2011. január 6., csütörtök

Karácsonyi idő, Január 10. vagy Vízkereszt utáni csütörtök

Karácsonyi idő, Január 10. vagy Vízkereszt utáni csütörtök 

Az Úr Lelke van rajtam, elküldött, hogy örömhírt vigyek! Teljes értelemben Jézusra illik ez az izajási jövendölés, de mindannyian megkaptuk az Úr Lelkét a keresztségben és a bérmálásban. Vagyis minket is küld, hogy vigyük el az örömhírt. A természet pedig, és benne az ember sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását.
További gondolatok...

Vízkereszt utáni szerda

2011.01.06. csütörtök

(A napkeleti bölcsek: Gáspár, Menyhért, Boldizsár)
Aki szereti Istent, szeresse testvérét is!


1Jn 4,19 - 5,4
Szeressük tehát Istent, mert Isten előbb szeretett minket. Ha valaki azt mondja: ,,Szeretem Istent', és a felebarátját gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, hogyan szeretheti Istent, akit nem lát? Az a parancsunk tőle, hogy aki szereti Istent, szeresse a testvérét is. Mindaz, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, Istentől született. És mindaz, aki szereti azt, aki szült, szereti azt is, aki tőle született. Arról ismerjük meg, hogy szeretjük Isten szülötteit, ha Istent szeretjük, és parancsait teljesítjük. Mert az az Isten szeretete, hogy parancsait megtartjuk; és az ő parancsai nem nehezek. Mert minden, ami Istentől született, legyőzi a világot. Ez az a győzelem, amely legyőzi a világot: a mi hitünk.

Zs 71
Salamontól. Isten, add át ítéletedet a királynak, igazságodat a király fiának, hogy igazságosan ítélje népedet, és méltányosan szegényeidet. Békét teremjenek a hegyek a népnek, és igazságot a halmok. Szolgáltasson igazságot a nép szegényeinek, nyújtson a szegények fiainak segítséget, s alázza meg az erőszakoskodót. Éljen, amíg a nap és a hold, nemzedékről nemzedékre. Úgy szálljon le, mint az eső a rétre, s mint ahogy az esőcsepp öntözi a földet. Virágozzék napjaiban az igazság és a béke teljessége, amíg a hold el nem múlik. Uralkodjék tengertől tengerig, A folyamtól a földkerekség széléig. Boruljanak le előtte a sivatag lakói s ellenségei nyalják a port. Tarzis királyai és a szigetek hordjanak adományokat, Arábia és Sába királyai ajándékokat hozzanak. A föld minden királya hódoljon előtte, s legyen minden nemzet a szolgája. Mert ő megszabadítja a szegényt, aki hozzá kiált, s a szűkölködőt, akin senki sem segít. Megkönyörül a szegényen és a nincstelenen és megszabadítja a szűkölködőket. Megmenti őket az elnyomástól és az erőszaktól, mert szemében drága az ő vérük. Éljen és legyen része Arábia aranyában, imádkoznak is majd érte mindenkor; Áldják őt minden nap. Bőséggel legyen gabona a földön, s hullámozzék a hegyek tetején, mint a Libanon, olyan legyen termése; A város népe virágozzék mint a rét füve. Áldott legyen neve mindörökre, maradjon meg neve, amíg a nap ragyog; Benne nyerjen áldást a föld minden nemzetsége, dicsérje őt minden nemzet! Áldott legyen az Úr Isten, Izrael Istene, egyedül ő művel csodákat. Áldott legyen az ő fölséges neve örökre, teljék be fölségével az egész világ! Ámen! Ámen!

Lk 4,14-22a
Jézus pedig a Lélek erejével visszatért Galileába, és a híre elterjedt az egész környéken. Tanított a zsinagógáikban, és mindenki dicsőítette. Azután elment Názáretbe, ahol felnövekedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és fölállt olvasni. Odaadták neki Izajás próféta könyvét. Amikor felnyitotta a könyvet, arra a helyre talált, ahol ez van írva: ,,Az Úr Lelke van rajtam; azért kent föl engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, elküldött, hogy szabadulást hirdessek a foglyoknak és látást a vakoknak, hogy szabadon bocsássam a megtörteket, és hirdessem az Úr kedves esztendejét' [Iz 61,1-2; 29,18; 58,6]. Aztán összehajtotta a könyvet, visszaadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdett hozzájuk beszélni: ,,Ma teljesedett be ez az Írás a ti fületek hallatára.' Mindnyájan igazat adtak neki, és csodálkoztak a kedves szavakon, amelyek ajkáról fakadtak. De utána megjegyezték: ,,Nem József fia ez?'

Vízkereszt utáni szerda

2011. január 6. - Csütörtök

  Abban az időben Jézus a (Szent)lélek erejével visszatért Galileába. Híre
  elterjedt az egész környéken. Tanított a zsinagógákban, és mindenki
  elismeréssel beszélt róla. Eljutott Názáretbe is, ahol nevelkedett.
  Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett.
  Izajás próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen
  arra a helyre talált, ahol ez volt írva: „Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent
  engem és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, hirdessem a
  foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az
  elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje.” Összetekerte az
  írást, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem
  rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: „Ma beteljesedett az írás, amelyet
  az imént hallottatok.” Mindnyájan igazat adtak neki, de meglepődtek a
  magasztos igéken, amelyek ajkáról fakadtak.
  Lk 4,14-22a


  Elmélkedés:
  Az evangéliumokat olvasva gyakran találkozunk olyan történetekkel és
  példabeszédekkel, amelyek hasonlítanak egy-egy élethelyzetünkre. Mintha csak
  rólunk szólna néhány jézusi beszéd, oly könnyen felismerhetjük magunkat a
  szereplőkben. Természetesen nem szívesen azonosulunk a negatív szereplőkkel,
  bár kétségtelen, hogy rossz tulajdonságaink talán bennünk is megvannak.
  Inkább a Jézusra figyelő, s az ő jótéteményeiben részesülők állnak közelebb
  a szívünkhöz. A mai evangélium szerint, amikor Jézus felolvas a szentírásból
  a názáreti zsinagógában, ő is magára ismer a prófétai jövendölésben. Rögön
  egyértelműen hallgatói tudtára adja, hogy az ő személyében beteljesedtek a
  felolvasott szavak. Ezt mi soha nem mondhatjuk el magunkról, de mindenképpen
  érdemes úgy olvasnunk a bibliát, hogy az egyes jelenetek szereplői helyébe
  képzeljük magunkat.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Irgalmasság Atyja és minden vigasztalás Istene, erősíts meg minket
  hivatásunkban, az imádásban és a hűségben. Isteni szavadnak és szent
  törvényednek szenteljük magunkat ma és minden nap, amikor eléd járulunk.
______________________________

Vízkereszt utáni szerda

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
A következő nyílt nap 2011. január 15-én lesz, amelyről bővebb információ a
oldalon található.

A csodálatos jelenlét
2011. január 6. – Vízkereszt utáni szerda
 
P. Jeffrey Bowker

Lk 4,14-22
Jézus pedig a Lélek erejével visszatért Galileába, és a híre elterjedt az egész környéken. Tanított a zsinagógáikban, és mindenki dicsőítette. Azután elment Názáretbe, ahol felnövekedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és fölállt olvasni. Odaadták neki Izajás próféta könyvét. Amikor felnyitotta a könyvet, arra a helyre talált, ahol ez van írva: ,,Az Úr Lelke van rajtam; azért kent föl engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, elküldött, hogy szabadulást hirdessek a foglyoknak és látást a vakoknak, hogy szabadon bocsássam a megtörteket, és hirdessem az Úr kedves esztendejét'' Aztán összehajtotta a könyvet, visszaadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdett hozzájuk beszélni: ,,Ma teljesedett be ez az Írás a ti fületek hallatára.'' Mindnyájan igazat adtak neki, és csodálkoztak a kedves szavakon, amelyek ajkáról fakadtak.

Bevezető ima: Uram köszöntelek téged lelkem szentélyében. Tudom, hogy te felépítesz és lerombolsz, gyógyítasz és megszentelsz, és hogy szívemben egy olyan szent és igaz helyet építesz, amely a kezdetektől neked volt szánva. Csak neked van hatalmad felnyitni lelkem szentélyét, csak te tudsz olyat építeni, ami örökké állni fog. Bizalommal megnyitom magam előtted, hogy szavaid formálják gondolataimat, hogy szereteted áthatoljon szívemen, hogy lelkemben ne maradhasson zűrzavar.

Kérés: Uram, segíts, hogy egyre jobban tiszteljelek!

1. Jézus visszatért a Lélek erejével eltelve. Krisztus küldetése annak a beteljesítése, amit az imént felolvasott. A mi élethivatásunk, hogy keresztségi fogadalmunkat a Szentlélek segítségével teljesítsük. A Fiú, a mi Urunk, akit elküldött az Atya, az Atyával és a Szentlélekkel egységben működik, és ebben az egységben gyökerezik az Ő hatalma és gyümölcsöző működése. Nekünk saját magunkra is úgy kell tekintenünk, mint akiket az Úr küldött. Ez arra ösztönöz minket, hogy engedelmességből és szeretetből gyümölcsöt teremjünk. Isten ki akarja nyilatkoztatni nekem a tervét ebben az imában, ezért oda akarok figyelni mindarra, amit a Szentlélek sugall nekem, hogy megtegyem azt.

2. Ma beteljesedett az írás. A Jelenések könyvében találjuk ezt a kérdést: „Ki volna méltó arra, hogy felnyissa a könyvet, és felbontsa annak pecsétjeit?” (Jel 5,2) Figyeljük meg azt az ünnepélyes pillanatot, amikor az Ige kinyilatkoztattatott az embereknek: Sokan olvashattak a tekercsekből, de csak egyikük volt méltó arra, hogy megmentő hatalmát feltárja. Sokan tudták idézni az Írást, de csak egyikük volt képes lángra lobbantani azt az emberek szívében. Sokan tudtak lenyűgözően prédikálni, de csak egyikük tudta az emberek igazság utáni vágyát csillapítani. A mi szavaink üresek Krisztus nélkül; fáradozásaink semmit sem érnek, ha nem Krisztus iránti szeretetből tesszük. Csak egyetlen személynek van joga arra, hogy megváltoztassa az emberek szívét, s mi csak akkor lehetünk igazi apostolok, ha Krisztus vezeti kezünket.

3. Csodálkoztak a kedves szavakon, melyek ajkáról fakadtak. Ezeknek a szavaknak a pontos értelmét nem nyilatkoztatja ki számunkra az Isten, az igazi kinyilatkoztatás maga Krisztus személye. Krisztus, személyiségének teljességében, azért jött el, hogy könnyebbé tegye a mi terhünket és úgy emelje fel lelkünket, ahogyan semmilyen tanítás, semmilyen csoda, semmilyen gyógyulás önmagában nem lenne képes. Az isteni előrelátás sok minden jót tartogat számunkra, de mindezek a javak értelmüket vesztik, ha nem egyesülnek Krisztussal teljes hatalmában és nem juttatják kifejezésre azt, hogy Isten itt lakozik közöttünk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, életem középpontjaként szeretnélek tisztelni és szeretni téged. Teljes szívemmel azon akarok lenni, hogy szívemben felépítsem a te trónodat. Taníts meg arra, hogy mindennek ellen tudjak állni, ami elválasztana tőled! Nem akarok önelégült életet élni, hanem a te hatalmadra és kegyelmedre akarom alapozni életemet.

Elhatározás: Ma meglátogatom Urunkat az Oltáriszentségben, hogy dicsőítsem nagyságáért és megköszönjem aktív jelenlétét életemben.

A pápa imaszándéka 2011 január hónapra:
Gondoskodás a teremtésről: Hogy a teremtett világ gazdag kincseit, mint az Istentől az embereknek szánt drága adományokat, megőrizzük, értékeljük, és mindenkinek rendelkezésére bocsássuk.
A keresztények egysége: Hogy a keresztények, tanúsítva, az egész emberi nem számára Isten egyetemes atyaságát, el tudjanak jutni a teljes egységre.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger