén már feladta a reményt. Hogy jól az eszébe vésse, hogy Isten számára semmi sem lehetetlen, megnémult az ígéret beteljesedéséig. Amikor végre újra meg tudott szólalni, Istent magasztalta. De nemcsak azért, mert valóban fia született, hanem azért, mert a végtelen hatalmú Istennek ez a nagyszerű tette megvilágította működését Zakariás egész életében, a megváltott nép egész történetében. Sokszor nekünk is nehéz elhinnünk, hogy az Úr valóban jelen van az életünkben és gondviselése terelget bennünket a mennyország felé. Sokszor csak utólag értjük meg bizonyos történések miértjét, csak később áll össze a kép, és csak akkor fedezzük fel azon Istent. Gondoljuk végig, hogyan és mikor nyilvánult meg az életünkben Isten gondviselése. Ezek az élmények erősítsék a bizalmunkat, hogy Ő mindig velünk lesz.

Beszélgetés Krisztussal: Édes Jézusom, Te jól tudod, hogy mennyire önző tudok lenni sokszor, és hányszor kétségbe vonom a szeretetedet. Tisztítsd meg a szívemet, hogy ne önmagamat keressem, hanem képes legyek önmagamról megfeledkezve feléd és mások felé fordulni! Erősítsd a hitemet és a beléd vetett bizalmamat, hogy bátran megtegyem, amit kérsz.

Elhatározás: Ma keresni fogom az alkalmat, hogy együtt örülhessek valakivel.

A pápa imaszándéka 2010. december hónapra:
A személyes szenvedés megtapasztalása, mint a másik szenvedőnek adott segítség: hogy saját szenvedésünk megtapasztalása vezessen bennünket azoknak a nehéz helyzeteknek és fájdalmaknak a jobb megértésére, amelyektől oly sok magányos, beteg vagy idős ember szenved, és indítson bennünket nagylelkű segítségre.
Nyissuk meg kapuinkat Krisztus előtt: hogy a föld népei megnyissák kapuikat Krisztus és az Ő evangéliuma előtt, ami a béke, a testvériség és az igazság.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger