2010. december 28., kedd

Aprószentek

Aprószentek

Emlékezet és önazonosság című könyvében II. János Pál pápa fájdalommal említi, hogy miközben a világ felszabadult a fasizmus és – a legtöbb országban – a kommunizmus rabszolgaságából, mely emberek millióit pusztította el, az immár szabaddá vált országokban folytatódik az ártatlanok kiirtása. Korunk botránya az abortusz, mely az élet melletti határozott és nyilvános kiállásra kell hogy buzdítsa a keresztényeket. Az anyaméhben meggyilkolt magzatok mellett mindazokra az ártatlanokra is emlékezünk ezen az ünnepen, akik igazságtalanul az emberi gonoszság és erőszak áldozatai lettek. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságosságot, vágyakozásuk beteljesedik. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

APRÓSZENTEK

2010.12.28. kedd: APRÓSZENTEK (ünnep)

Isten világosság, benne nyoma sincs a sötétségnek


1Jn 1,5 - 2,2
Ez az üzenet, amelyet tőle hallottunk és hirdetünk nektek, hogy Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség. Ha azt mondjuk, hogy közösségben vagyunk vele és sötétségben járunk, hazudunk, és nem cselekszünk igazságot. Ha azonban világosságban járunk, mint ahogy ő is világosságban van, akkor közösségben vagyunk egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, megcsaljuk magunkat, és nincs bennünk igazság. Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igazságos, hogy megbocsássa a bűnöket, és megtisztítson minket minden gonoszságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem vétkeztünk, hazuggá tesszük őt, és az ő igéje nincs bennünk. Fiacskáim, ezeket azért írom nektek, hogy ne vétkezzetek. De ha valaki vétkezett is, van szószólónk az Atyánál, Jézus Krisztus, az igaz. Ő az engesztelés a mi bűneinkért, de nemcsak a mieinkért, hanem az egész világ bűneiért is.

Zs 123
Zarándok-ének. Dávidtól. Ha nem az Úr lett volna velünk, -- vallja meg most Izrael, -- ha nem az Úr lett volna velünk, amikor az emberek fölkeltek ellenünk, talán elevenen nyeltek volna el minket, amikor haragjuk felgerjedt ellenünk. Talán elnyeltek volna minket a vizek, rohanó patak árasztott volna el minket, talán elborítottak volna a felbőszült vizek. Áldott az Úr, aki nem engedte meg, hogy fogaik martaléka legyünk! Megszabadultunk, mint a madár, a vadászok csapdájától. A csapda összetört és mi megszabadultunk. Az Úr nevében van a mi segítségünk, aki az eget és a földet alkotta.

Mt 2,13-18
Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt: ,,Kelj föl, vedd magad mellé a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, amíg nem szólok neked! Heródes ugyanis keresni fogja a kisgyermeket, hogy megölje őt.' Erre ő fölkelt, éjjel magához vette a gyermeket és anyját, és eltávozott Egyiptomba. Ott volt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: ,,Egyiptomból hívtam az én fiamat' [Óz 11,1]. Akkor Heródes, látva, hogy kijátszották a bölcsek, nagy haragra lobbant, és megölette az összes fiúgyermeket Betlehemben és annak egész környékén kétévestől lefelé, annak az időnek megfelelően, amelyet megtudakolt a bölcsektől. Így beteljesedett az ige, amit Jeremiás próféta mondott: ,,Hang hallatszik Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé,, [Jer 31,15].

Aprószentek

2010. december 28. – Kedd, Aprószentek

  Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában,
  és így szólt: „Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba!
  Maradj ott, míg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül, hogy
  megkeresi és megöli a gyermeket.” József fölkelt, fogta a gyermeket és
  anyját, és még azon éjjel elment Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig,
  hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Egyiptomból hívtam
  az én fiamat. Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek kijátszották, nagy
  haragra lobbant, és Betlehemben meg annak egész környékén megöletett minden
  fiúgyermeket kétévestől lefelé, a bölcsektől megtudott időnek megfelelően.
  Akkor beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt: „Kiáltás hangzik
  Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, és nem akar
  vigasztalódni, mert nincsenek többé.”
  Mt 2,13-18


  Elmélkedés:
  Mózes korában és azt megelőzően az ószövetségi nép sokat szenvedett
  Egyiptomban, a szolgaság földjén, ahol 400 éven keresztül rabszolgamunkára
  kényszerítették. Az Egyiptomból való kivonulást Isten legnagyobb
  megszabadító tettének tekintették, amelyre évszázadokon keresztül
  emlékeztek.
  Az újszövetségi idők hajnalán mégis ez a föld nyújt menedéket a szent
  családnak, Máriának, Józsefnek és a kisded Jézusnak. Ahonnan egykor örömmel
  távozott a nép, oda menekül Jézus és családja, mert saját hazájában
  veszélyben forog az élete. Innen térnek majd vissza Heródes halála után.
  Eközben a király szívében elhatalmasodik a gyűlölet, az irigység, a harag és
  a félelem, amely ártatlan gyermekek halálát okozza. De az isteni üdvözítő
  tervet az emberi rosszakarat nem tudja megakadályozni. Jézus eljön, hogy az
  Egyiptomból való szabadulásnál is nagyobb szabadítást hajtson végre.
  Szenvedésével és halálával a bűn szolgaságától és a haláltól szabadított meg
  minket. Általa és őbenne van örök életünk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Istenem, ahová tettél, ott szolgállak.
  Ahol megsejtelek, megcsodállak!
  Amim van, azért magasztallak,
  Amim nincs, azért nem zaklatlak.
  Ami a munkám, azt csinálom!
  A jó szót érte sose várom.
  Ha nem sikerül, nem kesergek,
  Jézus nevében mindjárt mindent újra kezdek.
  Csak egyet kérek tőled mindenáron:
  Jöjj el értem, ha jön halálom,
  Atyám, Megváltóm, Királyom!
______________________________

Aprószentek

A világ zenekara és koncertje
 Aprószentek
2010. december 28. Karácsony nyolcada – kedd
Szász Csaba LC

Mt 2,13-18
Azután, hogy (a napkeleti bölcsek) elmentek, megjelent Józsefnek álmában az Úr angyala, s ezt mondta neki: “Kelj föl, fogd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, s maradj ott, amíg nem szólok, mert Heródes keresi a gyermeket, meg akarja ölni." Fölkelt, s még akkor éjszaka fogta a gyermeket és anyját, és elmenekült Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig. Így beteljesedett, amit a próféta szavával mondott az Úr: "Egyiptomból hívtam az én fiamat."
Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek kijátszották, haragra lobbant, és Betlehemben meg a környékén, minden fiúgyermeket megöletett, kétéves korig, a bölcsektől megtudott időnek megfelelően. Így beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt: Kiáltozás hallik Rámában, keserves sírás és jajgatás: Ráhel siratja fiait, s nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé.

Bevezető ima: Hiszek tebenned, Istenem. Tudom, hogy jelen vagy az életemben és szeretsz engem. Te mindenkit szeretsz, nem hagyod magára még az árvát sem. Kérlek, erősítsd reményemet és tökéletesítsd szeretetemet!

Kérés: Uram, add, hogy veled lássak, veled éljek!

1. Heródes kegyetlensége az égbe kiált, de nem szimbolikus módon, hanem valóban hallható, hogyan sírnak az édesanyák, akiknek gyerekeit Heródes megölette. Ki tudja elképzelni ezen édesanyák fájdalmát? Ki tudna velük együtt szenvedni, ha ővele is nem történik valami ehhez hasonló? Egyes kutatók azt mondják, hogy a megölt gyerekek száma nem haladta meg a húszat, de az édesanyák fájdalma nem mérhető számadatokkal, és egyetlen egy ártatlan élet sem áldozható fel a hatalom megtartásáért. Aki Heródes példáját követi, az Isten fölé helyezi magát. De hát, ki vagyok én, hogy Istennek akarata ellen szegülnék? Ha ő életet ad egy kisgyereknek, én nem vehetem el az ő életét. Mégis napjainkban milliók hangja sír fel Isten szeretete után és sajnos, ez sokszor nem a szülők hangja, hanem az ártatlan, meg nem született magzatoké, vagy a szüleitől elhagyott és éhező gyerekeké. A mai ártatlanul megölt életek sirató éneke bekapcsolódik a betlehemi aprószentek kórusának requiemjébe.

2. A világ kakofóniája. Érdemes megfigyelni, hogy az evangélista azt írta, hogy „Fölkelt, s még akkor éjszaka fogta a gyermeket és anyját, és elmenekült Egyiptomba” (Mt 2,14). A Bibliában az éjszakának három jelentése is lehet: először a fizikai fény hiánya, másodszor az értelem sötétsége, harmadszor pedig az akarat megromlása, ami kizárja az igazi világosságot, Isten kegyelmét az emberi életből, és bűnt szül a világba. Ez az utóbbi sötétség, ami a Szent Családot menekülésre kényszerítette. Heródes nem volt kész befogadni a világ világosságát (Jn 1,5), hanem inkább harcra kelt ellene. Ma is sok „Heródes” van a világban, akik nem ismerik fel Istennek csodálatos tervét és direkt vagy indirekt módon háborút indítanak ellene. Ide sorolhatjuk azokat, akik az „éjszakai élet kultúráját” terjesztik, akik a tudomány nevében különböző ideológiákat tanítanak, illetve, akik csak a hibát ismerik el, de tagadják a bűn létezését. Íme, a világ kakofóniája. Ez az a modern ének, amit a világ Isten teremtésének harmóniájával helyez szembe.

3. A karnagy. Azt hiszem, hogy nem lesz nehéz elképzelnünk, hogy mi is tagjai vagyunk ennek a világméretű zenekarnak. Isten mindenkinek egy talentumot adott, amelynek meg van a maga értelme és célja. Azonban tőlünk függ, hogy mire használjuk fel ezeket a tulajdonságokat. Ha arra törekszünk, hogy mindenkit magunk alá tiporjunk, mert hát mi jobbnak, ügyesebbnek, okosabbnak találjuk magunkat, akkor az történik, ami a zenekarban történne, ha egy hegedű, egy trombita vagy bármilyen más hangszer a karnagy utasításai ellenére egy teljesen más dallamot kezdene el játszani: kakofónia, hangzavar. Az ember minden egyes cselekedete, még a mulasztás is, megfelel egy hangnak a világ koncertjében. Ahányszor Isten, a Karnagy utasításai ellen cselekszünk, annyiszor zavarjuk a világ, a nemzet, a család és saját életünk harmóniáját.

Beszélgetés Krisztussal: Kis Jézus, Te a világba jöttél, hogy világosságot hozzál a sötétségbe. Köszönöm ezt az ajándékot, és kérlek, segíts nekem, hogy kegyelmeiddel mindig rád figyeljek, az igazi Karnagyra, hogy szeresselek teljes szívemből és kövessem akaratodat mindhalálig. Az ártatlanul szenvedőket vigasztald meg a mai nap folyamán, a megholtaknak, pedig, add meg örök világosságod fényét!

Elhatározás: A mai nap folyamán megpróbálok Isten akarata szerint élni, s legalább egyszer egy jó szót szólok a körülöttem szenvedő személyekhez: betegekhez, koldusokhoz, bármilyen okból szenvedő személyekhez.

Erdő Péter bíboros atya 2010. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy bízni tudjunk Isten segítségében, és az Ő szeretetétől kísérve minden nehézség ellenére meg tudjuk újítani a magunk és egész népünk életét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger